Lauke būna kasdien kai tik oras leidžia
Mano sūnelis taip pat turėjo rachitą ir gana stiprų, jis atsisėdo būdamas tik 9mėn. Nustatė rachitą, kai buvom 3mėn. (gydytojų aplaidumas) O gydymas buvo toks : Pirmą mėn. vitamino D po 5l, antrą po 4l ir taip iki 1l. O lauke liepe buti maziausiai 3val. Ir nesvarbu ar lyja , puga siaucia, vis tiek vaikščiojom po lauką. Nes vaikeliui nešalta aprengtam, vežymėlyje. O jeigu mamai šalta, tai gyd. pasakė, apsirenk šilčiau. O dar nuo 9 mėn. važinėjome į mankštas, kad galėtumėm ir atsistoti. Vienu žodžiu sunkiai sekėsi mums išsikraptyti iš to rachito. Taigi, mamos neapleiskit savo vaikų ir negailėkit vit.D. Ir dar norėčiau pasakyti, kad vienu gydytoju niekada nepasikliaukite. Kai mums buvo rachitas, tai siuntė dar ir pas neurologą., ir dvi terapiautės apžiūrėjo.
dievuliau, ne as viena klaikstu del to rachito. mums 6 men. o vit. D negerem dar visai. nemaitinu nuo1,5 men. nuo 1 men. gerem multitabs, nuo 5 men. zuvu taukus. buvo nuplikus galvyte, dabar jau graziai ataugo, nuolat dregnos pedeles. as vis skundziuos daktarei -gal rachitas, juokias- galva kieta, kojos kaip stygos. ji ir kitiems vaikams taip pat israso. manau tai priklauso nuo gydytojos. (tas pats mums ir su maitinimu- viskas kitaip nei mano draugems). be to mama irgi neprisimena, kad as buciau toki bruda gerus. kazkaip apsiraminau, taip nebesvaigstu. o rengiu net i lauka labai plonai, tai taip ir neprakaituoja.

Goldy, dziaugiuosi kad viskas pas jus po truputi tvarkosi. parasyk prasau kaip daktarai neatsizvelge i tavo itarimus (ko nedare) ir kaip visa ta laika gerete vitamina D?
Dar laukdama savo mažylės,nupirkau Multi-tabs vitaminų,kad mažiukė būtų stipresnė.Pati gydytoja pasakė,kad nereikia vitamino D,nes jai pakanka dienos dozės iš turimų vitaminų.Na aš ir patikėjau.Visus keturis mėn.mergytė atrodė normaliai,tiesdavo kojytes,liesdavo jomis kietą pagrindą.Penktą mėn. pastebėjau,kad imant už pažastų,ji kojeles suriečia kaip kregždutė,ant pilvuko nenori gulėt.Pati paprašiau,kad skirtų masažiukų.Vat tada ir prasidėjo,masažus lankėm labai sąžiningai,bet man net pasirodė,kad vaikui tai nepadeda,o atvirkščiai iš ramios mažylės,ji pasidarė nerviška,irzli.Na nemanau,kad nuo dantukų ar pilvuko problemų,aišku pati supratau,kad nuo jos nenoro ir negalėjimo vartytis nuo šonelio ant kito,viduriai užkietėjo,kaip aš sakydavau-kakutį darome kartu.Net užpakaliukas įtrūkdavo.vat tada man ir trūko kantrybė,su nepasitenkinimu ėjau pas gydytoją ir jau nebeprašiau,o reikalavau siuntimo į Kauną,iš ten gryžau gilioje neviltyje,bet jėgų radau dėl savo mažiukės.Tada lėkiau vėl reikalauti siuntimo į Vilnių.Vat ten ir skyrė mums padidintą dozę vitamino D(3)gėrėme po 8-nis lašelius,du mėnesius,po to sumažino iki keturių lašelių du mėnesius,paskui po du lašelius iki dabar.Na ją tiesiog išjudino,sustiprino raumenukus,o kai išjudino,tai ir viduriukai susitvarkė,pradėjo gerai,noriai valgyti,pradėjo svoris augti,o tada ir atsirado jėgų judėti.Dabar jos visur pilna,tik spėk lakstyti paskui.
