Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Kapsė @ 2005 12 20, 14:23)
drinks_cheers.gif   drinks_cheers.gif  man irgi prėskas Kūčių stalas pats mieliausias.

matai g.gif , jei tau patinka prėskas stalas, matyt, tavo proseneliai buvo skurdžiai verysad.gif , eiliniai kaimo žmogeliai friends.gif , anot, si179 biggrin.gif
O kanapių yra pirkti turguje ( prieini prie bobulių ir tyliai paklausi). Namie jas sutini su pipirine, pakepini, padruskini ir vsio. Toks pabarstas gaunasi. Mirkai bulvę ir valgai. Kanapės kvepia keptom saulėgrąžom wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elina: 20 gruodžio 2005 - 14:29
Įdomu čia su tom tradicijom g.gif Esu girdėjus kunigą pasisakant šiuo klausimu. Taigi sakė, kad mes per daug siaurai tą pasninką suprantam ax.gif Jo idėja buvo tokia - pasninkas, tai atsisakymas kažko, kas teikia malonumą, bet nėra būtina. Seniau valgymas buvo didžiausias malonumas, tai ir ribojo maistą, atsirado tradicija valgyti ne riebiai, ne sočiai. O šiais laikais būtų labai puiku atsisakyti pvz TV žiūrėjimo per kūčias ir pan. ax.gif Man jo idėja labai patiko 4u.gif

Šiom dienom mačiau kulinarijos laidą su Beata ir ji buvo pasikvietusi etnologę į svečius ir kalbėjo apie kūčių valgius. Pati kūčių stalo esmė - santarvės su gamta sudarymas. Labai smulkiai visko nesiklausiau ax.gif Mačiau tik kaip daro mišrainę - tarkuoti burokėliai, rauginti kopūstai, bulvės virtos ir pupelės virtos, pagardinti aliejumi. Šita mišrainė man laaabai skani.
Atsakyti
Mdasss....Karbynė ne etnokultūristė ax.gif (ji čia daugiau turėtų ką pasakyt apie tradicijas), o iš katalikiškos pusės (ir tradicijų žinoma) kūčių diena yra pasninko diena, taigi riebūs patiekalai jam nėra visai tinkami (tuo pačiu tai yra tam tikra simbolinė solidarumo su alkstančiais išraiška ) Nors man tiesą sakant ir kol 12 tradicinių neriebių patiekalų išragauju, alkana nebebūna ax.gif . Kitą dieną - malioniai prašom tongue.gif Bet apsivalgymas taip pat ne dorybė tongue.gif Kitas klausimas, kiek mum ta tradicija svarbi. Kam nesvarbu tas su ja ir nesiskaito - ką čia beprisiginčysi tongue.gif Man asmeniškai svarbu, kad Kalėdose liktų vietos ir prakartėlei, o ne tik Kalėdų seneliui (katro kilmė vis tiek su ta prakartėle siejama tongue.gif). Yra ir kitokia, labiau etnokultūrinė, nei krikščioniška tradicija (nors dažnai tai būna labai gražiai persipynę)...Ji taip pat už prėską maistą tą dieną.
Tai čia kaip ir priedas prie kulinarinių idėjų gavos. Malioniai prašom tęsti ir apie patį maistą. Reiks pasiskaitinėt rolleyes.gif
Atsakyti
SENOVINIS KŪČIŲ PATIEKALAS,
SUBALANSUOTAS 3 TŪKSTANTMEČIUI

Virti kviečiai (pamirkyti kokią parą, o tada greitai išverda)
mandarinų skiltelės
bananus supjaustyti žiedeliais
kriaušių gabaliukai
dar ko nors pagal skonį galima, pvz. ananasų iš indelio ar grynų kivi gabaliukų

Viską sumaišyti, priberti kokoso drožlių daugokai. Gaunasi drėgna, todėl daugiau jokios "rišamosios medžiagos" nereikia.

