Užgavėnėms kepiau tokių blynukų:
Kukurūzų miltai, natūralus ekologiškas jogurtas, cukrus, druska, šiek tiek sodos, tarkuoti obuoliai, aliejus į tešlą. Labai skanūs
Lesiu sriuba
Reikes: 2 saukstu aliejaus, 1 svoguno, 1 skilteles cesnako (as dedu kelias), 200g lesiu, 800ml vistienos sultinio (as naudojau triusio), 0,5 saukstelio maltos kalendros (neturejau, tai nedejau), 0,5 saukstelio druskos, 0,25 saukstelio maltu juoduju pipiru, 2 saukstai citrinu sulciu (as pilu 1, nes 2 man per rugstu), 3 saukstai ryziu.
Svoguna ir cesnaka susmulkinkite ir pakepinkite su 2 saukstais aliejaus, dekite i sultini ir uzvirkite. Suberkite lesius, virkite ant mazos ugnies kol jie truputi suminkstes. Sudekite ryzius, virkite kol bus minksti. Iberkite druska pipirus, ismaisykite ir jeigu planuojate duoti alergiskam vaikuciui, ipilkite kelis samtelius i kita puodeli, kur baigsite virti. O i pagrindini puoda sudekite maltus kmynus, kalendra, citrinu sultis ir dar kelias minutes pavirkite. Jeigu jusu vaikas nealergiskas sitiems prieskoniams, tuomet atskirti nereikia. Skanaus.
P.S. Lesiai turi augaliniu baltymu, gelezies, B grupes vitaminu, todel si sriuba labai vertinga. Jeigu tinka, skoni galima paivairinti tarkuota morka, mairunu (vietoj kalendros). Pries patiekiant galima uzberti tarkuoto parmezano surio.
Reikes: 2 saukstu aliejaus, 1 svoguno, 1 skilteles cesnako (as dedu kelias), 200g lesiu, 800ml vistienos sultinio (as naudojau triusio), 0,5 saukstelio maltos kalendros (neturejau, tai nedejau), 0,5 saukstelio druskos, 0,25 saukstelio maltu juoduju pipiru, 2 saukstai citrinu sulciu (as pilu 1, nes 2 man per rugstu), 3 saukstai ryziu.
Svoguna ir cesnaka susmulkinkite ir pakepinkite su 2 saukstais aliejaus, dekite i sultini ir uzvirkite. Suberkite lesius, virkite ant mazos ugnies kol jie truputi suminkstes. Sudekite ryzius, virkite kol bus minksti. Iberkite druska pipirus, ismaisykite ir jeigu planuojate duoti alergiskam vaikuciui, ipilkite kelis samtelius i kita puodeli, kur baigsite virti. O i pagrindini puoda sudekite maltus kmynus, kalendra, citrinu sultis ir dar kelias minutes pavirkite. Jeigu jusu vaikas nealergiskas sitiems prieskoniams, tuomet atskirti nereikia. Skanaus.
P.S. Lesiai turi augaliniu baltymu, gelezies, B grupes vitaminu, todel si sriuba labai vertinga. Jeigu tinka, skoni galima paivairinti tarkuota morka, mairunu (vietoj kalendros). Pries patiekiant galima uzberti tarkuoto parmezano surio.
Kadangi mano vaikas visiskai negali gyvulines kilmes baltymu, mane gelbeja VEGANU receptai. lietuviu kalba ju mazai, o va anglu........kas moka kalba tikrai rasit. as kai suradau is dziaugsmo sokinejau.
P.s. kai darau koldunu tesla, i a dar dedu truputi krakmolo. SVARBIAUSIA TESLA PALIKTI ISMINKYTA BEN 10MIN, O DAR GERIAU RANKOSE ILGAI PAMAIGYTI, TADA TOKIE TVIRTI IR NEISTEZE GAUNASI KOLDUNAI.
P.s. kai darau koldunu tesla, i a dar dedu truputi krakmolo. SVARBIAUSIA TESLA PALIKTI ISMINKYTA BEN 10MIN, O DAR GERIAU RANKOSE ILGAI PAMAIGYTI, TADA TOKIE TVIRTI IR NEISTEZE GAUNASI KOLDUNAI.
QUOTE(MELONIJA @ 2010 02 21, 11:05)
Kadangi mano vaikas visiskai negali gyvulines kilmes baltymu, mane gelbeja VEGANU receptai. lietuviu kalba ju mazai, o va anglu........kas moka kalba tikrai rasit. as kai suradau is dziaugsmo sokinejau.
