aš tai kirčiuočiau riestiniu ant e, nerimas - o jei dar suvalkietiškai tai...
QUOTE(ingalp @ 2007 04 23, 18:06)
galima paklausiu - kaip tu kirčiuoji dukters vardą vardininko linksnyje?
Kirtis ant E. Man negražu kai kai kurie mot. vardai kirčiuojami gale, keistai skamba, nors pagal taisykles taip priklausytų.
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 24, 19:43)
kodėl taip manai?
o ką čia manyti?
dabar tiksliai taisyklės nepacituosiu, tačiau didelė dalis neliet. kilmės moterų vardai, kurie baigiasi -a, patekę į liet. k., prisitaiko prie mūsų kirčiavimo sistemos ir patenka į antrą kirčiuotę. Ksimena taip pat patenka, todėl šio vardo vns. vard. kirčiuojamas galūnėje kaip ir MarijA, DeborA, DonatA, KristinA, SimonA, LolitA ir t.t.
užvakar kalbėjau su tikru dzūku, augusiu prie Ūlos upės. vns. vard. jie kirčiuoja ŪlA, t.y. galūnę
Hmm, o kaip reik? Galvojau taip ir reikia, nes visad beveik galas lietuvių kalboj kirčiuojamas, maniau kai baigias -na, -ta, -la reik galą kirčiuot? man tai labai šlykščiai skamba, sakau, kad dukra EvelIna, nes kitaip tai nebe gražu... O Ūla man visai buvo vardas, bet maniau, kad A kirčiuota rimtai... O jei Ū tai tada vardas
p.s.aš ne kalbininkė, tai nesijuokit iš mano "žinių"
p.s.aš ne kalbininkė, tai nesijuokit iš mano "žinių"
QUOTE(muminukas @ 2007 04 25, 16:55)
o ką čia manyti?
dabar tiksliai taisyklės nepacituosiu, tačiau didelė dalis neliet. kilmės moterų vardai, kurie baigiasi -a, patekę į liet. k., prisitaiko prie mūsų kirčiavimo sistemos ir patenka į antrą kirčiuotę. Ksimena taip pat patenka, todėl šio vardo vns. vard. kirčiuojamas galūnėje kaip ir MarijA, DeborA, DonatA, KristinA, SimonA, LolitA ir t.t.
man irgi taip atrodo.
QUOTE(Laurulka @ 2007 04 25, 20:08)
man tai labai šlykščiai skamba, sakau, kad dukra EvelIna, nes kitaip tai nebe gražu...
kad tokie išvedžiojimai man asmeniškai ne juokingai, o gana graudžiai skamba
jei kalbi apie dukrą (vns. vard.), tai ji EvelinA, jei kreipiesi į ją (vns. šauksm.) - EvelIna.
QUOTE(muminukas @ 2007 04 26, 09:49)
kad tokie išvedžiojimai man asmeniškai ne juokingai, o gana graudžiai skamba
jei kalbi apie dukrą (vns. vard.), tai ji EvelinA, jei kreipiesi į ją (vns. šauksm.) - EvelIna.
na man irgi net graudu. negi taip sunku PRIEŠ registruojant vaiko vardą pasidomėti kaip teisingai jis kirčiuojamas . ir jei taisyklingas vardas "skamba šlykščiai", tai gal vertėtų rinktis kitą variantą, o ne iškraipyti
QUOTE(ingalp @ 2007 04 26, 09:51)
na man irgi net graudu. negi taip sunku PRIEŠ registruojant vaiko vardą pasidomėti kaip teisingai jis kirčiuojamas . ir jei taisyklingas vardas "skamba šlykščiai", tai gal vertėtų rinktis kitą variantą, o ne iškraipyti
bet apie tą vardų kirčiavimą pradėta viešai kalbėti ir kalti į galvą buvo tik prieš kokius 15 metų, tikrai niekad nebuvo įprasta tas galūnes kirčiuoti ir dabar dar dauguma, is aš tarp jų, vardus netaisyklingai kirčiuoju, nes taisykllingai negražiai skamba.
Kažkaip visai sutikčiau, jei vardams, kurie būtų ne iš bendrinių daiktavardžių padaryti- kirčiavimo taikyklių netaikyti
man ir tos pavardės visos, kad reikia kirčiuoti atvirai- -aitė irgi neskamba kažkaip, aisku ne visos, bet maniškė tai tikrai