Įkraunama...
Įkraunama...

vaiko išlaikymas ir tėvystės nustatymas

Nu blyn, jeigu jis duoda apeliacija, reiskia, nesutinka su suma. Reiskia, nebus nustebes, jeigu ta suma pasikeis. O i kuria puse, chmmmm rolleyes.gif
Atsakyti
Neseniai apturėjau "malonumą" būti pakviestai į teismą dėl vaiko išlaikymo sumos pakeitimo. Alimentus prisiteisiau dar prie senojo CK, t.y. 1/4 visų jo pajamų. O kadangi tėtukas dirba pagal autorine sutartis ir apskritai tik atlikęs darbą pildo honoarinius lapus, tai susekti kiek jis realiai gauna - be šansų. Aš tik numanau. Tai va, tėvelis, kuris vaikui mokėdavo nuo 130 Lt iki 300 Lt dažniausiai ir tik į metus kartą ar porą po 500 Lt., nusprendė, kad jam reikia kredito iš banko. O jeigu rodai mažas pajamas, tai šnipštą ir gausi. Taigi, nusprendė tėvelis visas pajamas rodyt, bet tuomet vaikui ketvirtadalį atseikėt reikės. Tai jis ir nusprendė pakeisti tą 1/4 į konkrečią sumą, t.y. 300 Lt kas menėsį. Gal aš ir būčiau nesišiaušus, bet be tų varganų pinigų, kuriuos jis pervesdavo vaikui nieko nepirkdavo, neaprūpindavo. Taigi, 300 Lt mažoka. Juolab, kad mano pajamas dabar sudaro tik vaiko iki 1 metų auginimo pašalpa - maždaug 550 Lt. Pagal naują CK jo turtinė padėtis geresnė ir jis daugiau mokėt nurėtų. Vaikas nemažas, 1o metų, beveik paauglys, kai nespėju perkti rūbų. Jis man taip pat įrodinėjo, kad teismų praktika yra skirti apie 250 Lt, bet kaip žinot, teismo posėdį vaiko interesus atstovauja ir vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojas. Tai ji jam paaiškino, jog tai visiška nesąmonė. Jei tėtis gali, iš jo priteisiama ir 2000 Lt. O kaiaš pasakiau, jog vaikui reikėtų bent 400 Lt., ji sutiko, kad tai protinga suma, bet anaiptol nedidelė. Taigi, moteriškės kaukitės dėl savo vaikų ir laimėsite. Man padėjo advokatė.
Atsakyti
Marija, gaila, kad seniau nebuvo sio skyrelio, taciau visoms, kuriu vyrai dirba pagal autorines, galiu patart kaip sugaudyti ju pinigus. Reikia kreiptis i mokesciu inspekcija, nurodyti, kad is buvusio sutuoktinio yra priteisti alimentai, jis ju nemoka, arba labai mazai moka ir paklausti, kokio kiek yra sumokama mokesciu pagal autorines. Privalumas tas, kad mokescius moka ne pinigu gavejas, t.y. tetis, o pinigu moketojas, taigi tiketina, kad lengvai pavyks issiaiskinti realias pajamas.
Jei mokesiu inspekcija neatsakytu, motyvuodama, kad jums neturi teises teikti tokios informacijos, uzklausa galetu padaryti bet kuris advokatas.

O del alimentu dydzio pasikartosiu, viskas priklauso nuo pajamu.