Apsiputoję lapsi net ir mažieji, išbandyta, garantuota, nesaldu, dietiška, nekenkia figūrai, be to labai paprasta, na taip sakant - visi privalumai smile.gif
Atsakyti
Dar darom kepta žuvį su marinatu. Iškepam žuvį apvoliotą miluose. Išsiverdam marinatą. Užverdam tarkuotą ar pjaustytą morką ir pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, įmetam kelis pipiriukus, lauro lapelį, truputėlį cukraus ir druskytės pagal skonį, kai baigs virti įpilti truputėlį acto. Tik nepilkit karšto marinato ant žuvies, palaukite kol atvės ir plaikykite 12 valandų tame marinate tą žuvytę, kad persigertų saldžiarūkštčio skonio.
Atsakyti
Gal kas žinote kokį receptėlį iš jūros gėrybių?
Atsakyti
aš dar galvoju, kodėl nebūtų galima padaryti žuvies pašteto. Pvz. menkių kepenėles sutrinti su virta menke įdėti svogūnėlio kepto ar žalio, kaip kam skaniau, prieskoniukų ir patiekti ant krekerių, kepinto batono ar valovanų papuoštų su alyvuoge ar spanguole.
Atsakyti
Gal ir juokinga, lotuliukas.gif bet įsiterpsiu dėl jūsų receptų iš sūrio ar šokolado. Negalima schmoll.gif
Geriau jau išbandykite tokį desertą: tarkuota žalia sultinga morka, riešutai, razinos, sumaišoma su medumi. Galima pateikti bliūdelyje, bet galima ir išformuoti rutuliukus ant kokio lapo ar vaisiaus skiltelės. Galima dėti ir saulėgražų vietoj riešutų, jei esate alergiški.
Duonos irgi negalima, nes ten dedamas kiaušinis doh.gif
Šiaip pamirštama, kad jūros gėrybės, ryžiai, sušiai ar dar kokie "importai" yra nelietuviški valgiai. Aišku galite valgyti ką norite, bet juk kartą metuose juk galima pasidaryti stalą ne kulinarinį šedevrą, bet tradicinį, paminint būtent Kūčias, o ne malaizietišką-afrikietišką festivalį unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(kregždutė @ 2005 12 20, 17:19)
šokolado. Negalima schmoll.gif

Duonos irgi negalima, nes ten dedamas kiaušinis doh.gif



Kodėl negalima šokolado?

Duonoje kiaušinis? g.gif

Pagrindiniai Kūčių valgiai turi simbolinę prasmę. Taigi, duona yra stiprybės, proto, ištikimybės, gerumo simbolis.
Atsakyti
visu pirma tai kucios musu seimoj- svente o ne pasnikas.. tiesiog nevalgom mesos ir psio, o toliau kiek vaizduote nesa... rolleyes.gif
QUOTE(si179 @ 2005 12 20, 15:53)
Gal kas žinote kokį receptėlį iš jūros gėrybių?

labai aiskiai apie sushi gamyba
ir dar man labai skanu sumustinukai su krevetem:
ant juoos duonos riekuciu tepame (arba isspaudziame su "spricu") kiausiniu trynius (sutryntus su majonezu, prieskoniais ir krapais) ir ant virsaus su dantu krapstukais "segam" krevetes essen.gif niam niam (doroms tikinciosioms labai rekomenduoju paragaut kuria kita diena mirksiukas.gif )
user posted image
linksmu svenciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(zigzag @ 2005 12 20, 17:32)
Kodėl negalima šokolado?
Duonoje kiaušinis? g.gif

Nu jau gal nebenusismulkinkit tiek doh.gif Duonos negalima doh.gif O žinot kas liaudy vadinama "sausu" pasninku - ogi duonelė su vandeniu. Ir niekas nesigilina kas ir kur ten dedama. doh.gif
Ir kūčios tikrai šventė, tik pasninko dieną tongue.gif Pasninkas, beje, nereiškia kad badauji - t.y. normaliai kartą per dieną pavalgoma , o porą kartų užvalgoma tongue.gif (t.y. studentai ištisai patys to nežinodami pasninkauja lotuliukas.gif ) Bet nepersiėdama tongue.gif na ir tradiciškai ribojami kai kurie produktai, bet jau skaičiuot kur kokiu riešutu ar kiaušiniu per daug....nugi niekas taip nedaro tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(si179 @ 2005 12 20, 14:57)
Galima valgyti ir karštą ir šaltą. O pilviuką dantų krapštukais prismeikit, o kai perkelsit į lėkštę ištraukit. Įdaras ir turi būti truputėlį birus o ne vientisas.


O kiek laiko ji reiktu kepti ir kokioj temperaturoj? g.gif
Atsakyti