P.s. kai darau koldunu tesla, i a dar dedu truputi krakmolo. SVARBIAUSIA TESLA PALIKTI ISMINKYTA BEN 10MIN, O DAR GERIAU RANKOSE ILGAI PAMAIGYTI, TADA TOKIE TVIRTI IR NEISTEZE GAUNASI KOLDUNAI.
P.s. kai darau koldunu tesla, i a dar dedu truputi krakmolo. SVARBIAUSIA TESLA PALIKTI ISMINKYTA BEN 10MIN, O DAR GERIAU RANKOSE ILGAI PAMAIGYTI, TADA TOKIE TVIRTI IR NEISTEZE GAUNASI KOLDUNAI.
Būtų gerai, kad pasidalintumėt receptais tų patiekalų kuriuos pati jau esate gaminus ir jūsų vaikas juos valgė, nes viena yra kai skaitai grynai receptą, o kitas kai receptas jau " patikrintas" kitos mamytės...
galiu pasiūlyti savo " sorų blynelius", - išverdate sorų košę ( aš prieš tai gerai perplaunu kruopas, užplikau jas verdančiu vandeniu, palieku apie dvi val.), su " blenderiu" susmulkinate, įpilate vandens, įdedate cukraus apie vieną šaukštą, druskos, tirštumas turėtų būti gana didelis ( taigi vandens daug nepilkite), toks, kad pakabinus su šaukštu nuo jo nekristų, tada krečiate su šaukštu į keptuvę, kepate aliejuje ( jo sugeria gana nemažai, pnš. kaip kepant bulvinius blynus), vartyti derėtų atsargiai, tada nesukrenta...
galimas ir kitas variantas, jei vaikutis gali valgyti kviečius, tada daryti viską taip pat, tik papildomai įdėti šaukštą kvietinių miltų ir tešlą daryti skystesnę, pnš. kaip paprastų blynų...
esu išbandžiusi abu variantus, vaikui patiko, net vyresnėlis valgė su apetitu ( nors jis laaaabai išrankus)
nežinau, gal kam patiks mano receptas, nieko mandra, bet kai maisto gaminimas kasdienė problema tai kartais tinka ir tai...
Nezinau, gal sitas receptas jau buvo, neskaiciau visos temos, bet parasau:
Balandeliai su kalakutiena
500g kalakutienos farso sumaisyti su isvirtu pokeliu ryziu bei smulkiai pjaustytu svogunu, iberti galimu prieskoniu (druskos, pipiru ir tt.), ismaisyti. Formuoti mesos kukulius ir isukti i apvirtus kopusto lapus. Sudeti i puoda, uzpilti vandeniu, virti 1 valanda. Gaunasi tikrai neblogesnis variantas uz balandelius su kiauliena
Papildyta:
Neocatiniai ledai
I 180ml Neocato ipyliau 1 valgomaji sauksta ryziu miltu, ismaisiau ir 5 minutes kaitinau ant silpnos ugnies kol siek tiek sutirstejo. Sutarkavau viena obuoli, dejau sauksta cukraus ir uzkaitinau istisai maisydama, kad neprikeptu. Viska atvesinau ir sumaisiau kartu. Norint, kad ledai butu tikresni - palaikyti saldytuve.
Balandeliai su kalakutiena
500g kalakutienos farso sumaisyti su isvirtu pokeliu ryziu bei smulkiai pjaustytu svogunu, iberti galimu prieskoniu (druskos, pipiru ir tt.), ismaisyti. Formuoti mesos kukulius ir isukti i apvirtus kopusto lapus. Sudeti i puoda, uzpilti vandeniu, virti 1 valanda. Gaunasi tikrai neblogesnis variantas uz balandelius su kiauliena
Papildyta:
Neocatiniai ledai
I 180ml Neocato ipyliau 1 valgomaji sauksta ryziu miltu, ismaisiau ir 5 minutes kaitinau ant silpnos ugnies kol siek tiek sutirstejo. Sutarkavau viena obuoli, dejau sauksta cukraus ir uzkaitinau istisai maisydama, kad neprikeptu. Viska atvesinau ir sumaisiau kartu. Norint, kad ledai butu tikresni - palaikyti saldytuve.
QUOTE(voras34 @ 2010 02 21, 13:46)
Būtų gerai, kad pasidalintumėt receptais tų patiekalų kuriuos pati jau esate gaminus ir jūsų vaikas juos valgė, nes viena yra kai skaitai grynai receptą, o kitas kai receptas jau " patikrintas" kitos mamytės...
