daznai kepam (ne tik per kucias) karpį. istrini karpį kapotais česnakais, druska, krapais, gal dar vegeta ir palieki per naktį šaldytuve pasimarinuoti. Tiesa dar reikia su britva supjaustyti karpiui nugarytę (ypač ten kur storesnės vietos). kita dieną priskuti morkų, morkas išilgai supjaustai į 3-4 dalis, kad gautusi tokios kaip juostos. gana storos. Morkų pritiesi į kepimo skardą, ant jų uždedi karpį, pripili į skardą vandenuko. ir į orkaitę.
net mano vyras, kuris žuvies nevalgo, šitą karpį kerta pasičepsėdamas.
Tiesa skaniausias tik ka iškepęs.
Skanaus. gražių švenčių. o jų proga daugiau pakantumo, tolerancijos ir va tokių smailikų
Mamkos, į duoną kiaušinių tikrai niekas nededa, taigi, per Kūčias galite valgyti drąsiai.
QUOTE(vasaryte @ 2005 12 20, 23:29)
O kiek laiko ji reiktu kepti ir kokioj temperaturoj?
Kepame apie 45min, uždengtą prieš baigiant kepti atidengiam kad šiek tike apkeptų.
Aš kiekvienais metais ruošiu standartinius patiekalus Kūčioms. Bandžiau prisigalvoti ką nors naujo, bet manau neverta. O ant mūsų stalo būna
1. Kūčiukai su aguonų pienu;
2. spanguolių kisielius;
3. marinuota silkė, kurią marinuoju namie ir šeimai labai patinka;
4. silkė su morkom, svogūnais ir graikiškais riešutais;
5. žuvis tešloje;
6. lietiniai su grybais;
7. keptas karpis;
8. pyragėliai su grybais;
9. grybai su svogūnais ir pomidorų padažu;
10. kepta duona su pupelėm;
11. desertui ir burnai atgaivinti paruošiu paprastą žele.
Na ir aišku paprasta duona ir plotkelės.
Stengiuosi prisilaikyti pasninko, bet apgaunu pati save, nes lietinių be kiaušinio neiškepsi.
1. Kūčiukai su aguonų pienu;
2. spanguolių kisielius;
3. marinuota silkė, kurią marinuoju namie ir šeimai labai patinka;
4. silkė su morkom, svogūnais ir graikiškais riešutais;
5. žuvis tešloje;
6. lietiniai su grybais;
7. keptas karpis;
8. pyragėliai su grybais;
9. grybai su svogūnais ir pomidorų padažu;
10. kepta duona su pupelėm;
11. desertui ir burnai atgaivinti paruošiu paprastą žele.
Na ir aišku paprasta duona ir plotkelės.
Stengiuosi prisilaikyti pasninko, bet apgaunu pati save, nes lietinių be kiaušinio neiškepsi.
Ant musu Kuciu stalo visada buna:
1. kuciukai
2. aguonu pienas
3. Silke su graikiskais riesutais, dziov. slyvom ir cinamonu
4. silke su morkom ir svogunais
5. kepta zuvis
6. pupu misraine su svogunais, dziov. obuoliais ir kecupu
7. pupeliu misraine su keptais svogunais, kepta duona ir kecupu
8. burokeliu misraine su bulvem ir raug. kopustais
9. Silke su grybais
10. pyrageliai ir spurgos su ivairiais idarais.
11. Virti kvieciai su mandarinais, razinom ir medum.
12. Avizu kisielius
13. spanguoliu kisielius
14. plotkeles, duona
Isejo nemazas sarasas bet ruosiam visko po nedaug bet kad butu ivairiau
1. kuciukai
2. aguonu pienas
3. Silke su graikiskais riesutais, dziov. slyvom ir cinamonu
4. silke su morkom ir svogunais
5. kepta zuvis
6. pupu misraine su svogunais, dziov. obuoliais ir kecupu
7. pupeliu misraine su keptais svogunais, kepta duona ir kecupu
8. burokeliu misraine su bulvem ir raug. kopustais
9. Silke su grybais
10. pyrageliai ir spurgos su ivairiais idarais.
