Įkraunama...
Įkraunama...

Guliašas

QUOTE(maliavka @ 2006 04 03, 10:08)
turiu jautienos sprandines. Noriu padaryti guliasa. Girdejau, kad mesyte buna daug minkstesne, jei ja pamarinuoji (turiu tam laiko para). O i koki marinata tai daryti neaisku. Kulinare is manes nekokia... o reikalas man svarbus  wub.gif  tad labai prasau, padekite... Sorry, jei jau tokia tema buvo smile.gif

Nieks Tau neatsako, tai pasigailesiu... Aplamai guliasui mesa nemarinuojama, supiaustoma, apkepama karstuose kiaulienos riebaluose ir po to ilgai palengva verdama.Taip daro vengrai. O siaip sprandine - netikes daiktas.Gaminau kaip tik svieziai (ne guliasa), ir marinavau per nakti, ir vistiek tarp dantu stringa. Pasiziurek prie saslyku, gal ten ka susirastum.Man labiausiai patiko pasiulymas su majonezu ir garstyciom, tai taip ir darau. Druskos tik negalima, nes ji syvus istraukia. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2006 04 04, 08:00)
O siaip sprandine  - netikes daiktas.Gaminau kaip tik svieziai (ne guliasa), ir marinavau per nakti, ir vistiek tarp dantu stringa. Pasiziurek prie saslyku, gal ten ka susirastum.Man labiausiai  patiko pasiulymas su majonezu ir garstyciom, tai taip ir darau. Druskos tik negalima, nes ji syvus istraukia. 4u.gif


as vienam ispanishkam patiekalui jautiena marinuoju taip: po puse shauskshto cukraus ir druskos, 3 shaukshtai krakmolo, baltuju pipiru ir zhiupsnelis sodos. Mesos gabaliukus uzhberti shitais miltais ir palaikyt pusvalandi. Arba valanda, jei baisiai kieta. Buna minkshtutele thumbup.gif ...tik va nzn ar kitiems patiekalams tiktu g.gif
Atsakyti
Ką tik rusiškam puslapyje perskaičiau, kad jautieną, skirtą troškinti ar virti skystyje, t. y. ne kepti, reikia palaikyti bent kelias valandas ar per naktį šaltame sūdytame vandenyje.
O kitas variantas buvo palaikyti mėsą košelėje iš kivi su trupučiu vandens.
Žadu išbandyti abu variantus 4u.gif
Atsakyti
buvau aš Vengrijoj ir valgiau ten guliašą ir guliašinę sriubą. Tikrai LT nieo panašaus neteko ragaut ir receptai man kažkaip ne visai derinasi su tuo ką ten valgiau.
Visuose čia receptuose radau svogūnų ir česnakų. Vengriškome variante niekur nebuvo česnako ar svogūno. Aš ten krykščiau iš džiaugsmo, kad nėra tų dviejų prieskoninių daržovių, o labai skanu ir aštru.
Jie labai daug įvairiausių paprikų naudoja. Turgelių prekystaliai gal kokia dešimt rūšių nukrauti ir visur jas naudoja. Bet skonis tikrai neprimena čia LT vartojamų.
O ir mėsa, ir daržovės supjaustyti dana stambiais gabalais, smulkiai nemačiau.
Atsakyti
QUOTE(modeliuks @ 2006 04 06, 12:13)
buvau aš Vengrijoj ir valgiau ten guliašą ir guliašinę sriubą. Tikrai LT nieko panašaus neteko ragaut ir receptai man kažkaip ne visai derinasi su tuo ką ten valgiau.
Visuose čia receptuose radau svogūnų ir česnakų. Vengriškome variante niekur nebuvo česnako ar svogūno. Aš ten krykščiau iš džiaugsmo, kad nėra tų dviejų prieskoninių daržovių, o labai skanu ir aštru.
Jie labai daug įvairiausių paprikų naudoja. Turgelių prekystaliai gal kokia dešimt rūšių nukrauti ir visur jas naudoja. Bet skonis tikrai neprimena čia LT vartojamų.
O ir mėsa, ir daržovės supjaustyti gana stambiais gabalais, smulkiai nemačiau.



