QUOTE(Moonte @ 2013 11 06, 22:09)
Nesuprantu kame problema? Nejau sunku seimoje islaikyti vienas kito saknis, supazindinti savo vaikus su savo tautu kultura, kalba, puoseleti savo pavelda? Jus tik supazindinkite, suteikite zinias, ugdykite vaikuose tautiskuma, ne nacionalizma, o jau ka veliau su tuo paveldu darys vaikai, cia jau ju reikalas. Sorry, bet as nematau problemos, gal tevu-saltinio nenoras, tingejimas, o tai pereina ir vaikam. Jei tevai nesugeba save motyvuoti, neranda savyje poreikio, keista butu, kad vaikas ji savyje rastu.
Ir pagaliau, kiek pasiteisinimu, kad ko nedaryti, tai tautieciai negeri, nusizengia teisesaugai, dabar va gimines ir t.t. Vel norisi priminti patarle " Nori padarai, nenori randi pasitiesinima".
Zinoma, kiekvienas musu daro taip, kaip jam atrodo geriau, bet gal kartais reiktu galvoti ne vien apie save, o apie savo vaikus. Kas galit paneigti, kad keliu kalbu, kulturu zinojimas praplecia akirati, suteikia daugiau galimybiu?
Moonte, daugelyje temu musu poziuris sutampa. bet sioje temoje mes tiesiog nesusikalbam
Nejau man reikia isvardinti, kokias lietuviskas knygeles vaikui skaitau, kokius lietuviskus filmukus ziuri, kokias vietas LT aplankeje ir t.t.??? Mano vaikas lietuviskus senelius mato daugiau nei norvegiskuosius. Pvz. siemet Velykas sventeme Lietuvoje. Reikejo pamatyti kiausiniu dazymo procesa. Mama buvo nupirkusi vistos kiausiniu ir putpeles (tipo vaikui bus idomiau). Pupa visa lekcija atskaite mociutei kad ji nori zasies kiausiniu ir kodel

Galiu drasiai garantuoti norvegai neturi tradicijos dazyti ir po to zaisti su kiausiniais
Tiesiog mane uzkabino tai, kad jei jau esi lietuve, tai su vaiku gali kalbetis tik lietuviskai. Na taip, as juk pritinginti... Man labai sunku uzkrauti vaiko namu darbu ruosima mokyklais, nes juk turiu su vaiku kalbeti tik lietuviskai (kur man gramatika zinoma ir jau ismokta) Juk daug lengviau kapstytis norvegu kalbos gramatikoje (ypac nebaigus jokiu kalbu kursu)
Va vienos vaikiukas norvegiskoje 3oje klaseje mokinasi ir jam tereikia tik + ir - veiksmus atlikti. O va mano antrokele mokinasi ir norvegu kalbos, ir PC ir religijas/etika... Vakar turejo parasyti sakinius piesinukams. Ir uzkibo uz vieno zodzio - bok, kokios gimines tai. Na taip, sunku man pasakyti vaikui - vaikeli, as tave galiu mokinti tik lietuviu kalbos, palauk kol tevelis gryz sekmadieni, va jis ir paaiskins ta zodi. Tai ne, as tingine, sedejau ir sukau galva kaip ta daiktavardi ikomponuoti i sakinius kai yra vienos gimines, ir kaip kai kitos. Ieskojau pavydziu, kokiu dar daikdavardziu yra, kurie tureti dvi gimines.... Tiesiog tinginyste.
Na nera musu tetuko namuose daug....
Manau turetumete zinoti, kokia didele ytaka turi gimines. Ypac kai kalba eina apie tradicijas
QUOTE(Subjektyvi @ 2013 11 07, 08:12)
Pvz. mūsų šeimoje dominuojanti lietuvių kalba, nes vaikai gimę LT, mokosi lietuviškoje mokykloje ir apskritai jie yra lietuviai, taip save identifikuoja.
Musu seimoje tai yra norvegu kalba
QUOTE(Molė @ 2013 11 07, 08:54)
Vaikai imlūs kalboms, ypač kai kalbama su jais nuo pat gimimo.
Nu su tokiom giminėm ir mums būtų nepakeliui, ypač kai vyras ir sūnus šimtaprocentiniai abstinentai
O tėtis irgi manau turėtų suprasti dėl ko nenorit su jais bendrauti
Nebukite taip isitikinusi vaiku imlumu. Esu susidurusi ne su vienu ir ne su dviem atvejais, kai vaikai nebuvo tokie imlus
Mano tetis deja, kai susieina su savo giminemis tampa ne ka geresnis

Jo nuomone, vaika reikia pratinti prie to

Tevas buvo labai isizeides, kuomet neatvaziavau i jo jubilieju. Bet tai kas ten dejosi, nei man yra noro buti, nei vaika ten vezti.