Įkraunama...
Įkraunama...

Kas NEDARĖ genetinių tyrimų?

labas visom smile.gif gal galit kuri nors pasakyti,nuo ko vaikeliui gali issivystyti dauno sindromas? schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(kotryna19 @ 2010 02 18, 22:47)
labas visom smile.gif gal galit kuri nors pasakyti,nuo ko vaikeliui gali issivystyti dauno sindromas? schmoll.gif

Nesu gydytoja..

Tačiau pamėginsiu suteikti žinių. Nors jų visam internete pilna.
Dauno Sindromas nėra liga kuri vystosi, tai genetinis pakitimas (mutacija). Kaip žinia žmogaus genetiniame kode yra 24 chromosomų poros, kursio sprendžia visą būsimo žmogaus būklę, nuo išvaiždos iki vystymosi. Tai Dauno sindromas susidaro esant 23 chromosomų poros trisomijai, ty, vietoj dviejų chromosomų 23oje poroje yra trys. O tą susidarymą lemia visiškas atsitiktinumas. Visos turi tam tikrą rizikos laipsnį.
Tačiau yra faktorių, kurie tą riziką padidina: pvz, moters amžius (kuo moteris vyresnė tuo rizika didesnė). Rizika didėja jau nuo 25 metų, tik nežymiai, o nuo 35 stipriai.
Taip pat riziką didina visokių veiksnių, skatinančių mutacijas, buvimas būsimos mamos aplinkoje.

na, ne gydytoja, bet gal paaiškinau truputuką smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2010 02 15, 21:10)
  Tik man įdomu, kaip reaguoja gydytojai,( kurie primygtinai reikalauja pas nėštukes kurioms jau 35 ir daugiau) , jei mamos tvirtai atsisako tų tyrimų? Ar turi mamos rašyti raštišką atsisakymą? Ar nekyla dėl to konfliktų? Ir išviso ar tas tyrimas nuo 35 tik rekomenduojamas , ar yra kokia tai įsakymo įstatymo formą, kurią nėščioji privalo vykdyti?

Ivairiai reaguoja. Protingas gydytojas, ivertines rizikos laipsni, gali ir pasveikint toki sprendima. Man pagal amzhiu priklause genetiniai tyrimai, bet ash ju, pasitarusiu su savo gydytoju atsisakiau (isskyrus vaisiaus organu echoskopija, kas nera genetinis tyrimas). Kaip su pirmu neshtumu atsisakiau skatinimo ir cezario pjuvio (kas pamoke kiek daugiau pasitiket medikais, nes gimdymas neprasidejo iki 43 savaites, o prasidejes visvien nepasibaige sekmingai,- teko daryt cezari (su mano sutikimu, beje).
Shiaip nera jokiu istatymu/isakymu kurie priverstu zmogu paklusti medikams. Nei skiepytis, nei skatinti gimdyma, nei daryti cezario pjuvi, kraujo perpylima, priverstini uzkreciamu ligu gydyma, nei ka panashaus (neesu tikra del psichikos ligu tik...man regis, kai pradedi kelt pavoju aplinkiniams,- yra kazhkokios priverstines ankcijos, tik nzn kokios- izoliacija, ar ir gydymas g.gif )
Atsakyti
aciu uz suteiktas zinias smile.gif
Atsakyti
Mes gyvenam ne Lietuvoje ir cia is viso i nestuma ir gimdyma yra stengiamasi kuo maziau kistis. Pirmas scan'as buna 12-16 sav, o anksciau daro nebent yra kokiu blogu itarimu. O jau apie genetinius tyrimus tai is viso nekalbu. Gal ir daytu kokius, jei butum dideles rizikos grupej ar matytu pagal scan'a kad kazkas ne taip, bet siaip tai niekas cia per daug galvos nesuka. Ir as manau, kad kuo maziau kisimosi, tuo geriau. ax.gif
Atsakyti
As nesidariau genetiniu tyrimu - pasitariau su gydytoja, ji pasake, jei noriu labai - galiu darytis, bet jokiai rizikos grupei nepriklausau, tai ji nemano, kad to reikia.
Be to, jokie tyrimai nepasako 100% nieko, tik didesne ar mazesne tikimybe, tai kas is to? Jei pasakys kad 1 is 3 tikimybe kad bus dauno sindromas, negi negimdysi? Mano visos pazystamos kurios daresi siuos tyrimus nusivyle baisiai, sake daugiau nervu kol rezultato lauki, nei naudos is ju... g.gif
Atsakyti
na man siaip irgi dave siuntima pasidaryt ta genetini tyrima kmu,bet as apsisprendziau nesidaryti... g.gif juolab kad tai nera privalomas tyrimas... g.gif ir asmeniskai as negaleciau nutraukti savo mazylio gyvybes jei ir zinociau kad yra koks apsigimimas... g.gif
Atsakyti
QUOTE(paske87 @ 2010 03 07, 09:57)
na man siaip irgi dave siuntima pasidaryt ta genetini tyrima kmu,bet as apsisprendziau nesidaryti...  g.gif  juolab kad tai nera privalomas tyrimas...  g.gif  ir asmeniskai as negaleciau nutraukti savo mazylio gyvybes jei ir zinociau kad yra koks apsigimimas...  g.gif

