Įkraunama...
Įkraunama...

Alergiško vaiko patiekalų receptai

QUOTE(vaivaj @ 2008 07 30, 20:37)
O kur galima įsigyti ryžių miltų?


Pasiskaityk ankstesnius atsakymus, lyg rašė, kad prekybos centruose galima rasti.

Štai ir žadėtieji sriubyčių receptai. Skanaus 4u.gif

Kai atvykau gyventi į Airiją, man labia patiko čia gaminamos daržovių sriubos tyrės, dažniausiai užkandamos su duona, aptepta sviestu. Neseniai išmėginau keletą receptų. Prieš juos surašydama noriu parašyti savo ir knygos autorės pastabėles.

Visų sriubų receptuose pradžioje daržovės kepinamos ant labai silpnos ugnies, kol pradeda minkštėti. Žinoma, jei neturite tam laiko, galite kepti įprastai, bet žinokite, kad kepant aukštose temperatūrose susidaro žalingos medžiagos.

Ten, kur į sriubą reikia įpilti pieno, turima omenyje ne karvės, o sojos, ryžių ar kt. pienas (tinka ir karvės, jei galit). Ilgesnį laiką jį verdant gali atsiskirti vanduo. Į vienas sriubas pyliau kiek priklauso, į kitas visai ne. Nebuvo jokio skirtumo. Nusprendžiau, kad geriausia jo įsipilti tiesiai į lėkštę – nebaisu perkaitinti sriubą antrą kartą šildant, o ir mažai burnytei būna mažiau karšta. Receptuose, kur reikia, nurodytas tik pieno kiekis, kad jį reikia supilti sriubai išvirus nesikartosiu. Man labiau patiko tirštesnės sriubos smile.gif

Visus prieskonines žoles galit drąsiai mažinti per pusę. Man buvo skanu, o mažiui – neįprasta.

Visos sriubos sutrinamos su blenderiu, kol pasidaro vienalytės. Nemedžioju paskutinio gabaliuko, nes smagu kartais rasti ką nors kramtomo šaukšte. Bet visai netrinti būtų neskanu. Na, čia jau mano nuomonė. Neįsivaizdavau, kad kada nors valgysiu salierų sriubą ir patiks.

Visuose receptuose duotas sultinio kiekis litrais. Tiesiog todėl, kad Airijoje ir Anglijoje labiau įprasta virti sultinį nei naudoti kubelius. Aš pyliau atitinkamą kiekį vandens.

Gal kam juokingi pasirodys kiekiai – pvz., 285 g bulvių. Tiesiog čia išversta iš anglams įprastų matavimo vienetų.

Špinatų, bulvių ir salierų sriuba

1 didelis svogūnas
170g saliero (žalios dalies)
285g bulvių
1,1 l sultinio (vištienos arba daržovių)
225g špinatų
1 šaukštas kapoto šviežio arba šaukštelis džiovinto peletrūno
285ml pieno
Druskos, pipirų

1. Supjaustyti kubeliais svogūną su salieru ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Tada juos supilti sultinį, dar pridėti kubeliais papjaustytas bulves, ir kaitinti, kol daržovės bus išvirusios.
3. Sudėti špinatus (pjaustyti nereikia), peletrūną. Vėl užvirinti ir kaitinti dar 5 min.
4. Sutrinti sriubą su blenderiu, daugiau nebekaitinti, nes sriuba gali prarasti gražią žalią spalvą.
5. Druska, pipirai.

Aguročių, rozmarino ir česnakų sriuba

2 svogūnai
2 česnako skiltelės
4 jaunučiai aguročiai
1 bulvė
1,4 l sultinio (vištienos arba daržovių)
2 šaukšteliai kapoto šviežio arba šaukštelis džiovinto rozmarino
2 šaukštai kapotos šviežios petražolės
Druskos, pipirų

1. Supjaustyti kubeliais svogūną, susmulkinti (arba išspausti) česnaką ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Juos, taip pat supjaustytas bulves su aguročiais bei rozmarinu sudėti į sultinį ir virinti, kol daržovės bus išvirusios.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu
4. Petražolės, pipirai, druska.

