Įkraunama...
Įkraunama...

Antras gimdymas po Cezario

QUOTE(*Niki* @ 2008 01 12, 19:20)
Maniuta, kur tave operuos? Razumas gal? VGN?
O kaip nustato, kad randas plonėja? Echoskopiją kai daro?  g.gif
Kiek tau savaitėlių, kad jau darys CPO?

Sėkmės tau pirmadienį - ech, jau pamatysi savo lėliuką!  wub.gif

Taigi jau turiu leliuką ir galiu atsakyti. operavo mane trakuose - vedėja. ji šaunuole, viskas atliko puikiai. tik laukėm iki pilno atsidarymo - mergytė nedidelė buvo, galvojom, gal vis gi pavyks, bet ji pasuko galvytę negerai, ir neįsistatė. per paskutinę sąremių valandą nuolat stebėjo randą. randar nors ir plonas, būtų atlaikęs. bet na viskas gerai, kas gerai baigėsi.
kad randas plonėja gydytoja galėjo pasakyti jau apžiūrėjusi gimdos kaklelį nuo 36 sav. o echoskopija tai patvirtino. man sąremiai prasidėjo 3 dienos iki termino. nuo sąrėmių pradžios iki pilno atsidarymo 3 val. praėjo, taigi jeigu randas būtų neatlaikęs galėjau biškuti nukraujuoti pakeliui į lygoninę. kaip tik randą žiūrėjo diena prieš gimdymą - sakė, kad kelias dienas turėtų atlaikyti, ir reikia gultis, bet namuose laukė 1,5 metukų špokas, labai jau norėjau namo. rizikavau ir tikrai daugiau taip nedaryčiau. nervų kainavo labai daug. tai jeigu jums panaši situacija, geriau klausytis daktarų ir gultis anksčiau. 4u.gif
Atsakyti

! 
Labai prašau nenukrypti nuo temos. Apie cezarinukus yra atskira tema.

Prieš mėn. pagimdžiau pati. Cezario pjūvis buvo darytas prieš 5 metus, taigi dėl rando problemų nebuvo. Prieš gimdymą turėjau tik vieną echoskopiją, jos metu gydytoja pasakė, kad nelabai galima vertinti rando būklės, nes į nėštumo pabaigą visa gimda būna išplonėjusi, randas taip pat išplonėja.

Gimdymo metu niekas to rando nestebėjo arba gydytoja šio dalyko visiškai neakcentavo, kad nesukelti man nereikalingo nerimo. Tiesa pasakius per gimdymą pamiršau, kad aš tą randą išvis turiu, nes ir nėštumo metu jis man nei karto neskaudėjo. Psichologiškai man rando prasiskyrimo galimybė rūpėjo mažiausiai, nes kadangi nėštumo metu jis niekaip nepasireiškė, tai ir per gimdymą negalvojau apie tai.

Gimdymo veikla užsivedė labai sklandžiai, beveik 2 savaitėm anksčiau. Aš kaip tik bijojau sulaukti termino, nes tada jau gydytojai duoda mažiau galimybių bandyti gimdyti pačiai.

Į gimdymo namus atvažiavau jau su 8 cm. Važiavau iš Vilniaus į Kauną, kadangi Vilniuje taip ir neradau kas sutiktų priimti gimdymą po cezario. Kaunas šiuo požiūriu progresyvesnis. Vienas kompetetingas asmuo rekomendavo man gimdyti pas vieną iš šių klinikų gydytojų - Švedas, Kliučinskas, Mačiulevičienę. Jie turi patirties priimant natūralius gimdymus po cezrio.