Užjaučiu Goldy , aš panašų pragarą pati praėjau su savo mažyliu.
Linkiu daug sveikatos ir stiprybės.
Nežinau kodėl aš taip galvoju, bet mažyliams padarytos gydytojų klaidos daug mums kainuoja sveikatos ir nervų, bet yra kartais tokia baimė, kad tos klaidos atsiliepia ir tolimesniam vaiko gyvenime.
Visoms sekmės!!!
Linkiu daug sveikatos ir stiprybės.
Nežinau kodėl aš taip galvoju, bet mažyliams padarytos gydytojų klaidos daug mums kainuoja sveikatos ir nervų, bet yra kartais tokia baimė, kad tos klaidos atsiliepia ir tolimesniam vaiko gyvenime.
Visoms sekmės!!!
Mielos mamytės, geriausias vit. D yra "Vigantolis", parduodamas Vokiečių vaistinėje tik su receptu (prašykit recepto savo gydytojos). Beje būtent šis vitaminas duodamas tik nuo 3 mėn., kadangi iki 3 duodamas Vit. D vandens pagrindu.
Vigantolio kaina apie 13 Lt.
Vigantolio kaina apie 13 Lt.
QUOTE(vilnele @ 2004 04 08, 23:52)
Amzinas klausimas su tuo rachitu, kas geriau ar rachitas ar vit D perdozavimas, nes gydytoja tik is akies skiria tuos lasiukus, o kur galima issitirt vit D kieki organizme?
Na, mums sesute jau nuo 2 savaiciu profilaktiskai liepe gerti 5 vitamino D lasiukus per diena. Tai ir geriam iki siol. Rachito neturejom, aciu dievui. Maze nuo labai ankstyvos kudikystes viskuo net lenkia savo bendraamzius. Gydytojas, pas kuri ja vedu apziurai negali atsidziaugti. O viena mano drauge karts nuo karto pamirsdavo savaitem duoti savo berniukui to vitamino. Ir rezultatas: jis atsisesti pradejo dar visai neseniai (jam si menesi suejo metukai) , kol kas dar nesliauzioja, neatsistoja ir nevaiksto. Dantuku kelis jau turi.
Beje, perdozuoti vitamina D irgi pavojinga. Paskui buna labai blogai su skrandziuku.
QUOTE(uups @ 2004 04 14, 12:50)
As asmeniskai manau,kad sveikam vaikui, zindomam motinos pienu, o veliau maitinamam pilnaverciu maistu jokiu papildu ir vitaminu nereikia (nebent tikrai pradetu rysketi rachitas).Mes vit D negerem,o pediatras (JAV) ir nerekomendavo. Sake, 'treciojo pasaulio salyse daznai profilaktiskai duodama, kur mityba nepilnaverte'

Nesutinku. Danija tikrai nera treciojo pasaulio salis, o cia vit. D profilaktiskai duodamas kiekvienam naujagimiui nuo 2 savaiciu.
Prisimenu ir aš tuos laikus, kai mažiaus viena kojytė buvo visai išklišus. Nebuvo galima nustatyti rachito požymių, nes neprakaitavo, galvytė nebuvo pratrinta. Buvau tinginė mama, pasilengvinau sau gyvenimą sugirdydama vit. D ampulę pusmečiui. Manau, kad tai ir buvo mano klaida. Nuo 8 mėn. pradėjom važinėti į Kauno ortopedijos techniką. Ir vienus batukus padarė, ir įtvarą padarė. Nepadėjo. Kiek masažų atlankėme, sunku būtų suskaičiuoti. Kai padėtis negerėjo, kreipėmės į Pirmąjį žingsnį. Kažkoks jaunas ortopedas į mus gana rimtai pasižiūrėjo, liepė pasidaryti kojytės nuotrauką ir atvažiuoti po savaitės. Kai po savaitės atvažiavau, dirbo kitas ortopedas, kuris visai abejingai pažiūrėjo į nuotrauką, o pokalbis buvo maždaug toks:
Aš klausiu:ar gerti papildomai dar vit. D? Jis man: gerkit. Aš: ar po lašiuką? Jis: taip. Aš: ar masažuoti. Jis: taip, masažuokit. Aš: ar žuvų taukų dar gerti?. Jis: gerkit. Aš: ar pieno mineralų duoti? Jis: o kas tai yra? Na, liūdna pasidarė. Gavom mes tokį įtvarą ir išvažiavom.