11. Virti kvieciai su mandarinais, razinom ir medum.
12. Avizu kisielius
13. spanguoliu kisielius
14. plotkeles, duona
Isejo nemazas sarasas bet ruosiam visko po nedaug bet kad butu ivairiau
QUOTE(si179 @ 2005 12 21, 10:20)
Kaip ruoši tas silkes?
Paprastai silke supjaustai ir sudedi i silkine. Tada aplink apdelioji dziovintom slyvom ir graikiskais riesutais. uzpili aliejumi, i kuri idedi pagal skoni citrinos rugsties ir cinamono. Geriau paruosti is vakaro. Skanaus
Bendradarbė sakė, kad labai skanu, kai kepi žuvį (keptuvėje) ją apvolioti į sutryntus čipsus arba sezamo sėklas arba į sutryntus sausus pusryčius (na tie kur būna iš kukurūzų). Sakiau reiks pabandyt
ka daryti, kai nori ne tik recepta, bet ir pafilosofuoti tema apie kuciu patiekalus, ju kilme...kadangi kosmopolitiski laikai, tai ir kuciu vakariene nebegali islikti archaiiska...tuolab, kad pagoniski saulegrisos ir krikcioniski dalykai taip susipyne, kad kiek zmoniu tiek ir tiesu, kitas aspektas, kad net mano bobute sakydavo, kad per kucias galima viska, ka zmogus gauna is gamtos, neuzmusdamas, tai reiskia ir kiausa ir majoneza galiima, cia pagoniski ritualai, kad reik sia nakti paragaut gerybiu, kad kita pavasari gerai jos deretu, kitas dalykas kad krikcioniskas pasninkas- majonezas kaip ir nebetinka...bet soku prie receptu
zirniene: isvirti zirnius, pries tai juos pamirkyt kad greiciau isvirtu, i kose supilti aliejuje pakepintus svogunus (daug svogunu) ismaisyti ir l. skanu bus per kaledas, galima mikrobangej pasildyt ar salta prie alaus.
Aguonas mirkytas smulkinu: sudedu i marle ir karbonado smulkiu plaktuku paaudziu- issikraunu ir nusiteikiu svaiginimuisi. Kas grieztai nori tradiciniu vaisiu, turetu atsisakyti zele, mat ji is gyvuliuku odu ir kitu daug halogeno turinciu daliu
Beje, mano seimos raciona sudaro l. ivairus patiekalai, kuriuos ruosiam pagal mano ir vyro mociuciu atminimus, ar kaip issireikst. Mat mano kraste buvo vienokie patiekalai, vyro- kitokie. Tad pAruosiam tokiu ir tokiu, ir vaikui idomu prie stalo apie ta patiekala papasakoti, is kur jis. Dar tikrai preskas patiekalas- duona kubeliais, cukrus ir vanduo, galima kelias dienas parauginti bus gira, galima sviezia...
zirniene: isvirti zirnius, pries tai juos pamirkyt kad greiciau isvirtu, i kose supilti aliejuje pakepintus svogunus (daug svogunu) ismaisyti ir l. skanu bus per kaledas, galima mikrobangej pasildyt ar salta prie alaus.
Aguonas mirkytas smulkinu: sudedu i marle ir karbonado smulkiu plaktuku paaudziu- issikraunu ir nusiteikiu svaiginimuisi. Kas grieztai nori tradiciniu vaisiu, turetu atsisakyti zele, mat ji is gyvuliuku odu ir kitu daug halogeno turinciu daliu
Beje, mano seimos raciona sudaro l. ivairus patiekalai, kuriuos ruosiam pagal mano ir vyro mociuciu atminimus, ar kaip issireikst. Mat mano kraste buvo vienokie patiekalai, vyro- kitokie. Tad pAruosiam tokiu ir tokiu, ir vaikui idomu prie stalo apie ta patiekala papasakoti, is kur jis. Dar tikrai preskas patiekalas- duona kubeliais, cukrus ir vanduo, galima kelias dienas parauginti bus gira, galima sviezia...
sveikutes mamytes ir ne tik...
