Dar vienas receptukas. Saviskei iskepu tokiu pumpuskiuku: is virtu bulviu, kiausinio trynio ir ruginiu miltu suminkau tesla (kaip zemaiciu blynams) ir padaru kvadratelius (kaip varsketukus). Kepu orkaiteje, kol graziai pagelsta, po 15 min. apverciu. Uzpilu siek tiek sviesto ir grietines padazo, kad nebutu sausi. Kuo maziau miltu, tuo jie buna minkstesni.
Didesniems vaikiukams galima kepti ir keptuveje, mes dar vengiam kepto maisto.
Vakar paklausinėjau gydytojo, tai sakė, kad jei esi alergiškas karvės pienui, tai yra 40 proc. šansas kad būsi alergiškas ir ožkos pienui. Bet reikia bandyti. Patarė dar bandyti putpelės, žasies, anties ar kokius tik galite rasti kiaušinius. Gal kur iš kaimo galite gauti kalakuto ar net stručio. Sakė, su jais neturėtų būti problemų. Tik aišku atsargumo nereikia pamiršti.
Dar gavau kelis receptukus, kai turėsiu laiko parašysiu. Juos reikia išversti iš anglų kalbos
Dar gavau kelis receptukus, kai turėsiu laiko parašysiu. Juos reikia išversti iš anglų kalbos
Laukiam laukiam recepteliu.
Tie receptukai yra pyragai-duonelės be kvietinių miltų. Surašysiu po savaitgalio.
Mano mažius mėgsta ryžių makaronus su daržovėmis. Pakepinu morkas su svogūnais ir dadedu į keptuvę kokių tik turiu garuose apvirtų daržovių (sveiko gyvenimo vardan nusipirkom garpuodį ) - brokolių, kalafiorų, paprikos, pastarnokų, cukinijų, šaldytų mišinių, kokios nors mėsytės (bet ir be jos labai skanu). Viską minutę kitą pamaišau ir išjungiu viryklę. Įdedu trinto česnako, dar kartą permaišau ir valgom. Ir mažius, ir vyras kapoja
Mano mažius mėgsta ryžių makaronus su daržovėmis. Pakepinu morkas su svogūnais ir dadedu į keptuvę kokių tik turiu garuose apvirtų daržovių (sveiko gyvenimo vardan nusipirkom garpuodį ) - brokolių, kalafiorų, paprikos, pastarnokų, cukinijų, šaldytų mišinių, kokios nors mėsytės (bet ir be jos labai skanu). Viską minutę kitą pamaišau ir išjungiu viryklę. Įdedu trinto česnako, dar kartą permaišau ir valgom. Ir mažius, ir vyras kapoja
Datulių, obuolių ir cinamono sausainėliai
200g ryžių miltų
100g margarino
100g rudojo cukraus
1 didelis tarkuotas obuolys
150g gerai susmulkintų datulių
0,5 šaukštelio cinamono
Įkaitinti orkaitę iki 230 laipsnių. Margariną ištrinti su ryžių miltais ir cinamonu. Datules, obuolį ir cukrų įmaišyti į masę ir viską suspausti į tešlą. Padalinti į maždaug 10 sausainėlių ir kepti gerai aliejuje išteptoje skardoje viršutinėje lentynoje 20-25 min. Ataušinti. Geriausia suvalgyti per 24 valandas.
Skanaus. Vėliau parašysiu dar
P.S. aš labai nusistačiusi prieš cukrų vaikų maiste, tegu ir rudą, nevalytą. Kai jau reikia ką saldinti, tai dedu fruktozę arba geros kokybės medų. Nežinau, ar aš teisi, bet man taip atrodo geriau
200g ryžių miltų
100g margarino
100g rudojo cukraus
1 didelis tarkuotas obuolys
150g gerai susmulkintų datulių
0,5 šaukštelio cinamono
Įkaitinti orkaitę iki 230 laipsnių. Margariną ištrinti su ryžių miltais ir cinamonu. Datules, obuolį ir cukrų įmaišyti į masę ir viską suspausti į tešlą. Padalinti į maždaug 10 sausainėlių ir kepti gerai aliejuje išteptoje skardoje viršutinėje lentynoje 20-25 min. Ataušinti. Geriausia suvalgyti per 24 valandas.
