Įkraunama...
Įkraunama...

Genetiniai tyrimai, baimė pagimdyti ligoniuką

QUOTE(sviesi spalva @ 2007 04 26, 17:36)
Žinai, bent jau aš galvoju, kad geriau nežinoti. Nors ramiai nėštumą pravaikščiosi. O ką tu pakeisi žinodama? Tik nervuosiesi ir viskas. Nuo to dar persileisi. Man atrodo, kad tau pačiau duoda apsispręsti - gimdyti ar ne. Pakeisti jau nieko nebeįmanoma. O dėl meilės - tokį vaikelį myli dar labiau nei įprastą. Jam reikia daugiau priežiūros. Šokas bet kuriuo atveju neišvengiamas, man geriau - po visko. O kaip tu pasiruoši? Kai bus tai ir matysi. Neturint rankose kūdikiuko(jaučiant tik pilvelyje) sunkiau jį pamilti  (patyrus tokį šoką) nei laikant glėby(kalbu apie dauniuką). O jie visai gražūs. Apvaliais veidukais, labai mieli. Ir jei neturi vidaus organų problemų - visiškai beveik nesiskiria nuo įprastų. Auga ir vystosi bent iki metukų beveik neatsilikdami.


schmoll.gif as jei suzinociau manu negimdyciau dauno schmoll.gif g.gif aisku taip sneku dabar kai butu tai gal ir nuomoe pasikeistu, bet siaip tai su apsigimimu, kuri galima nustatyti dar ansktyvame nestume reiketu pagalvoti ka daryt toliau schmoll.gif

o suzinoti po gimimo tai butu dar didesnis sokas, tuolabiau,a kd dauniuku negaliu laikyti graziais schmoll.gif
Atsakyti
O aš turiu dauniuką. Jam dabar 8 mėn. Ir jis - labai gražus(negalvok, kad man "stogelis pačiuožė", aš - kritiška). Niekam nesigiriu - ir niekas net neįtaria. Ateina draugės, atvažiuoja giminės - visi džiaugiasi juo ir niekas net neįtaria. Užtai ir rašau, kad dabar dauniukai - kitokie. Jie mažiai skiriasi išoriškai. O maniškiui - lengvas laipsnis. Jis visiškai netsilieka vystymusi nuo bendraamžių. Aišku - pagimdžius buvo šokas. Ir jei man būtų pasakę nėščiai - ko gero būčiau negimdžiusi(jūs net neįsivaizduojat su kokiu jausmu rašau tą žodį dabar, kai turiu savo zuikį, jaučiu kaltę dėl to, kad gal būčiau galėjusi taip pasielgti).

Patikėkit, tikrai esu labai laiminga 4u.gif . Man nereikia užuojautos. Myliu jį beveik daugiau už savo vyresnę dukrą, kuri įprasta, šauni, labai graži ir klasėje pirmūnė.

O kas gali pasakyti, kad genetikai nesuklydo(žmogiškasis faktorius ir kiti kartais nutinkantys dalykai). O jei ir yra tas apsigimimas - gal jis lengvo laipsnio ir vaikelis turi šansų gyventi pilnakraujį gyvenimą, o jei ir negimdyti - tai daryti abortą taip vėlai(tyrimą daro tik nuo 16 savaitės, tai jau ne atsiurbimas - o abortas) - didelė rizika visai neturėti vaikų ateityje. O kas geriau ar turėti neįgaliuką, pvz. lengvos formos, ar visai neturėti nieko? Aišku, čia kiekvienos pasirinkimas. Aš tik norėjau pasakyti, kad nėra taip baisu tas dauno sindromas. Katastrofiškai nėra informacijos lietuvių kalba, va kur bėda. Ir visuomenė mažai apie tai žino, todėl - bijo.
Tikrai labai nuoširdžiai linkiu visoms sveikų mažylių ir tikiu, taip ir bus. Laimingai nešiokit ir nesukit galvų, jums tikrai taip neatsitiks.
Atsakyti
As minejau, kiekvienas renkasi savo, bet as esu siek tiek susijusi su spec istaiga, kur mokosi lengvo sutrikimo vaikai, tai prisiziurejus esu visko, pati nenoreciau unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Daiva_V @ 2007 04 26, 11:01)
Leiskite parasyti trumpa traktata apie tokiu baimiu isklaidyma. Geriau nei psichologai cia pades genetikai. Juo labiau, kad as visa tai, ka parasiau, praejau pati. Nuo pradzios iki galo.

Visu pirma: du minusai nera nieko blogo ir apsigimimo jokiu budu negarantuoja. Nesvarbu kokia kraujo grupe. Tai tas pats kaip ir du pliusai.