O ash Kuciu stalui kepu blynus niam niam tokius skanius.... su zuvim - o butent su file Juros lidekos. Taigi reikia: 2 kiausiniai (ismusham su mikseriu), dedu biski vegetos, pipiru, prieskoniu zuvims, i kiausinius dedu 3 didelius saukstus majonezo, stikline pieno, viska vel mikseriu isplaku, tada dedu miltu , kad teshla butu tirsta, tada tarkuoju surio olandishko ar kito geltono, nedauk kaskur kad iseitu irgi stikline, isspausti cesnako (3-4 skilteles) , tada dedu supjaustyta zuvele kazkur nedideliais gabaliukais mazdaug kas 3cm pjaunu ja, ir viska sudedu i tesla, tada gerai viska dar ismaishau shaukshtu dideliu, ir viskas gatava, kepam ant aliejaus keptuveje....bliambachkis kaip skanu...jau seilej varva.... vat ......
noriu tik suzinoti duokit recepta kaip daryti tas auseles, nes savo pameciau, darau visada jas su grybais ir pakepintais svogunais+ kiausinis virtas smulkiai sukapotas, ir dar darau jas su kopustais, morkos, kiausinis, prieskoniai...mmmmm....skaniestas, tik kad tesla kaip daroma neprisimenu, ir viska tai kepu ant aliejaus, daug aliejaus.....vat....... pasakykit....lauksiu.....mazai laiko liko.... tad paskubetik.......
O ash Kuciu stalui kepu blynus niam niam tokius skanius.... su zuvim - o butent su file Juros lidekos. Taigi reikia: 2 kiausiniai (ismusham su mikseriu), dedu biski vegetos, pipiru, prieskoniu zuvims, i kiausinius dedu 3 didelius saukstus majonezo, stikline pieno, viska vel mikseriu isplaku, tada dedu miltu , kad teshla butu tirsta, tada tarkuoju surio olandishko ar kito geltono, nedauk kaskur kad iseitu irgi stikline, isspausti cesnako (3-4 skilteles) , tada dedu supjaustyta zuvele kazkur nedideliais gabaliukais mazdaug kas 3cm pjaunu ja, ir viska sudedu i tesla, tada gerai viska dar ismaishau shaukshtu dideliu, ir viskas gatava, kepam ant aliejaus keptuveje....bliambachkis kaip skanu...jau seilej varva.... vat ......
noriu tik suzinoti duokit recepta kaip daryti tas auseles, nes savo pameciau, darau visada jas su grybais ir pakepintais svogunais+ kiausinis virtas smulkiai sukapotas, ir dar darau jas su kopustais, morkos, kiausinis, prieskoniai...mmmmm....skaniestas, tik kad tesla kaip daroma neprisimenu, ir viska tai kepu ant aliejaus, daug aliejaus.....vat....... pasakykit....lauksiu.....mazai laiko liko.... tad paskubetik.......
QUOTE(zuikad @ 2005 12 18, 06:22)
Gal kas zido keptos duonos salotytes, mano mama kazkada gami, tik nei ji nei as nebeprisimenam ingredientu, bet cia ne tos kur su suriu dar kazkokios buna su pupelem ar pan. parasykit jei kas zino labai prasau
Mes dar namuose darom tokias gaivias salotas -sviezias agurkas,pekino kopustas , kepta duona , vegeta ir majonezas.Siaip gal ir nelabai kuciu patiekalas , bet mano mergicka valgo.
QUOTE(IevaKava @ 2005 12 21, 12:20)
Mes dar namuose darom tokias gaivias salotas -sviezias agurkas,pekino kopustas , kepta duona , vegeta ir majonezas.Siaip gal ir nelabai kuciu patiekalas , bet mano mergicka valgo.
Supjaustote duona kubeliais, paskrudinate, paliekate atvesti, ir tuo tarpu smulkinate para arba paprasta svoguna, poto reikia karstai rukyta menke ar skumbrija apdoroti, t.y isimti kaula, ir oda, tik file reikialinga, tada ja igri graziai susmulkinate, ir dedate i atvesusia duonyte, kartu su svogunu ar poru ir + idedate zaliu zirneliu konservuotu, viska tai ismaisote majonezu neriebiu !!!! ir vsio......abjedenije
Keletas receptėlių iš mūsų stalo:
Apkepas:
Puodą virtų bulvių sutrinti grūstuve, įdėti prieskonių, aliejaus. Padalinti į dvi dalis. Vieną dalį iškloti į formą. Ant tos dalies dėti grybų įdarą. Įdaras kiekvienos šeimininkės išmislas, svarbu, kad grybai būtų. Kartais darome iš džiovintų, kartais marinuotų, kas neturite - pasikepinkite pievagrybių su morkomis ir svogūnais. Įdarą išskirstome per visą plotį. Ir užklojame kitu bulvių sluosniu, apspaudome, patepame aliejumi. Kepame, kol apskrunda.
