QUOTE(vaivaj @ 2008 07 30, 20:37)
O kur galima įsigyti ryžių miltų?
Pasiskaityk ankstesnius atsakymus, lyg rašė, kad prekybos centruose galima rasti.
Štai ir žadėtieji sriubyčių receptai. Skanaus
Kai atvykau gyventi į Airiją, man labia patiko čia gaminamos daržovių sriubos tyrės, dažniausiai užkandamos su duona, aptepta sviestu. Neseniai išmėginau keletą receptų. Prieš juos surašydama noriu parašyti savo ir knygos autorės pastabėles.
Visų sriubų receptuose pradžioje daržovės kepinamos ant labai silpnos ugnies, kol pradeda minkštėti. Žinoma, jei neturite tam laiko, galite kepti įprastai, bet žinokite, kad kepant aukštose temperatūrose susidaro žalingos medžiagos.
Ten, kur į sriubą reikia įpilti pieno, turima omenyje ne karvės, o sojos, ryžių ar kt. pienas (tinka ir karvės, jei galit). Ilgesnį laiką jį verdant gali atsiskirti vanduo. Į vienas sriubas pyliau kiek priklauso, į kitas visai ne. Nebuvo jokio skirtumo. Nusprendžiau, kad geriausia jo įsipilti tiesiai į lėkštę nebaisu perkaitinti sriubą antrą kartą šildant, o ir mažai burnytei būna mažiau karšta. Receptuose, kur reikia, nurodytas tik pieno kiekis, kad jį reikia supilti sriubai išvirus nesikartosiu. Man labiau patiko tirštesnės sriubos
Visus prieskonines žoles galit drąsiai mažinti per pusę. Man buvo skanu, o mažiui neįprasta.
Visos sriubos sutrinamos su blenderiu, kol pasidaro vienalytės. Nemedžioju paskutinio gabaliuko, nes smagu kartais rasti ką nors kramtomo šaukšte. Bet visai netrinti būtų neskanu. Na, čia jau mano nuomonė. Neįsivaizdavau, kad kada nors valgysiu salierų sriubą ir patiks.
Visuose receptuose duotas sultinio kiekis litrais. Tiesiog todėl, kad Airijoje ir Anglijoje labiau įprasta virti sultinį nei naudoti kubelius. Aš pyliau atitinkamą kiekį vandens.
Gal kam juokingi pasirodys kiekiai pvz., 285 g bulvių. Tiesiog čia išversta iš anglams įprastų matavimo vienetų.
Špinatų, bulvių ir salierų sriuba
1 didelis svogūnas
170g saliero (žalios dalies)
285g bulvių
1,1 l sultinio (vištienos arba daržovių)
225g špinatų
1 šaukštas kapoto šviežio arba šaukštelis džiovinto peletrūno
285ml pieno
Druskos, pipirų
1. Supjaustyti kubeliais svogūną su salieru ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Tada juos supilti sultinį, dar pridėti kubeliais papjaustytas bulves, ir kaitinti, kol daržovės bus išvirusios.
3. Sudėti špinatus (pjaustyti nereikia), peletrūną. Vėl užvirinti ir kaitinti dar 5 min.
4. Sutrinti sriubą su blenderiu, daugiau nebekaitinti, nes sriuba gali prarasti gražią žalią spalvą.
5. Druska, pipirai.
Aguročių, rozmarino ir česnakų sriuba
2 svogūnai
2 česnako skiltelės
4 jaunučiai aguročiai
1 bulvė
1,4 l sultinio (vištienos arba daržovių)
2 šaukšteliai kapoto šviežio arba šaukštelis džiovinto rozmarino
2 šaukštai kapotos šviežios petražolės
Druskos, pipirų
1. Supjaustyti kubeliais svogūną, susmulkinti (arba išspausti) česnaką ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Juos, taip pat supjaustytas bulves su aguročiais bei rozmarinu sudėti į sultinį ir virinti, kol daržovės bus išvirusios.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu
4. Petražolės, pipirai, druska.
Žiedinio kopūsto ir imbiero sriuba
1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galva
1 didelis svogūnas
4 cm imbiero gabaliukas
1,4 l sultinio (vištienos arba daržovių)
Druskos, pipirų
Petražolių papuošimui
1. Susmulkinti žiedinį kopūstą, svogūną ir imbierą. Kepinti juos, kol paminkštės.
2. Sudėti daržoves į sultinį ir pavirinti.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu
4. Petražolės, pipirai, druska.
Kreminė salierų sriuba
1 didelis svogūnas
1 vidutinė saliero galva
1,1 l sultinio (vištienos arba daržovių)
1 lauro lapas
¼ šaukštelio džiovintų čiobrelių arba pusė šaukštelio šviežių
285ml pieno
Druskos, pipirų
Petražolių papuošimui
1. Supjaustyti kubeliais svogūną su salieru ir kepinti ant silpnos ugnies, kol pradės minkštėti.
2. Juos, bei lauro lapą ir čiobrelį sudėti į sultinį ir pavirinti, kol daržovės išvirs. Išimti lauro lapą.
3. Sutrinti sriubą su blenderiu.
4. Petražolės, pipirai, druska
Gero savaitgalio