jei nesame santuokoje ir gyvename daugiau kaip 5 metai ir vaiku nera ,o kam tada mirties atveju atitenka paveldejimas?
po kiek laiko yra dalinamas uzgyventas turtas nesantuokoje?
QUOTE(juozas 1 @ 2011 03 19, 11:29)
jei nesame santuokoje ir gyvename daugiau kaip 5 metai ir vaiku nera ,o kam tada mirties atveju atitenka paveldejimas?
nesant santuokoj nera taikomos Civilinio kodekso Šeimos teisės nuostatos (trecioji knyga). Dėl to apie "bendrai užgyventą" turtą sunku kalbėti. taikomos bendrosios dalines (ne jungtines) nuosavybes nuostatos, kurias reglamentuota Civilinio kodekso ketvirtoji knyga - daiktinė teisė. Reikia įrodinėti bendrą indėlį į turtą (įrodyti buvus jungtinę veiklą), jeigu neįrodoma, savininku yra tas, kuris nurodytas nuosavybės dokumentuose. Geriausia tokiu atveju nekilnojamąjį turtą registruoti iš karto abiejų savininkų vardu.
Paveldėjimas vyksta pagal CK penktąją knygą. jei vaikų ir sutuoktinio nėra, paveldi tėvai, toliau eina broliai/seserys ir t.t. Galima rašyti testamentą, tada paveldės tas, kuris nurodytas testamente, bet jei nesate santuokoj bus mokestis valstybei prieš priimant palikimą.
Laba diena
Padekyte ir man prasau
Mano senelis mire 1992 metais, paliko turta pagal testamenta teciui, kuris irgi mire 1994 metais. Pagal paveldejimo liudijima visa turta paveldejau as su broliu. 2010 metais buvo atkurta zemes nuosavybe senelio vardu ir jau uzregistruota jo vardu. Dabar suzinojau, tam kad uzregistruoti ta zemes sklypa mano ir brolio vardu as pirma turi ji uzregistruoti tecio vardu, po to tiktai savo vardu. Tai reikia uzsakyti pazyma is registru centro uz ja moketi, po to moketi notarui, poto registru centre registruojant sklypa. tai cia viena karta, o po to ta pati procedura registruojant mano vardu. Cia man kazkaip ne logiska. Ar neimanoma uzregistruoti mano ir brolio vardu iskart.
Tokia pat situacija buvo 2006 metais ir uzregistravome. O dabar girdejau kad kazkas pasikeite, bet niekas man negali paaiskinti is kur tai.
Sakikyte ar galma ta procedura kazkaip sutrumpinti ir uzregistruoti sklypa iskart mano ir brolio vardu.
is anksto dekoju
Padekyte ir man prasau
Mano senelis mire 1992 metais, paliko turta pagal testamenta teciui, kuris irgi mire 1994 metais. Pagal paveldejimo liudijima visa turta paveldejau as su broliu. 2010 metais buvo atkurta zemes nuosavybe senelio vardu ir jau uzregistruota jo vardu. Dabar suzinojau, tam kad uzregistruoti ta zemes sklypa mano ir brolio vardu as pirma turi ji uzregistruoti tecio vardu, po to tiktai savo vardu. Tai reikia uzsakyti pazyma is registru centro uz ja moketi, po to moketi notarui, poto registru centre registruojant sklypa. tai cia viena karta, o po to ta pati procedura registruojant mano vardu. Cia man kazkaip ne logiska. Ar neimanoma uzregistruoti mano ir brolio vardu iskart.
Tokia pat situacija buvo 2006 metais ir uzregistravome. O dabar girdejau kad kazkas pasikeite, bet niekas man negali paaiskinti is kur tai.
