Įkraunama...
Įkraunama...

Vilniaus sveikatos namai

Laba diena,

PeachFlower, Jums tikriausiai buvo paskirtas skubus (cito) CRB tyrimas, kuris atliekamas mūsų procedūriniame turimu express aparačiuku. Šis tyrimas, atliekamas kartu su nemokamu bendru kraujo tyrimu, įgalina vizito metu nustatyti susirgimo tipą (bakterinis ar virusinis) ir atitinkamai skirti gydymą, išvengiant bereikalingo antibiotikų vartojimo virusinio susirgimo metu.

Gydytoja, skirdama tyrimą, turėjo informuoti, kad tyrimas bus mokamas.

Yra alternatyva - "nemokamas" CRB tyrimas, atliekamas tik iš veninio kraujo akredituotoje laboratorijoje (ne mūsų procedūriniame kabinete). Jis skiriamas retai, kadangi belaukiant tyrimo atsakymo, gali praeiti kelios dienos ir tuo metu, kai atsakymas bus gautas, jo jau nebereikės - iš kitų tyrimų bei bendros būklės jau bus aišku, koks tai susirgimas. Be to, šis tyrimas imamas tik ryte, atsakymas gaunamas kitą dieną.

QUOTE(balta orka @ 2014 01 28, 11:46)
Paskambinkite į Vilniaus teritorinę ligonių kasą:
Informacija gyventojams teikiama telefonais 8 700 88 888 ir (8 5) 212 0000

Jie ten gali papasakoti, kokios paslaugos (tyrimai, gydytojų konsultacijos, kitos procedūros) konkrečioje klinikoje yra kompensuojamos tos pačios ligonių kasos, o kurios ne.

Balta orka,

aš gerbiu Vilniaus teritorinės ligonių kasos komentarus - tačiau net neskambinant ten, galiu mintinai pasakyti jų atsakymus: "Visa sveikatos priežiūra Lietuvoje yra nemokama".

O realybė yra tokia: gydytojai ir anksčiau gydydavo be tyrimų, "mokslinio baksnojimo" metodu - neveikia vieni vaistai, bandom kitus, skiriam iš karto antibiotikus, kad apsidrausti nuo galimai esamos bakterijos. Niekas šio gydymo metodo nepanaikino. Niekas (ministerija) neišleido metodikų, kuriose būtų aiškiai parašyta, kad "esant bet kokiam uždegimui - būtina diferencijuoti remiantis laboratoriniais tyrimais tą pačią dieną, ar tai bakterinis, ar virusinis procesas". Negana to, nors ligonių kasos sako, kad už tyrimus mums apmoka, tai yra visiška netiesa - apmokėjimas yra "abonementinis", t.y. vidutiniškai už vieną pacientą per mėnesį mokami 8 Lt, ir nei pridedama kas nors, nei atimama už bendrus kraujo, šlapimo, CRB, ENG, kitus tyrimus. Išimtis - kraujo krešumo tyrimai, daromi prieš operacijas ar pagal kitas indikacijas.

Man asmeniškai kaip pacientui būtų nuostabu, kad gydytojai visuomet skirtų gydymą prieš tai padarę nemokamus tyrimus. Tačiau realybė tokia: jei noriu tokios paslaugos, turiu keliauti į valdišką polikliniką ir kaip komplektą gauti to, ko visai nenoriu - ilgas eiles, neįmanomą registraciją, valandos-dviejų "gyvą eilę" už kabineto durų, ir dar negarantija, kad gausiu nemokamus tyrimus.

Mes siūlome savo pacientams alternatyvą - negaudami nemokamų patalpų, kaip poliklinikos, negaudami atskiro ministerinio VIP finansavimo įrangai ar skolų sumokėjimui, nuo 2013-metų, atėjus naujam ministrui, už paslaugas gaudami sumažinta balo verte, lyginant su valdiškomis poliklinikomis - sugebame pasiūlyti mažesnes eiles, mažesnį krūvį gydytojui, jaukesnę aplinką, ir t.t. Tačiau kai kas - kad ir pvz greitas CRB - pas mus yra mokamas. Kitaip paprasčiausiai tektų užsidaryti bankrutavus.

