Taip pat manau,kad būtų visai naudinga, jeigu čia parašytųme (kas išmano šiuos dalykus

Taigi, kaip žinome, yra daug vardų, kuriuos didelė dalis žmonių kirčiuoja nederamai. Pastebėjau, jog vieni taip elgiasi, nes nežino, kiti - nes taisiklingas kirčiavimas nekelia ypatingo žavėsio... Kaip manote, ar tai yra svarbu? O gal nieko tokio, kad kirčiuojame kaip gražiau, juk galima tik oficialiuose kalbose laikytis taisyklių?
Tarkim, mano vardą kalbos kultūros dėstytojai ištardavo Ana (ten, kur raudona spalva yra kirtis, nemoku čia kitaip uždėt

Ir išvis, bet koks vardas, su galūne -na, man skamba žymiai gražiau, kai ta galūnė nekirčiuojama, bet taisyklės reikalauja...

Panašiai yra ir su Gabija. Man labai gražus vardas, jeigu kirčiuoti ne pagal taisykles. Visi pažįstami taria "Gabija", o vardas turi skambėti berods kaip "Gabija". Teisingas variantas man labai negražus...

Dar man įdomi situacija su visom - mantėm. Išties vienur skaičiau, kad turi būti Deimantė, Rimantė ir panašiai. Bet girdėjau kažkur, jog gali būti ir kitas variantas: jeigu vardas kildinamas nuo -mantės, o ne nuo pradinio žodžio, tai kirčiuojamas tas galas "-mantė" ar "-mantė", dabar tiksliai nepamenu...

Pasidalinkite ir Jūs kitais pavyzdžiais bei nuomonėmis