Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos

QUOTE(valentaina1 @ 2009 11 22, 11:07)
Sveiki, saulutes megejai,

ilgai galvojam kuo sildyti savo nauja nama. daug visokiu pamastymu, pagrindiai pasirinkimo kriterijai:
1. komfortas (nesinori zaist su malkom, briketais ir pan.)
2. protingos eksploatavimo saskaitos
3. protinga suma uz sistemos irengima.

Jau linkom prie geoterminio, kaip viena diena sove mintis - ar ne geriau isirengti saules kolektorius vandens sildymui, kad pasislgyta vandeni naudoti ne tik prausimuisi, bet ir grindiniam sildymui. Prioriteta skirti saulutei, jei ji iki reikiamos temperaturos nepasildo, pasildyti elektra.
Ar kas nors ka nors panasaus mate ar girdejo?
Pakritikuokit prasau mano ideja.

Tai turi savo pavadinimą- Saulės namas. Jei ieškote pigiausios eksploatacijoje šildymo sistemos, ir turėsite tinkamai orientuotą stogo šlaitą- kodėl gi ne.
Atsakyti
Rudeni ar pavasari kai jau nedaug reikes silumos - gal ir gerai. Bet ziema nesiulyciau, neuzteks tiek saules kad pasildytu, elektros sanaudas saule ziema sumazins gal kokiu 10% bet ne daugiau.

Geriausia kombinacija yra:
1. Saules kolektorius - pavasario vidurys iki tarkim rudens vidurio karstam vandeniui.
2. Kitas sildymo budas (nesiulau elektra) - kuris sildys boileri ir aisku namus
Cia tik mano subjektyvi nuomone.
Atsakyti
valentaina1, jei dar skaitote, yra tokie saules kolektoriai kurie sildo ne vandeni o ora namams, tinkami rudeni ar pavasari kol jau/dar galima dziaugtis saulute - ju pliusas kad nereikia jokiu santexniku, pritaisote kur reikia, isgreziat skyle name ir ileidziat vamzdi, kai saule isildo iki kiek reikia, isijungia ventiliatorius ir uzpildo oru is lauko (pasildytu) - savotiskas mini rekuperatorius.
Na ziema gal irgi kazkiek pasildys, bet jau maziau (pagrindinis reikalavimas - saule, ziema jos maziau ir dienos trumpesnes).

Siaip dar jie tinkami butu oras/vanduo sistemai, kai pasildytu, silta ora papustu i vadinama oras/vanduo fena ir sumazintu sanaudas elektrai ziema.

Cia parasiau nes visi sneka apie OPOP arba baterinius saules kolektorius, o cia pavadinkim trecias variantas.
Jei idomu pas mane ant profilio yra musu imones puslapis, jame daugiau pamatysit apie juos wink.gif
Atsakyti
Kokiu žodžiu užtarsiu Saulės namo koncepciją.

* Jei "suveikia" pas skandinavus, apie LT sąlygas nelabai yra ką diskutuoti.

* Senesnės statybos namui sistema netinka- paprasčiausiai neužteks stogo ploto kolektoriams. Kaip visada- kalba eina apie gerai apšiltintą ar Pasyvų namą. Kai namo šilumos nuostoliai maži- Saulės namo statyba tampa pigesne, nei Pasyvaus. Kaip ir mažesnės eksploatacinės išlaidos.

* Nors tai nėra kokia tai super naujiena, Saulės namo koncepciją dar tik žengia pirmuosius žingsnius. Nėra iki galo išdirbtos metodikos, o dažniausias išpildymas- seno namo rekonstrukcija. Todėl dažniausiai sutiksite variantus, kai sistema "dengia" 50-60% bendro šilumos poreikio, o su likučiu susitvarko (kažkodėl g.gif ) išimtinai granulėmis kūrenami katilai. Kitas kraštutinumas (dėl metodikų nebuvimo)- kai sistema "dengia" 100%, ir dar "šefuoja" kaimyną. thumbup.gif - tik apie estetika gal nešnekame verysad.gif .