Per 9 metus, vakar pirmą kartą buvo tiriamas oficialiai gautas skundas į Valstybinę ligonių kasą dėl priemokų. Vienas pacientas pernai gruodį lankėsi pas mūsų jau buvusį gyd. urologą, jam buvo suteikta konsultacija ir padaryta echoskopija. Priemoka - 60 Lt., taip pat už šią paslaugą iš ligonių kasų gavome 67 Lt. Tačiau, nors pacientas buvo informuotas, kad paslauga dalinai mokama - atsirado skundas. Mes grąžinam pacientui 60 Lt, tačiau kita viso šio reikalo pusė - gydytojas atsisakė pas mus dirbti, nuo sausio 1 mes neturime jokio urologo. Paprasčiausiai dėl to, kad jam nebeapsimoka dirbti už mažesnį atlyginimą - o jis, be darbo Santariškėse, kur dalyvauja ir transplantacijų operacijose, dar dirba Baltijos-Amerikos klinikoje, kur jo konsultacijos su echoskopija kaina yra 250 Lt. Dar džiugu, kad jis dirba Lietuvoje - o ne emigravo užsienin.

Taigi ligonių kasų "viskas nemokama" "moralė" būtų tokia - kaip rodo pavyzdys, arba dalis paslaugų turi turėti kainą, arba jų išvis nelieka. CRB atveju, jei nebūtų galima teikti mokamo CRB tyrimo, mums liktų keli keliai:
1) apriboti nemokamų CRB darymą ~95%, t.y. gydyti pasitelkiant intuiciją
2) už kiekvieną gydytojo paskirtą nemokamą tyrimą atitinkamai mažinti jo atlyginimą, kadangi papildomų pinigų ligonių kasos už šį paskirtą ir padarytą tyrimą mums neduoda, kad ir kaip jos garsiai šauktų, kad "kompensuoja".

Paklauskit tiesiai šviesiai, jei skambinate ligonių kasoms - KIEK. Tada ir paaiškės visa tiesa. Kadangi metai iš metų finansavimas nekinta, o "nemokamų tyrimų" daugėja pastoviai. Kad ir paskutinis 2013 metų finansavimo padidinimas, pridėjus "nemokamus" sekančius tyrimus, kuriuos turėtų skirti šeimos gydytojas ar pediatras: ALT, AST, GGT (kepenų fermentai), TTH, LT4 (skydliaukės hormonai), PSA, Fe, K, kreatininas, šlapalas, N. Pridėta 11 tyrimų. Pridėjo ir finansavimą - pavyzdžiui, 18-49 metų amžiaus grupės žmonėms, kiekvienam žmogui per metus - 2,97 balo, t.y. 2,8809 lito, arba 24 centai per mėnesį. Ir dabar, kaip Jums atrodo - paskambinat Jūs į teritorinę ligonių kasą, ir klausiat: "ar man priklauso nemokami kepenų, skydliaukės, šarminių metalų tyrimai ir ar juos kompensuoja ligonių kasos" - atsakymas, be jokios abejonės, yra "Taip, priklauso". O dabar įsivaizduokit, kiek tokių tyrimų mes galim Jums atlikti už 24 centus per mėnesį? Po trijų metų - taip, kokį vieną sugebėsim. Nes jei atliekam tyrimą - jis turi savo kainą, kurią nustato laboratorijos, ir kurią mes per 30 dienų joms turim sumokėt. Ne po 3 metų - o po 30 dienų.

Ir šioje vietoje mes visada atsirandam "nusikaltėlio" padėtyje - pacientui išaiškinta, kad mums "viskas kompensuojama", ligonių kasos parašo sprendimą, kad mes turime neimti pinigų ir paimtus grąžinti, pacientas nori gydymo remiantis tyrimų rezultatais, o ne gydytojo nuojauta.... Ir kalti liekame mes, nors už 24 centus niekur pasaulyje jums jokio tyrimo niekas nepadarys. Nebent šlapimo "vizualinį tyrimą" prieš langą - ar yra nuosėdų, ar ne. Maximum.