Gal ir pačioje Vengrijoje nevisur pagal vieną receptą gamina guliašą. Gi pas mus net paprastus šaltibarščius ar cepelinus kiekviena šeimininkė dažnai pagamina šiek tiek kitokio skonio.... ax.gif
Atsakyti
Sveikutes.
Kai darau guliasa, dazniausiai mesa paruosiu is vakaro: supjaustau juostelemis, idedu visokiausiu prieskoniu, ipilu augalinio aliejaus, sumaisau ir palieku per nakti.
Kita diena mesyte apkepinu, sudedu i puoda ir troskinu vandenyje. Kol mesa troskinasi, pakepinu tarkuota morka ir supjaustyta svoguna. Kai darzoves suminksteja, sudedu i puoda su mesa.
Tada padarau padaza: nusemiu truputi sultinio nuo troskinamos mesos, idedu grietines, pomidoru padazo, ir butinai GARSTYCIU. Suteikia fantastiska skoni. Tik svarbiausia nepadauginti smile.gif Tada idedu miltu, kad padazas butu tirstesnis. Viska suplaku, kad neliktu miltu gumuleliu, supilu i puoda ir dar patroskinu, kad mesyte isigeru padazo.
Valgom su bulviu kose ar virtomis bulvemis. Kartais pasidarom salotu, arba tiesiog marinuotu agurkeliu nusiperkam.
TIKRAI SUPER thumbup.gif
Atsakyti
ogo, aciu jums merginos ax.gif as ir prisiskaiciau tiek skaniu receptu, tikrai ir as siandien darysiu saviskiui guliasa... tongue.gif as tai dar labai megstu prideti daug morkyciu, man taip skanu troskintos... tai kokios 5 susitarkuoju smile.gif
Atsakyti
mano uosvienes italisko guliaso receptas (ji naudoja versiena, bet tiks ir jautiena ar kiauliena):
paimi dideli puoda- jame pakaitini alieju, paskui ipjaustai svoguna, paskui suverti gabaliukais pjaustyta mesa ir ja pacirskini (apvartyti su medine lopetele kol paskrunda)...Tada i ta pati puoda ipili baltojo vyno slakeli (tinka labai ir po svenciu likes sampanas), o po kokiu 10 min galima jau deti ir darzoves- pjaustytas stambiai morkas, salierus, bulvikes... Iverciam viena indeli pomidoru padazo (taip vadinamos "salsos"- gal vadinas tiksliau pomidoru tyre g.gif ), papildom vandens jei reikia (skystis turi viska apsemti) ir troskinam ant vidutines ugnies kol
darzoves suminkstes..Prieskoniu ir druskos pagal skoni. Mesos niekad nemarinuoja, bet niekada nenaudoja saldytos, visad tik sviezia...
rodos viskas
Atsakyti
Stirnienos guliašas su baravykaisStirnienos guliašas su baravykais

3-4 asmenims
500-600 g stirnienos, 300 g šviežių baravykų, 100 g ryžių, 3 vidutinio dydžio svogūnai, 1 žalia paprika, 1 raudona paprika, 3-4 pomidorai, pusė stiklinės pomidorų tyrės, 2-3 skiltelės česnako, mėtos lapeliai, lauro lapai, žvėrienos prieskoniai, pipirai, druska.
Stirnieną nuplauti, supjaustyti plonais griežinėliais, nusausinti. Į įkaitintą BAUER keptuvę sudėti mėsą ir kepti vidutinėje temperatūroje 3-4 min. iš abiejų pusių, kol paskrus. Mėsą išimti ir sudėti į dubenį.
Į keptuvę berti supjaustytus baravykus, smulkiai supjaustytus svogūnus, griežinėliais supjaustytas paprikas, nuluptus be sėklų pomidorus, pagar­dinti prieskoniais. Uždengti dangčiu ir sumažinti temperatūrą iki minimu­mo, troškinti 10-12 min. Įpilti pusę stiklinės pomidorų tyrės, įmesti susmul­kintą lauro lapą, išspausti česnako skilteles, sudėti mėsą ir troškinti 10-12min.
Patiekti su ryžiais, papuošti mėtos lapeliais.

Kiaulienos guliašas

500 g neriebios kiaulienos
300 g ryžių
6 paprikos(po 2 žaliosios, raudonosios ir geltonosios paprikos ankštis)
1 konservuota paprika
1 vidutinio dydžio žalias agurkas (Agurkas)
2 rauginti agurkai
3-4 pomidorai (Pomidorai)
3 šaukštai pomidorų padažo
3 šaukštai sviesto
3 svogūnai
0,5 šaukštelio imbiero
saldžios paprikos miltelių
čili
pipirų
druskos

Visas daržoves supjaustyti 3 cm ilgio juostelėmis. Suberti į troškintuvą, įpilti 2 stiklines vandens, įdėti pusę sviesto, uždengti ir troškinti.
Likusiame svieste pakepinti kiaulieną, supjaustytą pailgais gabalėliais.
Kai daržovės suminkštės, sudėti mėsą ir kartu troškinti, kol dar liks šiek tiek sutirštėjusio padažo. Tada suberti prieskonius.
Patiekti su ryžiais.