Skanaus. Vėliau parašysiu dar
P.S. aš labai nusistačiusi prieš cukrų vaikų maiste, tegu ir rudą, nevalytą. Kai jau reikia ką saldinti, tai dedu fruktozę arba geros kokybės medų. Nežinau, ar aš teisi, bet man taip atrodo geriau
Kukurūzų duonelė
500g Kukurūzų miltų
250g bulvių miltų
200g sojos miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
100ml saulėgrąžų aliejaus
didelis žiupsnis druskos
1 didelis rūgštus tarkuotas obuolys
700ml šilto vandens
Visus sausus ingredientus sudėti į didelį bliūdą ir išmaišyti. Įmaišyti į juos aliejų ir tarkuotą obuolį. Tada įmaišyti šiltą vandenį. Tešlą perdėti į dvi gerai aliejum suteptas pusiau gilias skardeles ir iš karto kepti. 200 laipsnių, 40 min.
Skanaus
Jei ką, tai dar nieko nebandžiau Panašu, kad ši duonelė prėska gali gautis.
Saulutė šviečia, į kiemą kviečia
500g Kukurūzų miltų
250g bulvių miltų
200g sojos miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
100ml saulėgrąžų aliejaus
didelis žiupsnis druskos
1 didelis rūgštus tarkuotas obuolys
700ml šilto vandens
Visus sausus ingredientus sudėti į didelį bliūdą ir išmaišyti. Įmaišyti į juos aliejų ir tarkuotą obuolį. Tada įmaišyti šiltą vandenį. Tešlą perdėti į dvi gerai aliejum suteptas pusiau gilias skardeles ir iš karto kepti. 200 laipsnių, 40 min.
Skanaus
Jei ką, tai dar nieko nebandžiau Panašu, kad ši duonelė prėska gali gautis.
Saulutė šviečia, į kiemą kviečia
Vaisinis pyragas
375g įvairių razinų mišinio
350ml vandens
125g tarkuotos morkos
1 citrinos sultys ir susmulkintos žievelės (smulkiai - maždaug kaip pusė razinos dydžio)
100ml kukurūzų aliejaus
250g sojos miltų
250g ryžių miltų
2 šaukšteliai pyrago prieskonių
3 šaukšteliai kepimo miltelių
pekano riešutų papuošimui
20cm skersmens pyrago formą iškloti kepimo popieriumi ir ištepti aliejumi. Razinas suberti į vandenį ir užkaitinti iki virimo. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti tarkuotą morką citrinos sultis ir žieveles, aliejų. Atvėsinti iki kambario temp. Įmaišyti miltus, prieskonius ir kepimo miltelius. Tešlą sukrauti į paruoštą formą ir papuošti riešutais. Kepti 160 laipsnių orkaitėje nuo 1,5 iki 2 valandų. Patikrinti ką nors įbedus į pyragą - turi būti sausas. Atvėsinti formoje, išversti, kai jau bus ataušęs. Gali laikytis maždaug savaitę.
Dėl citrinos, jei kam atrodo keista. Tipiškas angliškas pyragas. Jei vaisinis, tai beveik 100 proc. garantija, kad su žievelėm. Jos suteikia savotišką skonį.
Dėl prieskonių pyragui. Pati asmeniškai apie tokius negirdėjau, bet tai tikriausiai turėtų būti kokios žolelės, kaip pvz., gvazdikėliai meduoliams.
Skaniai pasmaližiauti
375g įvairių razinų mišinio
350ml vandens
125g tarkuotos morkos
1 citrinos sultys ir susmulkintos žievelės (smulkiai - maždaug kaip pusė razinos dydžio)
100ml kukurūzų aliejaus
250g sojos miltų
250g ryžių miltų
2 šaukšteliai pyrago prieskonių
3 šaukšteliai kepimo miltelių
pekano riešutų papuošimui
20cm skersmens pyrago formą iškloti kepimo popieriumi ir ištepti aliejumi. Razinas suberti į vandenį ir užkaitinti iki virimo. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti tarkuotą morką citrinos sultis ir žieveles, aliejų. Atvėsinti iki kambario temp. Įmaišyti miltus, prieskonius ir kepimo miltelius. Tešlą sukrauti į paruoštą formą ir papuošti riešutais. Kepti 160 laipsnių orkaitėje nuo 1,5 iki 2 valandų. Patikrinti ką nors įbedus į pyragą - turi būti sausas. Atvėsinti formoje, išversti, kai jau bus ataušęs. Gali laikytis maždaug savaitę.
