Įkraunama...
Įkraunama...

Vestuvių scenarijai

Labas visiems. Esu naujokas šiouse forumuose. I jau spėjau pasinaudoti kai kurių pagalba. Ačiū.
Tikiuosi, jog į supermama.lt priimsite ir tėtį..... Man visi šie rūpesčiai ir džiaugsmai taip pat ne svetimi...
Atsakyti
Labas Smalsus tėti 4u.gif biggrin.gif Aišku kad priimsim, kuo mūsų daugiau tuo smagiau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(smalsus @ 2005 06 02, 11:08)
Labas visiems. Esu naujokas šiouse forumuose. I jau spėjau pasinaudoti kai kurių pagalba. Ačiū.
Tikiuosi, jog į supermama.lt priimsite ir tėtį..... Man visi šie rūpesčiai ir džiaugsmai taip pat ne svetimi...

Sveikas prisijungęs 4u.gif Kviečiu aktyviai bendrauti, pasidalinti savo patarimais ir nuomone thumbup.gif
Atsakyti
Panos, reiktu mums visosms (visiems smile.gif) susimetus jums po gera sokolada nupirkti. Aciu visiems uz patarimus!
Atsakyti
QUOTE(smalsus @ 2005 06 02, 12:08)

Labas, labas 4u.gif . Šaunu, kad prisijungei prie mūsų thumbup.gif . Tikrai nedarome jokios diskriminacijos ir priimam visus norinčius pasidalinti savo mintimis ir patarimais ax.gif . Turėsime dabar ir vyrioką savo tarpe, nes kažkaip tai dauguma merginų čia bendrauja. Aktyviai dalyvauk, nesikuklink 4u.gif
Atsakyti
Nersim super ideja su ledukais, as vis banadžiau kažką įsivaizduoti su tuo kiaušiniu, net buvau sugalvojus, kad jį paduoti vyrtą, apgaulę padaryt, o čia su ledukais tai gera idėja bus švariau gi biggrin.gif ir aplamai neblogų idėjų tu davei.
Na o žmona irgi neblogų idėjų pažėrei, manau reiks kažką pas mane pasikeist biggrin.gif ačiū 4u.gif
Atsakyti
Sveiki.Skaitinėdama patarimus piršliams, prisiminiau dar vieną įdomų dalyką, kurį galima padaryti per vestuves.Mes atšvietėme spalvotą jaunųjų nuotrauką , kur jie bučiuojasi ir kai muzikantai prašo mokinti piršlį bučiuoti jaunuosius,pasakėme,kad žinome, jog jaunieji jau moka bučiuotis ir iškėlėme atšviestą jų nuotrauką smile.gif Visi labai juokėsi.
Abiejų tėveliams dovanojome įrėmintas jaunųjų nuotraukas.
Per kitas vestuves nupirkome didelę taurę ir ją išgraviravome.Įpylėme butelį šampano į taurę ir kvietėme norinčius pasveikinti jaunuosius.Tai tie žmonės paima taurę, pasako linkėjimą ir išgeria šampano iš tos didelės taurės.
Jauniesiems, į kurių vestuves eisu rugpjūčio pabaigoje, žadu dovaoti puodelius , ant kurių būtų jų nuotrauka .Gali būti ir marškinėliai.Tik gail, kad pas mus tokių dalykų nedaro.Tai reikės važiuoti į kitą miestą.
Kai jaunieji grįžta iš gamtos, buvo suorganizuotas patikrinimas.Anksčiau buvo įprasta lėlę vystyti ir kt.Tai vienose vestuvėse nupirkome taurę,pilną konjako ir jauniesiems davėme užduotį , kas greičiau išgers.Jiems ilgai teko gerti, bet nepavyko.Mat ten buvo tokia stiklinė, kurioje konjakas niekad neišgeriamas smile.gif Taip specialiai padaryta.Mačiau kažkur,kad yra ir tokių aluas bokalų.
Labai įdomi mintis buvo, kai piršliams reikia persirengti ir jų ieško.Tai su vyru buvome persirengę palydovėmis, kurios sėdėjo autobusų stotelėje ir stabdė mašinas smile.gif Turėjau ilgų baltų plaukų peruką, trumpą suknelę.Nesu iš plonųjų, bet atrodė labai gerai.Kelis kartus pravažiavo pro šalį jaunieji, bet nesuprato, kad ten mes su vyru sėdime smile.gif Kai pasižiūrime į tas nuotraukas, kur persivilkę palydovėmis, tai ima juokas dar ir dabar smile.gif
Taigi šį kartą tiek smile.gif
Atsakyti
Va ir aš radau truputį, Gal kam kils kokių minčių mirksiukas.gif
inscenizacija "Senoviškos vestuvės"
Scenarijus

