QUOTE(Urartu @ 2009 02 27, 12:01)
ragnez, kokiame pasaulyje jūs gyvenat?...
o kas butent tave stebina?
taip, is tikruju musu visuomeneje zmogaus verte daznai priimta matuoti jo pinigines storiu - kuo storesne ir sunkesne pinigine, tuo zmogaus verte didesne. ir taip, labai tiketina, kad VP Marketo ir Maximos vyruko saviverte priklauso nuo isoriniu kriteriju, ty VP Marketas savo vidini nesauguma ir nepilnavertiskumo kompleksa kompensuoja uzdirbtais turtais. is esmes, VP Marketas gali jaustis net labiau nesaugus uz Maximos vyruka, nes turi daugiau ka prarasti. Prisimink, nelabai seniai Lietrytis rase apie nusizudziusi vokieciu milijonieriu, nes bankrutavo jo gamyklos... gerai pagalvojus, ko jam zudytis? juk mirtis is bado jam tikrai negrese...
beje, atkreipk demesi - rasau "gali buti", "daznai", "tiketina" ir tt.
taigi noreciau, kad mano sunus, tape vyrai, suvoktu savo zmogiskaja verte kaip nepriklausancia nuo isoriniu dalyku - ir kitu zmoniu taip pat nevertintu pagal pinigines stori ar kaimynu rekomendacijas
mano nuomone, sveikas pasitikejimas savimi teikia saugumo ir pusiausvyros jausma. toks zmogus, net ir patyres nesekme, nenuleidzia ranku ir drista bandyti vel, geba rizikuoti ir mastyti kurybiskai, lanksciai. o taip pat, kas ne maziau svarbu, pasitikedamas savimi ir jausdamasis saugus, jis tikriausiai gebes buti atviresnis kitiems zmonems - nes tures maziau baimiu ir maziau poreikio apsitverti gynybinemis sienomis, bet daugiau noro padeti ir atsizvelgti i aplinkinius, o taip pat atsakyti uz savo pasirinkimus ir sprendimus.
mano nuomone butent tokios savybes gali padeti zmogui ne tik isspresti krizines situacijas, bet ir apskritai dziaugtis savo gyvenimu, patirti laime.
o dabar dar karta esminiai klausimai:
ar reikalaudami paklusnumo galime isugdyti savarankiska zmogu?
ar nesuteikdami galimybiu rinktis galime ismokyti daryti gerus pasirinkimus?
ar skatindami konkurencija galime skatinti bendradarbiauti ir buti kurybiskais?
ar susidurimas su "siaubunais" ir "mokytojomis-ekspertemis" suteikia daugiau pasitikejimo savimi?
ar mokymasis, zinant, kad laukia kontrolinis (egzaminas) ir ivertinimas balais, didina susidomejima mokomuoju dalyku?