Dėl citrinos, jei kam atrodo keista. Tipiškas angliškas pyragas. Jei vaisinis, tai beveik 100 proc. garantija, kad su žievelėm. Jos suteikia savotišką skonį.
Dėl prieskonių pyragui. Pati asmeniškai apie tokius negirdėjau, bet tai tikriausiai turėtų būti kokios žolelės, kaip pvz., gvazdikėliai meduoliams.
Skaniai pasmaližiauti
QUOTE(Editule @ 2008 04 17, 08:48)
Labutis,
daviau maziui nauja produkta, apie lupytes pabere raudonais spuogeliais, bet po pusdienio tie spuogeliai isbalo, o po dienos ju neliko Kazin man duoti dar karta ta maista ar ne P.S. mes geriam homeopatinius zirniukus nuo alergijos...
daviau maziui nauja produkta, apie lupytes pabere raudonais spuogeliais, bet po pusdienio tie spuogeliai isbalo, o po dienos ju neliko Kazin man duoti dar karta ta maista ar ne P.S. mes geriam homeopatinius zirniukus nuo alergijos...
Tai rodo, kad sualergizavo.
Daug laiko prabėgo - ar bandei dar duoti to maistelio?
Birzelio 8 d. bus 2 men kai geriam homeopatinius zirniukus ir jau esam grazuciai Tfu tfu tfu, kad tik neprisisneketi, bet jau valgom jogurta, tyreles su varskyte (nors jos ten tik 5-8 proc.), ivedem cukinija (anksciau bere), valgom morkas, tyreles su bananais, abrikosais, persikais, melynem (anksciau tik obuoliu valgem), valgom jau suaugusiuju kruopu koses: avizu, grikiu, kukuruzu, ryziu (anksciau tik Milupos avizas ir ryzius, ryzius-kukuruzus "ant" vandenuko), i koses jau dedam sviestuko, taip pat valgom makaronus is kvietiniu miltu Pradejom naudoti zuvu taukus be jokiu priedu ir vaikas atgijo Nezinau ar cia tie zirniukai ar siaip isaugam alergijas, bet nerealiai dziaugiuosi musu pasiekimais, nes mazius sutvirtejo, pradejo ropoti, pats atsistoja, namuose nespejam gaudyti Truko maziuliui energijos nuo skurdaus raciono "ant" vandens
Kaip kiti mazuciai laikosi?
Kaip kiti mazuciai laikosi?
QUOTE(Editule @ 2008 05 24, 13:12)
Birzelio 8 d. bus 2 men kai geriam homeopatinius zirniukus ir jau esam grazuciai Tfu tfu tfu, kad tik neprisisneketi, bet jau valgom jogurta, tyreles su varskyte (nors jos ten tik 5-8 proc.), ivedem cukinija (anksciau bere), valgom morkas, tyreles su bananais, abrikosais, persikais, melynem (anksciau tik obuoliu valgem), valgom jau suaugusiuju kruopu koses: avizu, grikiu, kukuruzu, ryziu (anksciau tik Milupos avizas ir ryzius, ryzius-kukuruzus "ant" vandenuko), i koses jau dedam sviestuko, taip pat valgom makaronus is kvietiniu miltu Pradejom naudoti zuvu taukus be jokiu priedu ir vaikas atgijo Nezinau ar cia tie zirniukai ar siaip isaugam alergijas, bet nerealiai dziaugiuosi musu pasiekimais, nes mazius sutvirtejo, pradejo ropoti, pats atsistoja, namuose nespejam gaudyti Truko maziuliui energijos nuo skurdaus raciono "ant" vandens
Kaip kiti mazuciai laikosi?
Kaip kiti mazuciai laikosi?
Kokios džiugios žinios
Mes tai dar ant pakankamai riboto raciono laikomės, bet jau bandom ir kai ką naujo (taip pat gydomės ir homeopatiškai).
Tai kur prapuolėt, mamulės? Jokio atsako nesulaukiau - tinka ar netinka mano receptai.