I dalis. Piršlybos

Troboje prie stalo sėdi tėvas ir drožia šaukštą, mama gamina valgį, jauniausioji šlavinėjasi, vyresnioji siuvinėja. Šnekučiuojasi.
Už durų pasigirsta varpelių žvangesys, vyriškų balsų šūksniai, daina. Vyresnioji pripuola prie langelio ir rikteli:
— Piršliai atvažiavo!
Daina garsėja:

Saulutė tekėjo, lapeliai mirgėjo,
O du broliai brolužėliai žirgelį balnojo. { 2 k.}

Žirgelį balnojo, su žirgu kalbėjo:
Oi, žirgeli juodbėrėli, josim į mergelę. { 2 k.}

Per laukelį jojau – laukelis dundėjo,
Kur pakliudžiau akmenėlį – ugnelė žėrėjo. { 2 k.}

O štai dajojau uošvelio dvarelį
nauji vartai užrakinti variniais rakteliais. { 2 k.}

Oi išeik išeik, uošveli tėveli,
ir priimki mane jauną ir mano žirgelį. {2 k.}

Su daina visi sueina į trobą, sako: "Tegul bus pagarbintas", - ir nusilenkia. Tėvai atsako: "Per amžius amen". Mergelė ( jauniausioji) sprunka slėptis. Piršlys apeina aplink stalą tris kartus, padeda ant jo duoną ir pradeda savo kalbą:
— Vai kad mudu paklydome, toli keliauname ir taip sutemo, kad neberandame kelio. Taip pamatėme žiburį ir užsukome, gal priimsite į nakvynę? Mudu geri vyrai ir dargi esame turtingi pirkliai, ir turime gana pinigų užsimokėti už nakvynę. O gal ir kokį andelį padarysime. Nebijokite, mes neapgausime, mes ne žydai, mes geri kupčiai. Mes perkame gražias avis. Naje, mes buvome nusipirkę labai didelį pulką avelių ir mudu varėmės. Bet aš, matai, senas, parpuoliau, o tos avelės jaunos greitos, išsisklaidė, išsilakstė… Ir mat jos išsigando, mislino, kad vilkas. O dagi ir sutemo. Tai susimildami priimkite mudu į nakvynę ir leiskite paieškoti jūsų namuose, gal kokia mūsų avelė užklydo, ar žąselė mums patiks.
Motina:
— Turime vieną žąselę, ale kad nelabai pūkuota, o avelių tai matėme buvo pilni laukai, bet pas mus, rodos, nei viena neužklydo, svetimos nematėme.
Piršlys:
— Leiskit paieškoti, gal ir rasim.
Motina:
— Ieškokit, ieškokit, jeigu rasite — pasiimkite, bet neimkite mūsų.
Piršlys:
— Ne ne ne, mes savąją pažįstame.
Piršlys ieško po lova, po stalu ir prieina prie merginos. Sušunka:
— Šita, šita mūsų avelė! O tu avele avele, gražioji avele, kaip mes tavęs ieškojome, bet ačiū Dievui, suradome.
Piršlys kreipiasi į motiną:
— Gaspadinėle, pavelyk mum pagirdyti avelę, ji labai ištroškus.
Piršlys išsiima buteliuką. Motina atneša stikliukus, ruošia užkandį.
Piršlys:
— Gaspadoriau, prašom prie stalo, — pila į stiklelius. — Gaspadorius turi girdyti, tai jo priedermė!
Visi susėda prie stalo, piršlys kalba su tėvais. Vaikinas ir mergina tūno kaip pelės po šluota ir klauso. Viską sutarę apie pasogą, apie vestuvių dieną, kreipiasi į jaunuosius:
— Ar judu sutinkate su viskuo, ką mes kalbėjome? Pasakykite, ką manote, dabar laikas.
Jaunieji:
— Kaip tėveliai darote, tai taip ir mum bus gerai.
Mergina paduoda dovanas: jaunikiui — rankšluostį ir šilkinę skepetaitę, tinkamą ant kaklo ryšėti, o piršliui — rankšluostį. Pasigirsta muzika, piršlys su jaunikiu atsisveikina ir išeina. Groja muzika. Pasirodo kvieslys (muzika prityla), kuris visus kviečia į vestuves. Rankoje turi lazdą, papuoštą gėlėmis, kaspinais, skambalėliais:
— Pirmiausia duodu garbę ponui dievui, sutvėrėjui dangaus ir žemės, ir tiems namams, ir tų namų pundatoriui ir pundatorkai, ir tam stalui kaip altoriui, linų žiedui, rugių kraujui, kviečių varpai.
Paklausykite manęs jauno kalbančio, kaip aukso varpelio skambančio, žalių rūtelių drebančių, šilkų kaspinėlių blizgančių. Siuntė mane pasiuntinį, iš anos čėslyvos vietos į tą čėslyvą vietą ne nuo ko kito, kaip tik nuo to pundatoriaus ir tos pundatorkos ir nuo to jauno jaunikaičio, žalio diemedžio.
Tas jaunas jaunikaitis išvydo jauną mergelę žaliam rūtų daržely, pasidabojo tą jauną mergelę kaip daržo žalią rūtelę, sukalbėjo meilius žodelius, sukeitė aukso žiedelius.
Aš prašau visus, didžius ir mažus, senus ir jaunus, labai žemai, kad būtumėte malonūs ir nesididžiuotumėte susirinkti į tą svotbą.
Nebūsite sotūs nei alkani, — yra kepenė išgatavota: jautis iškeptas, už krosnies ant šilko pakabintas, peilis įsmeigtas, įstatytas, — kas norės — atsipjaus, kas šlykštės — atsitrauks.
Atvažiuokite nesididžiuokite, atjokite nesibijokite, ateikite nesipeikite tiesiu vieškeliu, kurs akmenimis brukavotas, o kad akmenų nepriteko, riešutais išbarstė.
Aš jaunas pasiuntinėlis, mano mažas žirgelis, varaunos jūsų pilys tarp upių. Per upę jojau, žirgelis suklupo, kišenius prairo, visi žodžiai išbiro – ne aš vienas vynas, ir siuvikas vynas — katrus radau, pasakiau, o kurių neradau, nesakiau.
Baigusiam kalbą kviesliui tėvai padėkoja už kvietimą: „Dideliai dėkojame, tamsta, už kvietimą“, — ir apdovanoja: šeimininkai pinigais, merginos duoda skepetaitę ar gražią juostą.

II dalis. Vestuvės.

Mergvakaris

Kambary lieka merginos. Jaunoji sėdi, vyriausioji pamergė ir svočia pina kasas. Kitos merginos pina rūtų vainikėlius. Uždainuoja „Dainuok sesle“:

Dainuok sesule, kol dar laikelis,
Kol dar nesėdi šalia bernelis,
Prisės bernelis kaip erškėtėlis, {2 k.}
Ištars žodelį kaip akmenėlį. {2 k.}

(jaunoji verkauja)
Motule mano, širdele mano,
Kam pažadėjai mane berneliui,
Ar aš neskėliau ankstų rytelį, {2 k.}
Ar aš nedirbau sunkių darbelių. {2 k.}

