Įkraunama...
Įkraunama...

Halloween'as

QUOTE(Sunute @ 2011 11 03, 11:30)
Čia nėra jokios pagonybės. Tiesiog viduramžiais katalikai rudenį, nurinkę derlių, tamsėjant vakarams aukodavo bažnyčiai dalį derliaus ir rengdavo procesijas mirusių dvasioms atbaidyti su triukšmu, šokiais, persirengėliais. Laabai bijojo mirusių. Vėliau krikščionybė griežtai tuos papročius paneigė, jie išliko tik protestantiškuose kraštuose kaip liaudiška, religijos taip pat smerkiama šventė. Šios šventės liekanos yra Latvijoje - Martyno diena. Vat katalikams iki šiol nepavyksta išnaikinti tikrųjų senųjų ikikrikščioniįškų Vėlinių, tikros tylios šventės ir pabuvimo su savias mirusiaisiais. Norėtų jie, kad visus šventus tik matytume, bet nepavyksta... o jūs su savo Moliūginėmis bandot iš kito šono griauti. Būkit sau pagonimis (t.y provincialėmis - vert. iš lotynų), bet gerbkit save ir kraštą kuriame gyvenat.

O "Jėzuliai Krtistuliai", manyčiau, normaliai mąstantiems siaubą turėtų kelti. Normaliu protu, manyčiau, reiktų viešą sadomazochizmo propagandą draust

Aš čia kažko nesuprantu, tai gerai čia ta šventė ar ne????? O ką mes bandot su Moliūginėmis griauti?
Aš manau, kad moliūgai ir simbolizuoja rudeninio derliaus pabaigą, mes ant durų dar vainiką iš lapų darėm. Tikrai suvokiu, kad tai rudeninio derliaus pabaigos paminėjimas, o tie pokštai su raganom, tai jau linksmesnioji dalis, kurią aš išmąsčiau kaip gązdinimą vaiduoklių ir pan. Ėjimas per namus saldainių arba pokštų prašant papraščiausia atrakciją ir savo kostiumų demonstravimas. Nakčiai paliekamos degti žvakės ir kitą dieną važiuojam ant kapų, tam kad vėlios nurimtų ir gryžtu į savo pasaulį... Manau pas mus dabar gavos gražus derinys amerikietiško varianto ir gražiai pereina į vėlines mūsų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vaida L @ 2011 11 03, 11:28)
Aš čia kažko nesuprantu, tai gerai čia ta šventė ar ne????? O ką mes bandot su Moliūginėmis griauti?
Aš manau, kad moliūgai ir simbolizuoja rudeninio derliaus pabaigą, mes ant durų dar vainiką iš lapų darėm. Tikrai suvokiu, kad tai rudeninio derliaus pabaigos paminėjimas, o tie pokštai su raganom, tai jau linksmesnioji dalis, kurią aš išmąsčiau kaip gązdinimą vaiduoklių ir pan. Ėjimas per namus saldainių arba pokštų prašant papraščiausia atrakciją ir savo kostiumų demonstravimas. Nakčiai paliekamos degti žvakės ir kitą dieną važiuojam ant kapų, tam kad vėlios nurimtų ir gryžtu į savo pasaulį... Manau pas mus dabar gavos gražus derinys amerikietiško varianto ir gražiai pereina į vėlines mūsų  4u.gif

bandot griauti susiklosčiusias tradicijas, perkeldamos užgavėnes į rudenį ir trikdydamos vėlinių rimtį.

Blogo nei gero čia nėra nieko. Tiesiog negerbimas savų tradicijų. Tai nieko bloga, taip ateina inovacijos...ir savimenkavertiškumo kompleksas : 'aš šaunus, nes nesu lietuviškas"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 03 lapkričio 2011 - 12:21
QUOTE(Sunute @ 2011 11 03, 13:50)
bandot griauti susiklosčiusias tradicijas, perkeldamos užgavėnes į rudenį ir trikdydamos vėlinių rimtį.

