ne
Va tokia situacija, mirė tętis.. Paveldėtojai bus aš irbrolis.. Bet tėvas jo nematė kokius penkis metus ir net nekeldavo tėvo skambučių.. Dabar prasidės turto dalybos, ir bus turtas padalinamas per pusę, kas manau nėra sąžininga, nes aš pas jį važiuodavau,juo rūpindavaus priziūrėdavau jo turtą kuris ruošiamas dalinti..Jei broliui sąžinės nebus, gal žinot kokių variantų, kad užirsti kelią tokiam nesažiningumui.. Nes kia tėvas gyvas buvo, net iš jo rankų saldainio nejimdavo.. Manau tai dar labiau pasunkino jo liga, kai sunus išsižada savo tėvo.. Jisai dar yra nepilnametis, su mama buvo išsiskyrę.. net nežinau kiap čia daryt.. Manau kažkaip galima būtų teisybę pasiekt, jei griešis pusės turto..
asmenys, kurie neturi teisės paveldėti yra nurodyti CK:
5.6 straipsnis. Asmenys, neturintys teisės paveldėti
1. Neturi teisės paveldėti nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą asmenys, kurie priešingais teisei tyčiniais veiksmais prieš palikėją, prieš kurį nors iš jo įpėdinių ar prieš testamente išreikštos palikėjo paskutinės valios įgyvendinimą sudarė teisinę padėtį, kad jie tampa įpėdiniais, jeigu teismo tvarka nustatytos šios aplinkybės:
1) tyčia atėmė palikėjui ar jo įpėdiniui gyvybę arba kėsinosi į šių asmenų gyvybę;
2) tyčia sudarė tokias sąlygas, kad palikėjas iki pat savo mirties neturėjo galimybės sudaryti testamento, jį panaikinti ar pakeisti;
3) apgaule, grasinimais, prievarta privertė palikėją sudaryti, pakeisti arba panaikinti sudarytą testamentą, privertė įpėdinį atsisakyti palikimo;
4) slėpė, klastojo ar sunaikino testamentą.
2. Įpėdinis nepraranda teisės paveldėti pagal šio straipsnio 1 dalies 3 ir 4 punktus, jeigu iki palikimo atsiradimo momento testamentas ar jo atitinkamos atskiros dalys nustojo galioti nepaisant įpėdinio veiksmų.
3. Nepaveldi pagal įstatymą tėvai po savo vaikų mirties, jeigu teismo sprendimu jų valdžia buvo apribota ir šis sprendimas palikimo atsiradimo momentu nebuvo pasibaigęs ar panaikintas.
Jūsų situacija čia nėra aptarta, taigi, brolis turi teisę paveldėti.
5.6 straipsnis. Asmenys, neturintys teisės paveldėti
1. Neturi teisės paveldėti nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą asmenys, kurie priešingais teisei tyčiniais veiksmais prieš palikėją, prieš kurį nors iš jo įpėdinių ar prieš testamente išreikštos palikėjo paskutinės valios įgyvendinimą sudarė teisinę padėtį, kad jie tampa įpėdiniais, jeigu teismo tvarka nustatytos šios aplinkybės:
1) tyčia atėmė palikėjui ar jo įpėdiniui gyvybę arba kėsinosi į šių asmenų gyvybę;
2) tyčia sudarė tokias sąlygas, kad palikėjas iki pat savo mirties neturėjo galimybės sudaryti testamento, jį panaikinti ar pakeisti;
3) apgaule, grasinimais, prievarta privertė palikėją sudaryti, pakeisti arba panaikinti sudarytą testamentą, privertė įpėdinį atsisakyti palikimo;
4) slėpė, klastojo ar sunaikino testamentą.
2. Įpėdinis nepraranda teisės paveldėti pagal šio straipsnio 1 dalies 3 ir 4 punktus, jeigu iki palikimo atsiradimo momento testamentas ar jo atitinkamos atskiros dalys nustojo galioti nepaisant įpėdinio veiksmų.
3. Nepaveldi pagal įstatymą tėvai po savo vaikų mirties, jeigu teismo sprendimu jų valdžia buvo apribota ir šis sprendimas palikimo atsiradimo momentu nebuvo pasibaigęs ar panaikintas.
Jūsų situacija čia nėra aptarta, taigi, brolis turi teisę paveldėti.