Taigi atvažiavau į Kauno klinikas apie 11 vakaro, o dukrelę turėjau jau 3val. nakties.
Kadangi gimdymo veikla pati gerai užsivedė, nereikėjo nei skatinamųjų nei nuskausminimo.
Sąrėmius iškenčiau gan lengvai - net važiuodama į Kauną vyrui skundžiausi, kad tikriausiai dar tik kokie 3 cm. ir galima nakčiai likti namie (o pasirodo buvo apie 8)
.
Vienintelis įsikišimas buvo - nuleido vandenis, nes vaiko galvutė plaukiojo, negalėjo įsistatyti į dubenį. Buvo rizika, kad gali įsistatyti neteisingai ir vėl teks daryti cezarį (tas buvo prieš 5 metus). Bet gydytoja parodė pozą per sąrėmius, kad vaikutis greičiau ir taisyklingiau įsistatytų ir viskas pavyko.
Dukrelė buvo didoka - 4050 g., tai dar epiziotomiją padarė. Visas stangų periodas užėmė apie 30-45 min.

Gimdymas tikrai nebuvo man sunkus, dabar net su nostalgija prisimenu visą tą procesą. Tas skausmas buvo tikrai niekas palyginus su po gimdymo sekusiu 2 sav. žindymo nugraužtais speneliais.

Tokį lengvą gimdymą galiu paaiškinti dviem dalykais - likimo dovana Kalėdų proga (mažylė gimė gruodžio 25d.) ir mano begaliniu noru pagimdyti pačiai. Nėštumo metu perskaičiau daug literatūros, dariau specialias meditacijas skirtas gimdančioms po cezario, kas nuteikė mane labai pozityviai ir padėjo psichologiškai.

Beje mano fiziniu pasiruošimu gimdymui visai nesirūpinau - nėštumo metu visai nesportavau, priaugau 19 kg, gydytoja-ginekologė, pas kurią lankiausi pagąsdino, kad pilvo preso nerasta ( bet gimdymo metu jo ir neprireikė), Kegelio pratimų nedariau. Taigi padariau išvadą, kad didelės įtakos gimdymui tai neturi.

Galiu pasakyti, kad net su epiziotomija, atsistatymas po gimdymo man yra žymiai lengvesnis nei po cezario pjūvio. Morališkai ir psichologiškai taip pat pajutau didelį skirtumą.

nu va, šiek tiek padrikas pasakojimas gavosi, jei ką pamiršau parašyti, klauskite bigsmile.gif
Atsakyti
Niu ką galiu pacituoti iš mokslinio tyrimo duomenis apie gimdymą po cezario:
GIMDYMO SĖKMĖ PO CEZARIO PJŪVIO OPERACIJOS
Ramunė Galvanauskaitė, Laura Neverauskienė, Kornelijus Rinkūnas
KMUK akušerijos-ginekologijos klinika
Vadovas: doc. V.Gintautas