Blogo nei gero čia nėra nieko. Tiesiog negerbimas savų tradicijų. Tai nieko bloga, taip ateina inovacijos...ir savimenkavertiškumo kompleksas : 'aš šaunus, nes nesu lietuviškas"

Nu ne schmoll.gif vėlinių rimties tikrai aš netrukdau, nes visa šventė vyksta išvakarėse, beje pas mus tas šventimas yra vaikiškas be jokių rimtų baisybių (manau jų ir taip gyvenime supa per daug).O šventės yra visada gerai, kad ir kokios jos būtų, svarbu būtų linksma ir suptu gera nuotaika. Juk gyvenime ir taip labai daug rimties ir smurto. Tik reikia suvokti, kas švenčiama, dėl ko visa tai vyksta ir bandyti per tokius pokštus paaiškinti vaikams.
O žvakutės degančios per naktį manau tik padeda tai rimčiai mirksiukas.gif
O dėl rudenio derliaus užbaigimo šventės, tai manau jūs kažką maišot arba mes viena kitą ne taip suprantam. Kiekvienas metų laiko užbaigimas buvo švenčiamas ir aukojamos aukos nuo senų senovės. Užgavėnės žiemos užbaigimo šventė, o čia rudens, nieks nemaišo ir nieko neperkėlinėja.
Atsakyti
QUOTE(vaida L @ 2011 11 03, 12:51)
Nu ne  schmoll.gif  vėlinių rimties tikrai aš netrukdau, nes visa šventė vyksta išvakarėse, beje pas mus tas šventimas yra vaikiškas be jokių rimtų baisybių (manau jų ir taip gyvenime supa per daug).O šventės yra visada gerai, kad ir kokios jos būtų, svarbu būtų linksma ir suptu gera nuotaika. Juk gyvenime ir taip labai daug rimties ir smurto. Tik reikia suvokti, kas švenčiama, dėl ko visa tai vyksta ir bandyti per tokius pokštus paaiškinti vaikams.
O žvakutės degančios per naktį manau tik padeda tai rimčiai  mirksiukas.gif
O dėl rudenio derliaus užbaigimo šventės, tai manau jūs kažką maišot arba mes viena kitą ne taip suprantam. Kiekvienas metų laiko užbaigimas buvo švenčiamas ir aukojamos aukos nuo senų senovės. Užgavėnės žiemos užbaigimo šventė, o čia rudens, nieks nemaišo ir nieko neperkėlinėja.

Tiesiog viena kitą truputį ne taip suprantam, nes kalbam apie tą patį. Dėl išvakarių. Vėlių laikas tęsiasi nuo lygiadienio iki Kalėdų (pagal vieną iš pagr. teorijų).
Tikslinu: ne metų laikus užbaigdavo (juos suvokė truputį kitaip nei dabar, pagal tą suvokimą - taip - metų laikus), bet tam tikrus metų rato etapus besiremiančius į saulėgrįžas ir lygiadienius, pagal tai nustatydavo šventes, skaičiuodavo laiką (dar ir pagal mėnulį)

Kiekvienoje šventėje nereiktų užmiršti šio žodžio etimologijos ( iš šventas) smile.gif
Kam šventi protėviai, kam moliūgas, vampyrai ir. kt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 03 lapkričio 2011 - 13:00
Sunute, matau, kad į galvą įsikalus savo teoriją ir niekas jos su lazda neišmuš, o kvailas teiginys apie tai, kad nieko bendro su pagonybe neturi, tai kvailu ir telieka, prieš atlapnodama į temą paburbėt, pasidomėkit šventės įštakomis, ypač Samhain. O šiaip, kam atėjus į temą ją teršti? Aš neinu į Velykų temą ir neaiškinu kaip nematau jos šventimo prasmės ir t.t. ir pan. Nepatinka - nešvenčiant, kur problema?
Atsakyti
QUOTE(Sorceress @ 2011 11 03, 13:21)
Sunute, matau, kad į galvą įsikalus savo teoriją ir niekas jos su lazda neišmuš, o kvailas teiginys apie tai, kad nieko bendro su pagonybe neturi, tai kvailu ir telieka, prieš atlapnodama į temą paburbėt, pasidomėkit šventės įštakomis, ypač Samhain. O šiaip, kam atėjus į temą ją teršti? Aš neinu į Velykų temą ir neaiškinu kaip nematau jos šventimo prasmės ir t.t. ir pan. Nepatinka - nešvenčiant, kur problema?