Mišrainės:
Nevirtas kalafioras, žirneliai, konservuoti pievagrybiai, svogūnas, aliejus
Burokėliai, žirneliai (pupelės), svogūnas, rauginti agurkėliai, rūkyta skumbrė ar kita panaši, aliejus
Pekino kopūstas, avokadas, obuolys, razinos, pomidoras, aliejus ar saldžiarūgštis padažas.
Baltas kopūstas permaišu su fioletiniu sutarkuotas burokine tarka arba smulkai supjaustytas, sutarkuota morka, aliejus.
Sumuštiniai:
Batonas, ant jo skiautė avokado, apibarstyta citrinpipiriais (ne pipirais), šaukštukas raudonos ikros, bet galima ir be ikros.
Karpis:
Imamas didelis karpis ir pjaunamas per NUGARĄ išilgai visą iki žiaunos. Žiauna pjaunama įkypai, kol jis visas "išsikloja". Pribarstome prieskonių, įtriname. Klojame išklotinę į skardą, galima patiesti foliją, kad neprikeptų. Kepame, bet neilgai, nes greitai iškepa. Verdame ryžius permaišu su juodaisiais ryžiais. Į ryžius dedame žalių žirnelių, išmaišome.
Pastaba: karpis veidrodinis, kad neskusti. Jei paprastas, skusti irgi nereikia. Iškepus, oda lengvai nusilupa. Galvos, uodegos, pelekų nenupjauti. Turi būti kaip "gyvas".
Desertas:
Tarkuota sultinga morka, riešutai (saulėgražos), razinos, medus. Sumakaluojame.
Skanaus
Apkepas:
Puodą virtų bulvių sutrinti grūstuve, įdėti prieskonių, aliejaus. Padalinti į dvi dalis. Vieną dalį iškloti į formą. Ant tos dalies dėti grybų įdarą. Įdaras kiekvienos šeimininkės išmislas, svarbu, kad grybai būtų. Kartais darome iš džiovintų, kartais marinuotų, kas neturite - pasikepinkite pievagrybių su morkomis ir svogūnais. Įdarą išskirstome per visą plotį. Ir užklojame kitu bulvių sluosniu, apspaudome, patepame aliejumi. Kepame, kol apskrunda.
Mišrainės:
Nevirtas kalafioras, žirneliai, konservuoti pievagrybiai, svogūnas, aliejus
Burokėliai, žirneliai (pupelės), svogūnas, rauginti agurkėliai, rūkyta skumbrė ar kita panaši, aliejus
Pekino kopūstas, avokadas, obuolys, razinos, pomidoras, aliejus ar saldžiarūgštis padažas.
Baltas kopūstas permaišu su fioletiniu sutarkuotas burokine tarka arba smulkai supjaustytas, sutarkuota morka, aliejus.
Sumuštiniai:
Batonas, ant jo skiautė avokado, apibarstyta citrinpipiriais (ne pipirais), šaukštukas raudonos ikros, bet galima ir be ikros.
Karpis:
Imamas didelis karpis ir pjaunamas per NUGARĄ išilgai visą iki žiaunos. Žiauna pjaunama įkypai, kol jis visas "išsikloja". Pribarstome prieskonių, įtriname. Klojame išklotinę į skardą, galima patiesti foliją, kad neprikeptų. Kepame, bet neilgai, nes greitai iškepa. Verdame ryžius permaišu su juodaisiais ryžiais. Į ryžius dedame žalių žirnelių, išmaišome.
Pastaba: karpis veidrodinis, kad neskusti. Jei paprastas, skusti irgi nereikia. Iškepus, oda lengvai nusilupa. Galvos, uodegos, pelekų nenupjauti. Turi būti kaip "gyvas".
Desertas:
Tarkuota sultinga morka, riešutai (saulėgražos), razinos, medus. Sumakaluojame.
Skanaus