Štai čia dar vienas, ieškančioms gimtadienio torto idėjų. Aš pati sau kažkada ieškojau, bet paaugusiems vaikiukams irgi tiks
http://www.supermama...;#entry13214459
o čia dar vienas
Ryžių duonelė
150g rudų ryžių miltų
100g kukurūzų miltų
100g sorų dribsnių
1 kiaušinis
56g margarino
2 šaukšteliai kepimo miltelių arba "greitų" mielių
2 šaukštai medaus (gali būti mažiau)
vanduo
Sumaišyti visus sausus ingredientus, viduryje padaryti skylę. Sudėti margariną, kiaušinio trynį ir medų. Gerai išmaišyti. Po truputėlį pilti vandenį ir maišyti, kol gausis tiršta tešla. Įmaišyti (neplaktą) baltymą. Tešlą supilti į gerai aliejum išteptą skardą aukštais kraštais (skirtą 1kg gaminio). Kepti 15 min 190 laipsnių temp. Tada viršų uždengti ir kepti dar 35-40 min 175 laipsnių temp.
Kai iškepa, pabeldus į skardos dugną girdisi "tuščias" garsas.
Štai čia dar vienas, ieškančioms gimtadienio torto idėjų. Aš pati sau kažkada ieškojau, bet paaugusiems vaikiukams irgi tiks
http://www.supermama...;#entry13214459
o čia dar vienas
Ryžių duonelė
150g rudų ryžių miltų
100g kukurūzų miltų
100g sorų dribsnių
1 kiaušinis
56g margarino
2 šaukšteliai kepimo miltelių arba "greitų" mielių
2 šaukštai medaus (gali būti mažiau)
vanduo
Sumaišyti visus sausus ingredientus, viduryje padaryti skylę. Sudėti margariną, kiaušinio trynį ir medų. Gerai išmaišyti. Po truputėlį pilti vandenį ir maišyti, kol gausis tiršta tešla. Įmaišyti (neplaktą) baltymą. Tešlą supilti į gerai aliejum išteptą skardą aukštais kraštais (skirtą 1kg gaminio). Kepti 15 min 190 laipsnių temp. Tada viršų uždengti ir kepti dar 35-40 min 175 laipsnių temp.
Kai iškepa, pabeldus į skardos dugną girdisi "tuščias" garsas.
gal turite sąrašą kryžminių alergiškų produktų sąrašą?
Papildyta:
Papildyta:
QUOTE(Mirksniukas @ 2006 02 24, 13:19)
[U]ALERGIZUOJA DAŽNAI:
Maistiniai dažai, kvapai, konservantai, stabilizatoriai - t.y. maisto produktai, kuriuose visa tai yra
Šokoladas, kakava ir jų gaminiai, chalva, kramtoma guma, bulvių traškučiai
Medus, riešutai, grybai, kiaušiniai (ypač kiaušinio baltymas)
Žuvis ir jos produktai, vėžiagyviai
Pieno produktai: karvės ir ožkos pienas, sūreliai, varškė, lydytas ir fermentinis sūris
Mėsa: vištiena, veršiena, pieniškos dešrelės, rūkyti gaminiai, sojos mėsa
Kruopos: kviečiai (manai), grikiai
Mielinės tešlos gaminiai
Daržovės: morkos, saldieji pipirai, ankštinės daržovės, pomidorai (ypač pomidorų padažas), baklažanai, ridikai
Vaisiai: citrusiniai, kraiušės, slyvos, vynuogės, persikai, abrikosai, ananasai, arbūzai, raudonos spalvos obuoliai
Uogos: braškės, žemuogės, juodieji serbentai, avietės, vyšnios, šaltalankis
Gėrimai: limonadas, sultys su konservantais, kisielius, gira, įvairių vaistažolių arbatos
