Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(AUSRELINA @ 2004 11 24, 12:48)
letta, norėčiau paklausti kas yra cibulynė ir kaip ji gaminama? g.gif

Nežinau ar teisingai mes ją gaminam, bet mama daro iš silkių galvų (nors manau galima ir iš file tą patį daryti ) . Jas apdegina, nurenka "mėsytes", po to sutrina šakute, užpila šaltu virintu vandeniu ir pripjausto svogūnų. Skonis būna toks rūgštus, truputį į sūrią pusę. Valgom ją su virtom bulvėm.

Na mes tai iš silkės filė darom,dar dedam juodų pipirų, druskos ir truputį acto ir nuo marinuotų burokėlių užpilam to skysčio, na tai nėra būtina, bet gaunasi graži spalva. Valgom su virtom bulvėm-žirniais, na man jau dabar pilna burna seilių, na man tai pats skaniausias kūčių patiekalas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vasarele @ 2004 12 21, 11:46)
O kaip paruosti karpi? Net nuvalyt nemoku, nuo kurio galo pradet?  blush-anim-cl.gif Nesu darius niekad, bet sioms kucioms noreciau issikept.



Pas mus Kaune, kai perki turguje gali paprašyt, kad nuvalytų ir ir išimtų visus vidurius. Kainuoja 1-2 Lt priklausomai nuo karpio dydžio. Labai gerai, ba aš labiausiai nemėgstu užmušinėt.
O jei tai darysi pati, tai pirma bjauriausias dalykas yra užmušt karpį. Po to nuskusti žvynus ir perpjovus pilvą išimi vidurius. Nu dar galvą gali nupjaut (aš kartais kepu orkaityėj jei visą tai su visa galva). Psio. Nieko sudėtingo.
Atsakyti
siulau daigintus kviecius su medumi tikras senas lietuviskas kuciu patiekalas
dar siulau troskinti rauginti kopustai su svieziais kopustais ir grybais , kepintais svogunais...

pupeliu salotos :
pupeles
obuoliai
virti salierai
svogunas
graikiski riesutai
druska
aliejus

geru tradiciniu kuciu .... rolleyes.gif
Atsakyti
[labai skanus zydiski patiekalai :
Humusas
dideli zirniai (tokie geltoni ir apvalus ) maximoj buna )trcdalis pakelio
svogunas
citrina
aliejaus sauktas(alyvuogiu)
Tahini(taip vadinama sezamo pasta ) irgi gal maximoj yra jei ne tai galima ir apseiti
Procesas:
zirniusismirkyti isvirti ir sumalti su mixeriu arba grustuve
tada kartu sumalti svoguna ispausti citrina ideti druskos aliejaus ir kokius du saukstus tahini( sezamo pastos)
sumaisyti ir valgyti tepant ant duonos arba dar geriau prancuzisko batono
galima dar pomidoru salotu padaryti:))

Baba Ganush

vel tie patys dideli zirniai geltoni
2 baklazanai
citrina arba jogurto naturalaus indelis
aliejus
cesnakas (trys skilteles)
druska
tahini- sezamo pastos
procesas:
orkaiteje arba ant dujines ugnies tiesiog padejus ant plytos iskepti nenuluptus baklazanus kol pasidarys visiskai minksti tada nulupti ir su sakute sutrinti ( arba mixeriu) sutrinti cesnaka ir sumaisyti viska kartu su trim saukstais tahini sezamo pastos aliejaus saukstu druska ir citrinos sultimis arba vietoj ju indeliu naturalaus jogurto

valgyti su prancuzisku batonu paploteliais arba duona :wink:
skanaus


Atsakyti
Na jeigu jau valgyti be jokiu tradiciju, tai kam tos Kucios g.gif Is esmes prisidarai valgiu ir atsisedi paesti. Tam ir yra tradicija, pasninke nors dalis sakraliskumo lieka. O siaip butu eiline kokia thanksgiving amerikonu diena. Tai gal ir plotkeliu nereikia ? Duonos palauzykim ior bus gerai, bet deja ne... visi plotkelem dalijasi ir tai bene svarbiausia. Tai kodel nors ta viena vakara lietuviams kiauliaedziams nepavalgius lengvai, nesnekant apie Biblija kur pasninkas, ooooooooooj kaip toli nuo musu Kuciu stalo.

Aisku kiekvieno reikalas kaip bet jeigu viskas susiveda y patiekalu skaiciu ir apsiedima tai ne Kucios... Juk paskui yra Kaledos tam, kad atsigerti vyno ir valgyti tortus zasis bei misraines
Atsakyti
merginos nezinau kaip jusu vaikai, bet maniskis tai labai gerai valgo zuvu pirsteliu ir koldunus. tai man atrodo pasnikiskas maistas, aisku koldunai su grybais arba auseles, dar maziukams galima padaryti bulviu free, aisku nelabai sventiski patiekalai, bet... uztat vaikams skanu
Atsakyti
o mes pries kelis metus su mama atrodom viena misrainyte, kuri l.paprasta, bet visiems labai patinka
RYŽIŲ MIŠRAINĖ SU PIEVAGRYBIAIS

isveru ryzius
pakepinu gerokai morku, sutarkuotu barstine tarka
pakepinu gerokai cibuliu
pakepinu supjaustytus pievagrybius