Linkiu informacijos šaltiniu google nesiremti. Temos neteršiu, nes ji atrodo apie šventės istoriją ir kilmę. Tiesiog pasidalinau pasaulyje pripažintų mokslininkų - etnologų, antropologų, choreologų- šventės kilmės teorijomis

niekur nerašiau, kad nieko bendra su pagonybe ši šventė neturi (beja, kas jumns pagonybė e?)
deja jūsų man pripaišyta teorija nėra mano, didžiuočiausi ją sukūrusi. Informačija iš:

Dalia Urbanavičienė. Lietuvių apeiginė etnochoreografija. Lietuvos muzikos akademija. 2000m.

Carmichael, Elizabeth. The Skeleton at the Feast: The Day of the Dead in Mexico. London: British Museum Press, 1991.

Lonsdale, Steven. Animals and the Origins of Dance. New York: Thames and Hudson, 1982

Death; thus began the personification of death.
HISTORICAL PICTURE ARCHIVE
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 03 lapkričio 2011 - 13:39
QUOTE(Sunute @ 2011 11 03, 12:37)
Linkiu informacijos šaltiniu google nesiremti.

Neriekia google, pakanka knygų namuose ir bendro išsilavinimo.
niekur nerašiau, kad nieko bendra su pagonybe ši šventė neturi

Kaip nerašėt, gi sakėt, kad čia visiškai krikščioniška šventė.
(beja, kas jumns pagonybė e?)

Man, asmeniškai, vienintelė verta dėmesio religija. Nors esu ateistė, jei reikėtų rinktis būt religingai, linkčiau prie pagonybės.
Atsakyti
Aš negooglinu informacijos, o šneku savo nuomonę. Siūlau ir jums nekopinti kitų žmonių pasisakymų o išreikšti savo nuomonę. Kas jums yra ši šventė?
O sakykit iš kur ištraukėt apie moliūgų ir vampyrų šventinimą g.gif
Aš tikrai nežinau tų visų pagonybės pačių šaknų, bet mano prosenelė visais laikais kaime dėkodavo Dievuliui už kiekvieno sezono derliaus pabaigą ir pažymėdavo, kad žiemą dabar žemė ilsėsis ir kaupsis pavasario derliui. Manau, čia gal ir nepagonybė, bet mūsų senolių išlikę papročiai, kuriuos aš atsimenu iš vaikystės pasakojimų ir savo vaikams perduodu, kad suprastu iš kur maistas atsiranda ir kad turim būti dėkingi gamtai 4u.gif
Atsakyti
Vaida, man atrodo, kad jeigu žmonės kažką švenčia, tai ir reikšmę tose šventėse mato, bet va kitos personos visiem savo nuomonę prikišt nori, kad va, negerai čia taip, nes man taip nepatinka. Nesidaro gi taip sviete niekas. Taip kad ir toliau džiaugsmingai švęskit baubų šventę su tokia reikšme, kokia jums patinka smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Sorceress @ 2011 11 03, 15:57)
Vaida, man atrodo, kad jeigu žmonės kažką švenčia, tai ir reikšmę tose šventėse mato, bet va kitos personos visiem savo nuomonę prikišt nori, kad va, negerai čia taip, nes man taip nepatinka. Nesidaro gi taip sviete niekas. Taip kad ir toliau džiaugsmingai švęskit baubų šventę su tokia reikšme, kokia jums patinka smile.gif