Prasom pasidalinti
Papildyta:
O as dar 1 receptuka noriu parasyti - tai nera mano originalus receptas, bet parasysiu kaip as ji pritaikiau savo alergiukui:
Kalakutienos kukuliai su moliugu sriuba
Reikes: 500g kalakutienos farso, 3 didesniu bulviu, 500g moliugo, 1 didesnio svoguno, keliu skilteliu cesnako (jeigu galima), druskos, pipiru, siek tiek alyvuogiu aliejaus, vandens.
I kalakutienos farsa iberiu druskos/pipiru, formuoju kukuliukus ir sumetu i verdanti vandeni. Kitame puode verdu gabaleliais supjaustytas bulves bei moliuga. Keptuveje pakepinu susmulkinta svoguna bei cesnaka ir supilu i pagrindini puoda su bulvemis ir moliugu. Tuomet nupilu kukuliukus, nes pirmo virimo mesos sultinys alergiukams yra nerekomenduojamas, ir sumetu prie bulviu ir moliugo. Iberiu siek tiek druskos, pipiru, dar siek tiek paverdu. Isvirus galima is karto tiekti valgyti, arba isgriebti kukuliukus, sublenderiuoti iki piure ir vel sumesti kukuliukus.
Dar vienas receptukas:
Triusiena su brokoliu sriuba
Reikes: nedidelio triusio, 2 nedideliu cukiniju, keliu svogunu, pokelio ryziu, brokolio, 1 dideles morkos, druskos, pipiru.
Pirmiausia issiverdu triusi (pirma vandeni nupilu) . Susmulkinu dideli svoguna bei cukinijas ir siek tiek pakepinu alyvuogiu aliejuje gilioje keptuveje. Tuomet ten sudedu susmulkinta isvirta triusi, ipilu kelis samtelius sultinio, pagardinu prieskoniais ir troskinu. Vaikas sita troskini valgo viena arba su virtomis morkytemis, mes dar pasidarom kokia misraine (pvz burokeliu) arba su raugintais agurkais ar kopustais.
Nuo triusio likusiame sultinyje verdu sriubyte - imetu pokeli ryziu, brokolio sakeliu, nedideli pakepinta svoguna, druskos/pipiru. Jeigu nealergizuoja galite imesti morkos.
Triusiena su brokoliu sriuba
Reikes: nedidelio triusio, 2 nedideliu cukiniju, keliu svogunu, pokelio ryziu, brokolio, 1 dideles morkos, druskos, pipiru.
Pirmiausia issiverdu triusi (pirma vandeni nupilu) . Susmulkinu dideli svoguna bei cukinijas ir siek tiek pakepinu alyvuogiu aliejuje gilioje keptuveje. Tuomet ten sudedu susmulkinta isvirta triusi, ipilu kelis samtelius sultinio, pagardinu prieskoniais ir troskinu. Vaikas sita troskini valgo viena arba su virtomis morkytemis, mes dar pasidarom kokia misraine (pvz burokeliu) arba su raugintais agurkais ar kopustais.
Nuo triusio likusiame sultinyje verdu sriubyte - imetu pokeli ryziu, brokolio sakeliu, nedideli pakepinta svoguna, druskos/pipiru. Jeigu nealergizuoja galite imesti morkos.
Siandien vakarienei valgem:
-Garpuody virtos bulves su morkom
-Keptuvej troskinti 3 smulkinti svogunai, nedidele galvute kalafioro smulkinta, 300g kalakutienos farso (su jautiena taip skaniai nesigauna)
-Bliudas virtu stambiai tarkuotu burokeliu su svoguno galvute ir uzpilta aliejum.
-Garpuody virtos bulves su morkom
-Keptuvej troskinti 3 smulkinti svogunai, nedidele galvute kalafioro smulkinta, 300g kalakutienos farso (su jautiena taip skaniai nesigauna)
-Bliudas virtu stambiai tarkuotu burokeliu su svoguno galvute ir uzpilta aliejum.
Cukiniju ir spinatu sriuba
Reikes: 3 bulviu, 1 nedideles cukinijos, 1 svoguno, 100g spinatu, mesos sultinio, druskos, pipiru.
I mesos sultini suberiame kubeliais supjaustytas bulves, siek tiek paverdame, tada suberiame susmulkinta cukinija, verdame toliau. Keptuveje pakepiname susmulkinta svoguna ir spinatus ir sudedame i puoda. Pagal skoni iberiame druskos, pipiru, kitu prieskoniu pagal pageidavima ir dar truputi paverdame.
Skanaus!
