Įkraunama...
Įkraunama...

vaiko išlaikymas ir tėvystės nustatymas

Gerb.teisininke,
ar galetumet man atsakyti pagal mano nurodytus duomenis,ar verta bylinetis?
Atsakyti
Sveikos,

na pirma atsakymas mamuliai.
Rasai, kad vyras uzdirba apie 1500 ir moka jusu sutarta suma. Nezinodama, kokia ta sutarta suma, nelabai ka galiu pasakyti. Realiai jau rasiau, kad su tokiom vyro pajamos realiai gali tiketis apie 250 - 300 litu, jei jis neturi daugiau vaiku, neislaiko nedarbingu tevu ir pan.
Taciau lazda turi du galus. Kiekviena byla besibylinejanciom pusem sukelia neigiamas emocijas. Jei dabar vyras moka tvarkingai, turi pagalvoti, ar padavus ji i teisma, jam nesukils negatyvios emocijos ir ar jis nepasakys matai, as jai moka, o dar negana. Tada prasideda atlyginimu slapstymai, bedarbio dalios ir t.t., kitaip tariant vyrai pradeda daryti viska, kad nebutu oficialiu pajamu ir nebemoketu nieko.
As patarciau, kad jei yra nors koks bendravimas, pabandyti ramiai pasisneketi ir paaiskint, kad pinigeliu truksta. Teismas yra galutinis taskas bet kokiem normaliem santykiam.


O dabar Ainax problemele.
Aisku didziausia klaida buvo, kad del alimentu susitare ne rastu, o zodziu. Jei nuskaito 25 procentus, vadinasi tokia suma buvo priteista teismo.
Ka reikia daryti:
reikia kreiptis su ieskiniu i teisma, del islaikymo dydzio sumazinimo. Motyvuoti butent tuo, kad dabar jau ne 1, o 2 vaikai yra (cia as apie vyra kalbu) + zmona nedirba, nes augina vaika namie (cia jei as teisingai supratau, kad tu nedirbi) + visi argumentai, ka destei klausime (kreditas, studijos) Del studiju galima akcentuoti, kad jos reikalingos norint ateity gauti labiau apmokama darba, tada ir islaikymas bus didesnis, del buto - kad jis buvo reikalingas norint uztikrinti vaikui tinkamas gyvenimo salygas. Zodziu su ieskiniu reiktu padirbeti, kad jis butu itikinamas ir argumentuotas.
Jei kreipsites i teismas, jus susidursite su atsakovo (siuo atveju buvusi zmona) problema. Kadangi jos nera Lietuvoje, jai negales iteikti dokumentu. Jei turit adresa Vokietijoje sius tuo adresu, taciau vienas siuntimas uzims apie 6 menesius. Jei adreso neturite, galesite skelbti spaudoje. Jums reikia pasiziureti, koks teismo antstolis vykdo byla (nuskaito alimentus). Ten ex turejo nurodyti savo adresa. Adresa butina pasiaiskinti. Jei teismui saltai nurodysit, kad nezinojot, teismas priims sprendima (praneses apie byla spaudoje), buvusi gales irodyti, kad adresa galejot suzinoti ir gali pasiekti bylos pernagrinejimo. Tai be abejo papildomos islaidos ir neikainojamas dalykas - nervai.
Atsakyti
clap.gif aciu... kadangi gaunu daug daugiau nei 250lt tai sedesiu po sluota biggrin.gif rolleyes.gif tongue.gif
Atsakyti
Aciu uz atsakyma. Ir dar gal galetumete patarti ar isvis verta kreiptis i ta teisma? Kokia tikimybe, kad alimetus sumazins? As kiek suprantu, tai teismas vyks toje salyje, kur ta ex su vaiku gyvena, teisingai? Ir, jeigu kreiptis i teisma, tai bent jau apytiksliai kiek tai mums kainuotu? Kitas klausimas, ar kai ex prisiteise alimentus, vyras tame teisme neturejo dalyvauti? Ar tai teisinga, kad mes nieko apie tai nezinojome?
Labai lauksiu atsakymo.
Atsakyti
Ainax, pabandykit suzinoti, kas nuskaito alimentus. Nuskaityti gali darboviete, taciau pries tai turejo gauti teismo antstolio patvarkyma. Reikia susirasti teismo antstoli, kuris vykdo byla. Pas ji pasiklausti kokiu pagrindu. Be teismo sprendimo jis to nedarytu. Tada zinotumete kas ir kada priteise, galetumete rasti pacia byla ir paziureti kodel jus apie byla nezinojote. Pilnam mano atsakymui truksta duomenu. Gali buti, kad jus net nezinote, o ex issiskyre antra karta ir grizo. Tiesiog pabandykit susizinoti, tai ka sakau. Tai gali uzimti 1 - 3 dienas. Tada bus galima kazka daugiau pasakyti
Atsakyti
Turiu dar vieną klausimėlį teisininkei.
Vyrui skiriantis su žmona (apie 2000 m.) buvo sudarytas žodinis susitarimas, kad ji palieka vaikui savo buto dalį, o vyras nereikalauja alimentų. Ar vyras dabar turi pagrindą prašyti alimentų, jei naujosios jo šeimos pajamos yra pakankamos vaikui išlaikyti?

