Vieni mokosi dėl to, kad nori intelektualinių aukštumų, gerų pareigų ar pan., vieni sąžiningai, kiti-ne, daliai besimokančių diplomas reikalingas tik kaip dokumentas, prileidžiantis prie didesnių galimybių, pareigų ir t.t., dauguma mokosi tik dėl akių dūmimo, dėl to popieriaus, ar verta? Juk tai tik popierius, pažymintis apie išklausytos informacijos ir neišnagrinėtą praktikos kursą ???
Ko gero, vistik dauguma darbdavių vis dar labai vertina aukštojo, ypač, magistro diplomus, ir nuo to pradeda spręsti apie būsimą darbuotoją? Ar manot kitaip? Argi tai teisinga?
Yra specialybių, kur diplomas tiesiog būtinas, o yra tokių specialybių ir darbų, kur gali ir be diplomo dirbti. Tarkim menininkas? Ar gavęs diplomą jis geriau jaus, geriau pieš, vaidins? Aišku jis įgaus visas teorines žinias, išmoks begalės dalykų, bet tam matyt reikia ir talento..O tarkim "vadybininkas". Na ir kas būtų jei aš gaučiau tą diplomą? Didelis šnipštas, nes neturiu vadybininkui būtinų sugebėjimų, nemoku labai organizuoti darbo, suburti kolektyvo, "kelti" planus, siūlyti ir derėtis. Bet kaip tarkim atrodytų teisininkas ar medikas siūlantis savo pagalbą tik iš "pašaukimo", bet neturintis diplomo? Manau, kad diplomas ne visais atvejais reikalingas, bet tuo pačiu bet kokios studijos veltui nenueina. Vis vien lieka atitinkamų žinių, žmogaus 'ragavusio" universitetinio ar kokio kitokio rimtesnio mokslo mąstymas keičiasi..Kažkaip dažnai gali pasakyti, jog žmogus yra be išsilavinimo..O būna ir kaimo šviesuolių, senukų, kurie nurungtų ir profesorių. Taip, manau kad darbdaviai būtų labiau linkę priimti darban žmogų su diplomu, nei absoliučiai tiek pat išmanantį kitą žmogų, bet be diplomo. Kartais diplomas nurungia ir tikrąją kompetenciją. Bet turbūt tai nėra smerktina. Man atrodo teisingiau priimti į darbą tą žmogų, kuris gal ir mažiau turi praktikos ir gal jam reiktų kažkur pasitobulinti, negu tobulą toje srityje, bet patingėjusį baigti mokslus. Aš tai vertinu kaip tinginystę, kaip nenorą, kaip iššūkį. Nors nebaigti mokslai būna ir finansinių sunkumų pasekmė. Kažkaip rasti tinkamą atsakymą sunku. Aš savo specialybę baigiau ne dėl diplomo, o dėl to, jog labai to norėjosi. Ir dabar studijuoju antrąkart ne dėl to, jog tai man teiks naudos ateityje, bet tam, kad jausčiau pilnatvę gyvenime, kad sužinočiau tai, ką visuomet norėjau sužinoti. Turbūt negalėčiau mokytis ir dirbti iš išskaičiavimo.
sutinku su Rasma, kad ne visais atvejais diplomas reikalingas dirbti tam tikroje srityje. taciau is esmes siekti ausktesnio mokslo-net nedvejotina. mano nuomone.
man tai dabar ziauriai komplikuota. mokiausi(-ysiuos) viena specialybe, o save isivaizduoju visai kitoje. ne tik isivaizduoju. matau jau. ir zinau,kad sugebeciau. net drebu kaip noreciau ta darba dirbti. bet bijau,kad tikrai visur praso diplomo. o as ta sritimi savarankiskai keli metai stipriai domiuosi... juk smegeneliu isemes neparodysi..
ir dabar neatsizadu tos specialybes ,kuria, tikiuosi, igysiu, bet aistringai dirbciau tikrai ne ta darba...net verkti norisi..
man tai dabar ziauriai komplikuota. mokiausi(-ysiuos) viena specialybe, o save isivaizduoju visai kitoje. ne tik isivaizduoju. matau jau. ir zinau,kad sugebeciau. net drebu kaip noreciau ta darba dirbti. bet bijau,kad tikrai visur praso diplomo. o as ta sritimi savarankiskai keli metai stipriai domiuosi... juk smegeneliu isemes neparodysi..