Dar vienas dalykas, kas gali tikti Marijai, na ir kitoms. Jei vaikas mazas, gyvena su jumis, o pinigeliu realiai pragyventi truksta, pagal civilio kodekso 3,72 straipsni galite prisiteisti islaikyma sau. Na benrai orentacijai, as ta straipsni idesiu:

3.72 straipsnis. Buvusių sutuoktinių tarpusavio išlaikymas

1. Teismas, priimdamas sprendimą dėl santuokos nutraukimo, priteisia išlaikymą to reikalingam buvusiam sutuoktiniui, jeigu išlaikymo klausimai nenustatyti sutuoktinių sudarytoje sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Sutuoktinis neturi teisės į išlaikymą, jeigu jo turimas turtas ar gaunamos pajamos yra pakankami visiškai save išlaikyti.
2. Preziumuojama, kad sutuoktiniui reikalingas išlaikymas, jeigu jis augina bendrą savo ir buvusio sutuoktinio nepilnametį vaiką, yra nedarbingas dėl savo amžiaus ar sveikatos būklės.
3. Sutuoktinis, kuris dėl santuokos sudarymo ir bendrų šeimos interesų ar vaikų priežiūros negalėjo įgyti kvalifikacijos (baigti studijų), turi teisę reikalauti iš buvusio sutuoktinio atlyginti mokymosi baigimo ar savo perkvalifikavimo išlaidas.
4. Sutuoktinis, dėl kurio kaltės nutraukta santuoka, neturi teisės į išlaikymą.
5. Teismas, spręsdamas išlaikymo priteisimo ir jo dydžio klausimus, privalo atsižvelgti į santuokos trukmę, išlaikymo reikalingumą, abiejų buvusių sutuoktinių turtinę padėtį, jų sveikatos būklę, amžių, taip pat į jų darbingumą, nedirbančio sutuoktinio įsidarbinimo galimybes bei kitas svarbias aplinkybes.
6. Išlaikymo dydis mažinamas ar priteisiamas tik laikinas išlaikymas arba atsisakoma priteisti išlaikymą, jeigu yra bent viena iš šių aplinkybių:
1) santuokos trukmė buvo ne ilgesnė kaip vieneri metai;
2) sutuoktinis, turintis teisę gauti išlaikymą, yra padaręs nusikaltimą kitam sutuoktiniui ar jo artimiesiems giminaičiams;
3) sutuoktinis, turintis teisę gauti išlaikymą, savo sunkią materialinę padėtį sukūrė pats savo kaltais veiksmais;
4) išlaikymo reikalaujantis sutuoktinis santuokos metu neprisidėjo prie bendro turto gausinimo ar tyčia kenkė kito sutuoktinio ar šeimos interesams.
7. Teismas gali pareikalauti iš buvusio sutuoktinio, privalančio teikti išlaikymą kitam sutuoktiniui, pateikti adekvatų šios prievolės įvykdymo užtikrinimą.
8. Išlaikymas priteisiamas nustatyto dydžio vienkartine pinigų suma arba periodinėmis išmokomis (renta), mokamomis kas mėnesį, arba priteisiamas tam tikras turtas.
9. Kai santuoka nutraukta pagal vieno sutuoktinio prašymą dėl kito sutuoktinio neveiksnumo, sutuoktinis, kurio iniciatyva buvo nutraukta santuoka, privalo atlyginti neveiksnaus buvusio sutuoktinio gydymo ir priežiūros išlaidas, jeigu jos nėra padengiamos iš valstybinio socialinio draudimo lėšų.
10. Teismo sprendimas priteisti išlaikymą yra pagrindas steigti atsakovo turtui priverstinį įkeitimą (hipoteką). Jeigu buvęs sutuoktinis nemoka priteisto išlaikymo, išieškoma iš jo turto įstatymų nustatyta tvarka.
11. Jeigu išlaikymas buvo priteistas periodinėmis išmokomis, tai, iš esmės pasikeitus šio straipsnio 5 dalyje numatytoms aplinkybėms, bet kuris iš buvusių sutuoktinių gali reikalauti padidinti ar sumažinti išlaikymo dydį ar apskritai nutraukti išlaikymo mokėjimą. Periodinės išmokos mokamos iki kreditoriaus gyvos galvos ir kasmet indeksuojamos Vyriausybės nustatyta tvarka atsižvelgiant į infliaciją.
12. Kai buvęs sutuoktinis, iš kurio priteistas išlaikymas, miršta, pareiga mokėti išlaikymą pereina jo įpėdiniams, kiek leidžia paveldimas turtas, neatsižvelgiant į palikimo priėmimo būdą.
13. Kai buvęs sutuoktinis, kuriam priteistas išlaikymas, miršta arba sudaroma nauja santuoka, išlaikymo mokėjimas nutraukiamas. Mirties atveju teisė reikalauti įsiskolinimo ar dar nesumokėto išlaikymo pereina mirusiojo įpėdiniams. Nutraukus naują santuoką, įgyjama teisė reikalauti atnaujinti išlaikymo mokėjimą, jeigu išlaikymo reikalingas sutuoktinis augina vaiką iš ankstesnės santuokos arba prižiūri invalidą vaiką iš ankstesnės santuokos. Visais kitais atvejais sutuoktinio iš vėlesnės santuokos pareiga išlaikyti kitą sutuoktinį atsiranda pirmiau nei tokia sutuoktinio iš ankstesnės santuokos pareiga.