Atsakyti
Su visai zodiniai susitarimais yra problematiska. Zodziu susitarei, o irodymu nera. Is moralines puses lyg ir nera teises reikalauti, o is materialines..... ten kur pinigai, daznai dingsta morale.

Del vaiku kanciu. Jau rasiau, kad islaikymas skiriamas atsizvelgiant i vaiko poreikius ir tevu turtine padeti. Kreditas siuo atveju sunkina padeti.
Seimos teise yra "sunki teises saka". Tas sunkumas ne del istatymu sudetingumo, o del psichologiniu, emociniu
Atsakyti
noriu teisininkes paklausti, kaip gi bus su tais alimentais po 05.01(ES) dabar per vergus prisiteisiau dukrai alimentus, o kaip ta suma bus paskaiciuojama po istojimo i ES, ar ir vel po teismus teks tasytis?tuo labiau, kad buves vyras dirba uzsieny ir jo pajamos zinomos tik jam vienam
Atsakyti
Noriu paklausti,o salia alimentu galima prisiteisti pagalba auginant vaika? juk CK nurodo,kad vaikas ABU tevai privalo rupintis vaiku? ar imanoma prisiteisti pagalba,tarkim karta per menesi pabut su vaiku(pvz as savaitgali dirbu,aukle samdyt tenka)?arba jei vaikas serga nuvezti pas gydytoja? ar tevas sumokejo alimentus ir gali nuo visu rupesciu tais pinigais nusiplaut?
Atsakyti
QUOTE (kasiopeja @ 2004 02 23, 11:54)

[/QUOTE]
Iš tiesų klausiau iš smalsumo, o ne todėl, kad norėtume kažko reikalauti. Morale, be abejonės, yra labai svarbu. Tik norėtųsi, kad vaiko auginimu, kaip ir numatoma įstatymuose, rūpintųsi abi šalys po lygiai. O pas mus, deja, vaiko mama yra pakankamai gudri, kad prisimintų savo teises, bet apie savo pareigas dažnai ir pamiršta. doh.gif Todėl ir norėjau išsaiškinti, ar teoriškai iš jos būtų galima reikalauti ko nors daugiau, negu kartą per pusmetį numetamas 100 litų naujiems batams. wink.gif

Pagal istatyma alimentus galima moketi keliais budais:
periodines ismokos, vienkartine suma, turtu.

Jei susitare, kad palieka buta, tai alimentai pagal istatymus buvo sumoketi turtu. Toliau lieka mamos reikalas duoti daugiau pinigu, ar visai nebeduoti. Savo pareiga mama kaip ir ivykde (cia kalbu sausai pagal istatyma)
Atsakyti
QUOTE (mamulia @ 2004 02 23, 17:57)
Noriu paklausti,o salia alimentu galima prisiteisti pagalba auginant vaika? juk CK nurodo,kad vaikas ABU tevai privalo rupintis vaiku? ar imanoma prisiteisti pagalba,tarkim karta per menesi pabut su vaiku(pvz as savaitgali dirbu,aukle samdyt tenka)?arba jei vaikas serga nuvezti pas gydytoja? ar tevas sumokejo alimentus ir gali nuo visu rupesciu tais pinigais nusiplaut?

Tokios situacijos praktikoje neteko net girdeti. Negali zmogaus priversti bendrauti, jei pats nenori. Vienintele iseitis butu tokiais atvejai oficialiai samdyti aukle ir prisiteisineti islaidas, motyvuojant, kad tai yra del tevo kaltes susidariusios papildomos islaidos. Tiesa tokios praktikos irgi labai mazai, tai sansai irgi nekokie, nes nauh\joves prigyja sunkiai
Atsakyti
Laba diena,
Norejau palausti ir as:
Pagal LR CPK pagal kelis vykdomuosius rastus is asmens atlyginimo negalima isieskoti daugiau kaip 50 proc. jo atlyginimo jei gu jis nevirsija MMA,
jei alimentus isieskai per anstolius, tai jiems dar kliuva kiekviena menesi nuo mokamu alimentu 10 proc.
Ar galiu as pvz. teismo nutarti del alimentu isieskojimo tiesiai i darboviete abipusiu susitarimu nunest, kad jam atskaitytu is atlyginimo ir ar tas iskaitas pripazins anstoliai pvz. noredami ir pagal kita vykdomaji dok. isieskoti?
O gal tai galima padaryti ir dar kokiu paprastesniu budu, nes tarp saliu ginco nera,.
Nezinau ar aiskiai paklausiau, bet esme yra tik tame, kad ta puse vargano atlyginimo as geriau pasiimciau savo vaikui, negu atsiskaitytu kokie mokesciai pagal vykd. dok. ir nemoketi anstoliams uz nieka 10 proc. rolleyes.gif
Atsakyti