Tai kad nepasako, kad TIKRAI tures... Negi darytumeisi aborta, jei pasakytu 70% tikimybe, kas tures apsigimimu, negi nesitiketum tu 30%, kad liks sveikas? O paskui visa gyvenima grauztum save ir kaltintum...
As is pradziu galvojau, kad darysiuos, nes noriu zinoti is anksto, bet kai suzinojau, kad tiksliai nieko nepasako, tai manau kad cia tik papildomi nereikalingi nervai - kol lauki atsakymo, po to kol gimsta... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Frosted @ 2010 03 07, 10:18)
Tai kad nepasako, kad TIKRAI tures... Negi darytumeisi aborta, jei pasakytu 70% tikimybe, kas tures apsigimimu, negi nesitiketum tu 30%, kad liks sveikas? O paskui visa gyvenima grauztum save ir kaltintum...

nelabai susigaudot apie ka kalbat. Genetiniai tyrimai (Placentos Gaureliu Biopsija ir Vaisiaus Vandenu Tyrimas) duoda 100% atsakyma (99,99%, kaip jie rasho noredami apsidrausti del 'zmogishkos klaidos').
Aishku, jei kalbas apie kraujo tyrimus ir ultragarsinius kaklo raukshles/organu matavimus, jie yra tik tikimybiniai.Paprastai naudojami kaip atrankos metodas priesh invazinius genetinius tyrimus.
Gera kvakset, kad nesidarei tyrimu, kai absoliuchiai daugumai jie tiek nereikalingi, kad net neturima supratimo nei apie ka, nei kodel.... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Frosted @ 2010 03 07, 12:18)
As is pradziu galvojau, kad darysiuos, nes noriu zinoti is anksto, bet kai suzinojau, kad tiksliai nieko nepasako, tai manau kad cia tik papildomi nereikalingi nervai - kol lauki atsakymo, po to kol gimsta...  g.gif

apie ka as ir kalbu smile.gif butent del papildomu bereikalingu nervu as ju ir nesidarau.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Frosted @ 2010 03 05, 21:23)
As nesidariau genetiniu tyrimu - pasitariau su gydytoja, ji pasake, jei noriu labai - galiu darytis, bet jokiai rizikos grupei nepriklausau, tai ji nemano, kad to reikia.
Be to, jokie tyrimai nepasako 100% nieko, tik didesne ar mazesne tikimybe, tai kas is to? Jei pasakys kad 1 is 3 tikimybe kad bus dauno sindromas, negi negimdysi? Mano visos pazystamos kurios daresi siuos tyrimus nusivyle baisiai, sake daugiau nervu kol rezultato lauki, nei naudos is ju...  g.gif

Be abejo, kad negimdyciu su tokia tikimybe, cia nuo kiekvieno stirpybes priklauso, Tikiu, jei nepavyksta pastot daug metu, ir kitaip mastyciau, bet esant nebe pirmam nestumui, pagalvoji ir kad rizikuoja ne viena mama, o visa seima, augantys vaikai. Gal as ziauri, bet ir be genetiniu ligu, auginanat vaika gausybe nerimo ir rupesciu
Atsakyti
Aš dariausi, nes pagal amžiaus tyrimą buvo privalu. Dariau tik kraujo, nes i vandenų daktarai nesiuntė-tipo kraujo tyrimas jų nenuvylė. Bet jei būtų siuntę į vandenų-būčiau ir tą dariusi.
Atsakyti