man yra didelė bėda ir skubiai reikia pagalbos esu tokioj civilizuotoj šaly (o gal tik šalies civilizuotam mieste ), kur su žiburiu nerasi anei silkės, anei džiovintų grybų šeštadienį intenational Kūčias darom. a ką pagamint tiesiog svajojau apie silkę su graikiniais riešutais, morkom ir svogūnais, bet... tada sumąsčiau apie ausytes (pirožkos mūsuose) su grybais, bet čia tik marinuoti tai va klausimas: ar įmanoma kaip nors su tais mainuotais?
Žinoma įmanoma. Tik apvirk tuos grybus, kad actas nugaruotų arba apkepk su svogūnais. O net pievagrybių šviežių pas tave nėra- butų galima su jais?
QUOTE(Dacor @ 2005 12 22, 10:31)
Man visada skaniausias kūčių valgis buvo burokėlių sriuba su džiovintais grybais.
Džiovintus grybus pamirkyti keletą valandų ir virti.Pavirus įtarkuoti žalių burokėlių, druskytės,šaukštas aliejaus ir truputį rūgštelės.
Laaaaaaaaabai skanu su batonu..
Džiovintus grybus pamirkyti keletą valandų ir virti.Pavirus įtarkuoti žalių burokėlių, druskytės,šaukštas aliejaus ir truputį rūgštelės.
Laaaaaaaaabai skanu su batonu..
Mes aliejuje pakepinam svogūniukus ir sudedam į sriubą, o burokėlius dedam ne žalius, bet arinuotus
O valgom juos su taip dažnai čia minimom ausytėm, tik ausytes darom su tokiu įdaru: dž. grybus išmirkom ir pakepinam aliejuje su svogūniukais. O auseles kepame skardoje, tada jos būna ne tokios riebios kaip keptos keptuvėje ir visos kartu iškepa, būna sausos - jas tiesiog galima imti į rankas ir kąsti kaip pyragėlius
Tešla tradiciška: miltai, aliejuko biški, druska ir vanduo.
QUOTE(smike @ 2006 12 12, 07:15)
pievagrybių šviežių pas tave nėra-
šito gero tai tikrai yra o kaip su jais reikia elgtis? juos žalius dėt į tešlą ir kept, ar prieš tai reikia su jais ką nors padaryt?
ir labai labai ačiū už tokį operatyvų sureagavimą
QUOTE(Lemone @ 2006 12 12, 14:47)
šito gero tai tikrai yra o kaip su jais reikia elgtis? juos žalius dėt į tešlą ir kept, ar prieš tai reikia su jais ką nors padaryt?
ir labai labai ačiū už tokį operatyvų sureagavimą
ir labai labai ačiū už tokį operatyvų sureagavimą
Man teko keletą metų gyvent ten, kur silkę tik saldžią valgo ir bulvių krakmolo nėra
Pievagrybius smulkiai supjaustydavau su svogūniuku, pipirai druskytė, pakepini aliejuje ir darai ką nori: kemši virtinukus, tešlą ar įvynioji į blynus... visai skanu būdavo. Aišku ne džiovinti
O džiovintų baravykų supermarkete vėliau radau ( prie prieskonių). Tik mandrai įpakuoti buvo ir labai mažu kiekiu
QUOTE(sparow @ 2006 12 12, 15:22)
kur silkę tik saldžią valgo
ajėzusmarijajuozapaišventas nu tikrai net sutąsė...
o daba dar klausimas toks pokvailis kadangi čia nuskambėjo 2 pasiūlymai, tai prašom pasakyt kaip bus skaniau: su marinuotais ar su pievagrybiais? nes aš neragavus anei su tuo, nei su tuo.
Glacee, ypatingas ačiū
QUOTE(Lemone @ 2006 12 12, 20:05)
ajėzusmarijajuozapaišventas nu tikrai net sutąsė...
o daba dar klausimas toks pokvailis kadangi čia nuskambėjo 2 pasiūlymai, tai prašom pasakyt kaip bus skaniau: su marinuotais ar su pievagrybiais? nes aš neragavus anei su tuo, nei su tuo.
Glacee, ypatingas ačiū
o daba dar klausimas toks pokvailis kadangi čia nuskambėjo 2 pasiūlymai, tai prašom pasakyt kaip bus skaniau: su marinuotais ar su pievagrybiais? nes aš neragavus anei su tuo, nei su tuo.
