Makarska, aš tai aš, o ką vaikams pasiūlytum? Jiems tai iškrovos dietų gal nereikėtų? Tai dar kartelį paklausiu- ką jūs duodat savo vaikams? Tai jau dėsiu prisipažinimą- aš tai vaikams ir tą dieną leidžiu valgyti viską, ko jie nori (normalų sveiką maistą). Tik kad per pačią vakarienę jie pasijunta nekaip, kai atsisėda prie nukrauto stalo ir sėdi su tuščiom lėkštėm. Gal galit parašyti, ką Kūčioms gaminat vaikams? Būčiau labai dėkinga.
as kiek zinau tai vaikams pasnikauti tai nereikia, taip mano mociute sakydavo.
negi as dabar dvieju metu vaikui kisiu silke, kurios jis tikrai nevalgis, ar reikes visa diena sedeti vaikai ant dziuveseliu ar pasnikauti
o dabar galit mane uzsipulti, kad as neteisingai pasakiau.
Mes atseit pasninkaujam, t.y. toks ten ir pasninkas. Mesos nebuna, tortu irgi ne, bet pyragu ir miršrainių su majonezu tai būūūūna, ir dar kaip... Aj, aš gi silkės nevalgau, grybai irgi man ne visokie patinka, tai kažką gi reik valgyt??? Labiausiai mėgstu auseles ir spurgas su džiovintais grybais... AMAM!
The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams. (Eleanor Roosevelt) _____________________________________________ Mano blogas: "Braškės su pipirais"
sveikos moterys, skaitau jusu zinutes ir man gal reikia pasisakyti,dauguma masto kodel negalima surio ar majonezo, sakot kad nera ko daugiau valgyt per kucias,kad vaikai alkani liks, as tam nepritariu, visu pirma, del vaiku kodel jie turi buti alkani juk tiek zuvu musu parduotuvese kokiu tik norite as pirksiu lasisa ja imarinuosiu prieskoniais,citrina, padarysiu burokeliu misraines su zirneliais,isvirsiu bulviu ir mano maziukas labai skania vakariene pavalgys, o del majonezo ar surio tai kiekvieno zmogaus sazines reikalas, man asmeniskai niekas neisiulytu tokio maisto per kucias, man gal daugiau principo reikalas, bet aisku jums pacioms spresti.Turiu gera receptuka giros,jei domina tai parasysiu.
Tai mes kartą šventėm Kūčias su krevečių kremine sriuba ir lašiša garstyčių ir grietinėlės padaže , buvom toli nuo namų, tai nieks nešiurpo. Tai paaiškinkit jūs man, kodėl lašiša- tinka kūčių stalui, o jau kokis sūris- ne? Iš principo- kodėl??? O kiaušiniai kodėl ne? O varškė?
Pas mus per Kucias nebuna diskusiju skanu, neskanu. Ta diena sausas pasninkas suaugusiems, tas pats vaikams vakariene. Didesnioji ir pati jau praeitais metais pieno nebeeme. ir kodel jei nera majonezo ir surio tai jau riebus, neskanus maistas. Pavyzdziui: paprika, salotos, pomidoras, tunas, konservuotas aliejuje, labai skanio salotos, bet man jos kucioms netinka. Mes nesilaikom per visa adventa pasninko, tik penktadieniais, o kucios sausas pasninkas. Gal man nera problemos, nes maniskes megsta silke, bet juk ir su zuvim galima pridaryti visokiu patiekalu, negi visada naudojat majoneza? As tikrai cia neikalbineju, kad butina laikytis pasninko, tik nepatiko, kad kucios tai jau tragedija. O zuvi galima todel, kad anksciau buvo tikima, kad ji neturi sirdies, taip pat kaip ir augalai.
Aš manau kiekvienas žmogus daro pagal savo įsitikinimus. Vieni griežtai laikosi pasniko, kitas gi kumpį suraito ir skaito, kad Kūčias pavalgė.Juk ne visose šalyse ir yra tradicija valgyti Kūčias (ko gero dėlto, Norge, kai jūs buvote toli nuo namų niekas ir nešiurpo).Jeigu nori majonezo, sūrio, grietinės - tai ir dėk.Svarbu, kad tau pačiai gerai, kad savęs neapgaudinėji. O nuo seno per Kūčias buvo nevalgoma nieko kas mėsiška, pieniška, na kas susiję su gyvūnais.Man asmeniškai tas draudimas būtent ir patinka, nes reikia pasukti galvelę, pagaminti tai, ko kiekvieną dieną negamini.Beje, pagal tikėjimą vaikai gali nesilaikyti pasniko, jeigu jie dar nepriėjo Komunijos.Mano mergaitės per Kūčias dažniausiai valgo barščius, virtas bulves, šprotus, pupelių salotas, keptą žuvį, šližikus.
1l vandens, 3-4 šaukštai acto, 1 šaukštas cukraus, truputį pipirų, lauro lapelių, 2 su kaupu šaukštai želatinos, 2 svogūnai,, 2 morkos, silkės suktinukai, įvairių daržovių (gali būti smulkintas ar marinuotas žiedinis kopūstas, paprika, kukurūzai, žirneliai, šampinjonai) Užpilame 125 g vandens ir brinkiname želatiną. Marinatui : užviriname likusį vandenį, dedame pjaustytas morkas, cukrų, prieskonius. Morkoms suminkštėjus dedame pjautytus svogūnus. Kai suminkštėja pilame actą, ištirpintą želatiną, išmaišome ir padedame ataušti.Želė žiede gražiai išdėliojame suktinukus, užpilame marinatu, sustingdome. Likusias daržoves sluoksniuojame pagal savo fantaziją, kol užpilame visą marinatą. Visa tai galima daryti ir su paprasta nesūria silke, ją maišyti pvz. su kupre, krevetėmis ir t.t.
Kalėdoms liežuvis drebučiuose
Liežuvis, morkos, įvairių spalvų paprikos, rūkytos ar virtos mėsos, krevečių, putpelės kiaušinių. Viskas pagal jūsų fantaziją supjaustyta. 2-3 kubeliai mėsos buljono, 3 šaukštai želatinos. 1 l karšto vandens ištirpiname 2-3 kubelius mėsos buljono (geriausia vištienos ar jautienos). Pridedame ištirpintos želatinos. Gražiai dėliojame į žiedą ingridientus ir sluoksniuojame su užpilu.
Norge, aš vis dar apie tą Modenos actą. Pažiūrėjau parduotuvėje yra pirkti ir net kelių rūšių. Ar tas actas iš karto ir pilamas ant salotų, ar jis nėra per stiprus? O gal jo skonis panašus į vyno actą?Man labai patinka gaivios daržovių salotos ir užpilą darau iš citrinos, alyvų aliejaus.Gal būtent tas actas ir atstotų tai?
Tai mes kartą šventėm Kūčias su krevečių kremine sriuba ir lašiša garstyčių ir grietinėlės padaže , buvom toli nuo namų, tai nieks nešiurpo. Tai paaiškinkit jūs man, kodėl lašiša- tinka kūčių stalui, o jau kokis sūris- ne? Iš principo- kodėl??? O kiaušiniai kodėl ne? O varškė?
Iš principo todel, kad Kuciu vakaras yra visas ritualas, kurio siais laikais beveik niekas nebesilaiko. Gali valgyti visokias misraines ir t.t., bet tai bus viso labo tik vaisiu stalas Kuciu vakara, bet ne Kuciu vakariene su tradiciniais patiekalais.