Darbo tikslas:
Ištirti moterų, gimdžiusių po cezario pjūvio operacijų, gimdymo sėkmę.
Lietuvos sveikatos mokslų studentų ir jaunųjų 18 tyrėjų konferencija 2006
Metodika:
Retrospektyviai išanalizuota 446 moterų, kurios anamnezėje turėjo cezario pjūvio operaciją ir kurios gimdė KMUK  akušerijos-ginekologijos klinikoje 2004-2005m., gimdymo eiga ir baigtys. Gauti duomenys apdoroti statistinių programų paketu SPSS 10.0 for Windows. Statistiniam patikimumui nustatyti naudotas chi-kvadrat bei Fisherio testai, skirtumas laikytas statistiškai patikimu, kai p<0.05.
Rezultatai:
Iš 446 moterų, gimdžiusių cezario pjūvio operacijos pagalba, pakartotinė planinė cezario pjūvio operacija buvo atlikta 251 (56.3%) moteriai, o 195 (43.7%) leista gimdyti natūraliais takais. Dažniausios indikacijos planinei cezario pjūvio operacijai: 2 s/c anamnezėje 78 (31.1%), ekstragenitalinė patologija 35 (13.9%) bei vaisiaus sėdyninė pirmeiga 23 (9.1%) atvejai. Iš 195 moterų, kurioms leista gimdyti natūraliais takais - 118 (60.5%) pagimdė, o 77 (39.5%) gimdymas baigtas cezario pjūvio operacija. Gimdymo taktika keista dėl: neprogresuojančios gimdymo veiklos 22 (28.6%), vaisiaus hipoksijos 18 (23.4%), gręsiančio gimdos plyšimo 11 (14.3%). Iš 118 moterų, kurios gimdė natūraliais gimdymo takais, gimdos kaklelis buvo brandintas 13 (11%), gimdymo veikla buvo skatinta 28 (23.7%) atvejais. Gimusių natūraliais takais Apgar balai po 5’ mažesni ar lygūs 7 balams buvo 8 (6.7%) naujagimiams, atlikus planinę cezario pjūvio operaciją - 5 (2.0%), o atlikus skubią cezario pjūvio operaciją – 2 (2,6%), skirtumas grupėse nėra statistiškai reikšmingas. Nustatytos pagrindinės komplikacijos motinai: infekcija 3 (3.9%) po skubios cezario pjūvio operacijos, 4 (3.4%) po gimdymo natūraliais takais ir 11 (4.4%) po planinės cezario pjūvio operacijos, statistiškai reikšmingo skirtumo tarp grupių nestebėta, gimdos rando išsiskyrimas bei plyšimas - 3 (3.9%) atliekant skubią cezario pjūvio operaciją, 2 (0.8%) atliekant planinę cezario pjūvio operaciją, skirtumas tarp šių grupių nėra statistiškai reikšmingas. Gimdos plyšimas nustatytas 1 (0.2% visų atvejų), o gimdos rando išsiskyrimas 4 (0.9% visų atvejų) moterims. Gydymo po gimdymo trukmės vidurkis 4.1±2.1 dienos po gimdymo natūraliais takais nustatytas statistiškai reikšmingai mažesnis nei po planinės cezario pjūvio operacijos (6.5±2.2 dienos) ir po skubios cezario pjūvio operacijos (6.6±2.3 dienos).
Išvados:
1. Gimdos plyšimo ir rando išsiskyrimo atvejų skaičius atitinka literatūroje nurodomus duomenis.
2. Dauguma moterų, kurioms buvo leista gimdyti po cezario pjūvio operacijos, sėkmingai pagimdė.
3. Naujagimių hipoksijos ir moterų infekcinių komplikacijų dažnis grupėse nesiskyrė.
4. Gimdos plyšimas – reta, tačiau grėsminga moters ir vaisiaus gyvybei komplikacija, todėl moterims, gimdančioms po cezario pjūvio operacijos, reikalingas ypatingas dėmesys, gimdymas įmanomas tik gimdymo priežiūros įstaigose, kur galima skubiai atlikti cezario pjūvio operaciją.

Sunkiau suprantanciom medicinines frazes patariu perskaityt tik isvadas. jei kurio termino nesuprasit, klauskit mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Linutas: 05 vasario 2008 - 20:33
Mamos, kurioms jau virš 35, o prieš tai gimdėte cezario pjūvio operacijos būdu - ką jūsų gydytoja sako dėl antro gimdymo, dabar? (ar trečio ir pan.) Leis pačioms gimdyti ar iškart vėl operacijai nuteikia?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Niki*: 30 balandžio 2008 - 22:05
Laparoskopiniai pjuviai tikrai neplys smile.gif . Plysta gimdos randas, o ne odos, taigi jei gimdoje nera rando, viskas ok.
Paprastai, jei atlikta viena cezario pjuvio op., tai rekomenduojama gimdyt naturaliai, o jei 2 - vel operuot. Bet dar priklauso nuo to, del ko operuota pirma karta.
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2008 06 16, 17:09)
Laparoskopiniai pjuviai tikrai neplys  smile.gif . Plysta gimdos randas, o ne odos, taigi jei gimdoje nera rando, viskas ok.
Paprastai, jei atlikta viena cezario pjuvio op., tai rekomenduojama gimdyt naturaliai, o jei 2 - vel operuot. Bet dar priklauso nuo to, del ko operuota pirma karta.