Glacee, ypatingas ačiū
pakepinti pievagrybiai su svogūnais - niam niam
galiu ir taip valgyti tą įdarą
mes kasmet darom
QUOTE(Lemone @ 2006 12 12, 14:47)
šito gero tai tikrai yra o kaip su jais reikia elgtis? juos žalius dėt į tešlą ir kept, ar prieš tai reikia su jais ką nors padaryt?
ir labai labai ačiū už tokį operatyvų sureagavimą
ir labai labai ačiū už tokį operatyvų sureagavimą
Man skaniausia tiesiog gerai iskepti aliejuje su svogūniuku, druska, pipirais. Dar labai tinka kalendros maltos įberti, bet ir be jos skanu.
Man asmeniškai su šviežiais skaniau, marinuoti tokio aštrumo turi- juos iš bėdos naudoju.
Lemone
aš asmeniškai už pievagrybius
Bajm, smike kaip mes čia vienbalsiai marinuoti tai tik iš bėdos
aš asmeniškai už pievagrybius
Bajm, smike kaip mes čia vienbalsiai marinuoti tai tik iš bėdos
Sudominot mane su tom ausytėm... Pas mus tokių irgi neiks nedarydavo niekad...
pasinaršiau interneto platybėse - tai va ką man išmetė...
Ausytės iš Dzūkijos
Kūčių Ausytės gaminamos iš mielinės tešlos ir džiovintų grybų.
Mielinei tešlai reikia mielių, cukraus, vandens ir miltų. Pirmą kartą pakildinamos mielės su cukrumi, vėliau pilama vandens ir dedami miltai. Išminkyta tešla pakildinama antrą kartą ir plonai iškočiojama.
Į stikline išspaustus tešlos skrituliukus dedama grybų įdaro ir daromi maži koldūniukai. Jie kepami keptuvėje įpylus daug aliejaus.
Iškepusios Ausytės išsipučia kaip bandelės. Valgomos karštos ir šaltos. Būna skanios ir kitą dieną.
Rasalas su Auselėmis ir kepta žuvis
Panevėžio rajono savivaldybės mero Povilo Žagunio žmona Virginija Žagunienė Kūčių vakarui dažnai gamina barštelius su Auselėmis. Tokie baršteliai senovėje buvo vadinti rasalu.
Rasalas gaminamas iš sultinio, kuriam reikės džiovintų grybų, 2-3 morkų, 1-2 vidutinio dydžio svogūnų, kelių žalių kopūsto lapų, saliero arba petražolės šaknies ir kelių mažų raudonųjų burokėlių.
Pirmiausia išverdami gerai nuplauti ir išmirkyti džiovinti grybai. Išgriebti jie bus Auselėms gaminti.
Tuomet į grybų sultinį sudedamos stambiai supjaustytos daržovės, išskyrus burokėlius - jie verdami atskirai.
Daržovėms išvirus į tą patį puodą įtarkuojami išvirę burokėliai, įdedama laurų lapelių, pipirų, druskos. Dar truputėlį paverdama ir visos daržovės išgriebiamos. Į gautą sultinį įdedama citrinos rugštelės pagal skonį.
Tokį sultinį galima išvirti ir iš vakaro, o Auselės gaminamos Kūčių dieną.
Auselių įdarui džiovinti grybai sumalami arba smulkiai supjaustomi ir pakepinami aliejuje kartu su smulkintais svogūnais.
Auselių tešla gaminama iš miltų ir vandens. Išminkyta tešla plonai iškočiojama ir daromi mažyčiai virtinukai, į kuriuos dedama džiovintų grybų faršo.
V.Žagunienė pataria virtinukus labai gerai užspausti, kad neišsileistų, ir virti aliejuje.
Prieš valgant rasalas pašildomas ir išpilstomas į lėkštes. Traškių Auselių į lėkštę kiekvienas šeimos narys dedasi prieš pat valgymą, nes ilgiau pabuvusios rasale jos išsileistų.
Žagunių namuose per šventes dar mėgstama kepta žuvis - upėtakis arba lašiša. Tačiau svarbiausias - šio patiekalo padažas.
Visą žuvį galima iškepti orkaitėje susuktą folijoje arba keptuvėje aliejuje kepti gabaliukais. Prieš kepimą žuvis apibarstoma Santa Maria citrininiais prieskoniais.