VAISTAI, VITAMINAI: vaistai sirupo pavidalu, vaistai/vitaminai su spalva ir skoniu (pvz įvairių vaisių skonio vitaminai), B grupės vitaminai (išskyrus vit. B6), polivitaminai, penicilinas, biseptolis, antibiotikai
ALERGIZUOJA REČIAU:[/B]
[U][B]Termiškai apdorotas maistas - t.y. net tos daržovės ar vaisiai, kurie žali alergizuoja, termiškai apdoroti gali tikti[/U]
Pieno produktai: kefyras, rūgpienis, jogurtas natūralus, kalcinuota varškė, baltas varškės sūris, grietinė, sviestas (truputį), sutirštintas pienas be cukraus
Mėsa: jautiena, neriebi kiauliena, kalakutiena, triušiena, nutrijos mėsa, žvėriena
Kruopos: ryžiai, avižos, miežiai, rugiai, kukurūzai, soros, perlinės
Daržovės: kalafiorai, brokoliai, bulvės, kopūstai, cukinija, ropės, moliūgai, daržo agurkai, salotos, svogūnai, petražolės, krapai
Vaisiai ir uogos: žalios spalvos obuoliai, bananai, kivi, raudonieji ir geltonieji serbentai, spanguolės, bruknės, mėlynės
Gėrimai: žalioji ir juodoji arbata, kompotai iš obuolių, slyvų, serbentų, džiovintų vaisių
Alyvuogių aliejus
VAISTAI/VITAMINAI: paracetamolis, vit. A, E, C, D, natūralūs žuvų taukai (be jokių vaisių skonių), GEFILUS, GEFILUS PLUS (tinka tiems, kas alergiški peino baltymui), BIFOLAC
Pieno mišinukai, tinkantys tiems, kurie yra alergiški pieno baltymui: APTAMIL PEPTI, PEPTIDI TUTELLI, GEFILUS PEPTIDI TUTELLI
Alergologai ir pediatrai labai rekomenduoja KALCINUOTĄ VARŠKĘ (nuo 8 mėn.). Ji gaminama taip: 1 stiklinė karvės pieno + 2 arbat. šaukšteliai CaCl2 (10% tirpalas, jį gamina vaistinėse), pakaitinti iki virimo, gautą masę sudėti į tankiu merliuku ištiestą sietelį, palikti, kad nusivarvėtų ir paskui dar išspausti. Gaunasi salstelejusio skonio varškytė, kurią galima valgyti vieną, skaninti uogom ar vaisiais, dėti į košes ar pan. SKAUNAUS!
Iš mamyčių patirties:
- individualiai gali alergizuoti BET KURIS net ir iš rekomenduojamų maisto produktų;
- iš rekomenduojamų kruopų dažnai alergizuoja avižos, miežiai, kukurūzai;
- jei alergizuoja avižos, dažniausiai netinka ir miežiai;
- jei vaikas labai jautrus pieno baltymui, dažnai netinka ir rekomenduojami rauginti pieno produktai;
- iš daržovių dažnai alergizuoja bulvė; todėl ją reikėtų prieš verdant smulkiai supjaustyti ir pora valandų ar net geriau per naktį palaikyti vandenyje, kad ištrauktų krakmolą;
- morkų ir kopūstų šerdyse bei prie kotelio galo kaupiasi daugiausia blogų medžiagų, todėl visa tai reikia išpjauti;
- dažnai sualergizuoja ATVEŽTINĖS daržovės ir vaisiai, kurie šiaip jau vaikui tinka (kalafiorai, brokoliai, obuoliai ir pan.);
- jei vaikas labai jautrus tam baltymui, kuris yra veršienoje, tai jam gali netikti ir jautiena;
- kartais netinka ir alyvuogių aliejus bei žuvų taukai.
Žodžiu, viskas yra LABAI INDIVIDUALU: kas tinka vienam alergiškam vaikučiui, gali visiškai netikti kitam.
