Pasidalinsiu savo patirtimi...
Man poliklinikos ginekologė išrašė siuntimą atlikti gliukozės tolerancijos testą (GTT) dėl to, kad pirmas vaikas gimė didelis (virš 4200 gr) ir antro vaikelio prognozuojamas didelis svoris. Mano nėštumui 24 sav.
GTT atliekamas paprastoje poliklinikos laboratorijoje, kur kraują ima (bent jau pas mus Centro poliklinikos Lukiškių filiale). Mokėti nieko nereikėjo. Reikėjo tik turėti 75 gr. gliukozės.
Ginekologė pravedė prieš GTT instrukciją: savaitę nevalgyti medaus (nes jis dažniausiai iškreipia visą atsakymą ir kaip sako ginekologė "nei mes, nei pacientės paskui sau vietos nerandam, kame reikalas"), paskutinę parą prieš testą riboti saldumynus (tuo pačiu ir džiovintus vaisius), 12-14 valandų nieko nevalgyti bei negerti. O šiaip valgyti įprastą maistą.
Vakare apie 16 val. suvalgiau saldžią bandelę (buvau pamiršus apie apribojimus), keletą obuolių, 19 val. paskutinį kartą labai gerai pavalgiau (sriuba, sumuštiniai, daržovės, arbata su pienu)ir iki tyrimo 8 val. ryto nieko nei valgiau, nei geriau. Iš tikrųjų, kaip nekeista, ir nelabai norėjosi.
8 val. paėmė kraują iš VIENOS, liepė 5 min. laikyti ištiesusią ranką. Kai už 10 min. buvo jau rezultatai 4,72, leido daryti toliau tyrimą, paėmė gkliukozę, skiedė su šiltu vandeniu, dar pasakiau kad didelę citriną turiu, tai leido išspausti sultis, kurių nepagailėjau, ir liepė išgerti.
Įspūdžiai nelabai: šilta + be galo saldu + be galo rugštu (gailėjaus, kad tiek daug sulčių įpiliau), bet mažais gurkšniukais įmanoma išgerti.
Liepė sėdėti ramybės būsenoje poliklinikoje 2 val. Prieš darant antrą tyrimą paklausė, ar tikrai neišvėmiau gliukozės, nes jei išvėmiau, bus netikslus rezultatas. Kadangi neišvėmiau paėmė vėl iš VIENOS kraują ir už 10 min. pranešė rezultatą: 4,56.
Buvau be galo laiminga, nes į tyrimą jau ėjau su mintim, kad turiu tą gestacinį diabetą, bet ačiū Dievui - viskas tvarkoje!!!
...tik keisčiausia, kad gydytoja liepė nevalgyti medaus savaitę ir pan. nes taip ir yra iškreipiamas tyrimo rezultatas, man pvz. liepė tik iš vakaro neprisivalgyti vakare ir tiek