Jei operuota pirmąkart dėl sėdmeninės pirmeigos (be to, vaikas buvo gana didelis), o antrąkart - dėl per mažo laiko tarpo, praėjusio nuo ankstesnės operacijos, kaip tada dėl trečio gimdymo?
Atsakyti
QUOTE(*Niki* @ 2008 06 22, 23:41)
Jei operuota pirmąkart dėl sėdmeninės pirmeigos (be to, vaikas buvo gana didelis), o antrąkart - dėl per mažo laiko tarpo, praėjusio nuo ankstesnės operacijos, kaip tada dėl trečio gimdymo?

Nors ne manes klausei, neiskenciau nepasidalinus savo pamastymais blush2.gif
As visgi galvoju - jei antra cezari tau dare del to, kad pernelyg mazas laiko tarpas po pirmo cezario buvo, tai lygiai tokia pati situacija ir su treciuoju nestumu, ar ne? Juk po antro vaiko gimimo irgi praejo ne tiek daug laiko...

Be to, juk ir ta rando vieta, kur daromas pjuvis, jau plonesne (isplonejusi), tai gimdymo metu (jei tektu gimdyt naturaliai) komplikaciju rizika didesne... Ar daug daktaru sutiktu taip rizikuot? Drauge turejo cezari pries 9 metus (prieslaikinis gimdymas). Taigi, po devyniu metu pastojo vel. Nestumo metu gydytojai apie cezari nekalbejo (visgi nemazai laiko praejo po pirmojo cezario, kontrindikaciju naturaliaim gimdymui nebuvo). O kai nuvaziavo gimdyt ir pamate, kad neatasidarineja kaklelis, niekas nesiterliojo, iskart i operacine isgabeno. Jokiu skatinimu ir pan. Visgi mes, jau karta patyrusios cezari, esam padidinto rizikingumo zonoj, ir gydytojai jau vien apsidraudimui geriau darys darsyk cezari negu rizikuos...

Tavo atvejis tai labai idomus g.gif Nors as tavo vietoj nenoreciau pati rizikuot. Visgi du cezariai jau buvo, ir ne tiek daug laiko praejo po antrojo cezario...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gytr: 23 birželio 2008 - 00:29
QUOTE(Gytr @ 2008 06 23, 00:18)
Nors ne manes klausei, neiskenciau nepasidalinus savo pamastymais blush2.gif 
As visgi galvoju - jei antra cezari tau dare del to, kad pernelyg mazas laiko tarpas po pirmo cezario buvo, tai lygiai tokia pati situacija ir su treciuoju nestumu, ar ne? Juk po antro vaiko gimimo irgi praejo ne tiek daug laiko...
<...>
Tavo atvejis tai labai idomus  g.gif  Nors as tavo vietoj nenoreciau pati rizikuot. Visgi du cezariai jau buvo, ir ne tiek daug laiko praejo po antrojo cezario...

Ačiū labai už pamąstymus, Gytr! 4u.gif Tiesa, savo klausimais suklaidinau šiek tiek - man darė dar tik 1 cezarį. O dabar laukia antrasis. Gi pirmą vaikutį gimdžiau natūraliai. Bet mes su MB planuojam daugiau vaikų, tai ir rūpi, o kaip būtų dar vieną vaikelį planuojant - ar būtų trečias cezaris ar nebūtinai. g.gif
QUOTE(Arven @ 2008 06 23, 08:07)
Dvi cezario pjuvio operacijos yra indikacija treciai. Po vieno cezario dar siuloma gimdyt naturaliai, o po dvieju - tik trecias cezaris. Ketvirta karta pastoti neberekomenduojama.