KREMAI, LOSJONAI ALIEJUKAI, REKOMENDUOJAMI ESANT ATOPINIAM DERMATITUI:
A - DERMA EXOMEGA (losjono kaina ~50 Lt, kiekis gal 400-500 ml, tiksliai nepamenu; kremo kaina irgi ~50 Lt, kiekis 200ml)
AVENT (nei kainos, nei kiekio nežinau)
BASALIS (gaminamas ir parduodamas Kauno Klinikų vaistinėje, kaina ~5-7 Lt 100ml)
CUTIBAZA (kaina ~10 Lt, kiekis mažas - man atrodo, kad 15ml)
BEPANTHEN (kaina ~10 Lt, kiekis mažas)
ESSEX (kremo baltoje tūtelėje kaina ~13 Lt, kiekis 100-150 ml; hidrolosjono kaina ~35 Lt, kiekis 250-300 ml)
EUCERIN
EXCIPIAL (losjono U Lipolotion kaina ~30 Lt, kiekis gal 200-250 ml; kremu kainos lyg ir ~10-15 Lt, kiekis mažas, gal 20ml)
FABERLIC vaikiškas kremas (kaina ~7 Lt, kiekio nežinau)
LINOLA FETT (kaina, mamos rašė, gera )
L'ERBOLARIO (kaina ~30 Lt, kiekio nežinau)
SEBA-MED (pati perku tik kremuka
BALMONDOLIO aliejukas (kaina, jei gerai pamenu, apie 25 Lt, iekio nežinau)
ŠALTALANKIO aliejukas (nei kainos, nei kiekio nežinau)
Alergologai rekomenduoja atopinį dermatitą turinčius vaikučius maudyti krakmolo, kviečių sėlenų (sėlenas reikia virti 1,5 val.), gailių, laukinės našlaitės vonioje, taip pat įpylus Balmondolio aliejaus
SKALBIMO PRIEMONĖS:
RINGUVA muilo drožlės
NEUTRAL
SURCARE
BOBAS
??PERSIL (viena mama rašė, kad dermatologas sakė, jog pagal neseniai atliktus tyrimus, PERSIL milteliuose kažkokių ten blogųjų medžiagų rasta mažiau net nei NEUTRAL)
Maistiniai dažai, kvapai, konservantai, stabilizatoriai - t.y. maisto produktai, kuriuose visa tai yra
Šokoladas, kakava ir jų gaminiai, chalva, kramtoma guma, bulvių traškučiai
Medus, riešutai, grybai, kiaušiniai (ypač kiaušinio baltymas)
Žuvis ir jos produktai, vėžiagyviai
Pieno produktai: karvės ir ožkos pienas, sūreliai, varškė, lydytas ir fermentinis sūris
Mėsa: vištiena, veršiena, pieniškos dešrelės, rūkyti gaminiai, sojos mėsa
Kruopos: kviečiai (manai), grikiai
Mielinės tešlos gaminiai
Daržovės: morkos, saldieji pipirai, ankštinės daržovės, pomidorai (ypač pomidorų padažas), baklažanai, ridikai
Vaisiai: citrusiniai, kraiušės, slyvos, vynuogės, persikai, abrikosai, ananasai, arbūzai, raudonos spalvos obuoliai
Uogos: braškės, žemuogės, juodieji serbentai, avietės, vyšnios, šaltalankis
Gėrimai: limonadas, sultys su konservantais, kisielius, gira, įvairių vaistažolių arbatos
VAISTAI, VITAMINAI: vaistai sirupo pavidalu, vaistai/vitaminai su spalva ir skoniu (pvz įvairių vaisių skonio vitaminai), B grupės vitaminai (išskyrus vit. B6), polivitaminai, penicilinas, biseptolis, antibiotikai
ALERGIZUOJA REČIAU:[/B]
[U][B]Termiškai apdorotas maistas - t.y. net tos daržovės ar vaisiai, kurie žali alergizuoja, termiškai apdoroti gali tikti[/U]
Pieno produktai: kefyras, rūgpienis, jogurtas natūralus, kalcinuota varškė, baltas varškės sūris, grietinė, sviestas (truputį), sutirštintas pienas be cukraus
Mėsa: jautiena, neriebi kiauliena, kalakutiena, triušiena, nutrijos mėsa, žvėriena
Kruopos: ryžiai, avižos, miežiai, rugiai, kukurūzai, soros, perlinės
Daržovės: kalafiorai, brokoliai, bulvės, kopūstai, cukinija, ropės, moliūgai, daržo agurkai, salotos, svogūnai, petražolės, krapai
Vaisiai ir uogos: žalios spalvos obuoliai, bananai, kivi, raudonieji ir geltonieji serbentai, spanguolės, bruknės, mėlynės
Gėrimai: žalioji ir juodoji arbata, kompotai iš obuolių, slyvų, serbentų, džiovintų vaisių
Alyvuogių aliejus
VAISTAI/VITAMINAI: paracetamolis, vit. A, E, C, D, natūralūs žuvų taukai (be jokių vaisių skonių), GEFILUS, GEFILUS PLUS (tinka tiems, kas alergiški peino baltymui), BIFOLAC
Pieno mišinukai, tinkantys tiems, kurie yra alergiški pieno baltymui: APTAMIL PEPTI, PEPTIDI TUTELLI, GEFILUS PEPTIDI TUTELLI
Alergologai ir pediatrai labai rekomenduoja KALCINUOTĄ VARŠKĘ (nuo 8 mėn.). Ji gaminama taip: 1 stiklinė karvės pieno + 2 arbat. šaukšteliai CaCl2 (10% tirpalas, jį gamina vaistinėse), pakaitinti iki virimo, gautą masę sudėti į tankiu merliuku ištiestą sietelį, palikti, kad nusivarvėtų ir paskui dar išspausti. Gaunasi salstelejusio skonio varškytė, kurią galima valgyti vieną, skaninti uogom ar vaisiais, dėti į košes ar pan. SKAUNAUS!