Guliašas su pupelėmis ir marinuotais agurkais

700 g jautienos kumpio
2 stiklinės virtų pupelių
4-5 marinuoti agurkai
2 svogūnai
3-4 šaukštai švelnaus pomidorų padažo
1 šaukštas miltų
2 šaukštai grietinės (nebūtinai)
druska
pipirai
lauro lapas
aliejus

Jautieną supjaustome gabaliukais ir apkepame keptuvėje su aliejumi. Baigiant kepti sudedame susmulkintus svogūnus, miltus, ir, kai jie apkepa, supilame pomidorų padažą.
Tada viską sudedame į puodą, užpilame vandens, kad apsemtų mėsą ir troškiname, kol mėsa suminkštėja.
Tada sudedame virtas pupeles, marinuotus supjaustytus agurkus ir paverdame 5 min. Apie pusę valandos palaikome uždengtame puode.
Patiekiame su bulvių koše.

Vištienos guliašas su salierais
Viščiukas (maždaug 1,2 kg),
svogūnas,
paprika,
600 g salierų šaknų,
50 g pomidorų pastos,
375 ml vištienos sultinio,
125 g grietinės,
40 g tirpinto sviesto,
šaukštas smulkintų žalumynų,
uoginių paprikų,
šaukštas maltų raudonų saldžiųjų pipirų,
maltų pipirų, druskos,
bazilikų papuošti.

1. Viščiuką supjaustome į 8 dalis. Įtriname druska, uoginėmis paprikomis, žalumynais ir apkepiname svieste.

2. Svogūną smulkiai supjaustome. Papriką ir salierų šaknis nuvalome, supjaustome nedideliais kubeliais. Paruoštas daržoves sudedame prie mėsos ir apkepiname. Pagardiname raudonaisiais pipirais, pomidorų pasta. Supilame sultinį.

3. Pridengiame, nustatome silpną kaitrą ir troškiname 35 minutes.

4. Sudedame grietinę, išmaišome, pakaitiname, kol užverda, ir išmaišome.

5. Prieš tiekdami papuošiame bazilikais.



Papildyta:

Teksasietiškas guliašas lotuliukas.gif
4 asmenims:

2 svogūnų,
500g bulvių,
200g morkų,
1 saliero,
3 šaukštai aliejaus,
2 česnako skiltelių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio maltos aitriosios paprikos,
1 lauro lapo,
250g pomidorų tyrės,
250ml tirpaus sultinio,
600g šaldytų žirnių.

Nuluptus ir nuplautus svogūnus supjaustykite ketvirčiais, padalinkite juos perpus. Nuvalytas ir nuluptas daržoves supjaustykite kubeliais. Gabalėliais supjaustytą mėsą maišydama apkepinkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Sudėkite mėsą į troškintuvą, išspauskite česnaką, suberkite svogūnus, paskaninkite prieskoniais, pasūdykite pagal skonį. Supilkite sultinį, pomidorų tyrę, įįdėkite lauro lapą, uždenkite ir troškinkite apie valandą. Likus 10 min. iki virimo pabaigos, suberkite pjaustytas morkas, bulves ir salierą, dar po 5 min.- šaldytus žirnius.
Atsakyti
dariau guliasa su marinuotais agurkeliais, bet be pupeliu. Buvo laaabai skanu thumbup.gif . Kita karta dar bandysiu apkept su medum, labai idomiai skamba smile.gif
Atsakyti
Ir as isbandziau guliasa su marinuotais agurkeliais ir pupelemis. valgem su bulviu kose. Super receptukas thumbup.gif Seimyna buvo labai patenkinta. biggrin.gif
Atsakyti
betkokia kiauliena smulkiai supjaustau,paskaninu patinkamais prieskoniais ir troškinu.vandens i puoda pripilu tiek,kad apsemtų mėsą,o verdu,kol puse vandens nugaruoja.tada idedu smulkiai pjaustytus3-4 raugintus agurkus,smulkinto česnako 2 skilteles,krapų,puse indelio pomidorų padažo-skaniausias man ,,kėdainių,,.dar 15min patroškinu,ir štai toks guliašas su bulvytėmis thumbup.gif
Atsakyti