Bet taip gaunasi labai neteisinga.. Buvo įšsižadėjas tėvo,o kai numirė jau pradeda reikėti turto.. Na pradžiai gražiuoju reikės bandyti tartis.. Bet ir tai nesamonė gaunasi, nes jam tėvas dar kai mažas jis buvo užrašė butą kuriame jis gyveno.. Neganagausbutą, bet ir puse sodybos.. Teisminiuk eliu nieko neįmanoma pasiekti?
QUOTE(1525 @ 2010 07 22, 12:28)
Bet taip gaunasi labai neteisinga.. Buvo įšsižadėjas tėvo,o kai numirė jau pradeda reikėti turto.. Na pradžiai gražiuoju reikės bandyti tartis.. Bet ir tai nesamonė gaunasi, nes jam tėvas dar kai mažas jis buvo užrašė butą kuriame jis gyveno.. Neganagausbutą, bet ir puse sodybos.. Teisminiuk eliu nieko neįmanoma pasiekti?
Deja, nieko nepasieksite. Tokiems atvejams ir yra skirti testamentai..
O tas, kad tėvas dėl sūnaus išsižadėjimo nebenorėjo net valgyt ir atsisakė net medikų pagalbos, gali būti svertas ištaisyti situaciją.. Nes biški net nervai nelaiko, kai tėvasbuvo, net telefono nekeldavo, o kai nebėra jau turto prisireikia.. Ir dar tėvas norėjo prieš mirtį, nes labai blogaibuvo notarą išsikviest... Nu nežinau kaip čia padaryt, bet aš nenoriu tiap palikt, vardant tėvo atminim.. Negi nėra jokio įstatymo ar konors.. Kai šitam žlugdančiai pasiielgė ir dar turto pusę gauna, kurį aš jau kelis metus prižiūrėjau ir prižiūriu,.. Visi giminės matė šią stuaciją ir gali paliūdyti.. nebežinau ko griebtis..
Sveikos, nežinau ar čia pataikiau bet turiu klausimą.
Mes trys sesės paveldėjome turtą (namą) iš mirusių tėvų (mirė prieš beveik 5 metus). po kiek laiko, mes dviese su sese perrašėme ta namą trečiajai sesei, nes ji ten tvarkosi ir t.t. bet esmė ne tame. Dabar ji susirado vyrą ir išteka už jo (greičiau Alfonsą nei vyrą). Ar skyrybų atvejų tas Alfonsas pretenduotų į tą paveldėtą namą, ar įmanoma mums su sese atšaukti tą perrašymą, nurodant, kad atsirado pretendentas į tą namą?
Mes trys sesės paveldėjome turtą (namą) iš mirusių tėvų (mirė prieš beveik 5 metus). po kiek laiko, mes dviese su sese perrašėme ta namą trečiajai sesei, nes ji ten tvarkosi ir t.t. bet esmė ne tame. Dabar ji susirado vyrą ir išteka už jo (greičiau Alfonsą nei vyrą). Ar skyrybų atvejų tas Alfonsas pretenduotų į tą paveldėtą namą, ar įmanoma mums su sese atšaukti tą perrašymą, nurodant, kad atsirado pretendentas į tą namą?
QUOTE(boruze_taskuota @ 2010 08 15, 20:36)
Sveikos, nežinau ar čia pataikiau bet turiu klausimą.
Namas yra Jūsų sesės asmeninė nuosavybė, kuri skyrybų atveju nedalijama (nebent jie santuokos metu atliks esminį namo pagerinimą).
Atšaukti dovanojimo (ar perrašymo, kaip bepavadintumėt) negalima. Vienintelis pagrindas, kuriam esant galima atšaukti dovanojimą - jeigu asmuo, gavęs dovaną pasikėsintų į dovanotojo gyvybę ar tyčia sunkiai jį sužalotų. Taip pat jeigu su dovanotu turtu elgiasi labai neatsargiai ir kyla turto žuvimo (bet ne turto atitekimo trečiajam asmeniui) rizika.
sveiki, as irgi turiu kausimeli!
gyvenam nuosavam name, mirus tevui paveldejom mes su sese po 1/4 tevo dalies o likusia mama, sese savo dali padovanojo motinai, as to negalejau padaryt nes buvau nepilnamete.