Žiedinio kopūsto ir imbiero sriuba

1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galva
1 didelis svogūnas
4 cm imbiero gabaliukas
1,4 l sultinio (vištienos arba daržovių)
Druskos, pipirų
Petražolių papuošimui

1. Susmulkinti žiedinį kopūstą, svogūną ir imbierą. Kepinti juos, kol paminkštės.
2. Sudėti daržoves į sultinį ir pavirinti.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu
4. Petražolės, pipirai, druska.

Kreminė salierų sriuba

1 didelis svogūnas
1 vidutinė saliero galva
1,1 l sultinio (vištienos arba daržovių)
1 lauro lapas
¼ šaukštelio džiovintų čiobrelių arba pusė šaukštelio šviežių
285ml pieno
Druskos, pipirų
Petražolių papuošimui

1. Supjaustyti kubeliais svogūną su salieru ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Juos, bei lauro lapą ir čiobrelį sudėti į sultinį ir pavirinti, kol daržovės išvirs. Išimti lauro lapą.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu.
4. Petražolės, pipirai, druska

Gero savaitgalio smile.gif
Atsakyti
Sveikos alergiuku mamos,mes su ta beda-alergija maistui gyvenam jau 3,5metu, tai per ta laika teko visokiu patiekalu prisigalvoti.Kadangi esam alergiski kvieciams,kiausiniams, pienui ir kt.alergizuojantiems produktams,bandom issiversti be ju,naudoti ju pakaitalus, ir visai skaniai gaunas ax.gif Tiesa, sitam skyrelyje tikrai radau daug geru recepteliu.Siulau musu megstamo plovo recepta:vistienos ar kalakutienos file ir svoguna apkepi saulegrazu aliejuje(pirmo, salto spaudimo, skirto kepimui),dedi i puoda(as gaminu greitpuodyje),ant virsaus uzdedi nuluptus supjaustytus pomidorus, suberi nuplautus ryzius, vandens,kam galima idekit tarkuotos morkos, petrazoliu,druskos.Viska gerai istroskinti.Skanaus.
Atsakyti
na kepant tai matai baltyma jei lieka tai ismeti lauk ji.bet kai kepu tai lb graziai atsiskiria baltymai nuo trynio ir nelieka baltymu.as perskeliu kiausini ir perpilineju nuo luksto i luksta kol lieka trinys.kai taip darau ir duodu tik tryini vaikui visiskai neelergizuoja ir blynai skanesni,o vietoj pieno ar grietines visur naudojame soja ir visiskai nepastebiu kad truksta pieno nes koses skanios ir sriubikes uzsibalinam smile.gif
Atsakyti
Kepiau labai skanius miltinius blynus. Naują receptą atradau - pamėgau juos iš naujo smile.gif Užsimaišiau grikinių miltų tešlą. Po ranka pasimaišė butelis mineralinio. Girdėjau, kad su mineraliniu skaniai gaunasi, bet niekad neprisiruošiau išbandyti. Blynai pakilo vos ne kaip ant mielių. Vieną kartą į juos sukroviau faršą (turėjau gabaliuką užsilikusį nuo kotletų). Nedaug ten tos mėsytės buvo, bet kai smulkiai sugnaibiau ir įmaišiau į tešlą, tai net labai normaliai pasirodė. Kitą kartą patarkavau morkų su bulvine tarka. Ir vėl su mineraliniu. Gavosi liuks essen.gif nereikia nei pieno, nei kiaušinių. O su morkomis blynai gražūs, gelsvi gaunasi.
Atsakyti
Įdėsiu naminių gardėsių receptų, bet jie tinka paaugusiems vaikučiams, nes reikia dantukų riešutams sukramtyti smile.gif


