Įkraunama...
Įkraunama...

Celiakija

Nieko nekainuojantis tyrimas: keletą savaičių ar mėnesį nieko su glitimu nevalgyti, o po to užvalgyti ir iš karto ateis supratimas. Stebėti reikia ne tik žarnyno veiklą, bet ir nervų sistemos.
Celiakija patvirtinama 1-3 iš šimto, tačiau jautrumą glitimui, jo netoleravimą turi ~30 iš šimto. Tai gali reikštis įvairiausiais neišgydomais negalavimais. Tad, net jei nerandama celiakijos, vis vien nereiškia, kad glitimas jums tinka.
Dažnai kartu su glitimo netoleravimu, eina kazeino nevirškinimas. Todėl ir pieno produktai turėtų būti laikinai išbraukti iš raciono, o po to grąžinti.
Tokių tyrimų, kurius gali pasidaryti tik pats, niekas negali pakeisti.
Pvz, žmonės turėję neišgydomą išsėtinę sklerozę, dabar, atsisakę glitimo ir kazeino, ją suvaldė. O jokie medicininiai tyrimai neranda/nerodo jokių alergijų .
Atsakyti
Sveikos mamytes,
jungiuos ir as prie sios temos, nors pasisakanciu cia kaip matau mazoka verysad.gif Jau nuo vakar sedziu soke, nes man paciai nustate sita liga, apie, kuria isvis pirma kart isgirdau, nors jau kelis metus turiu problemu su skrandziu. Visada galvojau, kad man tik siaip koks gastritas ar opa, bet tik jau ne genetine liga. Nors esu labai didele ir stora blush2.gif , bet visada buvau labai isblyskusi, krauja daznai reik atstatinet nes vis nusedima rodydavo, pastovus pykinimas, baisiniai skrandzio skausmai, pilvo isputimas ir t.t. Is pradziu rado eroziju, veliau rado skrandzio bakterija ir uzdegima, bet kazkaip gyvenau su tuo ir nieko, bet va pries kelias savaites vel teko ryti "zarna" doh.gif kaip ir jokiu problemu nerado, kazkaip galvojau visgi as sveika ir viskas nuo nervu, bet deja paskambino is kliniku ir liepe atvykti. Net nesupratau tiek visko davė uzpildyt, kai paklausiau isvis ka cia veikiu tai supazindino, kad visgi sergu sia liga ir liepe metus laiko laikytis grieztos dietos. Atrodo kaip ir nebaisiai viskas nuskambejo, na nebent jog pasekmes zarnyno vezys unsure.gif , bet kai isijungiau interneta ir perskaiciau apie sia liga, tai sedziu ir verkt norisi verysad.gif Kad reik atsisakyt savo megiamu saldumynu dar nieko, bet kad parasyta jog kiekvienas kasnelis tau gali duot rimtas pasekmes, tai ziauru. Tuo labiau sedziu zalia ir nesuprantu, net isvis ka galiu valgyt ka ne, nes gydytoja sake, kad pieno produktai tinka, bet pasiklausius jusu pasirodo ne, ar tinka bent avizos ir aplamai kaip ant pakelio turi but parasyta, kad zinotum kad ten negalima pirkt ir aplamai as net neskiriu kuom skiriasi gliukomatas, gliuteinas ir visi zodziai su gliuko...As suprantu kad nereik pirkt kas susije su grudais, bet kas is to jei pirksi kazka parduotuveje, o net nesuprasi ar ten yra tu produktu ar ne ten gi vien modifikuoti, su visokiis gliuko nesamonem, tai kaip galima laikytis jei tu nesupranti tokio dalyko pilnai. Pasakymai darzoves ir vaisiai dar nieko nereiskia, juk milijonas porduktu yra ir nezinai kaip juuos atskirt ir ka daryt su pieno produktais ar istikruju valgyt tik zole.
Negana to, turiu dukra ir net baisu pagalvot, kad ji tai gali paveldet ir kad vaikas tures kaip as valgyt popiriu maisyta su zole. Beabejo dave parduotuves adresa kur viska pirkt, bet jau numanau kainas, vienas apsipirkimas speju puse atlyginimo gaunasi. Ziauru doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Raimuciukas @ 2013 09 25, 09:43)

