QUOTE(olé @ 2005 07 24, 11:06)
LENGVAS, SVEIKAS IR SKANUS OBUOLIŲ PYRAGAS
tai mano mėgstamiausias pyragas. jam nereikia nei miltų, nei kiaušinių, nei grietinės, nei riebalų (tik kruopelės sviesto skardelei patept). atsiprašau, kad nepateiksiu tikslaus produktų kiekio, nes viską darau iš akies.
reikės:
maždaug 5 vidutinio dydžio obuolių,
maždaug 2 stiklinių manų (galima trečdalį jų pakeisti sėlenom),
tirštesnio jogurto apie pusę litro (aš pilu "Labas rytas" persikinį),
šiek tiek paprasto cukraus (aš dedu ne daugiau 3 šaukštų. jei kas mėgstat saldžiai, reikės daugiau),
vanilinio cukraus,
šiek tiek razinų (galima dar saujelę riešutų, o vietoj razinų - datulių ar figų), cinamono, kardamono
kokoso drožlių ar migdolų plokštelių pyrago viršui pabarstyt (nebūtinai)
sviesto ar margarino skardelei patept ir džiūvėsėlių jai pabarstyt
į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardelę dedu gana plonom skiltelėm supjaustytus obuolius (neluptus) taip, kad visas skardelės dugnas jais pasidengtų (gražiai dėliot nebūtina), o šiaip galima ir daugiau, man tai skanu, kai pyrage daug vaisių ir mažai pyrago. obuolius pabarstau cinamonu ir kardamonu, razinom, riešutais. tada ant obuolių sluoksnio pilu sluoksnį manų, sumaišytų su cukrum, vaniliniu cukrum ir sėlenom (jei jas naudosit). manus reikia pilti tolygiai. jų reikia tiek, kad obuoliai pasidengtu nelabai storu sluoksneliu (jei supilsit tiek, kad paviršius bus lygus ir nesimatys obuolių kauburėlių, gali išeit per sausas pyragas). tada ant manų sluoksnio reikia nestoru sluoksniu išspausti jogurtą. galima jogurto sluoksnį pabarstyti kokoso drožlėm ar migdolų plokštelėm (tada riešutų į patį pyragą nededu). kiek laiko keps, priklauso nuo to, kokio aukščio pyragas ir kokia jūsų orkaitė, tai tiksliai negaliu pasakyt, bet labai apytikriai būtų maždaug 200 C apie 40 min.
kai viršus ima ruduoti, atsignybkit mažą gabaliuką ir paragaukit, ar obuoliai suminkštėjo. jei dar ne, reiktų pridengti viršų folija, kol iškeps. išėmus iš orkaitės palaukit kokias 5 min. ir jau galima pjaustyti.
nenustebkit, kad nereikia sluoksnių maišyt - kepant manai sudrėks nuo obuolių ir jogurto. turiu perspėt, kad kol išmokau, kiek visko maždaug reikia dėt, keliskart pyragas išėjo per šlapias ar per sausas. bet jau kai įsivažiavau, pavyksta visuomet ir labai skanus
šį pyragą kepdavo mano draugė, bet aš sugalvojau jį padaryt sveikesnį ir mažiau kaloringą. originalus receptas buvo toks - obuolių sluoksnis, tada sluoksnis sumaišytų lygiom dalim manų, miltų ir cukraus (per saldus išeidavo...), o ant viršaus - grietinės sluoksnis (reikia didelio indelio 30%).
galima eksperimentuoti - vietoj obuolių dėti konservuotų persikų (tada reikės mažiau cukraus), išbandyti įvairius jogurtus. aš daug jų išbandžiau ir priėjau išvadą, kad skysti jogurtai čia nelabai tinka, todėl ir naudoju "Labas rytas" jogurtą, nors šiaip jo nemėgstu. prie obuolių labiausiai dera persikinis ar bananinis jogurtas.
skaniausias karštas su trupučiu vanilinių ar kitų baltų ledų
skanaus!