Sakikyte ar galma ta procedura kazkaip sutrumpinti ir uzregistruoti sklypa iskart mano ir brolio vardu.
is anksto dekoju
laba diena,
Dėdė testamentu dukterėčiai palieka savo turtą t.y. dalį namo. Kokius mokesčius ir kokio dydžio turės sumokėti dukterėčia? Nes kaip suprantu tai simbolinius mokesčius moka vaikai, tėvai ir seneliai. O šiuo atveju - dukterėčia ir dėdė jau traktuojami kaip svetimi .... Dėdės žmona mirus, o su vaikais nepalaiko jokių ryšių..
Dėdė testamentu dukterėčiai palieka savo turtą t.y. dalį namo. Kokius mokesčius ir kokio dydžio turės sumokėti dukterėčia? Nes kaip suprantu tai simbolinius mokesčius moka vaikai, tėvai ir seneliai. O šiuo atveju - dukterėčia ir dėdė jau traktuojami kaip svetimi .... Dėdės žmona mirus, o su vaikais nepalaiko jokių ryšių..
QUOTE(oma @ 2011 05 02, 23:24)
laba diena,
mokesčio dydis priklauso nuo paveldimo turto vertės. Jei paveldimas turtas iki 0,5 mln- 5 proc; jei daugiau kaip 0,5 mln - 10 proc.
Planavom pirkti buta, bet netycia buto savininke kazka uzsimine, kad butas buvo paliktas testamentu kitam zmogui (beje ji parode , bet labai trumpam tai matesi kad su notaro antspaudais)..na zodziu tas butas seimininkei atiteko is sesers, kuri buvo vienisa mociute, neturejo nei vaiku, nei vyro, bet buvo parasiusi testamenta 1998m, kad buta palieka savo draugei..Ta seimimke ( mociutes sesuo) labai slepia si fakta, ir sako kad cia jos reiklas ir jei kada kas pareiks pretencija, tai ji tures issprest o mes tipo neturesim rupesciu.. Nors kiek issiaiskinau, kad tai liestu ir mus, nors butu nupirke buta visiskai saziningai. Ji buta paveldejo pries metus po tos mociutes mirties. Dabar kas labiausiai kelia klausima, kaip ji ta buta apsirase ant saves Ar notaras perleido jai nuosavybe nepatikrines, kad yra testamentas?o gal testamentas labai senai rasytas ir nefiguruoja kompiuterineje sistemoj? Tiesiog neaisku, kaip ji apejo testamenta? beje jinai ji labai slepia ir tik mum kai jau pasirasem notarine sutarti prasitare..beje mes viska bandom nutraukt, nes butas perkamas su paskola ir pinigai banko dar nepervesti..kazi ar aitu kaip atkapsyt ta testamenta, ar jis vienintelis ir guli pas ja? beje ji pagrasino sudegint ji, jei mes kazka sneket pradesim ir viska neigs, kad jokio testamento nera ir nebuvo
noriu paklaust,
yra namas savininkai yra du as ir dede, dede yra pencionate( jis zmonos nei artimuju neturi) jei as susitvarkau bendra naudojimo plota (kiemas, sodas) jei po mirties jo turtas atitektu man, as tureciau moketi paveldejimo turto mokesti tuos 5%. kada jo turto verte ivertinama (gal po mirties) jei as susitvarkau ta bendra dali ar nepakils ta jo turto vertes kaina? aciu
yra namas savininkai yra du as ir dede, dede yra pencionate( jis zmonos nei artimuju neturi) jei as susitvarkau bendra naudojimo plota (kiemas, sodas) jei po mirties jo turtas atitektu man, as tureciau moketi paveldejimo turto mokesti tuos 5%. kada jo turto verte ivertinama (gal po mirties) jei as susitvarkau ta bendra dali ar nepakils ta jo turto vertes kaina? aciu
QUOTE(juozas 1 @ 2011 05 25, 21:23)
noriu paklaust,
mokesti moketi reikes, o turto verte bus nustatoma dedes mirties diena pagal NTR (nekilnojamojo turto registro) duomenis. Kadangi ten yra masinis vertinimas, ne individualus, i kiemo/sodo sutvarkyma neatsizvelgiama.