Raimuciuk, pirmiausia nusiraminkite, suprantu, kad šioks toks šokas, bet pamatysit, priprasit prie kitokios mitybos pajutusi savijautos pokyčius į gerąją pusę thumbup.gif Man celiakija nediagnozuota, tiesiog turiu bėdelių, kurios privertė ieškoti informacijos dėl ko man taip yra. Pati nutariau iš raciono išbraukti miltinius patiekalus ir pieno produktus. Pabandykit bent porą savaičių maitintis kitaip, paskui suvalgykite kažką iš "draudžiamų" produktų ir matysite, kaip reaguoja organizmas. Nereikės valgyt nei popieriaus, nei žolės. Galite valgyti grikius, ryžius, soras, naujausiais duomenim lyg ir avižas, bet su jomis gal atsargiai. O kur dar mėsytė ir daržovės, tad badauti tikrai neteks smile.gif Šiaip skaitykit etiketes, ne visur, bet būna parašyta, ar produkte yra gliuteno (glitimo). Jei pirksit ekologiškų prekių parduotuvėse, ten tokia informacija tikrai yra. Glitimo turi miežiai, kviečiai ir rugiai, tad viskas pakankamai paprasta - nepirkti produktų, kurių sudėtyje yra miltai. Daugiau paieškokit info apie celiakiją, jos tikrai yra, tada geriau viską ir suprasit, nesu ekspertė šio klausimo, net nežinau, ar jums po mano parašymo kas nors paaiškėjo. Viskas bus gerai, tik daugiau optimizmo, išradingumo virtuvėje ir valios atsisakyti to, prie ko esate įpratusi mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(suave @ 2013 09 25, 14:19)
Raimuciuk, pirmiausia nusiraminkite, suprantu, kad šioks toks šokas, bet pamatysit, priprasit prie kitokios mitybos pajutusi savijautos pokyčius į gerąją pusę  thumbup.gif Man celiakija nediagnozuota, tiesiog turiu bėdelių, kurios privertė ieškoti informacijos dėl ko man taip yra. Pati nutariau iš raciono išbraukti miltinius patiekalus ir pieno produktus. Pabandykit bent porą savaičių maitintis kitaip, paskui suvalgykite kažką iš "draudžiamų" produktų ir matysite, kaip reaguoja organizmas. Nereikės valgyt nei popieriaus, nei žolės. Galite valgyti grikius, ryžius, soras, naujausiais duomenim lyg ir avižas, bet su jomis gal atsargiai. O kur dar mėsytė ir daržovės, tad badauti tikrai neteks  smile.gif Šiaip skaitykit etiketes, ne visur, bet būna parašyta, ar produkte yra gliuteno (glitimo). Jei pirksit ekologiškų prekių parduotuvėse, ten tokia informacija tikrai yra. Glitimo turi miežiai, kviečiai ir rugiai, tad viskas pakankamai paprasta - nepirkti produktų, kurių sudėtyje yra miltai. Daugiau paieškokit info apie celiakiją, jos tikrai yra, tada geriau viską ir suprasit, nesu ekspertė šio klausimo, net nežinau, ar jums po mano parašymo kas nors paaiškėjo. Viskas bus gerai, tik daugiau optimizmo, išradingumo virtuvėje ir valios atsisakyti to, prie ko esate įpratusi  mirksiukas.gif