Paplotėliai su dribsniais, džiovintais vaisiais ir riešutais

Iš Barbara Cousins knygos „Cooking without made easy“
Paplotėlius gaminu iš avižų dribsnių, bet jie yra ne mažiau skanūs iš ruginių ar grikinių dribsnių. Juo pagaminti labai paprasta. Melasoje išlikę vitaminai ir mineralai po cukraus gaminimo, bet jos turi ir truputį cukraus. Jei negalite toleruoti jokio cukraus, į paplotėlius galite nedėti melasos medaus arba klevų sirupo. Paplotėliai vis tiek bus skanūs, bet truputį trapūs.

Paplotėliai su migdolais, saulėgrąžomis ir melasa

115 g smulkintų džiovintų datulių
90 ml vandens
115g sviesto arba margarino
2 šaukštai melasos
55g migdolų
55g saulėgrąžų
225g avižų, rugių arba grikių dribsnių

1. Įkaitinti orkaitę iki 200laipsnių
2. Datules supilti į vandenį ir virinti ant nedidelės ugnies, kol jos paminkštės ir sugers didžiąją dalį vandens
3. Į masę įdėti sviestą/margariną ir melasą. Toliau kaitinti, kol ištirps, sutrinti datules
4. Sutrupinti migdolus ir sudėti į masę kartu su saulėgrąžomis ir dribsniais. Gerai išmaišyti.
5. Masę sudėti į kepimo skardą (maždaug 20x30cm) ir gerai suslėgti.
6. Kepti maždaug 20 min, arba kol paplotis pakietės ir paruduos.
7. Dar šiltą supjaustyti į 12 gabaliukų ir palikti skardoje ataušti. Suvalgyti per tris dienas arba užšaldyti. Laikyti uždarame inde.

Galimi variantai:
Paplotėliai su graikiniais riešutais, abrikosais ir klevų sirupu

Viską daryti kaip pirmame recepte, bet naudoti graikinius arba pekanų riešutus vietoj migdolų, smulkintus džiovintus abrikosus vietoj saulėgrąžų ir klevų sirupą vietoj melasos.

Paplotėliai su džiovintomis spanguolėmis ir kešju riešutais

Kešju riešutais ir džiovintomis spanguolėmis pakeisti migdolus ir saulegrąžas. Saldinimui naudoti medų arba klevų sirupą.

Paplotėliai su džiovintomis vyšniomis, migdolais ir sezamo sėklomis

Saulėgrąžas pakeisti džiovintomis vyšniomis, du šaukštus sezamo sėklų pažerti ant masės, sudėtos į skardą. Prieš kepant gerai suspausti.

Paplotėliai su kokoso reišutais ir cinamonu

Vietoj saulėgąžų naudoti kokoso drožles ir vietoje melasos – medų. Įdėti šaukštelį cinamono.
Atsakyti
Siandien issikepem skaniu blynu, siulau ir jums pabandyti.Sumaisiau 2 saukstus ryziu miltu ir 3 saukstus aviziniu miltu(sumaliau avizinius dribsnius kavamale),ipyliau ryziu pieno,itarkavau puse banano,druskos ir cukraus dejau pagal skoni,galima ideti razinu(tik kepant jos siek tiek sukieteja),kepti saulegrazu aliejumi apslakstytoje keptuveje.Mano suneliui patiko, valgem su trintu melyniu uogiene.Skanaus.
Atsakyti
QUOTE(vilnele @ 2008 07 11, 15:41)
Sveikos mamos,
perskaiciau beveik visas dvi senas temas, bet tai daugiau tema apie alergisko vaiko auginima, gydyma, ne tik apie mityba.