Na ir as noreciau patarimo..
Paveldejau pagal testamenta mociutes turta..Namas,zemes sklypai..Tiesa,namas su bendrasavininkais.Nepraejo jokie terminai..Viskas labai sviezu..Pirmadieni jau bus iregistruotas turtas mano vardu ir vakare jau noriu daryti pardavimo sutarti Parduodu tiem bendrasavininkam..Na ir klausymas..Ivertino turta registras viena suma,o mes parduodam uz gerokai mazesne kaina..Ar isvengsim mokesciu..?
Paveldejau pagal testamenta mociutes turta..Namas,zemes sklypai..Tiesa,namas su bendrasavininkais.Nepraejo jokie terminai..Viskas labai sviezu..Pirmadieni jau bus iregistruotas turtas mano vardu ir vakare jau noriu daryti pardavimo sutarti Parduodu tiem bendrasavininkam..Na ir klausymas..Ivertino turta registras viena suma,o mes parduodam uz gerokai mazesne kaina..Ar isvengsim mokesciu..?
Niekas nepasikeitė, registruosit tėvo vardu, kai notaras išduos paveldėjimo teisės liudijimą, galėsite registruoti savo vardu. Aplenkt šios procedūros neišeis.
QUOTE(katinelis18 @ 2011 04 06, 13:20)
Laba diena
Padekyte ir man prasau
is anksto dekoju
Padekyte ir man prasau
is anksto dekoju
sveiki...gal kas apsviestu....
situacija tokia: mirus motinai(ne mano)...liko zeme jos vardu...yra 2 dukros. broliai ir seseris(kurie anksciau tos zemes atsisake, net nezinant to tiksliai, bet cia ne taip svarbu) dabar viena is dukru nori pradeti dokumentu tvarkima, nuo mirties praejo 3.5 metu...
dabar arciau klausimo...ar butinai dukra turi pasidaryti dokumentus savo vardu, o tik tada jau parduoti ar padovanoti mamos broliam,seserims?
kiek laiko tas mzd uzimtu, jei ji tvarkytu dok savo vardu, o veliau parduotu ar dovanotu....?
situacija tokia: mirus motinai(ne mano)...liko zeme jos vardu...yra 2 dukros. broliai ir seseris(kurie anksciau tos zemes atsisake, net nezinant to tiksliai, bet cia ne taip svarbu) dabar viena is dukru nori pradeti dokumentu tvarkima, nuo mirties praejo 3.5 metu...
dabar arciau klausimo...ar butinai dukra turi pasidaryti dokumentus savo vardu, o tik tada jau parduoti ar padovanoti mamos broliam,seserims?
kiek laiko tas mzd uzimtu, jei ji tvarkytu dok savo vardu, o veliau parduotu ar dovanotu....?
laba.noriu patarimo.
mano dede nusipirko 'beda'.puse namo.kita puse namo priklause kazkokiam seniokui.kuris numire.ir ner kam paveldet.nieks nenori.kiek domejau reikia kreiptis kazkur kad paskelbti ta zeme beseimininke ir tada po metu pereitu saivaldibes globon.o tada jau is jos galima nupirkt banditi[aukciono budu].
noriu paklausti gal zinot kur kreiptis kad paskelbti zeme beseiminnke?
aciu.galit ir az.nes temos neseku.
mano dede nusipirko 'beda'.puse namo.kita puse namo priklause kazkokiam seniokui.kuris numire.ir ner kam paveldet.nieks nenori.kiek domejau reikia kreiptis kazkur kad paskelbti ta zeme beseimininke ir tada po metu pereitu saivaldibes globon.o tada jau is jos galima nupirkt banditi[aukciono budu].
noriu paklausti gal zinot kur kreiptis kad paskelbti zeme beseiminnke?
aciu.galit ir az.nes temos neseku.