Papildyta:
Jeigu nealergizuoja kvietiniai arba speltos miltai, tuomet dar vienas galimas alergiukams patiekalas butu taip vadinami svilpikai:
Isverdame bulves, sutriname i kose, dedame kelias saujas miltu, druskos ir uzminkome tesla. Atgnybame gabala teslos ir ant miltais pabarstyto stalo rankomis iskociojame tokia pailga desrele, kuria suplojame, kad butu ganetinai plokscia ir supjaustome. Gautus staciakampio formos gabalelius kepame keptuveje aliejuje (aliejaus negaileti).
Receptelis labai paprastas ir tikrai visiems zinomas, bet galbut pamirstas. Skanaus!
Papildyta:
http://jogosmityba.w...ltu-pirsteliai/ - ryziu miltu pirsteliai
Reikes: 3 bulviu, 1 nedideles cukinijos, 1 svoguno, 100g spinatu, mesos sultinio, druskos, pipiru.
I mesos sultini suberiame kubeliais supjaustytas bulves, siek tiek paverdame, tada suberiame susmulkinta cukinija, verdame toliau. Keptuveje pakepiname susmulkinta svoguna ir spinatus ir sudedame i puoda. Pagal skoni iberiame druskos, pipiru, kitu prieskoniu pagal pageidavima ir dar truputi paverdame.
Skanaus!
Papildyta:
Jeigu nealergizuoja kvietiniai arba speltos miltai, tuomet dar vienas galimas alergiukams patiekalas butu taip vadinami svilpikai:
Isverdame bulves, sutriname i kose, dedame kelias saujas miltu, druskos ir uzminkome tesla. Atgnybame gabala teslos ir ant miltais pabarstyto stalo rankomis iskociojame tokia pailga desrele, kuria suplojame, kad butu ganetinai plokscia ir supjaustome. Gautus staciakampio formos gabalelius kepame keptuveje aliejuje (aliejaus negaileti).
Receptelis labai paprastas ir tikrai visiems zinomas, bet galbut pamirstas. Skanaus!
Papildyta:
http://jogosmityba.w...ltu-pirsteliai/ - ryziu miltu pirsteliai
Sveikos mamytes
Aciu dievui radau sia temele.... Aciu uz pasiulytus receptelius, nes kartais jau galva nenesa ka cia duot savo bernuzeliui, kuris yra alergiukas, bet turi laaaaaaaaabai dideli apetita
Noriu pasidalinti keleta recepteliu is musu "alergisko meniu". Jie paprasti kaip 3 kapeikos
Pusryciam ar vakarienei valgom ryziu arba avizine koses (siuo metu tik tokios tinka), tad kad nebutu jos "nuobodzios" gardinus js trintu bananu, arba cukinija, arba moliugu.
Pietums verdu darzoviene : bulves (ryziai ar makaronai) + cukinija, kalafioras, brokolis, spinatai, kopusteliai (galima pagardint poru, svoguniuku). Mes valgom tik zalios spalvos darzoves. Na kartais moliuga ragaujam, bet manau nelabai jis tinka..
Aisku nesilyginu su jusu pasiulytais recepteliais, nes mano jau labai primityvus, gal kam ir pravers
Aciu dievui radau sia temele.... Aciu uz pasiulytus receptelius, nes kartais jau galva nenesa ka cia duot savo bernuzeliui, kuris yra alergiukas, bet turi laaaaaaaaabai dideli apetita
Noriu pasidalinti keleta recepteliu is musu "alergisko meniu". Jie paprasti kaip 3 kapeikos
Pusryciam ar vakarienei valgom ryziu arba avizine koses (siuo metu tik tokios tinka), tad kad nebutu jos "nuobodzios" gardinus js trintu bananu, arba cukinija, arba moliugu.
Pietums verdu darzoviene : bulves (ryziai ar makaronai) + cukinija, kalafioras, brokolis, spinatai, kopusteliai (galima pagardint poru, svoguniuku). Mes valgom tik zalios spalvos darzoves. Na kartais moliuga ragaujam, bet manau nelabai jis tinka..
Aisku nesilyginu su jusu pasiulytais recepteliais, nes mano jau labai primityvus, gal kam ir pravers
QUOTE(ausryta_aa @ 2010 03 05, 14:55)
Aisku nesilyginu su jusu pasiulytais recepteliais, nes mano jau labai primityvus, gal kam ir pravers
Kuo primityvesnis, tuo labiau tinkamas alergiukams
As irgi dar viena primityvu noriu pasiulyti :
Kalakutienos kukuliai brokoliu koseje
I kalakutienos farsa pridedame norimu prieskoniuku, formuojame kukulius, metame i verdanti vandeni ir verdame. Issiverdame brokoli, sutriname i kose. Isvirusius kukulius sumetame i brokoliu kose. Labai graziai atrodo - kaip sviesus menuliai zalioje kudroje