Po to prasidėjo informacijos rinkimas ir laukimas, ar įtvaras kuo nors pagelbės. Po dviejų mėnesių po paskutinės konsultacijos nuvažiavau į Vilnių pas ortopedą Saniuką. Tik jo dėka mano sūnelis pasveiko. Pirmą kartą apžiūrėjęs labai prigąsdino, kad gali būti ir inkstai kalti, ir kepenys, ir dar daug baisių dalykų pasakė. Bet aš džiaugiausi, kad atsirado žmogus, kuris į mūsų problemą pasižiūrėjo iš esmės. Po poros savaičių atsigulėme išsitirti į Ortopedijos skyrių. Pirminė diagnozė buvo žiauri - fosfatdiabetas. Vėliau diagnozė buvo paneigta. Mus perkėlė į Pediatrijos centrą, ten toliau ieškojo ligos. Na, ir galutinė išvada buvo - vėlyvas rachitas. Teko daug ir arkliškom dozėm gerti rocaltrolio. Praėjus geram pusmečiui nuo gydymo pradžios kojytė išsitiesino.
O vit. D kiekio kraujyje Lietuvoje tikrai negalima nustatyti, bent jau prieš 3 metus tikrai nebuvo galima tokių tyrimų atlikti. Mes galvojome net apie siuntimą į Vokietiją.
Labai liūdna, tačiau mūsų pediatrai nelabai moka parinkti vit. D kiekį.
Aš klausiu:ar gerti papildomai dar vit. D? Jis man: gerkit. Aš: ar po lašiuką? Jis: taip. Aš: ar masažuoti. Jis: taip, masažuokit. Aš: ar žuvų taukų dar gerti?. Jis: gerkit. Aš: ar pieno mineralų duoti? Jis: o kas tai yra? Na, liūdna pasidarė. Gavom mes tokį įtvarą ir išvažiavom.
Po to prasidėjo informacijos rinkimas ir laukimas, ar įtvaras kuo nors pagelbės. Po dviejų mėnesių po paskutinės konsultacijos nuvažiavau į Vilnių pas ortopedą Saniuką. Tik jo dėka mano sūnelis pasveiko. Pirmą kartą apžiūrėjęs labai prigąsdino, kad gali būti ir inkstai kalti, ir kepenys, ir dar daug baisių dalykų pasakė. Bet aš džiaugiausi, kad atsirado žmogus, kuris į mūsų problemą pasižiūrėjo iš esmės. Po poros savaičių atsigulėme išsitirti į Ortopedijos skyrių. Pirminė diagnozė buvo žiauri - fosfatdiabetas. Vėliau diagnozė buvo paneigta. Mus perkėlė į Pediatrijos centrą, ten toliau ieškojo ligos. Na, ir galutinė išvada buvo - vėlyvas rachitas. Teko daug ir arkliškom dozėm gerti rocaltrolio. Praėjus geram pusmečiui nuo gydymo pradžios kojytė išsitiesino.
O vit. D kiekio kraujyje Lietuvoje tikrai negalima nustatyti, bent jau prieš 3 metus tikrai nebuvo galima tokių tyrimų atlikti. Mes galvojome net apie siuntimą į Vokietiją.
Labai liūdna, tačiau mūsų pediatrai nelabai moka parinkti vit. D kiekį.