QUOTE(vilku motinėlė @ 2014 01 26, 14:41)
Na ir kokie atsiliepimai ?

Iš tikro, ir aš noriu atsiliepimų apie mūsų naujas ginekologes Aistę ir Viktoriją, ir apie odontologus Eduardą ir Vilmą. Nes pats "pabandyti" odontologų dar nespėjau, o pas ginekologes manęs niekas kaip paciento nepriims smile.gif

QUOTE(vilku motinėlė @ 2014 01 10, 00:51)
Klausimas - jei as noriu darytis kalio tyrima man butinai reikia lapelio is gydytojos, kad man jo reikia? Ir kiek jis kainuoja? Nes kiek zinau jis visada mokamas,  tai kam tada lapelis?

Dėl kalio - ne, lapelio nereikia. O kas čia iš mūsų jo reikalavo?
Šiaip kartais jis skiriamas nemokamai - bet kaip jau rašiau aukščiau, pagal mūsų pačių pasitvirtintą tvarką, gydytojui be jo niekaip neapsieinant.
Papildyta:
QUOTE(gaily @ 2014 01 06, 15:16)
Ar šie gydytojai užsiima protezavimu?

Dabar kaip tik dėliojame protezavimo kainas.
Taip, tiek Eduardas, tiek Vilma - protezuojantys odontologai.
Iš mūsų dabartinių odontologų tik Milda neprotezuoja - ji kvalifikuojasi endodontijoj, su turimu moderniu mikroskopu (toks prie lubų pritvirtintas kabinete, kad buvot) - gydo sunkiai praeinamus kanalus.

Sveikatos,

Paulius, VSN
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pauliusk: 28 sausio 2014 - 16:15
Pauliau ačiū už komentarus.
Apie naujus gydytojus :
Aiste kol kas esu patenkinta visu 100 proc. žiūrėsim kaip toliau smile.gif bet problemų dar didelių nebuvo, o viskas ir paaiškėja dažniausiai kai jos išlenda.
Pas Eduarda buvau tik pirminei apziurai, tai maloniai nustebino gydytojo amzius, nes kazkodel isivaizdavau griezta "dede" blush2.gif Siaip tik tokie ir komentarai kol kas apziurejo pasake kas kaip ir tiek. Eisiu toliau tai ir komentaru bus daugiau.

Del kalio lapelio, pridaviau kitus tyrimus kartu ir savavaliskai dariausi, nes turejau itarima, kad truksta ir neapsirikau, susimokejau ir nebeda, tik zinau, kad kitose gydymo istaigose be lapelio ( gydytojo nurodymo, kad to tyrimo reikia ) net ir mokamai nepriima doh.gif Todel ir klausimas toks.
Atsakyti
QUOTE(pauliusk @ 2014 01 28, 16:12)
Dabar kaip tik dėliojame protezavimo kainas.
Taip, tiek Eduardas, tiek Vilma - protezuojantys odontologai.
Iš mūsų dabartinių odontologų tik Milda neprotezuoja - ji kvalifikuojasi endodontijoj, su turimu moderniu mikroskopu (toks prie lubų pritvirtintas kabinete, kad buvot) - gydo sunkiai praeinamus kanalus.

Sveikatos,

Paulius, VSN

O kur jas galima suzinoti? smile.gif ar gydytojai protezuoja cirkonio keramika?
Atsakyti
Pirmą kartą kai reikėjo susimokėti už CRB buvau nelabai patenkinta, bet poto pagalvojau, kad lankausi privačioje klinikoje, jokių eilių, jokių talonėlių, visi malonūs tai tikrai galima gi susimokėt kartais tuos 24 Lt 4u.gif na bet jei nesinori mokėti, visada galima grįžti į poliklinika- vat ten bus viskas nemokamai biggrin.gif žodžiu reikia pagalvoti už kiek ką gauni, o šioje klinikoje aš manau, už dyka net labai daug gaunam mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(vilku motinėlė @ 2014 01 28, 17:27)
Pauliau ačiū už komentarus.
Apie naujus gydytojus :
Aiste kol kas esu patenkinta visu 100 proc. žiūrėsim kaip toliau smile.gif bet problemų dar didelių nebuvo,  o viskas ir paaiškėja dažniausiai kai jos išlenda.
Pas Eduarda  buvau tik pirminei apziurai,  tai maloniai nustebino gydytojo amzius, nes kazkodel isivaizdavau griezta "dede" blush2.gif  Siaip tik tokie ir komentarai kol kas apziurejo pasake kas kaip ir tiek. Eisiu toliau tai ir komentaru bus daugiau.