Aciu bent uz pastanga paguost, bed deja, informacijos labai daug prisiskaiciau, bet man jos trukumas, Jau teko ir specialioj parduotuvej apsilankyt, tai kainos ohoho, supratau kad labai prabangia liga sergu doh.gif O dar pati kai nesu virtuves zinove ir negaminu, tai kazkaip sudetinga issuki toki gaut ir dar visam gyvenimui. g.gif
Bet visvien aciu uz pastangas paguost ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Raimuciukas @ 2013 09 25, 16:24)
Aciu bent uz pastanga paguost, bed deja, informacijos labai daug prisiskaiciau, bet man jos trukumas, Jau teko ir specialioj parduotuvej apsilankyt, tai kainos ohoho, supratau kad labai prabangia liga sergu doh.gif O dar pati kai nesu virtuves zinove ir negaminu, tai kazkaip sudetinga issuki toki gaut ir dar visam gyvenimui. g.gif

mano sunui nustate sia liga, tai tikrai sunku, rasau gamintojams, klausiu, nes is esmes negalima ir modifikuoto krakmolo ir augaliniu riebalu, nes nezinia is ko jie pagaminti.

merginos, o kaip su gliukoze, dekstroze? juk ji irgi gali buti is kvieciu g.gif

o saldumynu irgi randu vaikui, kuriu sudetyje nera glitimo, sausainius, duona, makaronus, bandeles perkam tikraibe.lt parduotuvej, margarino, riebalu misiniu kaip supratau negalima naudoti, tai naudojam sviesta tikra, taip pat ir su grietine, namuose gaminant maista nera labai sudetinga, sunku valgyti kazkur kitur.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aushra20: 25 rugsėjo 2013 - 19:00
Raimuciukai,
Bet kaip Jums nustate celiakija? Yra dvejopi tyrimai per krauja arba is zarnyno paiima kazka tyrimui. O per skrandzio tyrima manau negali nustatyti g.gif
Atsakyti
QUOTE(*vandene* @ 2013 09 25, 20:17)
Raimuciukai,
Bet kaip Jums nustate celiakija? Yra dvejopi tyrimai per krauja arba is zarnyno paiima kazka tyrimui. O per skrandzio tyrima manau negali nustatyti  g.gif

Tai kad kai ryjau ta gyvatuka dare biopsija ir atsiunte po kiek laiko rezultatus, kurie tai rodo, aisku dar laukiu kraujo tyrimu, nes nesupratau kaip taip is danguas nukrito tokia liga. Issiskviete i klinikas iskart nusiunte pas dietologe, kuri dave kruva popieriu pasirasyt, kad itraukt i kazkokius bandymus, iskart pasake dieta, tainet nesupratau kas man yra. Tai sako ka jums nesake kad jus sergat tokia liga. Bet galvoju gal dar kraujas gali kazka kita parodyt g.gif
Atsakyti
QUOTE(Raimuciukas @ 2013 09 25, 14:24)

Sveika Raimuciukas,

Labai uzjauciu del tavo diagnozes. Suprantu tavo soka. Daug paprsaciau palengvele prieiti ta taska po kurio nebevalgai kazko.
Neskubek isleisti puse atlyginimo naujiems produktams. Tiek metu nezinojai kuom sergi it viska valgei kelios dienos ar savaites didelio skirtumo jau nebepadaris. Susitaikyk pirmiau su sia zinia, apsidairyk aplinkui, pasidomek kas ka valgo kokiu yra receptu. Pagalvok apie savo mityba, nuspresk kokius produktus kuo keisi. Perziurek visas etiketes tu produktu kuriuos turi namie.
Visiems pokyciams reikia laiko. Kartais palaikymo smile.gif Tokiu kaip tu yra ne viena smile.gif Gali ateiti i mano puslapi facebooke ValgauBe. Yra informacijos apie celiakija, yra receptu. Galime pakalbet skypu, tiesiog pasidalinsi mintimis. As ja nesergu, bet visiskai negaliu valgyt glitimo, pieno, sojos, kiausiniu.
Irgi maniau jog tai brangus sutrikimas, deje pasirodo ne. Gal net pigiau gyvenu.
Zinoma as gyvenu ne LT, bet sia vasara lankydamasi pastebejau kad tikrai visko jus turit.

