Sveikos
Su celiakija gyvenu jau pora metu. Bent jau zinau kad ja turiu tai mazdaug tiek, o mama sako, kad greiciausiai nuo vaikystes turejau
Apie sita liga man pasakojo taip:
Mano organizmas netoleruoja baltymo gliuteno, kuris yra daugumoje grudu. Patekes i skrandi, sis baltymas ardo skrandzio gaurelius (gaureliai- tai skrandzio sieneles, kurios atsakingos uz medziagu isiurbima ir isisavinima). Skrandis tampa viena didele zaizda. Ir tada kencia visa virskinimo sistema.
Kai skrandis yra zaizdotas, tada sutrinka virskinimas, tai pasireiskia visais imanomais simptomais nuo pilvo putimo iki viduriavimo ir baisingu skausmu.
Tuo paciu sutrinka medziagu isisavinimas i organizma. Krenta svoris, organizmas negauna pakankamai reikalingu medziagu, gali issivystyti kraujo ligos ir daugybe kitu baisybiu. Del to gali buti jauciamas silpnumas, mieguistumas, ir pan.
Celiakija gali pasireiksti kiekvienam skirtingai. Yra daugybe zmoniu, kurie skundziasi tiesiog pilvo putimu, valgo actimel jogurtus ir galvoja kad jiems praeis ir nesikreipia i gydytojus, taciau is tikruju turi sia liga. Kreipiasi i gydytojus tie, kuriems liga pasireiskia sunkiais simptomais.
As pati skundziausi siaubingais pilvo skausmais, raizymais, pilvo putimu, svorio numetimu (as ir taip kudute, o dar kai nukrito svoris tai is viso nieko neliko, nors valgau tai kaip uz du), sutrikusiu virskinimu, skrandzio grauzimu ir is viso, viskuo kas susije su virskinimu..
Dar koki idomu dalyka man pasake gydytojas, kad tai- genetine liga. Ir ji gana klastinga- gali metu metus tupeti sau pasislepus ir paskui staiga, del kokiu nors pokyciu, streso, ar dar ko nors tiesiog staiga apsireiksti...
O mano draugo atvejis dar idomesnis- jis nuo vaikystes turejo sia liga (jis vienas pirmuju lietuvoje kuriam nustate sia liga, jam siuo metu yra 22m kaip ir man), jam pasireiske taip pat dideliais pilvo skausmais, nevirskinimu, pilvo putimu. Jis laikesi grieztos dietos keliolika metu, kol isdriso pabandyti vel gliuteniu produktu ir pastebejo, kad jam ta alergija stipriai sumazejo. Po truputi pradejo valgyti duona, ir siuo metu, aisku, prisiziuredamas, jis valgo miltinius produktus.
O gydymas, tai aisku, dieta... Per kiek laiko pagereja nuo jos tai vel skirtingai- rezultatas jauciamas tada, kai tie gaureliai atsistato. Jei jie buvo stipriai pazeisti, tai reikes daugiau laiko. As pajutai per menesi mazdaug laiko, taciau pries tai buvau isbandziusi ivairiausiu kitokiu dietu, tad organizmas jau buvo prasivales.
Toki blog'a radau, kuris labai patiko, cia ir receptu daug ir motyvacija pakelia
http://glutenfreegirl.com/O dar yra toks puslapis, kuris sudaro dietos plana su daugybe receptu cia:
http://www.thefresh20.com/O, beje, dar mano dietologe sake, kad laktozes netoleravimas dazniausiai eina kartu su gliuteno netoleravimu (t.y, jei turi celiakija, tai greiciausiai reikia prisiziureti ir laktoze, o jei turi laktozes netoleravima, tai gali buti zenklas kad turi ir celiakija)
Domejausi daug as apie visa mityba ir dieta, dabar gyvenu gana padoru gyvenima
Valgau as ir makaronus ir blynus kepu ir viska, ko noriu
Naudoju Schar produktus begliutenius (isskyrus duona- ji popieriaus skonio...
) o visa kita galiu pasigaminti... Gamindama maisau ryziu miltus su kukuruzu krakmolu, santykis priklauso nuo to, ka gaminu. I blynus dedu grietines ir sviesto, kad geriau suliptu, tada jie gaunasi traskus tokie, kaip vafliai. Kai ismokau, net lengviau jie kepasi- nesvyla, trumpiau kepa..
Kadangi ryziu miltai tai gana sausi, jie nelimpa taip gerai kaip kvieciu (nes gliutenas siaip yra ta klijuojamoji medziaga, tai be jos viskas gaunasi trapu ir nesilaiko vienoje vietoje..) tai reikia prideti visokiu klijuojamu medziagu- sviesto, grietines, krakmolo, kaip pagal koki recepta
Kepiniai is begliuteniu miltu dazniausiai gaunasi sausi, todel viskas, kas suteikia dregmes, minsktumo, yra labai skatinama (pvz kepant pyraga idedu zymiai daugiau obuoliu nei kepant su kvieciu miltais, nes jie kompensuoja ta sausuma)
As naudoju ryziu miltus, nes ju skonis, mano manymu, maziausiai skiriasi nuo kvieciu, o jie ir nera labai brangus ir ju galima rasti dabar bet kurioje parduotuveje