Del kalio lapelio,  pridaviau kitus tyrimus kartu ir savavaliskai dariausi, nes turejau itarima, kad  truksta ir neapsirikau,  susimokejau ir nebeda,  tik  zinau, kad kitose  gydymo istaigose be lapelio ( gydytojo nurodymo, kad to tyrimo reikia )  net ir mokamai nepriima  doh.gif  Todel ir klausimas toks.

Na, Eduardas šiaip jau vyriausias iš mūsų visų trijų odontologų smile.gif
Kai bus daugiau komentarų - labai lauksiu. Šiaip aš pastoviai viską skaitau, gal tik atsakyt ne visada pavyksta - ir po to stengiamės daryti atitinkamas išvadas. Aišku, ne visada sutinku su paciento nuomone, kaip nevisada sutinku ir su gydytojo išsakytomis mintimis. Idealaus atvejo, deja, tikriausiai nebūna niekur smile.gif

Dėl lapelių. Popierizmas šiuolaikinėj medicinoj progresuoja net pasiekęs neįtikėtinas aukštumas. Aš stengiuosi pas mus jį minimalizuoti - bet, matyt, teks pasiduot. Aš iš tikro nelabai suprantu loginę prasmę tokio veiksmo, kurį ne kartą man teko atlikti kad ir Santariškėse, atvežus vaikus - registratūroj duoda lapą, pasirašyt reikia penkiose vietose... Aš manau, kad jei pacientas atėjo, jis jau ir davė sutikimą būti apžiūrėtu. Jei "atkišo" ranką kraujui procedūriniam - jis jau žino, kad jam kraujas ir bus paimtas. Ir kadangi prievarta nelabai įsivaizduojama - paciento veiksmai ir yra atitinkamas sutikimas.

QUOTE(gaily @ 2014 01 28, 17:29)
O kur jas galima suzinoti? smile.gif ar gydytojai protezuoja cirkonio keramika?

Kolkas dar niekur - kitą savaitę turėčiau jau jas patvirtinti, tada pakabinsim registratūroj. O kol kas net aš jų nežinau smile.gif Tik stengsimės, kad jos būtų mažesnės, nei kituose odonto kabinetuose.

QUOTE(charizmaa @ 2014 01 28, 18:06)
Pirmą kartą kai reikėjo susimokėti už CRB buvau nelabai patenkinta, bet poto pagalvojau, kad lankausi privačioje klinikoje, jokių eilių, jokių talonėlių, visi malonūs tai tikrai galima gi susimokėt kartais tuos 24 Lt  4u.gif na bet jei nesinori mokėti, visada galima grįžti į poliklinika- vat ten bus viskas nemokamai  biggrin.gif žodžiu reikia pagalvoti už kiek ką gauni, o šioje klinikoje aš manau, už dyka net labai daug gaunam  mirksiukas.gif

O, ačiū už teigiamą atsiliepimą smile.gif
Nes kažkaip jau įprasta - jei kas negerai, iškart komentaras. Ir nesinori tikėt, kad iš 150 pacientų, kurie pas mus "prasisuka" per dieną, yra tiek mažai patenkintų tuo, kaip mes dirbam. Ačiū dar kartą.

Iki,
Paulius
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pauliusk: 28 sausio 2014 - 17:50
Pauliau, o tyrimus priduoti irgi tik nuo 8 val galima? Ar gal kas neset ir zinot?
Aciu
Atsakyti
QUOTE(vilku motinėlė @ 2014 01 29, 21:53)
Pauliau,  o tyrimus priduoti irgi tik nuo 8  val galima? Ar gal kas neset ir zinot?
Aciu

Taip, mes nuo 8 iki 19 dirbam - tuo metu ir galima priduoti.
Virsuliskese planuojam nuo 8 iki 20 dirbti.
O ar butu didelis poreikis tarkim, kad procedurinis atsidarytu 7:30?
Cia gal galima kaip nors prabalsuot, ar kazka?
Nes viskas imanoma - tik, aisku, ne del vieno-kito paciento, bet jei matyciau poreiki, gal butu galima kelias dienas per savaite atsidarineti procedurini anksciau.