viska nuvarvinu, kad aliejaus per daug neliktu ir supilu i virtus ryzius. jokiu majonezu biggrin.gif
trupuciuka tenka druskytes ir pipiriuku prideti ir viskas thumbup.gif
Atsakyti
Egle50,
jei vietoj ryziu naudotum virtas pupeles, o kepindama morkas, svogunus ir grybus,dar pridetum dziovinto ar zalio baziliko ir ispaustum skiltele cesnako (i kepinama mase), o paskui viska uztaisytum su nedideliu kiekiu pom. padazo, esu tikra - nepasigailetum. Juolab, kad kita diena gali i tas pat salotas imesti kelis saukstus majonezo (vel kitas skonis).
Kasmet taip darom - kuciu stalui gaunasi pasninko valgis, o kas lieka - kalediniam stalui (su majonezu).
Dar viena misraine kucioms - su tunu (tunas aliejuje, salotos, krapai, sviezias agurkas, citrinos sultys arba naminis svarainiu sirupas - pasirinktinai).
Is vaikystes prisimenu kepta ir marinatu uzpilta zuvi. Dazniausiai tai budavo strimeles. Mano mociute buvo super gera kulinare. Gaila, kol ji buvo gyva, as buvau per maza, kad sumastyciau uzsirasyti receptus.
Atsakyti
QUOTE(caty @ 2004 12 21, 17:33)
Tai kodel nors ta viena vakara lietuviams kiauliaedziams nepavalgius lengvai, nesnekant apie Biblija kur pasninkas, ooooooooooj kaip toli nuo musu Kuciu stalo.




Manai, kad ta kūčių vakarienė idėjiškai skirta kiauliaėdžiams apsirijėliams? blink.gif O tai ką mūsų šeimynai, kuri ištisus metus maitinasi sveikai ir neriebiai- šnipštas? blink.gif

Šiaip jau, yra ir mums ten valgomų dalykų- riešutai, šližikai. Nejau taip blogai vietoj aliejuje permirkusios silkės suvalgyti tuno savo sultyse? huh.gif O dėl plotkelių- taip, vat jomis ir atiduodam duoklę tradicijoms. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(norge @ 2004 12 22, 10:04)
Manai, kad ta kūčių vakarienė idėjiškai skirta kiauliaėdžiams apsirijėliams?  blink.gif O tai ką mūsų šeimynai, kuri ištisus metus maitinasi sveikai ir neriebiai- šnipštas? blink.gif

Šiaip jau, yra ir mums ten valgomų dalykų- riešutai, šližikai. Nejau taip blogai vietoj aliejuje permirkusios silkės suvalgyti tuno savo sultyse?  huh.gif O dėl plotkelių- taip, vat jomis ir atiduodam duoklę tradicijoms.  smile.gif



Matau manes nesupratai. sad.gif As kaip tik sakau, kad nebukim kiauleedziai ir nors viena vakara kudai pavalgykim. Ka reiskia sveikai ir neriebiai? Pasiteisinima, kad per Kucias galima gyvulines kilmes produktus? huh.gif As ir noriu paqbrezti, kad Biblijoj, tokiu patiekalu ka lietuviai dabar valgo nera!
Atsakyti
QUOTE(caty @ 2004 12 22, 10:10)
Matau manes nesupratai.  sad.gif As kaip tik sakau, kad nebukim kiauleedziai ir nors viena vakara kudai pavalgykim. Ka reiskia sveikai ir neriebiai? Pasiteisinima, kad per Kucias galima gyvulines kilmes produktus? huh.gif  As ir noriu paqbrezti, kad Biblijoj, tokiu patiekalu ka lietuviai dabar valgo nera!


Caty, tai daug ko tada nebuvo. Nebuvo šaldytuvų, mikserių... Ir elektros nebuvo. Ir centrinio šildymo. Tai atkartokim , kaip tada viskas buvo? blink.gif Kas svarbiau - nepersivalgyti, o tik užkąsti- ar- prisišlamšti, bet "biblijinio" maisto?

O dėl kiauliaėdžių mad.gif , tai vat tame ir mūsų požiūrių skirtumas- aš už tai, kad žmogus sveikai gyventų ištisus metus, o ne vieną vakarą (nors dėl to vakaro sveikumo tai pasiginčyčiau). Tas vakaras- šeimos pabuvimas kartu. Visų pirma. O vėliau jau- maistas, išlaikant pagrindinę idėją- LENGVA VAKARIENĖ.
smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 22 gruodžio 2004 - 10:20
norge,

dar vaikysteje man buvo paaiskinta, kad yra pasninkaujama penktadieniais per gavenia ir adventa. Tai paprastasis pasninkas, kai atsisakoma tik gyvuliu mesos, bet leidziami pieno produktai ir kiausiniai. O kuciu diena ir didiji penktadieni bei sestadieni (pries velykas) - sausas pasninkas, kai maisto racione nera ne tik mesos, bet ir pieno produktu bei kiausiniu. Tik zuvis ir augalines kilmes produktai.
Nemanau, kad Tu sito nezinai..
Tad aliejuje permirkusi silke - cia visai ne prie ko. Manau, tiesiog eilinis nesusikalbejimas (t.y. nesusirasymas).

Vieni pasninkauja is religiniu isitikinimu , kiti - is pagarbos tradicijoms. Taip ir su kuciu vakariene - vieni ruosia tradicine, kiti - adaptuota savo skoniui. Kiekvieno valia rinktis.
As, pvz, dali tradiciniu patiekalu pakeiciau savais. Nes ne tiek del taupumo, kiek is principo gaila ismesti maista (kai tiek vaiku Afrikoj badauja... biggrin.gif ), kurio vienintelis privalumas tai - kad jis tradicinis kuciu patiekalas, bet kurio niekas nenori valgyt.. Bet uztat visi naujieji patiekalai atitinka sausojo pasninko reikalavimus. (taip sakant, turini issaugojau, tik forma pakeiciau).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laiza: 22 gruodžio 2004 - 10:37