drinks_cheers.gif
Matai aš aplamai susidariau nuomonę, kad Lietuvoje didžioji dalis žmonių depresuojantys, vegetuojantys (suprantama, kad yra dėl ko). Todėl tik bandai ką nors gera įnešti ir bando suėsti: negerai yra švęsti, mato blogi tik aplink. Reikia liūdėti liūdėti ir dar kartą liūdėti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Sorceress @ 2011 11 03, 13:43)
Neriekia google, pakanka knygų namuose ir bendro išsilavinimo.

Kaip nerašėt, gi sakėt, kad čia visiškai krikščioniška šventė.

Man, asmeniškai, vienintelė verta dėmesio religija. Nors esu ateistė, jei reikėtų rinktis būt religingai, linkčiau prie pagonybės.

Pagal Jūsų raišką, panašu, kad namuose tik "atleisk" stiliau knygos, o bendru Jūsų išsilavinimu drįstu labai abejoti: negalite apibrėžti, kas jums pagonybė, nežinote, net pačio termino kilmės, atsiradimo istorijos (čia nieko gerbtino pačiai pagonybei). religingai būti nesirenkama...tiesiog būnama arba ne.

Rašiau, kad krikščionybėje visais jos gyvavimo laikais pynėsi daug ikikrikščioniškų ritualų liekanų, šios šventės ypatingai stipri raiška susiformavo viduramžiais, kada ir susiformavo dabartinės šventės prasmės ir herojai (vėliau smarkiai kitę). Šiaip krikščionybė sėkmingai asimiliavo visas ikiklrikščioniškas žemdirbiškos europinės kultūros šventes, išskyrus Užgavėnes - nu niekaip netilpo.

Dar kartą klausiu, kas jums pagonybė? Vien Lietuvoje bent keturi man žinomi vietinės ikikrikščioniškos "pagonybės" pavidalai bandymo ją išpažinti. antikrikščioniškų - "pagoniškų" pavidalų net Lietuvėlėje laabai nemaža. Atsakyti nebūtina. Atsakykite kada nors sau.

Vaida L. Malonūs Jūsų išsakymai. Su viskuo sutinku ir pritariu. Kaip ir pačiai aptariamai šventei tiek, kiek joje šventumo.
Dėl moliūgų šventumo. Butaforijoje šventinėje ir pačioje šventėje- nieko šventa. Deja, bet tas pats vis labiau atsitinka su kitomis šventėmis. Vis daugiau komercijos ir mažiau šventumo ir šventimo. Tai, kas vyksta su aptariama švente - su retom išimtim - viena komercija. Jei išgyvenate kažką švento. Pritariu ir gerbiu.
Nekopijuoju kitų nuomonių - per daug skirtingomis nuomonėmis autorių perskaičiau šioje srityje, kad bandyčiau savąją atrasti
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 03 lapkričio 2011 - 16:19
Darant išvadas ( kad per daug nevoliot šios temos). reikia džiaugtis, kad esama žmonių kurie mėgaujas gyvenimu, JĮ ŠVENČIA ir tai perleidžia ateities kartoms. Reikia patiems skirti ir vaikams perduoti kada reikia švęsti o kada liūdėt (aplamai stačiatikiai ir kapinėse švenčia ir jiems tai normalu). Manau sukomersintas visas mūsų gyvenimas( ne tik šventės)- tiek kiek mes patys sau leidžiam mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Sorceress @ 2011 11 03, 17:52)
Kodėl kiekvienoje šventėje turi būt šventumas, tamysta labai dvatkiškai savo mintis dėstot.

Todėl kad mes visi Dievo vaikai lotuliukas.gif
AMEN 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaida L: 03 lapkričio 2011 - 16:30