Esant motinos minusui, o tevo pliusui, galimas rezuso konfliktas tuo atveju, jei vaikelis, kuri nesiojate yra pliusinis. Patekus vaikelio kraujui su + Rh i motinos kraujotakos sistema, gali pradeti gamintis antikuniai, kurie stengsis pasalinti vaikeli kaip motinos organizmo svetimkuni. Tada gresia persileidimas arba ankstyvas gimdymas, bet ne apsigimimas! Del to motinai nestumo pradzioje ir apie 28 savaite yra daromas Kumbso tyrimas ir jei jis neigiamas yra suleidziamas zmogas antiRh, kuris surisa antikunius. Tas pats vaistas turi buti suleidziamas per 36 valandas po genetiniu vandenu tyrimu bei gimdymo, jei vaikelis gime su Rh +. Baisu? Ne. Su Rh- (o vyras Rh+) laukiuosi jau trecio smile.gif

Del Dauno ir kitu apsigimimu. Visu pirma reikia suprasti, kad Dauno sindromas (kaip ir kiti 2 tiriami genetiniai apsigimimai - Edvardso ir Patau sindromai) NERA PAVELDIMAS. Del to visai nesvarbu yra giminej daunu ar ne. Cia ginekologe neteisi net to klausdama. Antra, sitie apsigimimai padazneja vyresniame amziuje, bet nereiskia, kad negali pasireiksti ir tada, kai motina jaunesne. 35 metai yra simboline riba, nes genetikos centrai nepajegus priimti absoliuciai visu besilaukianciu. Del to bijot apsigimimo - prasykit siuntimo i genetikos centra nesvarbu kiek jums metu. Jei siuntimo neduoda, visada galima registruotis mokamai konsultacijai.
Genetikos centrai netiria absoliuciai visu galimu genetiniu apsigimimu. Jei gimineje yra koks nors specifinis genetinis apsigimimas, ji gali nustatyti, bet reikia pasisakyti. Kaip ir sakiau genetikos centras tiria 3 dazniausiai pasitaikancius Lietuvoje. Dauno yra lengviausias, vaikai su tokiu apsigimimu gali isgyventi daugybe metu. Likusieji 2 yra zymiai sunkesni, vaikeliai mirsta arba iskart po gimdymo arba vegetuoja iki 3-5 metu. Patikekit, tikrai negaleciau savo vaikeliui linketi tokio gyvenimo, taip kad nebukit kategoriskos, sakydamos "nieko negaleciau daryti". Visi 3 apsigimimai yra neteisingo chromosomu pasidalijimo nestumo pradzioje pasekme. Taip kad paveldejimo cia nera. Tiesiog atsitiko klaida ir viskas. Jokiu kitu paaiskinimu, jokiu kitu priezasciu.

Del paciu tyrimu. Visu pirma 12 savaite daromas kraujo tyrimas, kuris parodo rizika apsigimimui, bet ne pati apsigimima. Jei si rizika mazesne uz statistini Lietuvos vidurki, tolesni intervenciniai genetiniai tyrimai nerekomenduojami (nebent motina reikalauja). Daroma tik vaisiaus echoskopija.
Jei tikimybe apsigimimui didesne negu statistinis Lietuvos vidurkis, motinai siuloma 16 nestumo savaite darytis vaisiaus vandenu tyrima (dazniausiai) arba placentos tyrima (reciau). Is situ tyrimu nustatomas vaisiaus chromosominis rinkinys ir su tikimybe 99.9% pasakoma yra sie 3 apsigimimai ar ne ir koks butent yra. Tada jau jusu teise iki 22 savaites nuspresti kaip gyvensit toliau. Taip pat 100% pasakoma vaisiaus lytis. Tyrimas nemalonus, bet neskausmingas. Vandenu tyrima dariausi 2 kartus, placentos tyrima 1 karta, taip kad tikrai zinau ka sakau.

Jei nuraminau, dziaugiuosi. Nebijokit genetiku! Iki vaisiaus vandenu tyrimo prieina tikrai ne visos, o nerima ir baimes issklaido visoms. O siaip linkiu visoms sulaukti sveiku vaikeliu!

Kiek daug reikalingos informacijos suzinojau ir man siuo metu tai labai aktualu. Aciu drinks_cheers.gif
Atsakyti
[quote=Daiva_V,2007 04 26, 08:01]
Leiskite parasyti trumpa traktata apie tokiu baimiu isklaidyma. Geriau nei psichologai cia pades genetikai. Juo labiau, kad as visa tai, ka parasiau, praejau pati. Nuo pradzios iki galo.