Avizas valgyti galima. Deje problema gali buti ta jog jos pakuojamos arba laikomos ten pat kur ir grudai, tai juose gali buti dulkiu, smulkiu glitimo daleliu. Todel reiktu ieskoti su uzrasu be glitimo, deja jos buna brangesnes. Arba rasyt gamintojams ir klaust kaip ten yra smile.gif

Taigi, leisk sau pasinervuoti! O paskui pirmyn i sveikesni ir kokibiskesni gyvenima!!!! Tave palaikanciu yra daug thumbup.gif
Papildyta:
...ir...
uzsirasyk kur nors, kaip pvz telefone visus zodzius vartojamus glitimo pavadinimams
eidama i parduotuve turesi spargalke wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Raimuciukas @ 2013 09 26, 08:04)
Tai kad kai ryjau ta gyvatuka dare biopsija ir atsiunte po kiek laiko rezultatus, kurie tai rodo, aisku dar laukiu kraujo tyrimu, nes nesupratau kaip taip is danguas nukrito tokia liga. Issiskviete i klinikas iskart nusiunte pas dietologe, kuri dave kruva popieriu pasirasyt, kad itraukt i kazkokius bandymus, iskart pasake dieta, tainet nesupratau kas man yra. Tai sako ka jums nesake kad jus sergat tokia liga. Bet galvoju gal dar kraujas gali kazka kita parodyt g.gif

Biopsija yra 100% ligos nustatymas, kraujas ne.
Atsakyti
QUOTE(yte_ausryte @ 2013 09 26, 09:27)
Sveika Raimuciukas,

Labai uzjauciu del tavo diagnozes. Suprantu tavo soka. Daug paprsaciau palengvele prieiti ta taska po kurio nebevalgai kazko.
Neskubek isleisti puse atlyginimo naujiems produktams. Tiek metu nezinojai kuom sergi it viska valgei kelios dienos ar savaites didelio skirtumo jau nebepadaris. Susitaikyk pirmiau su sia zinia, apsidairyk aplinkui, pasidomek kas ka valgo kokiu yra receptu. Pagalvok apie savo mityba, nuspresk kokius produktus kuo keisi. Perziurek visas etiketes tu produktu kuriuos turi namie.
Visiems pokyciams reikia laiko. Kartais palaikymo smile.gif Tokiu kaip tu yra ne viena smile.gif Gali ateiti i mano puslapi facebooke ValgauBe. Yra informacijos apie celiakija, yra receptu. Galime pakalbet skypu, tiesiog pasidalinsi mintimis. As ja nesergu, bet visiskai negaliu valgyt glitimo, pieno, sojos, kiausiniu.
Irgi maniau jog tai brangus sutrikimas, deje pasirodo ne. Gal net pigiau gyvenu.
Zinoma as gyvenu ne LT, bet sia vasara lankydamasi pastebejau kad tikrai visko jus turit.

Avizas valgyti galima. Deje problema gali buti ta jog jos pakuojamos arba laikomos ten pat kur ir grudai, tai juose gali buti dulkiu, smulkiu glitimo daleliu. Todel reiktu ieskoti su uzrasu be glitimo, deja jos buna brangesnes. Arba rasyt gamintojams ir klaust kaip ten yra smile.gif

Taigi, leisk sau pasinervuoti! O paskui pirmyn i sveikesni ir kokibiskesni gyvenima!!!! Tave palaikanciu yra daug  thumbup.gif
Papildyta:
...ir...
uzsirasyk kur nors, kaip pvz telefone visus zodzius vartojamus glitimo pavadinimams
eidama i parduotuve turesi spargalke wink.gif

