Įkraunama...
Įkraunama...

Guliašas

Aš visuomet darau guliašą su džiovintom slyvom. Darau taip:

Reikia: Kiaulienos arba jautienos mėsos (tinka bet kokia, bet man kiauliena skaniau, gali būti tiek sprandinė, tiek kumpis, bet kokia gerai), 1 svogūno, 3 lauro lapų, 5 juodųjų pipirų, truputis daržovių prieskonių (kad ir vegetos), pomidorų pastos, keli šaukštai miltų, apie 100 g džiovintų slyvų be kauliukų.

Gamyba: Mėsą supjaustom kubeliais (maždaug 4x4 cm, kaip kad geras kąsnis) ir dedam į vandenį, užverdam, nugraibom putas. Tada dedam svogūną, lauro lapus, pipirus ir šaukštą vegetos, druskos pagal skonį. Verdam kol mėsa minkšta pasidarys - apie valandą (aš paragauju, skaniau kai mėsa gerai suvirus). Kai mėsa išvirus, išgriebiam iš puodo kiaurasamčiu (arba perkošiam sultinį, tik aišku sultinio neišpilam).
Toliau darom taip: paimam kelis šaukštus miltų ir išmaišom juos stiklinėj su vandeniu kad skysta skysta tešla būtų. Pasiruošiam didelį puoduką sultinio kuriame mėsa virė ir pasistatom jį prie plytelės (reikės greitai jį pilti į keptuvę). Tada į keptuvę (geriau gilią) dedam truputį sviesto ir pilam miltus su vandeniu (and labai lėtos ugnies), maišom smarkiai, nes pradės greitai tirštėti ir skiedžiam sultiniu, kol padažas bus norimo tirštumo (kaip labai skysta grietinė ar kisielius). Tada įdedam apie du šaukštus pomidorų pastos (gali ir padažas būt, svarbu kad be prieskonių, pats paprasčiausias) ir maišom - padažas pasidarys rausvas. Įdedam truputį maltų juodų pipirų, šaukštelį vegetos, maltos paprikos jei turim ar bet kokių kitų raudonų prieskonių mėsai (kurie patinka, kad ir kokie šašlykam ar paukštienai). Prieskonius dedam po truputį ir ragaujam.
Į paruoštą padažą dedam mėsą ir verdančiu vandeniu nuplikytas slyvas (galima supjaustyt taip slyvą į kokias 3 dalis) ir leidžiam kokias 10-15 min pastovėt kad įsigertų padažas į mėsą. Valgom su virtom bulvėm.

Aš dar kartais ne tik įdėdavau slyvų, bet ir virtą pjaustytą morką arba virtų pupelių, nes man kažkaip skaniau kai daugiau daržovių prie mėsos. Iš likusio sultinio galima išsivirti sriubytę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elemire: 28 kovo 2007 - 01:22
Na ka gi pasiraitoju rankoves ir einu daryti guliaso... smile.gif Cia prisiskaiciau tiek patarimu, kad darysiu ne pagal viena kurio nors recepta, o atsirinkus is keliu kas man skaniausiai nuskambejo rolleyes.gif Ziuresim kaip cia man pavyks g.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Elemire @ 2007 03 28, 02:20)
Aš visuomet darau guliašą su džiovintom slyvom. Darau taip:

nu skaniai atrodo
Atsakyti
ar tik ne pernai vasara Lryte buvo guliaso receptas paimtas is Vengrijos ambasadoriaus. Ji jau gal ir nelabai gerai atsimenu, bet daugmaz:

naudojama jautiena, ir anas rekomendavo imti ivairia mesa - kulnine, kumpi, nugarine, etc. As pradejau vartoti kulnine. Reikai pasakyti, kad mesa verta didziausios pagarbos, tik reikia nepatingeti nusilupti pleves. Bet uztat kaulai lieka sultiniui.

