Nepergyvenk, metinuko racionas ir neturi būti labai platus. Nors prieš metus aš irgi panašiom nuotaikom gyvenau. Dabar maniškis didelis vyras - net 2,5m ir šiandien galiu sau leisti patinginiauti
Vakarienei virtos bulvės su dešrelėm ir burokėlių mišrainė.
QUOTE(laurriukas @ 2009 06 23, 18:11)
Sveikutės,
Vakar kepiau rugines bandeles. Bet kažkas nesigavo, va pagal šitą recepta:
DUONOS LAZDELES
As kepu is ruginiu miltu
500gr miltu
1arbat s. mieliu
1 arbat.s. cukraus
150ml. silto vandens
2arbat. s. druskos
Visus komponentus sumaisyt kartu iki kol gauta tesla nebelips prie dubenio krastu. Issiimt tesla ant siek tiek miltais pabarstyto pavirsiaus ir minkyt kokias geras 2min., jei reikalinga - pridedant dar siek tiek miltu, kol tesla nebelimpa. Gauta- idet atgal dubenin ir uzdengus rankslosciu, lekste ar dar kuo palikt kambario temperaturoj kol tesla pakils dvigubai. Mazdaug 1-ai val. Ikaitinti orkaite iki 190C Isemus tesla dar kart pora minuciu gerai isminkyt, ir jei reikes pridet dar miltu, kad nekibtu. Padalinti i 30 kamuoliuku, suformuoti ilgas plonokas lazdeles (tarp delnu), galima perpjaut per pus mazesniem valgytojam, sudeliot ant aliejumi istepto kepimo popieriumi isklotos skardos ir palikti dar 20-iai min. siltoje vietoje dar karta pakilyi. Kepti apie 15-20 min.
Jau nepamenu kieno tas receptukas. Bet gal kas bandėt ir pasakysit ką dariau ne taip. Dariau iš pusės normos bet vandens reikėjo žymiai daugiau ir kepiau gal 40 min, nes neatrodė patamsėję nė kiek. Tai tešla kažkiek pasikėlė, bandelės gavosi tik kad labai kieta pluta , dantis išsilaužyt galima. Šiaip skanu nu tik kad tas kietumas, vaikui baisu duot. Kas žino kame problema??
Vakar kepiau rugines bandeles. Bet kažkas nesigavo, va pagal šitą recepta:
DUONOS LAZDELES
As kepu is ruginiu miltu
500gr miltu
1arbat s. mieliu
1 arbat.s. cukraus
150ml. silto vandens
2arbat. s. druskos
Visus komponentus sumaisyt kartu iki kol gauta tesla nebelips prie dubenio krastu. Issiimt tesla ant siek tiek miltais pabarstyto pavirsiaus ir minkyt kokias geras 2min., jei reikalinga - pridedant dar siek tiek miltu, kol tesla nebelimpa. Gauta- idet atgal dubenin ir uzdengus rankslosciu, lekste ar dar kuo palikt kambario temperaturoj kol tesla pakils dvigubai. Mazdaug 1-ai val. Ikaitinti orkaite iki 190C Isemus tesla dar kart pora minuciu gerai isminkyt, ir jei reikes pridet dar miltu, kad nekibtu. Padalinti i 30 kamuoliuku, suformuoti ilgas plonokas lazdeles (tarp delnu), galima perpjaut per pus mazesniem valgytojam, sudeliot ant aliejumi istepto kepimo popieriumi isklotos skardos ir palikti dar 20-iai min. siltoje vietoje dar karta pakilyi. Kepti apie 15-20 min.
Jau nepamenu kieno tas receptukas. Bet gal kas bandėt ir pasakysit ką dariau ne taip. Dariau iš pusės normos bet vandens reikėjo žymiai daugiau ir kepiau gal 40 min, nes neatrodė patamsėję nė kiek. Tai tešla kažkiek pasikėlė, bandelės gavosi tik kad labai kieta pluta , dantis išsilaužyt galima. Šiaip skanu nu tik kad tas kietumas, vaikui baisu duot. Kas žino kame problema??
