O mes valgydavome tokį tradicinį kūčių patiekalą vadinamą "ausytėmis". tokie pyragėliai kepti aliejuje su džiovintų grybų įdaru. Norėčiau ir pati šiais metais pasigaminti, kadangi ir džiovintų grybų turiu, bet nežinau kaip tešla daroma. Žinau, kad nemielinė. Gal kas turit receptuką?
QUOTE (Lisa @ 2003 12 17, 09:05) |
O mes valgydavome tokį tradicinį kūčių patiekalą vadinamą "ausytėmis". tokie pyragėliai kepti aliejuje su džiovintų grybų įdaru. Norėčiau ir pati šiais metais pasigaminti, kadangi ir džiovintų grybų turiu, bet nežinau kaip tešla daroma. Žinau, kad nemielinė. Gal kas turit receptuką? |
Lisa, nieko gudraus toje tesloje nera:
Ausytes
200 g. miltu
kiausinis
druskos
Idarui:
80 g dziovintu grybu
svogunas (120 g)
kiausinis
2 saukstai sviesto
saukstas dziuvesiu
druskos ir pipiru
Grybus isvirti, viska patroskinti, imusti kiausini - ismaisyti, idara deti ant teslos kvadrateliu, sulenkti, uzspausti ir isvirti.
Man skanu buvo, tikiuosi jums irgi patiks
O i sarasa pamirsot itarukti riesutus, dar vienas lengvai gaminanas patiekalas
As cia gal kaip boba davatka, bet kiek prisimenu, per Kucias sausas pasninkas, t. y. nevalgomi jokie gyvulines kilmes produktai, nei kiausiniai, nei suriai... Diena visai mintam tik pupom ir kokia konsevu dezute. Aisku, kiekvienam savo, greitai dabar tradicijos keiciasi. Man Kuciom nesinori nieko neiprasto:plotkeles, pora silkuciu patiekalu, karstam - zuvis su bulvemis, kisielius, kuciukai(sunus dabar kukuliukais vadina ), vaisiu, "raudonos" misrainytes, riesutuku, duonos: ir tik reikia ziuret, kad per daug patiekalu nesusidarytu. Na, gal nusipirkciau juros kopustu(niam niam), bet vyras nemegsta. Ir apsivalgai maziau, ir dar tas Kaledu laukimas... Is vaikystes maziau prisimenu dovanas nei laukima, kada galesiu paragauti skaniu mamos bandeliu... Galvodavau, atsikelsiu po dvylikos ir paragausiu, bet negirdedavau ne kaip Kaledu senis ateina. Hmmm, matyt apzora buvau .
Mes siemet nusprendem per kucias namuose buti, tai as vis bandziau prisimti kaip mama slizikus darydavo. Ir galiaisiai savo dziaugsmui atsiminiau, kad ji pastaraisiais metais visa ju nedarydavo, o virdavo didelius makaromus ir sumaisydavo su maltomis aguonomis! Tai bus maziau darbo
Kazkada kavinej valgiau silke su razinom. Visiems patiko, tik tiksliai nebezinau kaip butu galima pasidaryt. Kucioms visai noreciau. Tikriausiai daugelis zinot tokiu receptu. Tikiuosi Jusu pagalbos. Aciu
http://neris.mii.lt/...AS/valgiai.html
http://www.benedikta....lt/pms/nr1.pdf
Šiaip jau Miegelis visiškai teisi, kokie dar sviestukai, grietinytės, majoneziukai kūčioms taigi pasninkas ir ne tik mėsytės, bet ir gyvulinės kilmės produktus braukit iš meniu..jokio pieno, sviesto, grietinės, kiaušinių, majonezo ir pan. "kūdai" viskas..
Aš va visą Adventą "pasninkauju", atsisakau tai kas labai traukia (vengiu skanėstų), atsisakau mėsos ir vengiu tų gyvulinių produktų (pieno produktų, kiaušinių), bet visai neišbraukiu, užtat per kūčias griežtai..Atsimenu vienąkart su kunigu taip "draugiškai" pasikalbėjau..Sakau "jūs pasninko laikotės?" Jis sako "ne". Sakau "kviečiu išpažinties, aš tai laikausi"..gerai, kad žmogus "prie jumoro" buvo, nes aš su savo subtilumais ir pribaigti galiu..
