Įkraunama...
Įkraunama...

Senoviški vardai

QUOTE(Ecola @ 2007 01 11, 18:33)
Sveikos mamytes. Noriu paklausti Jusu nuomones apie senoviskus vardus..

man paskutiniu metu is galvos neiseina berniuko vardas Vincentas. Vincas negrazu, bet Vincentas man skamba labai nieko smile.gif

Arba Mergaites vardas Adele.

Ka jus apie tai manote?

normaliai smile.gif
o Vincas tai ne schmoll.gif bet vistiek draugai trumpins varda, bent dazniausiai taip buna smile.gif
Atsakyti
O mums teko pakeisti nuomone del Vincento sad.gif Anglijoj tas vardas trumpinamas net ne Vinc bet Vini.. na, ne kas sad.gif

Apsistojom ties Kajumi smile.gif
Atsakyti
Zofija, Ona, Juozas, Augustinas...
Atsakyti
Mano prosenelės vardas buvo Barbora, bet visi ją vadino Bašele - man labai gražiai ir jaukiai toks trumpinys skamba. Ir iš viso, Žemaitijoje labai įdomūs būdavo vardų trumpinimai. Iš senoviškų vardų tai manau be reikalo pamiršti tokie kaip Melisa, Anelė, Marijona, Stefanija 4u.gif
Atsakyti
Kai laukiausi savo sunaus, tai neteko ilgai sukti galvos del vardo - vyras nutare (o ir as nieko pries neturejau) sunu pavadinti jo - vyro - prosenelio vardu ADOMU. Man grazu...
Atsakyti
Zenonas, Leonas, Leopoldas (prosenelis buvo), Petronėlė 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Radvyle @ 2007 04 10, 11:27)
Mano prosenelės vardas buvo Barbora, bet visi ją vadino Bašele - man labai gražiai ir jaukiai toks trumpinys skamba. Ir iš viso, Žemaitijoje labai įdomūs būdavo vardų trumpinimai. Iš senoviškų vardų tai manau be reikalo pamiršti tokie kaip Melisa, Anelė, Marijona, Stefanija  4u.gif
o įdomu, kokie tie įdomūs trumpiniai? 4u.gif beje, Bušelės variantas man naujas, nors domiuosi Žemaitijos regionu...Mano bočiaus kaime Barborą vadindavo - Barbe, Boše, Uršulę- Oršė, Kotryną- Kuotryna, Kuotrė, Anelė- Anė, Marijona- Marė, Veronika- Verė (kirtis krenta ant paryškinto skiemens mirksiukas.gif ir daug tokių pavyzdžių, mano bočius, beje irgi domisi kalbos dalykais, sako, jog pastebėjęs, kad senojoje Žemaitijoje visi vardų trumoiniai gruboki, statūs, jokių malonybinių ar pagražintų unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 13, 12:42)
o įdomu, kokie tie įdomūs trumpiniai? 4u.gif beje, Bušelės varinatas man naujas, nors domiuosi Žemaitijos regionu...Mano bočiaus kaime Barborą vadindavo - Barbe, Boše, Uršulę- Oršė, Kotryną- Kuotryna, Kuotrė, Anelė- Anė, Marijona- Marė, Veronika- Verė (kirtis krenta ant paryškinto skiemens mirksiukas.gif ir daug tokių pavyzdžių, mano bočius, beje irgi domisi kalbos dalykais, sako, jog pastebėjęs, kad senojoje Žemaitijoje visi vardų trumoiniai gruboki, statūs, jokių malonybinių ar pagražintų unsure.gif

nu mano vyro tetą Stefaniją Ž. Kalvarijoje visi trumpina Stape, dėdę Anicetą - Ancis, Juozapą - Juzis mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2007 04 13, 12:47)
nu mano vyro tetą Stefaniją Ž. Kalvarijoje visi trumpina Stape, dėdę Anicetą - Ancis, Juozapą - Juzis  mirksiukas.gif
ot kaip įdomiai, ačiū 4u.gif
Pvz mano tėtės gimtinėje Skuode- Anicetą trumpina- Anis, Juozapas mano bočius, gyvena Plateliuose- trumpina Jozė arba vadina Jūzaps 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 13, 12:58)
ot kaip įdomiai, ačiū 4u.gif
Pvz mano tėtės gimtinėje Skuode- Anicetą trumpina- Anis, Juozapas mano bočius, gyvena Plateliuose- trumpina Jozė arba vadina Jūzaps 4u.gif

tai kad žemaičiai skirtinguose miestuose skirtingai kalba mirksiukas.gif . ir vieni kitų kartais nesupranta lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2007 04 13, 13:00)
tai kad žemaičiai skirtinguose miestuose skirtingai kalba  mirksiukas.gif . ir vieni kitų kartais nesupranta  lotuliukas.gif
taip taip, tie dūnininkai, dounininkai, donininkai biggrin.gif bet manau, kad supranta jie vienas kitas, va kad likusi Lietuvos dalis nesupranta- tai sutinku 4u.gif nepykit nežemaičiai, bet man linksma kai kitatarmiai bando šifruoti žemaičių kalbą 4u.gif kažkada per tv rodė kaip kažkokia žemaitė bobulytė kalbėjo, tai apačioje net titrus rodė lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
oftopikas, bet... kai buvau vyro gimtinėje gimtadienyje, buvo jame ir vienas greitakalbis žemaitis. na, iš pradžių dar dar gaudžiausi. o kai jis pagėrė, tai jau visai jo nesupratau, ką kalba, nors jaunas žmogus, bet labai gražiai tarmiškai kalba smile.gif
mano kaime tai kitaip trumpina: Antasiuka, Mariuka, Magduka, Ievuka...
Papildyta:
QUOTE(Cikadelė @ 2007 04 13, 13:05)
kažkada per tv rodė kaip kažkokia žemaitė bobulytė kalbėjo, tai apačioje net titrus rodė lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

manau, kad mačiau tą laidą drinks_cheers.gif
Atsakyti