Mano vaikui irgi tiktų šios bandelės, kadangi esam alergiški kviečiams.Receptas nesunkus, galima įdėti dar razinų, abrikosų džiovintų, žodžiu pasiivairinti ir vaikui būtų įdomiau .Būtinai pabandysiu iškepti. Tik nelabai supratau, kodėl kepei 40min, jei recepte tik 20min? Manau, kad jos perdžiuvo, todėl ir gavosi kieta pluta.
Kitą kartą kepiau trumpiau, bet gavosi kaip nevisai iškepę, plutelė nė kiek nepagelto, tai šiandien vėl ilgiau kepsiu. Įdėjau truputį margarino, ir iškepus uždengiau šlapiu rankįluosčiu, kai atvėso pluta buvo minkštutė
Dar bandysiu bandeles iš grikinių miltų, žiūrėsiu kas gausis.
Dar bandysiu bandeles iš grikinių miltų, žiūrėsiu kas gausis.
QUOTE(laurriukas @ 2009 07 08, 03:01)
Kitą kartą kepiau trumpiau, bet gavosi kaip nevisai iškepę, plutelė nė kiek nepagelto, tai šiandien vėl ilgiau kepsiu. Įdėjau truputį margarino, ir iškepus uždengiau šlapiu rankįluosčiu, kai atvėso pluta buvo minkštutė
Dar bandysiu bandeles iš grikinių miltų, žiūrėsiu kas gausis.
Dar bandysiu bandeles iš grikinių miltų, žiūrėsiu kas gausis.
O kokį margariną naudoji? Mes alergiški pieno baltymui, o daugelyje margarinų yra įdėta pieno miltelių, visokių konservantų,kas alergiškam vaikui nelabai tinka Sviesto nevalgom visai, nors jau esam keturių su puse metukų, todėl dažnai susimąstau apie margariną, tik vis neišsirenku kokį
QUOTE(klaudi @ 2009 07 07, 18:34)
O kokį margariną naudoji? Mes alergiški pieno baltymui, o daugelyje margarinų yra įdėta pieno miltelių, visokių konservantų,kas alergiškam vaikui nelabai tinka Sviesto nevalgom visai, nors jau esam keturių su puse metukų, todėl dažnai susimąstau apie margariną, tik vis neišsirenku kokį
O Ghi sviestas Jums irgi netinka?
Jei tepti ant duonos tai pagal sudėtį man priimtiniausias pasirodė "Veiverių" margarinas jis grynai augalinis. Bet kepimui jis netinka. Kepimui imu Optima linija arba lydytą, nugraibytą sviestą.
Ar naudojat, ar yra Lietuvoje kur nusipirkti speltos miltų? Atiderinau receptą savo čirvininei blyninei, paskutiniu metu dažnai kepu. Galiu užrašyti, jei reikia.
o kas ta "spelta", čia daržovė, firma ar kas ?
Spelta yra (iš anglų klb. spelt) yra javinis augalas, kaip kviečiai, miežiai ir kt. Vieni sako, kad jis kviečių šeimos, kiti kad ne, nesigilinau. Homeopatės patarimu mes su mažium pradėjom nuo speltos makaronų, o dabar nusipirkus miltų visokius receptus iš interneto bandau. Beveik visi žmonės, alergiški kviečiams (tie, kuriems gliutenas kliūva, tai jau kita istorija) gali valgyti speltą. Spelta yra daug švelnesnė skrandžiui ir yra daug maistingesnė negu kvietys. Tešla savybėmis kiek primena kvietinę, bet jos negalima labai ilgai maigyti ar maišyti, nes suyra gliutenas, kuris ir suteikia tešlai elastingumo. Sakoma, kad spelta buvo pirmasis žmonių augintas javas, bet dėl kažkokių nežinomų priežasčių užmirštas.
Koki piena geriau naudoti gaminant kalcinuota verske? Is parduotuves ar namini?
Kadangi klausi apie pieną ir varškę alergiškų vaikų patiekalų receptuose, tai manau, kad ne čia pataikei. Pati nelabai ką apie tai išmanau, bet kadaise gamindavau jogurtus tik su kaimišku nenugriebtu pienu.
Dėl tų speltos miltų, tai tikrai neteko matyti . Tiesa Maximoje mačiau sausainius iš kamutų miltų. Tai ar nebus lietuviškai ne Spelta o Kamutai ?? Nes ten irgi kažkas panašaus, ale kviečiai bet ne kviečiai. Bet tikrai nežinau gal ir ne.