mano kūčių meniu:
1. Aguonpienis
2. Prėskučiai
3. Silkė su morkomis, svogūnais , pomidorų padaže
4. kepta žuvis tešloje
5. baklažanų plovas
6. silkė su riešutais ir razinomis
7. kisielius
8. burokėlių mišrainė su obuoliais ar pupelėmis
9. tuno salotos su pomidoru ir paprika
10. silkė su obuoliais ir grybais
11. žuvies - bulvių pyragas
12. kas nors sladaus..gal kokie vaisiai išskobti ir įdaryti želė, gal tik paprasti vaisiai
Yra mano Kūčių meniu ir ne visai lietuviškų produktų (pvz. baklažanai ir tuno salotos), bet kad jau taip sunku su fantazija, be to ir rūpestis namuose, tai pasirinkau greit, pigiai ir paprastai pagaminamus patiekalus
http://www.benedikta....lt/pms/nr1.pdf
Šiaip jau Miegelis visiškai teisi, kokie dar sviestukai, grietinytės, majoneziukai kūčioms taigi pasninkas ir ne tik mėsytės, bet ir gyvulinės kilmės produktus braukit iš meniu..jokio pieno, sviesto, grietinės, kiaušinių, majonezo ir pan. "kūdai" viskas..
Aš va visą Adventą "pasninkauju", atsisakau tai kas labai traukia (vengiu skanėstų), atsisakau mėsos ir vengiu tų gyvulinių produktų (pieno produktų, kiaušinių), bet visai neišbraukiu, užtat per kūčias griežtai..Atsimenu vienąkart su kunigu taip "draugiškai" pasikalbėjau..Sakau "jūs pasninko laikotės?" Jis sako "ne". Sakau "kviečiu išpažinties, aš tai laikausi"..gerai, kad žmogus "prie jumoro" buvo, nes aš su savo subtilumais ir pribaigti galiu..
mano kūčių meniu:
1. Aguonpienis
2. Prėskučiai
3. Silkė su morkomis, svogūnais , pomidorų padaže
4. kepta žuvis tešloje
5. baklažanų plovas
6. silkė su riešutais ir razinomis
7. kisielius
8. burokėlių mišrainė su obuoliais ar pupelėmis
9. tuno salotos su pomidoru ir paprika
10. silkė su obuoliais ir grybais
11. žuvies - bulvių pyragas
12. kas nors sladaus..gal kokie vaisiai išskobti ir įdaryti želė, gal tik paprasti vaisiai
Yra mano Kūčių meniu ir ne visai lietuviškų produktų (pvz. baklažanai ir tuno salotos), bet kad jau taip sunku su fantazija, be to ir rūpestis namuose, tai pasirinkau greit, pigiai ir paprastai pagaminamus patiekalus
Suzinojau visai miela Kuciu stalo paproti: vienas patiekalu budavo obuolys, supjaustytas i tiek skilteliu, kiek yra seimos nariu. Ir ruosti daug nereikia , ir labai seimyniska...
Dar galima pakepti žuvies vėrinukus (šašlykus) ant medinių spec. iešmukų orkaitėje, apiberiant juos citrininiais pipirais, pašlakstant citrinų sultimis,pridedant kokių tai žolelių, į tarpus galima įverti paprikos ar kitokios daržovės gabalėlius.
Rasma, o kaip tu gamini baklažanų plovą ???
Rasma, o kaip tu gamini baklažanų plovą ???
Baklazanu plovas
1 stikline ryziu
1 didelis svogunas
1/4 stiklines alyvu aliejaus
1-2 pomidorai
2 baklazanai
dziovintos metos
0,5-1 saukstas cukraus
druska
Pries valanda ryzius supilam i kiaurasamti ir nuplikom karstu vandeniu. Susmulkintus svogunus apkepinam nedideliame kiekyje aliejaus, veliau sudedam tarkuotus pomidorus ir kepam kol nebeliks pomidoru skyscio. Sukratom anksciau nuplikytus ryzius, uzpilam karstu vandeniu(2 stiklines), iberiam 1/2arbatinio saukstelio druskos ir ant letos ugnies isverdam. Tuo tarpu supjaustom baklazanus(as ju nelupu) cukraus gabaliuko dydziu ir sudedam 10 min. i sudyta vandeni. Nusausine baklazanus apkepinam likusiame aliejuje, kol paraus.Dedam baklazanus i ryzius, pridedam gausiai sutrintu metu, juoduju pipiru, cukraus (1/2-1 sauksta) ir gerai ismaisius paliekam pailseti apie 15 min, po to vel ismaisom. Valgom salta, kaip uzkandi, tiks prie grilio patiekalu, nes nera baimes, kad "atsals".