Jau susitaikiau su tuo, kad mano antrasis sunus - alergiskas. Is pradziu bere naujagimio spuogais, kurie veliau susiliejo ir sudare ant odos raudona luoba. Po to oda parausdavo, tada iskkilavo spuogeliai, o is ju issiskirdavo tokie geltoni gabaliukai kaip  medus. Galvojau kad bakterine infekcija. Pediatre turbut taip pat, nes skyre Fucidin . Patepem, praejo, bet po kurio laiko vel eme kartotis is naujo. Vel patepem Fucidinu, vel praejo, ir vel is naujo. Supratau, kad toli nenuvaziuosiu su Fucidinu, tai kai kudikiui buvo apie 2 men, kreipemes i homeopate gyd. Gema. Dabar 2 sav. geriam Ca Carbonicum 30 CH, laikausi hipoalergines dietos (nevalgau pieno, citrusiniu, zuvies, riesutu ir pan., bet valgau sviesta, grietine, kefyra, cukru, nat. jogurta).
pagerejimo kol kas nera, beria bangom, kai uzgija, vel pradeda berti.

[size=7]Mes naudojam Weledos Wecesino tepala, mums labai gerai reaguoja odele. Per situs dvieju temu 100 psl nemaciau, kad kas ji naudotu, negi niekas nenaudoja? Jis ypac tinka, kai slapiuoja. Manau, kad jis tikrai saugesnis uz visokius hormoninius...[/SIZE]Yra dar ir kitas Weledos tepalas Dermatodoronas, kai nera slapiavimo, bet as jo nebandziau. Ar kas bandete?

[size=7]Dar man klausimelis apie musu berima: berimas tooks specifinis: is pradziu parausta oda, tada atsiranda spuogelis, is jo susiformuoja geltonas  sasas, kartasi prilipes prie odos, kartais atsokes. Del tokio netipinio berimo, vis netikejau, kad tai alergija, bet ant ranku atsirado tokie plemukai ir paberimai ant riesu, tai jau tikrai alergijos pozymis. Ar kam nors buvo toks berimas su geltonais sasais?[/size]

Ir dar - ar yra kokia nors greitoji pagalba is homeopatiniu vaistu, jei kyla umi alergine reakcija?

Labai laukiu Jusu atsakymu blush2.gif


Mums buvo toks berimas, bet tik ant skruostu kai jau labai blogai buvo ir ant virsugalvio - del virsugalvio as vis galvojau, kad luobas nueidineja, o ten pasirodo tas berimas buvo - butent cukruoto medaus arba vasko spalvos luobelis.
As du menesius sedejau ant griezos dietos (tik 5 produktai) bet neatsekiau nuo ko - padare tyrimus nustate, kad pagrindinis alergenas aplinkoje. Ji isemem. Tai dabar jau tokiu luobu nebuna. Siek tiek zandukus ir kuneli paberia, bet maziau.
Kai jau labai blogai padeda tepalai su cinku (Weleda berods irgi turi, bet mes naudojom Vitella su Zn, nes ligoninej tokiu mus tepe. Tik patepus Zn tepalu po pusvalandzio reikia uztepti emolienta, nes Zn dziovina oda.

O apie homeopatija - ar kam paaiskino homeopatai kokiu budu zirniukuose esancios medziagos mazina vaiko alergija? Man vat toks klausimas yra iskiles blush2.gif Paaiskinkit ir man tada.

O del homeopatiniu tepalu - yra toks kremas Iricar (yra ir tepalas Iricar, tai vaistinej sake, kad tepala sriebesnis). Tiesa man jo nei medikai nei homeopatai nebuvo rekomendave.
Tiesiog viena mama parekomendavo - as aisku isknisau internete pries tepdama - tai radau tik anotacija is www.vaistai.lt ir viena medike rekomendavo tureti sy krema ,,jei vaikui uodas igeltu,,. Tai pabandziau ir man jis patiko - kaip ir sake ta mama - po 3-4 dienu buna tikrai geriau - kazkaip labai oda jis susvelnina ir kasymasi sumazina. Na, o kadangi homeopatinis, tai tikiuosi atgals i organizma to brudo nesukisa.
Sekmes 4u.gif