Paulius
Atsakyti
Pauliau, na kaip nieks negiria, a? Mane pamiršai biggrin.gif Jau vien aš oooo kiek būna prigyriu, ar padejuoju lotuliukas.gif Ui, ką aš be jūsų daryčiau - tiek kolektyvas, tiek laiko sutaupymas, tiek suteikiamos medicininės paslaugos ir, kas be ko, kantrus direktorius, visi ten pas jus jėga smile.gif Ir tos priemokos - man jos net labai minimalios, keista kad atsiranda nepatenkintų...
Tai pasirodo pas dėdę gydytoją po Beatos papuoliau... ojoj... na žiūrėsim, bijau aš tų dėdžių gydytojų kažkaip blush2.gif
Dar klausimas: Pauliau, kažką girdėjau, kad mergaitėms, kai sueina 15 metų, kažkoks skiepas turi būti?
Atsakyti
QUOTE(Gosh @ 2014 01 30, 19:26)
Tai pasirodo pas dėdę gydytoją po Beatos papuoliau... ojoj... na žiūrėsim, bijau aš tų dėdžių gydytojų kažkaip  blush2.gif

Pas Tamku? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(gaily @ 2014 01 30, 21:25)
Pas Tamku? smile.gif

Taip smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gosh @ 2014 01 30, 20:30)

As irgi nerimavau kiek, nes naujas gydytojas, bet pirmas ispudis geras smile.gif pries tai Morozova buvau, tai jau ipratus prie dedziu gydytoju.. Kai suzinojau, kad isejo, nesmagu buvo, bet kad ir naujasis gydytojas manau neblogas bus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gosh @ 2014 01 30, 20:26)
Pauliau, na kaip nieks negiria, a? Mane pamiršai biggrin.gif  Jau vien aš oooo kiek būna prigyriu, ar padejuoju  lotuliukas.gif Ui, ką aš be jūsų daryčiau - tiek kolektyvas, tiek laiko sutaupymas, tiek suteikiamos medicininės paslaugos ir, kas be ko, kantrus direktorius, visi ten pas jus jėga smile.gif Ir tos priemokos - man jos net labai minimalios, keista kad atsiranda nepatenkintų...
Tai pasirodo pas dėdę gydytoją po Beatos papuoliau... ojoj... na žiūrėsim, bijau aš tų dėdžių gydytojų kažkaip  blush2.gif
Dar klausimas: Pauliau, kažką girdėjau, kad mergaitėms, kai sueina 15 metų, kažkoks skiepas turi būti?

Gosh,

taigi tave kaip pamirši - tikrai nepamiršau smile.gif
Gal ne taip pasakiau - ačiū už visus pagyrimus, jų tikrai yra - bet žinai kaip būna, vienas papeikimas dešimt pagyrimų nubraukia smile.gif

Dėl dėdės Rolando Tamkaus - jis yra buvęs karo medikas,be šeimos medicinos baigęs ir pediatriją (nors pediatru nedirbęs), virš 5 berods metų dirbo Žvėryno klinikoje. Tikiuosi, tiks ir patiks visoms ir visiems mūsų pacientams.

Dėl skiepų. Visiems 15-16 metų vaikams nemokamas kokliušo-difterijos-stabligės skiepas (revakcinacija) priklauso, o jei tik mergaitėms - tai berods nuo 12 metų nuo gimdos kaklelio vėžio apsauganti mokama (kol kas) vakcina - cervarix arba silgard. Jei girdėjai apie cervarix/silgard, tada geriausiai matyt pakomentuotų ginekologė apie šitą skiepą. O jei apie planinį - tada pediatrė/bpg.

Iki,
Paulius
Atsakyti