Padažui reikia medaus, sojų padažo, šlakelio sezamų aliejaus ir garstyčių su grūdeliais.
Visi komponentai vienas po kito dedami ir kaitinami dubenėlyje. Svarbu gerai išsukti. Jei patiekalas gaminamas ne Kūčioms, į padažą patartina įdėti sviesto.
paimta iš čia
pasinaršiau interneto platybėse - tai va ką man išmetė...
Ausytės iš Dzūkijos
Kūčių Ausytės gaminamos iš mielinės tešlos ir džiovintų grybų.
Mielinei tešlai reikia mielių, cukraus, vandens ir miltų. Pirmą kartą pakildinamos mielės su cukrumi, vėliau pilama vandens ir dedami miltai. Išminkyta tešla pakildinama antrą kartą ir plonai iškočiojama.
Į stikline išspaustus tešlos skrituliukus dedama grybų įdaro ir daromi maži koldūniukai. Jie kepami keptuvėje įpylus daug aliejaus.
Iškepusios Ausytės išsipučia kaip bandelės. Valgomos karštos ir šaltos. Būna skanios ir kitą dieną.
Rasalas su Auselėmis ir kepta žuvis
Panevėžio rajono savivaldybės mero Povilo Žagunio žmona Virginija Žagunienė Kūčių vakarui dažnai gamina barštelius su Auselėmis. Tokie baršteliai senovėje buvo vadinti rasalu.
Rasalas gaminamas iš sultinio, kuriam reikės džiovintų grybų, 2-3 morkų, 1-2 vidutinio dydžio svogūnų, kelių žalių kopūsto lapų, saliero arba petražolės šaknies ir kelių mažų raudonųjų burokėlių.
Pirmiausia išverdami gerai nuplauti ir išmirkyti džiovinti grybai. Išgriebti jie bus Auselėms gaminti.
Tuomet į grybų sultinį sudedamos stambiai supjaustytos daržovės, išskyrus burokėlius - jie verdami atskirai.
Daržovėms išvirus į tą patį puodą įtarkuojami išvirę burokėliai, įdedama laurų lapelių, pipirų, druskos. Dar truputėlį paverdama ir visos daržovės išgriebiamos. Į gautą sultinį įdedama citrinos rugštelės pagal skonį.
Tokį sultinį galima išvirti ir iš vakaro, o Auselės gaminamos Kūčių dieną.
Auselių įdarui džiovinti grybai sumalami arba smulkiai supjaustomi ir pakepinami aliejuje kartu su smulkintais svogūnais.
Auselių tešla gaminama iš miltų ir vandens. Išminkyta tešla plonai iškočiojama ir daromi mažyčiai virtinukai, į kuriuos dedama džiovintų grybų faršo.
V.Žagunienė pataria virtinukus labai gerai užspausti, kad neišsileistų, ir virti aliejuje.
Prieš valgant rasalas pašildomas ir išpilstomas į lėkštes. Traškių Auselių į lėkštę kiekvienas šeimos narys dedasi prieš pat valgymą, nes ilgiau pabuvusios rasale jos išsileistų.
Žagunių namuose per šventes dar mėgstama kepta žuvis - upėtakis arba lašiša. Tačiau svarbiausias - šio patiekalo padažas.
Visą žuvį galima iškepti orkaitėje susuktą folijoje arba keptuvėje aliejuje kepti gabaliukais. Prieš kepimą žuvis apibarstoma Santa Maria citrininiais prieskoniais.
Padažui reikia medaus, sojų padažo, šlakelio sezamų aliejaus ir garstyčių su grūdeliais.
Visi komponentai vienas po kito dedami ir kaitinami dubenėlyje. Svarbu gerai išsukti. Jei patiekalas gaminamas ne Kūčioms, į padažą patartina įdėti sviesto.
paimta iš čia
[Lemone, as tave atsimenu is MRU skyrelio, o tu Belgijoj? GAl per erazmusa? Mes su vyru buvom Gente:) Tai teisybe, kad ten dziovintu grybu nera:) o silkes tai yra, bet baisi actuota, tai nebent ten pridetum visokiu dalyku, kad tik silke nesijaustu...Pievagrybiu tai yra, tai su jais galima...Siaip Belgai buvo nustebe burokeliu misraine su pupelem, bo nesuprato, kas tai yra, vienas net netikejo, kad cia ne kopustas, nu visiskas asilas, lyg butu galima kaip nors supainiot:)