Aciu labai uz tai, kad nepagailejei laiko ir ziniu visa tai surasyti. Manau ne man vienai tai aktuali informacija ir net ramiau, kad visgi imanoma kazka padaryti ir issitirti, ne vien tik "zodziu pas ginekologe".
Labai gerbiu mamytes, kurios augina ligoniukus pacios ir turi jegu sypsotis bei atrodyti isoriskai taip, tarsi viskas butu tvarkoje. Esu matyt silpna emociskai, tad nezinau ar sugebeciau atlaikyti toki likimo smugi, juolab kad vaikiuko noriu jau nuo 16 metu smile.gif Nerealiai laukiu to momento kai pastosiu ir zinoma, kai pagaliau savo leliuka priglausiu prie saves ir pasakysiu jam "labas"... Noriu kaip imanoma labiau tam pasiruosti ir apsisaugoti. Manau, tai kiekvienos is musu pareiga.

Labai aciu uz komentara dar kart 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Laukine25 @ 2007 04 02, 13:31)
Sveikos busimosios ir esamos mamytes. Nezinau ar daznai pasitaiko kitoms, taciau labai bijau, kad nepagimdyciau nesveiko vaiko.
Tiesiog nezinau ka daryti ir kur kreiptis. Klausiau ginekologes, ji sako: ar yra gimineje turinciu kiskio lupa, vilko gomuri, daunu, psichiniu ligoniu?- Sakau: Ne. Tai sako eik ir gimdyk. Viskas ok.
Ar tai visas tyrimas? Juk gali visokiu apsigimimu buti... Be to, juk dauniukai ar kitoki ligoniukai taip pat kartoje gimsta pirma karta. Kas zino, gal man taip nutiks?
Ar yra budas issitirti nuo galimu komplikaciju ar apsigimimu, gal ka zinote, nes kazkaip nesinori tiketi, kad toks mano ginekologes "zodinis" tyrimas yra svarus.
Vasara ketiname susituokti ir labai norime vaikelio. Taciau ta baime, bijau visu pirma jos neisikalbeti, o antra, kad jei pastosiu ir toliau bijosiu, tai tikrai pakenks busimam vaikeliui...
Zinau viena, su tokia nelaime nesusitaikyciau, todel noriu kiek imanoma sumazinti rizika.....  4u.gif



Sveikutes visos,na sia tema galiu pasidalinti patirtimi,nes kaip tik dabar pati sita tyrima dariausi,nes ir man visokios mintys kilo,todel,kad dabar labai padaugejo visokiausiu apsigimimu. Tuo labiau,kad mano sesuo turi sunu su kiskio lupyte,tai dar labiau mane paskatino issitirti ir nesigailiu nei kiek todel ,kad nebegrauziu saves visokiomis mintimis kiekviena diena.Suzinojau,kad del to,kad pas mano sese toks vaikutis,man rizikos jokios padidintos nera pagimdyti toki vaikeli,nezinau kiek kainuoja tas tyrimas,man daktare siuntima parase nes paprasiau,aisku kai su siuntimu tai ir genetikos centre labai pro akis ziuri,pasukau i registracija,tai kai uzregistravo mane po 3menesiu kai man jau butu 6menesiukai,jooo galvoju tada as jau gal nebelabai ir noreciau zinoti kas mano vaikeliui,juk neduok dieve kas ne taip,o jau nieko nepakeisi,todel susiradau gydytoja ir tiesiogiai jai pasiskambinau,tai ji mane ikiso anksciau na va ir nuvaziavau ten 13 savaiciu paime krauja,apziurejo per echoskopa ir t.t... penktadieni pasukau atsakymu ir pasnekejusi,laiminga padejau rageli viskas gerai,rizikos nera,vaikelis sveikas todel dabar rami laukiu jo. Nors visi atkalbinejo,ka cia nusisneki,jauna esi ,visos pagimdo sveikus,tau cia uzsireike tyrimu, ponia atsirado,todel niekam net nebesakiau,nes motinos sirdis niekad neapgauna,tai vat jai nori tai ir darykis tuos tyrimus. O juos atlieka Vilniui genetikos centre Santariskiu klinikose,2konsultacinis.
Atsakyti
QUOTE(madam Taro @ 2007 04 12, 09:23)
Juokingi man tokie patarimai: negalvok ir sveikai maitinkis. Šitaip manyti gali tik žmogus, kuris tos baimės ir juodų minčių neturi.  g.gif Galiu pasakyt, jog tokiu būdu  baimės neatsikratysi. Visos mes tikimės, kad nelaimė mus aplenks ir nieko mums nenutiks - juk nesveiki vaikai gali gimti kitiems, tik ne mums. Nenoriu skleisti pesimizmo, tačiau pati asmeniškai pažįstu dvi moteris, kurios augina nesveikus vaikelius. Kai gimdė, jos buvo jaunos ir nepateko į rizikos grupę. Taigi, mano galva, jei jauti baimę, tai gal reiktų pasitikrinti pagal visus įmanomus parametrus - gal pasidarys ramiau.  g.gif Na, o jei nepasitiki tyrimais, tada jau reiktų pasišnekėti su psichologu - gal tos baimės šaknys slypi kažkur giliau.  g.gif