Šitą receptą radau ir nusikopijavau į savo receptukusiš kažkokios interneto svetainės..Tinka ne tik pasninkautojams per kūčias, bet turbūt ir vegetarams , ar tiems kurie mėgsta daržoves..Nepagailėkit prieskonių, jie čia svarbiausi..galit pasikliauti fantazija ir savo skoniu..Aš dar kartais įdedu aštraus kokio padažo, kad nesigautų beskonė ryžių masė
1 stikline ryziu
1 didelis svogunas
1/4 stiklines alyvu aliejaus
1-2 pomidorai
2 baklazanai
dziovintos metos
0,5-1 saukstas cukraus
druska
Pries valanda ryzius supilam i kiaurasamti ir nuplikom karstu vandeniu. Susmulkintus svogunus apkepinam nedideliame kiekyje aliejaus, veliau sudedam tarkuotus pomidorus ir kepam kol nebeliks pomidoru skyscio. Sukratom anksciau nuplikytus ryzius, uzpilam karstu vandeniu(2 stiklines), iberiam 1/2arbatinio saukstelio druskos ir ant letos ugnies isverdam. Tuo tarpu supjaustom baklazanus(as ju nelupu) cukraus gabaliuko dydziu ir sudedam 10 min. i sudyta vandeni. Nusausine baklazanus apkepinam likusiame aliejuje, kol paraus.Dedam baklazanus i ryzius, pridedam gausiai sutrintu metu, juoduju pipiru, cukraus (1/2-1 sauksta) ir gerai ismaisius paliekam pailseti apie 15 min, po to vel ismaisom. Valgom salta, kaip uzkandi, tiks prie grilio patiekalu, nes nera baimes, kad "atsals".
Šitą receptą radau ir nusikopijavau į savo receptukusiš kažkokios interneto svetainės..Tinka ne tik pasninkautojams per kūčias, bet turbūt ir vegetarams , ar tiems kurie mėgsta daržoves..Nepagailėkit prieskonių, jie čia svarbiausi..galit pasikliauti fantazija ir savo skoniu..Aš dar kartais įdedu aštraus kokio padažo, kad nesigautų beskonė ryžių masė
SILKĖ SU RAZINOM IR DŽIOVINTAIS OBUOLIAIS
Silkės, razinos, dž. obuoliai, aliejus, kvepiantieji ir kartieji pipirai.Silkė sluoksniuojama su obuoliais, užpilami pakepinti svogūnai, užberiamos razinos, pipirai, išmaišoma.
Silkė su razinomis
Pakepinami svogūnai, morkos, įdedamas šaukštas saldžiarūgščio pomidorų padažo, įberiama išmirkytų razinų, sumaišoma su silkės gabalėliais, galima dar dėti ir riešutų, kario, muskato.
Skanaus
Silkės, razinos, dž. obuoliai, aliejus, kvepiantieji ir kartieji pipirai.Silkė sluoksniuojama su obuoliais, užpilami pakepinti svogūnai, užberiamos razinos, pipirai, išmaišoma.
Silkė su razinomis
Pakepinami svogūnai, morkos, įdedamas šaukštas saldžiarūgščio pomidorų padažo, įberiama išmirkytų razinų, sumaišoma su silkės gabalėliais, galima dar dėti ir riešutų, kario, muskato.
Skanaus
Aciu, Lengvute uz silkutes receptus. Atrodo tikrai skaniai. Per kitas kucias tikiuosi sie patiekalai butinai bus ant kuciu stalo, o juos isbandyti tikiuosi zymiai greiciau. Aciu.
sveikutes seimininkes, labai noreciau suzinoti kokius jus patiekalus dedate ant stalo per kuciu vakariene?
viena parasysiu patiekala pradziai.
ZIEMOS GELE
7 koncervuotu ananasu griezineliai
4 silkiu file
0,5 poro
3-4 marinuoti agurkai
3 saukstai majonezo
7 mazi pomidoreliai
zaliu petrazoliu lapeliu
silkiu file supjaustome nedideliais gabaleliais ir sudedame i dubeni.
suberiame poro griezinelius, agurku kubelius, idwdame majoneza ir ismaisome.
i lekste dedame ananasu griezinelius, ant ju dedame silkiu salotas ir papuosiame pomidoreliais bei petrazoliu sakelemis.
pasidalinkim recepteliais
viena parasysiu patiekala pradziai.
ZIEMOS GELE
7 koncervuotu ananasu griezineliai
4 silkiu file
0,5 poro
3-4 marinuoti agurkai
3 saukstai majonezo
7 mazi pomidoreliai
zaliu petrazoliu lapeliu
silkiu file supjaustome nedideliais gabaleliais ir sudedame i dubeni.
suberiame poro griezinelius, agurku kubelius, idwdame majoneza ir ismaisome.
i lekste dedame ananasu griezinelius, ant ju dedame silkiu salotas ir papuosiame pomidoreliais bei petrazoliu sakelemis.
pasidalinkim recepteliais