Viktorija

Atsakyti
rolleyes.gif laugh.gif As 1992-aisiais is savo vyro prisiteisiau alimentus ir islaikyma sau, kol vaikui sueis 1.5 m. be jokiu vargu ir be jokiu advokatu. As advokato neieskojau, nes buvau isitikinusi, kad manajam irgi neuzteks proto sumastyti ji nusamdyti. MAza to, jis neatvyko i teisma, kas man dar labiau palengvino islaikymo sau prisiteisimo procedura. O tas "proto bokstas" net nesumaste apeliacija paduot laugh.gif

Visa gyvenima sau negaliu atleist, kam su tokiu luzeriu buvau susidejus.

Dabar istatymai, ziuriu, siuo klausimu nelabai psikeite.

Bet mano buves vyrelis uztat dabar "atsigrajina". Jis neturi jokiu pajamu ir nemoka man jokiu alimentu. Tdel noriu teisininkes paklaust, ka daryt? Kreiptis i teisma? Na ir kas? Vis tiek pinigu negausiu, o kist i kaliuze uz piktybini vengima nematau prasmes, nes
1. Pinigu ir tada negausiu
2. Vaikas supyks ir praras proga bent vasara su tevu pasimatyt.

Atsakyti
Prisiteis alimentus yra kur kas lengviau, nei juos issiieskoti. Ir uz grotu ne visuomet pavyks ikisti (nors ka tai pakeistu), nes eks butinai atitems pazyma, kad registruotas darbo birzoj, o cia jau nebus vengimo moketi, tiesiog zmogui gi nesiseka biggrin.gif

Vienintelis dalykas, ka visuomet patariu tokiais atvejais mamoms, tai apsaugoti vaikus ateity. T.y, nepagailekit siek tiek pinigeliu ir net beviltiskais atvejais nuneskit vykdomaji rasta antstoliui (reiks sumoketi administravimo mokesti), nors jis neisieskos nieko, taciau turesite rankose antstolio rastus apie isieskojimo negalimuma. Dazniausiai tokie vyrai, kurie nemoka alimentu, sulauke senatves puola prisiteisineti islaikyma is vaiku. Turedami irodymus, kad tevas ju neislaike, vaikai neprivales senatveje islaikyti tevo. Jei mamos tuo nepasirupins dabar, vaikai ateityje netures irodymu, nes tevas aiskins, kad visuomet atvezdavo priteista suma ir mokedavo mamai grynais

Viktorija
Atsakyti
Mano sunui vyras alimanetu mokejo iki kokiu ketveriu metu. Jau septyneri metai nebemoka ir nebemokes, itariu. Ar tai, jog jis vis delto tuos ketverius metus alimentus mokejo suteikia jam vilciu is savo sunaus prisiteisti kazkiek islaikymo sau senatvej?
Atsakyti
Oi kaip vargiai tai pavyktu. Kitas klausimas, ar jis turi irodymys, kad mokejo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (Viktorija Civilyte - Gyliene @ 2004 02 06, 17:38)
Oi kaip vargiai tai pavyktu. Kitas klausimas, ar jis turi irodymys, kad mokejo biggrin.gif

Turi. Jis man pinigus siusdavo pastu ir atsiskaitinedavo kas menesi antstoliams.