Arven, dėkui! 4u.gif
Prieš mėnesį ar du kažkuriam mamiškam žurnale rašė, kad dabar galimos net 5 cezario operacijos. Nebe 3, kaip anksčiau.
Tiesą pasakius, būtų įdomu pabendrauti su mama, kuri jau 3 cezarius turėjo ir vėl laukiasi.... mastau.gif Arba jau ir pagimdė, t.y. apturėjo 4-tą cezarį. Bet ar tokių čia forume yra? blush2.gif
Arven, kitoj temoj gana plačiai atsakei į mano klausimus - labai tau ačiū! aciuks.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Niki*: 26 birželio 2008 - 23:01
Pati klausiau, pati ir atsakysiu. biggrin.gif Šiandien buvau privačioje klinikoje ir man tyrė rando būklę - nustato vidinę echoskopiją darant.
Atsakyti
Vakar buvau AK, susitikti su gydytoju, jis mane labai labia įdėmiai apžiurėjo, ir pasakė, kad vis dėl to bus planinis cezaris(jai aišku iki numatytos datos neprasidės sąremiai)ir to atveju jai viskas vyks letai ir vaikutis nors trumpam užsispirs ...darys cezarį,
Nes nustatė, kad leliukas nestuke.gif bus ne mažiau 4,5kg ir po pirmo cezario dvejose vietose jam labai įtartinai užgijęs randas.......todėl.....gimdyti su tokių įtarimų - rizika, o aš rizikuoti tikrai nenoriu.............todėl visi mano svarstimai ir abejones išsisklaidė ax.gif tikiuosi viskas bus geria, nes laukti jau liko visai nedaug ax.gif
Atsakyti
Sveikos nėštukės!

Skubu nuraminti širdeles toms, kurių antrasis nėštumas sklandus, vaikutis geroj padėty, viskas klostosi normaliai - tikrai pagimdysite pačios!

Mano pirmasis nėštumas buvo nesunkus, tačiau gimdymas - labai komplikuotas, pasibaigęs operacija. Mat vaikutis labai vėlai apsivertė žemyn galvyte ir, kai prasidėjo gimdymas, dar nebuvo pakankamai įsistatęs į gimd.takus. Tad 11 valandų beviltiškų pastangų pagimdyti vainikavo cezario operacija, po kurios į pilvo pjūvį, o vėliau ir į gimdos, įsimetė infekcija. Jau ir šv. Petrą raktais žvanginant girdėjau, žinokit. Bet pasitaikė sumanus daktaras, kuris mane ir išgelbėjo. Gimdos pjūvis buvo tik tik pradėjęs kraujuot, tai spėjom sustabdyt (blogumas tik vienas liko - truputį kreivai sugijo, tai kas antrą mėnesį per O, būna dideli skausmai), o va pilvą visą reikėjo išardyt. Tokia buvo mano sveikatos kaina.
Po tokių gana sudėtingų reikalų, antro nėštumo metu mane stebėjo po padidinamu stiklu. Buvo neramu dėl tos gimdos pjūvio vietos, kuri buvo kažkiek pažeista. Ką gi, išnešiojau puikiai, tiesa, truputį sunkiau. Bet vaikutis visą nėštumą gulėjo žemyn galvyte, mano gyd. mane vis ramindavo, kad tikrai turiu šansą pagimdyti.

Kai atėjo Ta diena ir jau gulėjau AK, laukdama verdikto - gimdysiu ar ne, sukosi įvairių minčių. Labai labai norėjau ir labai labai bijojau. Per dvi valandas gydytojų nuomonė keitėsi kelis kartus - viena kartą ateina ir sako "bandysim gimdyt", kitą kartą - "gal ruošiam operacinę?". Ir taip kelis kartus. Vis dėlto, leido. Nuėjau į gimdymo skyrių. Ten tą naktį budėjusi gyd. iškart manęs paklausė ar tikrai noriu pati gimdyt. Žinoma! Leido. Tik su sąlyga, kad stengsiuos, nenuvilsiu
Prasidėjo. Aplink mane sukinėjosi nemažai žmonių, turbūt didžioji dalis visų tą naktį budėjusių, visi drąsino. Mano gyd. sakė, kad ant jos pečių užkroviau didžiulę atsakomybę, ji man davė šansą, todėl turiu jos nenuvilti.
Na, ir po trijų valandų pagimdžiau. Žinot, labai džiaugėsi visi kas ten buvo. Tiesiog plojo wub.gif Mačiau savo gydytojos, moters, kurią mačiau pirmą ir gal net paskutinį kartą gyvenime, akyse džiaugsmą, didžiavimąsi

