QUOTE(Tosk @ 2013 11 06, 23:07)
Pieniu pieva, nezinau koks jusu gyvenimas, bet jusu pasirinktas variantas jums tinka ir patinka
Mums sis variantas netiks del elementariausios priezasties - mb yra darboholikas. Jo darbas nera 8val per diena, ir 5darbo dienos i savaite

Todel viskas kas yra susije su namais gula ant mano peciu. Vaiko issilavinimas taip pat. As niekur nerasiau, kad nekalbu su vaiku lietuviskai, neskaitau lietuvisku knygu ir t.t. Jei as kalbeciau tik lietuviskai, si kalba taptu dominuojanti. Ir galite manyti ka tik norite, bet as nesuprantu,
kodel as tureciau lietuviu kalba padaryti dominuojancia, kuomet mes gyvename visai kitoje salyje
Seneliu jinai kitaip ir nevadina, kaip mociute ir senelis. Nuvaziavus i LT visuomet stengiames pakeliauti, kad pamatytu kazka idomaus. Dukra turi megstamus lietuviskus patiekalus. Zino, mano vaikystes filmukus ir t.t. Jinai mielai aiskina savo draugu rate, kad va mama jos lietuve. Tai mano dukra man suvairavo vertejos darba
Taciau turiu viena skauduli... Gimines... Nei mano sugyventinis, nei dukra nera mate veik nieko is gimines. Mama labai supratinga, bet va tetis niekaip nenori suprasti
O kuri cia rase apie lietuviu kalbos dominavima? Manyciau daugiau kalba eina apie lygiavertiskuma.
Pati esu vaikas is misrios seimos, ne siaip misrios, pilnaja to zodzio prasme "tautu misraines" ta misraine i musu seima inese mano tetis, kuris puoselejo visu tautybiu kultura, kalba, kuriu kraujas tekejo jo gyslose. Mano mama, lietuve-aukstaite gimusi Lietuvos viduryje, visiskai neprotestavo, kad namuose butu kalbama net ne dviem o keliom kalbom. Ji jautesi atsaakinga uz lietuviu kalba, nors ir mano tevo gyslomis tekejo lietuviu kraujas. Tiesa pasakius, as galvoju tom kalbom, ne tik kalbu jomis, zinoma pagrindine kalba yra lietuviu, bet savaite pabendravus jau galvoju kalba kuria man idiege vaikysteje.
Lygiai taip pat ir mano sunus, rusu, lenku kalbas ismoko galima sakyti pats, nes namuose jomis buvo kalbama, jis isaugo tame, veliau ukrainieciu, kai lanke proteviu zemes, beje anglu, prancuzu jis ismoko mokykloje, samoningai pasirinkes. Vyras-zemaitis nei puses zodzio nepriestaravo, beje ir pats kalba tomis kalbomis.
Nesuprantu kame problema? Nejau sunku seimoje islaikyti vienas kito saknis, supazindinti savo vaikus su savo tautu kultura, kalba, puoseleti savo pavelda? Jus tik supazindinkite, suteikite zinias, ugdykite vaikuose tautiskuma, ne nacionalizma, o jau ka veliau su tuo paveldu darys vaikai, cia jau ju reikalas. Sorry, bet as nematau problemos, gal tevu-saltinio nenoras, tingejimas, o tai pereina ir vaikam. Jei tevai nesugeba save motyvuoti, neranda savyje poreikio, keista butu, kad vaikas ji savyje rastu.
Ir pagaliau, kiek pasiteisinimu, kad ko nedaryti, tai tautieciai negeri, nusizengia teisesaugai, dabar va gimines ir t.t. Vel norisi priminti patarle " Nori padarai, nenori randi pasitiesinima".
Zinoma, kiekvienas musu daro taip, kaip jam atrodo geriau, bet gal kartais reiktu galvoti ne vien apie save, o apie savo vaikus. Kas galit paneigti, kad keliu kalbu, kulturu zinojimas praplecia akirati, suteikia daugiau galimybiu?