gyvenu db siam name su savo seima(as, vyras ir 2 vaikai) +motina, darom remontus padarem zimu remonta, bet is santaupu, kad vyras buvo tolimuju reisu vairuotojas+ paskola is banko, pries 3m motina mus isvare is namu-sugrizom nes pas ja buvo infarktas, kazkas turejo rupintis ja! db situacija karotjasi+ vakar pazadejo kad kitos namo dalies negausiu!
klausimas butu toks: kaip db man elgtis tokioj situacijoj, kad sukisaom tiek pinigu darem remontus, o didesni namo dali gaus mano sesuo kuri cia net negyvena ir nieko nedare?! kaip as itariu motina serga sizofrenija, bet kur kreiptis ir kaip irodyt?! gal kas galetu man padeti!?
gyvenam nuosavam name, mirus tevui paveldejom mes su sese po 1/4 tevo dalies o likusia mama, sese savo dali padovanojo motinai, as to negalejau padaryt nes buvau nepilnamete.
gyvenu db siam name su savo seima(as, vyras ir 2 vaikai) +motina, darom remontus padarem zimu remonta, bet is santaupu, kad vyras buvo tolimuju reisu vairuotojas+ paskola is banko, pries 3m motina mus isvare is namu-sugrizom nes pas ja buvo infarktas, kazkas turejo rupintis ja! db situacija karotjasi+ vakar pazadejo kad kitos namo dalies negausiu!
klausimas butu toks: kaip db man elgtis tokioj situacijoj, kad sukisaom tiek pinigu darem remontus, o didesni namo dali gaus mano sesuo kuri cia net negyvena ir nieko nedare?! kaip as itariu motina serga sizofrenija, bet kur kreiptis ir kaip irodyt?! gal kas galetu man padeti!?
sveiki, turiu klausimu? mire mama palei tastamenta tvarkausi dokumentus as. o namas 2 aukstu yra,1\2 mamos ir kita puse mamos brolio, kaip ta nama dalina aukstais ar kaip kitaip? mamos brolis pencionate, vedes nebuvo vaiku neturi, ten jo niekas nelanko tik as, tastamento niekam nepaliko, tai kam jo dalis paliks mirties atveju paliks valstybei<pencionatui> ar broliams? ar turi itakos kas palaidoja ta zmogu paveldejimo atzvilgiu?
QUOTE(juozas 1 @ 2010 12 08, 21:16)
sveiki, turiu klausimu? mire mama palei tastamenta tvarkausi dokumentus as. o namas 2 aukstu yra,1\2 mamos ir kita puse mamos brolio, kaip ta nama dalina aukstais ar kaip kitaip? mamos brolis pencionate, vedes nebuvo vaiku neturi, ten jo niekas nelanko tik as, tastamento niekam nepaliko, tai kam jo dalis paliks mirties atveju paliks valstybei<pencionatui> ar broliams? ar turi itakos kas palaidoja ta zmogu paveldejimo atzvilgiu?
namas dalinamas pirmiausiai nustatant dalį turte - t.y. po 1/2. Jūsų paveldėjimo teisės liudijine nebus įrašyta kur jūsų dalis, bus tik įrašyta kad jus paveldit 1/2 (nebent Jūsų motina ir jos brolis buvo sudarę naudojimosi tvarkos sutartį, kurią buvo įregistravę nekilnojamojo turto registre, tuomet būtų pažymąta, kuri konkrečiai namo vieta jums pereina). O šiaip tai kaip jūs viduje tvarkysitės, tai jau čia susitarimo reikalas. Jeigu nuo seno yra įprasta, kad vienas tvarkosi pirmam, o kitas antram aukšte, tai taip gali ir likti.
po dėdės mirties paveldėjimas bus pagal įstatymą - pirmoji eilė vaikai, 2-tėvai ir vaikaičiai; 3- seneliai ir provaikaičiai; 4-broliai seserys; 5 brolių/seserų vaikai ir dėds ir tetos; 6-pusbroliai ir pusseserės.
Kurios pirmesnės eilės įpėdinių yra, tie ir paveldės. Pencionatas paveldėtų tik jeigu būtų parašytas testamentas, valstybei lieka tada, kai niekas nepriima. Kas laidoja neturi įtakos.
Papildyta:
QUOTE(mano0 @ 2010 11 07, 08:09)
sveiki, as irgi turiu kausimeli!
Tiek, kiek investavot į motinos turtą su jos leidimu, galite prašyti grąžinti kaip kompensaciją.