* Iš esmės- kiek sistema "dengs" šilumos poreikio, priklauso tik nuo namo šilumos nuostolių, sumontuotų kolektorių ploto, ir jų orientacijos. Ankstesnėje nuorodoje galima atrasti bent jau bendrais bruožais aprašytą ir keliais realiais pavyzdžiais iliustruotą Saulės namo koncepciją.

Gal kam bus įdomūs saulės energijos panaudojimo daugiabučiuose ir komercinės paskirties pastatuose pavyzdžiai:
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai
Saulės kolektoriai
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė
Atsakyti
Sveiki,o gal kas nors turi pasidare savadarbi saules kolektoriu? smile.gif idomu pasidare
Atsakyti
QUOTE(svarusvanduo @ 2009 11 25, 12:07)
Sveiki,o gal kas nors turi pasidare savadarbi saules kolektoriu? smile.gif  idomu pasidare

Buvo pries tai vienas zmogelis kuris pats viska daresi, kazkiek sutaupe, bet kadangi boileris buvo kinu gamybos (jei neklystu), tai siek tiek su problemom susidure, kuom baigesi tikrai nezinau smile.gif
Atsakyti
Iskeliu tema i virsu, noriu paklausti, ar saules baterijoms statyti ant stogo reikalingas koks statybu ar rekonstrukcijos(juk papildomas svoris ant stogo)(?) leidimas? Kad paskui nesikabintu ir nenubaustu...
Atsakyti
ne
Atsakyti
Sveiki,

Esu pasišovęs pasidaryti saulės kolektorių kaime. Vis ruošiuosi smile.gif tačiau man atlieka saulei tinkamų plokšteliu, jei ką domintų galiu už tam tikrą atlygį pasiūlyti smile.gif
Šeip geras dalykas apsišildyti namą ekologiškai.
Atsakyti
QUOTE(anastra @ 2010 01 17, 18:43)
Sveiki,

Esu pasišovęs pasidaryti saulės kolektorių kaime. Vis ruošiuosi smile.gif tačiau man atlieka saulei tinkamų plokšteliu, jei ką domintų galiu už tam tikrą atlygį pasiūlyti smile.gif
Šeip geras dalykas apsišildyti namą ekologiškai.

o vat su ekologija cia ne visai siejasi. Pacios saules baterijos, tiksliau ju gamyba, nera ekologiska, nes: joms pagaminti sunaudojame itin daug energijos, o be to, issiskiria toksiskos atliekos (kokios tiksliai, nepasakysiu). Ir per visa savo vartojimo laika, SB
nesugrazina" tos energijos, kurios reikejo pagaminti tai baterijai....
Atsakyti
Žinoma, kad neekologiška išvis gyvent smile.gif
Pas man yra aliuminines plokštės kurios nėra saulės kolektoriaus, o jos buvo naudojamos aušinimui berods, galima sakyt tai antrinė žaliava, kurią nusprendžiau panaudoti šildyt vandeniui smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo anastra: 18 sausio 2010 - 17:34
QUOTE(Paliukas @ 2009 11 25, 11:39)
Buvo pries tai vienas zmogelis kuris pats viska daresi, kazkiek sutaupe, bet kadangi boileris buvo kinu gamybos (jei neklystu), tai siek tiek su problemom susidure, kuom baigesi tikrai nezinau smile.gif

Na, jei turit omeny mane, tai šiuo metu viskas veikia puikiai smile.gif Kinietiškam boileriui buvo sėkmingai implantuotas lenkiškas kaitinimo elementas, tai jau 4 mėnesiai kai jokių problemų su sistema neturiu. Tiesa, šiuo metu saulutės mažoka smile.gif Geriausiu atveju tik iki 30 laipsnių boileris prišyla. Lapkričio pirmom dienom buvo trys saulėtos dienos, per jas pavyko pasiekti 50 laipsnių. Taip kad laukiu pavasario smile.gif

Bet aš pati nedariau nei vienos detalės, viskas buvo pirkta lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zuikenas: 19 sausio 2010 - 15:18