Po gimdymo, nors ir skaudėjo, nors ir negalėjau sėdėti, bet buvau laiminga. Mano vaikutis buvo šalia, galėjau juo rūpintis, laikyti ant rankų. Porą pirmų dienų jaučiau jam kažką kitokio nei pirmąjam vaikui. Net buvau išsigandusi, kad myliu labiau. Kai atsidūriau namie, su abiem vaikais, supratau, kad myliu abu. Tik visą laiką jaučiau kažkokią skolą... sau, gamtai, vaikui, aplinkiniams... Kad negalėjau pati pagimdyti, kad priverčiau savo vaiką iškęsti nejautrą, nenatūralų atėjimą, negalėjimą prisiglausti prie mamos pirmą parą po gimimo. O dabar ta simbolinė "skola" tarsi ir buvo simboliškai grąžinta...

Tad drąsinu visas - jums tikrai tikrai pasiseks!!!
Atsakyti
QUOTE(*Rita* @ 2008 08 11, 09:00)
Sveikos nėštukės!

Skubu nuraminti širdeles toms, kurių antrasis nėštumas sklandus, vaikutis geroj padėty, viskas klostosi normaliai - tikrai pagimdysite pačios!
<...>Tad drąsinu visas - jums tikrai tikrai pasiseks!!!

Rita, dėkui už tokią gražią žinutę! wub.gif
Tau tikrai reikia didžiuotis savimi už drąsą, tikėjimą savo jėgomis ir gydytojais! 4u.gif
Ir jei pastarasis gimdymas pagaliau suteikė tau pilnatvę, pagaliau jautiesi tikra mama, kuri PATI PAGIMDĖ, tai tiesiog puiku! Sveikatėlės ir tau ir tavo vaikiukams! 4u.gif

Man tokių jausmų, kad save graužčiau, jog ne pati pagimdžiau, nebuvo, nes pirmas mano sūnelis gimė natūraliu būdu, o tik antrajam gimti jau padėjo gydytojai darydami CPO. Gal dėl to. Bet suprantu ir tas, kurios pačios pagimdo, ir tas, kurioms CPO daro. Ir, kaip viena ginė man pasakė, "man tik į žurnalus mamoms rašyti reikia, apie tai, kaip gimdyti yra geriausia", nes patyriau abu variantus. Tau, Rita, taip pat panašiai - dabar esi patyrusi ir viena, ir kita, ir tikrai pamatei, kad geriausia vaikiukui gimti pačiam. Tiesa? Bet... Kai kada tai tiesiog neįmanoma.
O jei daromas planinis cezaris, tai irgi nėra taip blogai, nėra taip, kad vaikučio nematai pirmąją parą - kaip tik pamatai jį iškart, vos tik gimsta, ir jį atneša ir pamaitinti. Ir jei jau labai nori - gali ir palikti pirmajai nakčiai, jei tik sveikatos mama turi.

Taip kad, jei reikia operuoti - nereikia nusiminti ir save kaltinti nepilnavertiškumu. Reikia - vadinasi, taip saugiau. Jei abejojat savo gydytojo sprendimu - eikit pas kitus pasikonsultuoti - jei leis pačioms gimdyti ir išsakys visus "už" ir "prieš" - tai ir puiku! mirksiukas.gif
Atsakyti