QUOTE(*Saulyte @ 2014 07 02, 17:11)
Laba diena.
Paskaičiau aš čia daug klausimų ir atsakymų. Ir man iškilo klausimų.
Na situacija panaši kaip forumo dalyvės
Prima-Wera, tik pabaiga situacijos kitokia.
Taigi:
1. Aš su broliu paveldėjome abu po 1/2 viso tėvų turto (butas Vilniuje, sodyba ir du žemės sklypai kaime).
2. Brolis, kai tik susituokė su žmona po šiai dienai gyvena tėvų bute. Aš nuo 1995 m. išsiregistravau.
3. Sutarėme su broliu žodžiu, kad parduodame abu visą sodybą ir žemes kaime. Butas lieka broliui, o skirtumą, sudėjus buto ir viso kaime neklinojamo turto kainas, jis man kompensuos pinigine išraiška.
Klausimas:
1.Ar aš privalau oficialiai notariškai siūlyti broliui pirkti savo dalį kaime ar jeigu yra mūsų su broliu žodinis susitarimas dėl sodybos ir žemės sklypų pardavimo, tokio siūlymo nereikia?
2. Kaip teisingai įteisinti mūsų žodinį susitarimą, kad vėliau nekiltų ginčų ir problemų dėl pardavimo?
3. Ar atsiradus pirkėjui, aš ir brolis turime visur kartu dalyvauti tvarkant pardavimo dokumentus ar galiu ir viena tai padaryti?
4. Tvarkant pardavimo sutarties dokumentus notarui turėtume mokėti per pusę su broliu ar tik aš viena? Nes tipo visą gautą realią sumą už sodybą ir žemes, atskaičius mokesčius, brolis atiduoda man ir primoka skirtumą už butą.
Nu vien žodžiu, neaiškumų daug. O apie mokesčius baisu ir pagalvoti
Atsiprašau jei nelabai aiškiai surašiau, jaudinuosi.
Labai dėkoju už atsakymus, jūsų nuomones ir patarimus.
Na pirmiausia pradėkime nuo to, kad kartu su paveldėjimo teisės liudijimo išdavimu, praktikoje teko matyti, kad notarai tvirtina ir paveldėto turto pasidalijimo sutartis, kur apsprendžia kiekvienam tenkantį turtą, o ne jo dalį.
Jūsų atveju buvo tik paveldėjimo teisės liudijimas, tad jūs su broliu esate bendraturčiai kiekvieno iš nekilnojamojo daikto ir objektus kaime (tiek jūs, tiek brolis savo dalį) pardavinėsite trečiajam asmeniui, tai nelabai supratau klausimo, kodėl reikėtų siūlyti pirkti broliui? Jei brolis nenorės dadlyvauti pasirašant pirkimo-pardavimo sutartis, galima pas notarą sudaryti įgaliojimą, leisiantį už brolį jums atlikti visus veiksmus. Sandorio sudarymo išlaidos yra jūsų ir brolio reikalas, kaip susitarsite, taip ir mokėsite.
Dėl jūsų žodinio susitarimo su broliu ir pinigų dalybų krepkitės į notarą, jis jums padės išspręsti šią situaciją. Taip pat nereikėtų pamiršti ir buto įvertinti pas vertintojus individualiu vertinimu. nes iš kur jūs žinosite, kiek verta jūsų dalis buto.