Papildyta:
Ir pati norejau paklausti - ar puses metu alergiskam leliui reikia duoti mesos?
Na ar jau laikas bandyt mesa ir reakcijas i ja, ar dar palaukt?
Valgom bulve, kukuruzus(Sinlac hipoalergines koses pavidalu), obuoli, banana,melynes. Bet situos valgom tik po MP.
Kruopu dar vengiam.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Piranij@: 20 rugpjūčio 2008 - 22:23
QUOTE(Piranij@ @ 2008 08 20, 22:21)

Ir pati norejau paklausti - ar puses metu alergiskam leliui reikia duoti mesos?
Na ar jau laikas bandyt mesa ir reakcijas i ja, ar dar palaukt?
Valgom bulve, kukuruzus(Sinlac hipoalergines koses pavidalu), obuoli, banana,melynes. Bet situos valgom tik po MP.
Kruopu dar vengiam.


Patarčiau Sinlac pakeisti paprastais dribsniais (paskaitykit sudėtį, ten tikrai nelabai tinkama alergiškam vaikui). Taip pat apie spec. vaikiškas košes pakankamai prirašyta temoje apie alergiškus vaikus.
Mano abu vaikiai mėsą pradėjo gauti žymiai vėliau - apie 8-9 mėn. Ji žymiai sunkiau virškinama.
Be to, alergiškiems vaikams geriausia duoti visą namie gamintą maistą, o ne Hipp ar pan.
Atsakyti
o mus beveik 2 metai, bet vis dar esame alergiski morkytei. laukiu ir tikiusoi greitai isaugti sia alergija
Atsakyti
zinau vaikina,kuriam jau virs 20 metu,o jis vis dar alergiskas morkoms doh.gif verysad.gif ne visos alergijos tokiems produktams yra isaugamos
Atsakyti
Mums 8 men. As saviskiams man atrodo ka duodu, vis paberia g.gif jau visai susipainiojau ir nezinau kame cia reikalas doh.gif doh.gif dabar valgome rodos visus maziausiai alergizuojancius produktus:bulve, triusiena, cukinija, ryziai, Hipp obuoliu tyrele. Tai jus man pasakykit, kas is ju gali alerginti??? O tyrele tik obuoliukai ir vit. C. Nu naujausias produktas - vakar ir uzvakar daviau Hipp ryziu kose su vitaminu B1, tai ar gali buti, kad nuo to vit. B1? O cukinija visada valgem geltona, o dabar pradejom zalia. Bet nemanau, kad tai gali buti priezastis. Nu vienu zodziu - NEZINAU verysad.gif Rokui tik smakriukas smulkiai pabertas, gali buti ir nuo seilyciu. O Domas ir panose ir po akimis truputuka, ir ne vien smulkiai yra ir tokiu stambesniu g.gif
Atsakyti
QUOTE(svenag1978 @ 2008 09 23, 20:50)
Mums 8 men. As saviskiams man atrodo ka duodu, vis paberia g.gif jau visai susipainiojau ir nezinau kame cia reikalas doh.gif  doh.gif dabar valgome rodos visus maziausiai alergizuojancius produktus:bulve, triusiena, cukinija, ryziai, Hipp obuoliu tyrele. Tai jus man pasakykit, kas is ju gali alerginti??? O tyrele tik obuoliukai ir vit. C. Nu naujausias produktas - vakar ir uzvakar daviau Hipp ryziu kose su vitaminu B1, tai ar gali buti, kad nuo to vit. B1? O cukinija visada valgem geltona, o dabar pradejom zalia. Bet nemanau, kad tai gali buti priezastis. Nu vienu zodziu - NEZINAU verysad.gif Rokui tik smakriukas smulkiai pabertas, gali buti ir nuo seilyciu. O Domas ir panose ir po akimis truputuka, ir ne vien smulkiai yra ir tokiu stambesniu g.gif


zinau berniuka,kuri bere triusiena g.gif ax.gif
Atsakyti