Iš mamyčių patirties:
- individualiai gali alergizuoti BET KURIS net ir iš rekomenduojamų maisto produktų;
- iš rekomenduojamų kruopų dažnai alergizuoja avižos, miežiai, kukurūzai;
- jei alergizuoja avižos, dažniausiai netinka ir miežiai;
- jei vaikas labai jautrus pieno baltymui, dažnai netinka ir rekomenduojami rauginti pieno produktai;
- iš daržovių dažnai alergizuoja bulvė; todėl ją reikėtų prieš verdant smulkiai supjaustyti ir pora valandų ar net geriau per naktį palaikyti vandenyje, kad ištrauktų krakmolą;
- morkų ir kopūstų šerdyse bei prie kotelio galo kaupiasi daugiausia blogų medžiagų, todėl visa tai reikia išpjauti;
- dažnai sualergizuoja ATVEŽTINĖS daržovės ir vaisiai, kurie šiaip jau vaikui tinka (kalafiorai, brokoliai, obuoliai ir pan.);
- jei vaikas labai jautrus tam baltymui, kuris yra veršienoje, tai jam gali netikti ir jautiena;
- kartais netinka ir alyvuogių aliejus bei žuvų taukai.
Žodžiu, viskas yra LABAI INDIVIDUALU: kas tinka vienam alergiškam vaikučiui, gali visiškai netikti kitam.
KREMAI, LOSJONAI ALIEJUKAI, REKOMENDUOJAMI ESANT ATOPINIAM DERMATITUI:
A - DERMA EXOMEGA (losjono kaina ~50 Lt, kiekis gal 400-500 ml, tiksliai nepamenu; kremo kaina irgi ~50 Lt, kiekis 200ml)
AVENT (nei kainos, nei kiekio nežinau)
BASALIS (gaminamas ir parduodamas Kauno Klinikų vaistinėje, kaina ~5-7 Lt 100ml)
CUTIBAZA (kaina ~10 Lt, kiekis mažas - man atrodo, kad 15ml)
BEPANTHEN (kaina ~10 Lt, kiekis mažas)
ESSEX (kremo baltoje tūtelėje kaina ~13 Lt, kiekis 100-150 ml; hidrolosjono kaina ~35 Lt, kiekis 250-300 ml)
EUCERIN
EXCIPIAL (losjono U Lipolotion kaina ~30 Lt, kiekis gal 200-250 ml; kremu kainos lyg ir ~10-15 Lt, kiekis mažas, gal 20ml)
FABERLIC vaikiškas kremas (kaina ~7 Lt, kiekio nežinau)
LINOLA FETT (kaina, mamos rašė, gera )
L'ERBOLARIO (kaina ~30 Lt, kiekio nežinau)
SEBA-MED (pati perku tik kremuka
BALMONDOLIO aliejukas (kaina, jei gerai pamenu, apie 25 Lt, iekio nežinau)
ŠALTALANKIO aliejukas (nei kainos, nei kiekio nežinau)
Alergologai rekomenduoja atopinį dermatitą turinčius vaikučius maudyti krakmolo, kviečių sėlenų (sėlenas reikia virti 1,5 val.), gailių, laukinės našlaitės vonioje, taip pat įpylus Balmondolio aliejaus
SKALBIMO PRIEMONĖS:
RINGUVA muilo drožlės
NEUTRAL
SURCARE
BOBAS
??PERSIL (viena mama rašė, kad dermatologas sakė, jog pagal neseniai atliktus tyrimus, PERSIL milteliuose kažkokių ten blogųjų medžiagų rasta mažiau net nei NEUTRAL)