Zinau ne viena garbu verslininka, kurie pasieke aukstumu neturedami diplomo kiseneje. Jiems ir dabar tai neuzkliuna. Diploma galima atkalti, o kas toliau? Jei smegenine nevirs, tai ir diplomas nepades. svarbiausia pats zmogus ir jo sugebejimai. Kiek jus zinote zmogeliu, kurie baige studijas dirba butent tai ka mokesi? Saunu, jei darbas atitinka specialybe.
QUOTE |
Kiek jus zinote zmogeliu, kurie baige studijas dirba butent tai ka mokesi? Saunu, jei darbas atitinka specialybe. |
visko, kas įdomu, neišstudijuosi (jau vien dėl finansų, o kartais-ir laiko, sveikatos ir pan.), tenka daug ką mokytis, gilintis savarankiškai, baigi kažkokią pagrindinę, pamatinę specialybę, o , jei nori išbandyti jėgas kitoje srityje, jau tenka mėginti suktis, kaip moki, kaip gali, tai yra menas...ketinu šito išmokt ;)
Kartais išgirstu, kad žmogus baigęs tik kažkokią aukštesniąją mokyklą ir net negiminingą darbui specialybę, o dirba tokiose pareigose, kurios man - tik pasvajot :

Nesutikciau su nuomone, kad diplomas visada rodo zmogaus issilavinima, nes kas studijuoja, tas zino, kiek siais laikais diplomu yra nusiperkama...
Taigi diplomas rankose nebutnai yra darbo vietos garantas

QUOTE (lengvute @ 2003 10 02, 18:41) |
visko, kas įdomu, neišstudijuosi (jau vien dėl finansų, o kartais-ir laiko, sveikatos ir pan.), tenka daug ką mokytis, gilintis savarankiškai, baigi kažkokią pagrindinę, pamatinę specialybę, o , jei nori išbandyti jėgas kitoje srityje, jau tenka mėginti suktis, kaip moki, kaip gali, tai yra menas...ketinu šito išmokt ![]() Kartais išgirstu, kad žmogus baigęs tik kažkokią aukštesniąją mokyklą ir net negiminingą darbui specialybę, o dirba tokiose pareigose, kurios man - tik pasvajot : ![]() ![]() |
Man kartais del to ir buna abidniausia, kad tu zubrini zubrini, o rezultatas s...., o kitas mokslus leidizia kaip laisvalaiki..... o prasisuka kad oho ho.... Tikrai diplomas nerodo sugebejimu

Manau, kad daugeliu atveju parodo, bet kaip ir visur, yra isimciu.
QUOTE (zuikiausia @ 2004 08 11, 18:37) |
Nesutikciau su nuomone, kad diplomas visada rodo zmogaus issilavinima, nes kas studijuoja, tas zino, kiek siais laikais diplomu yra nusiperkama... ![]() |
Sutinku su zuikiausia ir Ramune G. Žinau ir savo kursiokių, kurios tik dėl diplomo studijavo ir joms visai nerūpėjo tos srities profesionalumas

Man labai patiko tėčio frazė, kad aukštasis išsilavinimas proto neprideda, tik suteikia žinių.
Pritariu visomis keturiomis, nes manau, kad "asilas" ir su keturiais aukštaisiais galvos, kad Lietuvoje yra pusdykumių ir dykumų zona, o palei Giedraičius gyvena kupranugariai... ( šitaip atrodė vienai geografijos studentei- tikras faktas)
Manau, kad taip yra ir su diplomu- protingam žmogui tai tik laiptelis link tikslo, o kitam- tai ir yra gyvenimo tikslas.

Manau, kad taip yra ir su diplomu- protingam žmogui tai tik laiptelis link tikslo, o kitam- tai ir yra gyvenimo tikslas.