Kai paskutini karta antstoliai jo paprase kvitu, irodanciu, kad jis man pinigus siuncia, jis ju nepateike, nes pinigus nustojo siusti. Bet jis man pora kartu buvo daves po ketvirti parsiuko ir du maisus bulviu (per septynerius metus du kartus blink.gif ), tai antstoliams aiskino, kad su manim atsiskaitineja natura. Antstoliai pareikalavo, kad as atsiusciau notaro patvirtinta patvirtinima, kad tikrai tuos naturproduktus gaunu. As to nepadariau. Gi ne durna. Du sykius per septynerius metus gavau mesos, vertos gal kokiu 150 litu ir du maisus bulviu, kuriu verte 50 litu. Tai iseitu, kad per septynesius metus is jo gavau 400 litu. Kitos ir per menesi daugiau gauna.
Atsakyti
Tai verta ar neverta man po teismus tasytis?
Atsakyti
QUOTE (mamulia @ 2004 02 07, 14:52)
Tai verta ar neverta man po teismus tasytis?

Mamulia, šitą klausimą aš esu daug kam uždavusi po 100 kartų...Niekas tau neatsakys į jį, pati turi nuspręsti. Čia buvo labai daug pamastymų, labai vertingi teisiniai.... Bet apsispręsti turi pati, ką gausi ir ką prarasi per tuos teismus. Aš, pvz., norėjau atkeršyti, ir atkeršyjau. Ar aš gausiu priteistus alimentus ar ne, čia jau kita šneka, o ir nelabai man jei svarbūs - gausiu, dukrai bus geriau, negausiu, kaip nors išlaikysiu....
Atsakyti
Noriu paklausti teisininkes.
Mano vyras su buvusia zmona issiskyre 1998 metais. Jis mokejo alimentus, bendravo su vaiku (gimusiu 1994m.), taciau jo ex zmona 2001 metais isvaziavo gyventi i Vokietija. Kadangi ji ruosesi ten isteketi ir norejo issivezti vaika, tai jiedu tik zodziu susitare, kad ji atsisako alimentu. Mano vyras (mes susituokeme 2002m.) parase leidima issivezti vaika. Vyro ex dabar gyvena Vokietijoje ir turi dar viena vaikeli su dabartiniu savo vyru. 2003 m. gruodzio men. vyras atlyginimo gavo 25 proc. maziau. Pasirodo, jo ex alimentus kazkaip susigrazino. Mano vyras uzdirba apie 1350, as uz vaikuti iki metu gaunu apie 690. Visos musu pajamos - apie (atlyginimas vis keliais litais kinta) 2050. Mes pernai nusipirkome buta, paeme is banko kredita. Kiekviena men. mes mokame 400 lt. kredita (iki 2006m. 12 men., o veliau mokesime apie 570lt.) ir apie 300lt. uz paslaugas. Alimentai sudaro apie 350 lt. Vyras studijuoja universitete, tai mums per men. kainuoja apie 100 lt. Savo vaikuciui per men. mes siuo metu isleidziame ne maziau kaip 300 lt. Mums su vyru pragyventi lieka 600 (bet kazkodel tiek lieka labai retai, nes vis vaikui rubeliu dar prireikia). Labai prasau, patarkite, ar yra galimybe tuos alimentus sumazinti bent iki kokiu 250 lt., nes mums tas 100lt siame etape labai daug, o nuo tada, kai mes uz buta bankui turesime moketi beveik 600 lt., as is viso nezinau kaip mes gyvensime.
Aciu.
Atsakyti
taip, gali motyvuoti pasikeitusia turtine padetimi - paimtas kreditas + yra ir antras vaikas.
Atsakyti