Teisingai!!!!! Motinos sirdis niekuomet neapgauna!!!!!! nestuke.gif

Papildyta:
QUOTE(virginta @ 2007 04 12, 12:54)
sveikos mergaites,
siaip pati planuoji si menesi vaikiuka pradeti, tikiuosi kad neuzilgo pavyks ir gims sveikas vaikutis, beskaitinedama forume uzkliuvo man del tu tevu kraujo grupiu ir apsigimimu, ir kazkuri atsake kad tai nesamone, patikekite manimi tai visiska teisybe, as prisimenu dar mokykloje biologijos mokytoja apie sia rizika kalbejo, o gyvenime ir paciai teko su tuo susidurti mano vyro tevai abu yra 1 rezus minus, mano vyras yra pirmas vaikas šeimoje sveikut sveikutelis, taciau jo sesuo gime dauniuke, nemoku mediciniskai paaikinti, bet ten kazkaip buna kad kai du minisai pas tevus pirmam vaikui gimti sveikam kazkoktais uztenka issivystyti, o antram dazniausiai ne, toki atveji zinau dar viena lygiai toki pat kaip mano vyro seimoje, tad del tu tevu grupiu tai tikrai ne nesamone, bet mano su vyru grupes skirtingos tad labai tikiuosi kad seneliu kraujo grupes mano busimam vaikuciui itakos netures

Nu vat pries gera savaite genetikos centre kalbejau su gera daktare apie tas kraujo grupes,prisiklausiau veju kazkokiu,tai kai prasiziojau juoktis pradejo gydytoja,sako matai as tiek metu dirbu,bet vis kazka naujo isgirstu,juk abi minusines grupes,tas pats kas pliusines is kur jus cia traukiate,tie apsigimimai jai ir buna is kazkur giliau viskas,uztai ir reikia issitirti del sventos ramybes verysad.gif
Atsakyti
Pirma nestuma dariausi tyrimus,pasiule pats daktaras.Antra,deja pas kita daktara,nesidariau,jis ir nesiule.Kazkaip ir pati galvojau,kad man taip nenutiks.Gime su lupos ir gomurio defektu.Taip ,kad tikrai daryciaus sekanti karta tyrimus.Aisku butu skaudu,gal net ir baisu visa ta laika laukt.Bet tai gal geriau nei gaut soka,ir jo pasekmes jaust.Mums dar isdalies pasiseke,pas mus galima pakeisti,kitiem to pasirinkimo nebuna.Ir tie vaikuciai, tikrai yra labiau mylimi,kaip minejo jau viena mama.
Atsakyti
QUOTE(sopfi @ 2007 04 28, 23:54)
Ir tie vaikuciai, tikrai yra labiau mylimi,kaip minejo jau viena mama.


g.gif kaip galima toki vaikuti myleti labiau nei sveika? Manau, akd meile turetu but vienoda, kaip jaustis sveikam tada g.gif
Atsakyti

O jei genetikai mato kad vaikutis bus apsigimes, iki kiek laiko daro isvalyma?
Atsakyti
QUOTE(sopfi @ 2007 04 28, 23:54)
Pirma nestuma dariausi tyrimus,pasiule pats daktaras.Antra,deja pas kita daktara,nesidariau,jis ir nesiule.Kazkaip ir pati galvojau,kad man taip nenutiks.Gime  su lupos ir gomurio defektu.Taip ,kad tikrai daryciaus sekanti karta tyrimus.Aisku butu skaudu,gal net ir baisu visa ta laika laukt.Bet tai gal geriau  nei gaut soka,ir jo pasekmes jaust.Mums dar isdalies pasiseke,pas mus galima pakeisti,kitiem to pasirinkimo nebuna.Ir tie vaikuciai, tikrai yra labiau mylimi,kaip minejo jau viena mama.

Gerai, kad tik tiek... Sekmes jums!
QUOTE(Dile @ 2007 04 29, 10:52)
O jei genetikai mato kad vaikutis bus apsigimes, iki kiek laiko daro isvalyma?

Del medicininiu priezasciu iki savaiciu. Taip kad atlikus amniocenteze 16 savaite ir gavus atsakymus 17 savaite, dar yra laiko gerai viska apgalvoti. Tik buk optimiste! Viskas bus gerai ir tokio pasirinkimo daryti nereikes.
Atsakyti
As tai zinau, kad folio rusties vartojimas iki 3 menesiu pries pastojant ir 3 menesius pastojus sumazina Nervinio vamzdelio defektro rizika 75 proc. (iskila stubura). Folio rugsti taip pat pataria gerti ir vyrui, kol moteris pastos.
Atsakyti