Laba,
Labai noreciau šią temą, kurios pradžia 2007 metai, atgaivinti. Reikalas tame, kad dabar mes jau turime iš ko rinktis ir berods niekas nesiginčys, kad kūdikio kamieninių ląstelių išsaugojimas yra šaunus dalykas.
klausimas tik ką rinktis, aš kalbėjausi su kamieninių ląstelių banko (toliau trumpinsiu KLB) Lietuvoje (Imunolita) ir "Cryo-save" atstovaujančiu-konsultuojančiu UAB "placenta" darbuotoju..skaičiau sutartį. Ir dabar esame dar labiau pasimetę..
Kainu skirtumas žinoma ne Lietuviškojo naudai.. imunolitos vienkartinė pradinė įmoka už paėmimą, ištyrimą, apsiėmimą saugoti-3120, metinis mokestis 680.
tuo tarpu "cryo-save" už viską (iš karto!!!) ima apie 7700 (tiksliai dabar neturiu sumos) iš karto apsiimama saugoti 20 metų..
tačiau..jokių avansų KLB mokėti nereikia, jie atvyksta paima, nugabena, ištiria, pinigėliai mokami tik atlikus visus tyrimus ir įsitikinus, kad ląstelės yra tinkamos. Tuo tarpu "Cryo-Save", nors ir yra viena pažangiausių ES kompanijų KL sugojimo srityje, neturi Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos leidimo (jei neklystu, jei klystu paneikite) surinkti KL pas klientes. Tu turi sumokėti 860 lt, tau išduodamas rinkinukas, į jį viska patalpinti turi akušeris. Yra tikimybė, kad tie pinigėliai bus išmesti į balą, nes gimdymo metu akušeris dėl grėsmės motinos ar vaiko gyvybei, gali atsisakyti-leisti šį veiksmą atlikti, tai gali būti atlikta netinkamai, ar pačios surinktos KL būti netinkamomis..
Kitas svarbus aspektas (bent jau man, į ką aš atkreipiau dėmesį) tai nusprendus pasirinkti kitą KL saugojimo įstaigą, tai būtų šioks toks garantas, kad Imunolita nekels savavališkai kainų, o mažins jas atsižvelgiant į rinkos pokyčius, nors sutartyje numatyta, tačiau tai šiuo metu praktiškai neįmanoma, turi būti atitinkamos sutartys dėl perdavimo tarp bankų, o jų kiek žinau nėra nei vienos (gal ir vel klystu, pataisykite)
Taip kad šiuo metu, nors ir nemažai informacijos surinkau esu pasimetusi dar labiau..
HELP!!!