mesa apkepu karstame aliejuje, tada ja metu i puoda ir tada is karto verciu ant virsaus konservuotus pomidorus. Kad butu nemazai skyscio, ju pilu kad galetu apsemti antra tiek mesos, negu jos yra. Jei negaunu pirkti trintu - tai sutrinu pats su maltuve. Pilu ant mesos, tada daug smulkiai sukapotu svogunu ir ne taip daug smulkiai sukapoto cesnako. Jie suverda ir galutiniame guliase ju nesimato, o aromatas yra.
Tada druska, baltieji pipirai, ivairios maltos paprikos - raudonos, siek tiek astrios, cili - nelygu kaip megstate astruma. Tada dar morkos. Dar lauro lapu (butinai, juos isvirus isgriebiu, kad nesipainiotu) ir kmnynu (duoda nuostabu aromata). Siek tike veliau (jau to nebuvo recepte, bet as megstu) supjaustau zalia paprika - ji aromatingesne uz raudona. Ir tada vengras rekomendavo supilti pusbonki balto vyno, bet as pilu raudona. Viska verdu ant nedideles ugnies apie 40 min. dazniausiai darzoves ir mesa isskiria pakankamai skysciu, tai jo papildyti nereikia. Gale imetu gabaliuka sviesto, ir, jei norisi, tirstesnio padazo, galima ipilti siek tiek saltame vandenuje isplaktu miltu.
Stai ir guliasas. Salia jo isverdu bulviu arba kniedliku - bandziau kelis sykius - o visai neblogai...
Atsakyti
Na aš irgi pasidalinsiu sao receptuku.
Imu jautieną ja apkepu truputį ir dedu į puodą tušinti.
kok mesytė tušinasi susipjaustau svogūnus,sutarkuoju morkytes ir susipjaustau pomidorus.visas daržoves sudedu į keptuvė paeiliui 1 morkytes apkepu tada prie jų dedu svoguniūkus ir tik po to pomidorus kai viskas apkepa ier pomidorai išsileidžia.Kai mėsytė baigia tušintis o tai užtrunka gerą pusvalandį tada prie jos į puodą dedu apkeptas daržoves.pagardinu natūraliu pomidorų padažu ir su visu puodu dedu į orkaitę tar kelioms minutėms.Tuo tarpu keptuvėje pieną su miltais susimaišau ir pasidarau padažiuką .Išjungus orkaitę visą baltą padažą sudedu ant mėsytės su daržovėmis ir palieku dar šiek tiek pakaisti(viską būtinai permaišau).
Skanaus.
Atsakyti
Bet visoms rekomenduoju nepamirsti kmynu
Atsakyti
gulezas rools
Papildyta:
gulijasas paskore kap tep cia nekiesta
Atsakyti
QUOTE(Tinkis Vinkis @ 2007 09 03, 11:46)
Bet visoms rekomenduoju nepamirsti kmynu

Kmynų nemėgstu juos dedu tik kai kepu vištą ar antį mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(kamiliuke @ 2007 09 03, 21:53)
Kmynų nemėgstu juos dedu tik kai kepu vištą ar antį mirksiukas.gif

Jei nemegsti, tada, aisku, kitas reikalas
Papildyta:
Panasu, kad tu guliasu receptu - kaip pas italus picu.
Ar pas uzbekus plovu.
Gali buti ir vienaip ir kitaip, nieko tokio
Atsakyti
O mėsytė guliašui ar marinuojat kažkaip, ar ne?? Man neišeina guliašas, mėsa visada labai kieta būna.. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vikusia @ 2007 09 14, 14:48)
O mėsytė guliašui ar marinuojat kažkaip, ar ne?? Man neišeina guliašas, mėsa visada labai kieta būna..  g.gif

Reikia stengtis isvengti jautienos kumpio, nes jis dazniausiai kietas.
Stengiuosi gauti versienos kulnines, o jei vis del to "pavyksta" gauti tokios kietokos jautienos, tai tada metu pries troskinant i karstu riebalus. O troskinti reikia ant labai mazos ugnies
Atsakyti
einu ir as gaminti tiek prisiskaiciau bigsmile.gif
Atsakyti