tai mano mėgstamiausias pyragas. jam nereikia nei miltų, nei kiaušinių, nei grietinės, nei riebalų (tik kruopelės sviesto skardelei patept). atsiprašau, kad nepateiksiu tikslaus produktų kiekio, nes viską darau iš akies.
reikės:
maždaug 5 vidutinio dydžio obuolių,
maždaug 2 stiklinių manų (galima trečdalį jų pakeisti sėlenom),
tirštesnio jogurto apie pusę litro (aš pilu "Labas rytas" persikinį),
šiek tiek paprasto cukraus (aš dedu ne daugiau 3 šaukštų. jei kas mėgstat saldžiai, reikės daugiau),
vanilinio cukraus,
šiek tiek razinų (galima dar saujelę riešutų, o vietoj razinų - datulių ar figų), cinamono, kardamono
kokoso drožlių ar migdolų plokštelių pyrago viršui pabarstyt (nebūtinai)
sviesto ar margarino skardelei patept ir džiūvėsėlių jai pabarstyt
į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardelę dedu gana plonom skiltelėm supjaustytus obuolius (neluptus) taip, kad visas skardelės dugnas jais pasidengtų (gražiai dėliot nebūtina), o šiaip galima ir daugiau, man tai skanu, kai pyrage daug vaisių ir mažai pyrago. obuolius pabarstau cinamonu ir kardamonu, razinom, riešutais. tada ant obuolių sluoksnio pilu sluoksnį manų, sumaišytų su cukrum, vaniliniu cukrum ir sėlenom (jei jas naudosit). manus reikia pilti tolygiai. jų reikia tiek, kad obuoliai pasidengtu nelabai storu sluoksneliu (jei supilsit tiek, kad paviršius bus lygus ir nesimatys obuolių kauburėlių, gali išeit per sausas pyragas). tada ant manų sluoksnio reikia nestoru sluoksniu išspausti jogurtą. galima jogurto sluoksnį pabarstyti kokoso drožlėm ar migdolų plokštelėm (tada riešutų į patį pyragą nededu). kiek laiko keps, priklauso nuo to, kokio aukščio pyragas ir kokia jūsų orkaitė, tai tiksliai negaliu pasakyt, bet labai apytikriai būtų maždaug 200 C apie 40 min.
kai viršus ima ruduoti, atsignybkit mažą gabaliuką ir paragaukit, ar obuoliai suminkštėjo. jei dar ne, reiktų pridengti viršų folija, kol iškeps. išėmus iš orkaitės palaukit kokias 5 min. ir jau galima pjaustyti.
nenustebkit, kad nereikia sluoksnių maišyt - kepant manai sudrėks nuo obuolių ir jogurto. turiu perspėt, kad kol išmokau, kiek visko maždaug reikia dėt, keliskart pyragas išėjo per šlapias ar per sausas. bet jau kai įsivažiavau, pavyksta visuomet ir labai skanus
šį pyragą kepdavo mano draugė, bet aš sugalvojau jį padaryt sveikesnį ir mažiau kaloringą. originalus receptas buvo toks - obuolių sluoksnis, tada sluoksnis sumaišytų lygiom dalim manų, miltų ir cukraus (per saldus išeidavo...), o ant viršaus - grietinės sluoksnis (reikia didelio indelio 30%).
galima eksperimentuoti - vietoj obuolių dėti konservuotų persikų (tada reikės mažiau cukraus), išbandyti įvairius jogurtus. aš daug jų išbandžiau ir priėjau išvadą, kad skysti jogurtai čia nelabai tinka, todėl ir naudoju "Labas rytas" jogurtą, nors šiaip jo nemėgstu. prie obuolių labiausiai dera persikinis ar bananinis jogurtas.
skaniausias karštas su trupučiu vanilinių ar kitų baltų ledų
skanaus!
keletas patobulinimų:
skardelės nebetepu sviestu ir nebebarstau džiūvėsėliais, o tiesiog iškloju kepimo popierium;
dabar sėlenas dedu pusiau su manais;
o sudėjus obuolių skilteles į skardelę, palaistau jas keliais šaukštais tirpinto medaus - daug skanesni ir kvapnesni būna.