Aciu uz palaikyma 4u.gif Bet man megstanciai pavalgyt tai sunkoka liga ir sunku priprast vien prie tos minties. Nors jau dvi dienas perejus prie drastisko maisto pakeitimo, ta prasme nevalgau ko negalima ar bent taip isivaizduoju, nes skaityt as tu etikeciu nemoku doh.gif Nezinau kokie tie glitimo rasymai ant pakuociu buna, kaip yra su tokiais produktais kur yra ideta kazko modifikuoto (o to modifikuoto tai pagrinde visur yra) ir yra tokiu produktu kur aplamai nezinai ar cia susije ar nesusije su tuo glitimu (ypac pieno produktai). Na zodziu sunku, o dar sunkiau pagalvot kad seimoj ne viena as galiu but tokia doh.gif Bet aciu visom uz patarimus thumbup.gif Dar va galetumet ta proga parasyt ar bent sampana, vermuta ir visokius pan. gerimus galima gert? lotuliukas.gif Nes kaip tik krikstynu metas, tai jei bent valgyt negalesiu, tai gal nors isgert duos drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Raimuciukas @ 2013 09 26, 12:19)
Aciu uz palaikyma 4u.gif Bet man megstanciai pavalgyt tai sunkoka liga ir sunku priprast vien prie tos minties. Nors jau dvi dienas perejus prie drastisko maisto pakeitimo, ta prasme nevalgau ko negalima ar bent taip isivaizduoju, nes skaityt as tu etikeciu nemoku  doh.gif  Nezinau kokie tie glitimo rasymai ant pakuociu buna, kaip yra su tokiais produktais kur yra ideta kazko modifikuoto (o to modifikuoto tai pagrinde visur yra) ir yra tokiu produktu kur aplamai nezinai ar cia susije ar nesusije su tuo glitimu (ypac pieno produktai). Na zodziu sunku, o dar sunkiau pagalvot kad seimoj ne viena as galiu but tokia doh.gif  Bet aciu visom uz patarimus thumbup.gif  Dar va galetumet ta proga parasyt ar bent sampana, vermuta ir visokius pan. gerimus galima gert? lotuliukas.gif Nes kaip tik krikstynu metas, tai jei bent valgyt negalesiu, tai gal nors isgert duos  drinks_cheers.gif

Tai tam turbūt šitas forumas ir skirtas, kad galėtume vienos kitas paguost, palaikyt, pasidalint informacija ar patarimais mirksiukas.gif Dėl alkoholio sergant šia liga, nežinau, bet jis tikrai ne į sveikatą kiekvienam, aš asmeniškai nevartoju, nes man net viena taurelė išprovokuoja migreną. Jei sunku, paskaitykit istorijų, kaip pasikeitė žmonių, pakeitusių mitybą, savijauta, net išvaizda į gerąją pusę ir bus lengviau (man tai suveikia). Arba pamąstykit, kas galėtų nutikti, jei laiku nesiimsit priemonių ir įsitaisysit naujų, gerokai rimtesnių ligų. Ko gero dabar didžiausias galvos skausmas - ką valgyti, kai tiek daug negalima, tiesa? Aš irgi dabar intensyviai ieškau įkandamų (kainos prasme) ir nesudėtingų receptų, nors virtuvėje, patikėkit, neblizgu blush2.gif O koks jūsų įprastinis dienos racionas? Gal visos drauge kažką sugalvosim, kaip jį pakoreguot, kad nebūtų taip skausminga bigsmile.gif
Atsakyti
Is alkoholio negalima nieko kas is grudu, tai butu alus, galbut ir degtine.

baliuje drasiai gali valgyti balta misraine, mesa, zuvi, silke... kur jau cia badu numirsi smile.gif

labiausiai truksta duonos pradzioje, sakyk ar pasiryzus ka nors kepr. Galesiu keleta receptu pasiulyti.
Atsakyti