Kėliau rytelį nepabudyta,
Dirbau darbelį nepamokyta,
Motule mano, širdele mano, {2 k.}
Kam pažadėjai mane berneliui? {2 k.}
Jaunosios išlydėjimas iš namų

Už durų pasigirsta skambalai. Atvažiavo jaunasi. Išeina pulkas į trobą.
Ant stalo – šventa duona ir šventa ugnis. Jaunieji apeina aplink stalą tris kartus ir jį pabučiuoja. Jaunoji paima indą su ugnimi (žvakę) ir paduoda jaunajam, nusilenkia ir pabučiuoja tėvui ranką.
Tėvas ją laimina:
— Laiminu tave naujam gyvenimui, dukrele, tenetrūksta tavo stalui duonos ir druskos, teneužgęsta tavo krosnyje ugnis.
Dainuojama daina „Aušta aušrelė“:

Aušta aušrelė, tek saulelė,
jau man laikas išvažiuoti,
dar man miela čia pabūti.
Palūkėkit, mieli broliai,
dar aš eisiu pas tėvelį
Tėvužėliui pasikloniot.

Verk tėvelis, verk senasai
mane jauną išleisdamas,
man dalelę paskirdamas.
Verk motulė, verk senoji,
mane jauną išleisdama,
man kraitelį sukraudama.

Jauniesiems "Išvažiavus į bažnyčią", likusieji puošia duris, uždega ant stalo žvakę, dengia stalus. Persirengėliai „užsėda“ stalą. Groja muzika.
Pasigirsta skambalai. Kažkas, įpuolęs vidun, sušunka: „Parvažiavo!“.
Nuotakos motina išeina pasitikti jaunavedžių. Ji neša ant lėkštelės duonos ir druskos ir du stiklelius vandens (duona ir vanduo – jungties simbolis). Einančius jaunavedžius apiberia grūdais, kad gyvenimas būtų vaisingas ir turtingas. Jaunavedžiai išgeria vandenį ir suvalgo duonos su druska. Tuomet visi eina prie stalo, kur jau linksminasi „jaunieji“ ir „pulkas“. Persirengėliai dainuoja:

Prašom, prašom svečius pas pečių!
Prašom, prašom brolius pas pečių!
Prašom, prašom panas pas pečių!

Nevalia svočiai už stalo sėsti!
Nerinktas, nepirktas, neišvaduotas!

Svočia atneša pyragą, papuoštą rūtomis. Piršlys duoda butelį, pamergės — saldainių. Tada persirengėliai dainuoja:

Tai valia svočiai (piršliui) už stalo sėsti,
Tai rinktas, tai pirktas, tai išvaduotas! {2 k.}

Persirengėliai užleidžia vietas tikrajam pulkui. Visi vaišinasi.
Žaidžiamas žaidimas — šokis „Adomėlis ir Barbora“, "Jaunikis ieško jaunosios užrištomis akimis".
Po linksmybių vėl visi susėda ir pradedami apdainavimai.

Piršlio apdainavimas

Piršly, piršly, kalės liežuvi,
Piršai, gyrei mūsų sesutei.
Sakei vištų penkiolika, o gaidžiukų šešiolika,
O kad aš nuėjau, nieko gero neradau.
Radau vieną viščiukę ir tą pačią mažiukę. {2 k.}

Svotų apdainavimas

Tai ponai svotai labai bagoti,
Ei, opapa, labai bagoti {2 k.}
Jie gaidžiais aria, vištomis akėja
Ei, opapa, vištoms akėja. {2 k.}
Per dvarą ėjo, vyžos šlepsėjo
Ei, opapa, vyžos šlepsėjo. {2 k.}

Po apdainavimų svočia pakviečia vėl pašokti.

Vainiko nuėmimas ir gaubimas

Kvieslys atsistoja ant kokios „kaladės“. Rankoje laiko papuoštą lazdą. Taria:
— Kad čia pribūtų mylimiausia motinėlė ir atneštų savo dukrelei o mūsų martelei šilkų skarelę ir uždėtų ant glotnios galvelės, nes jau laikas nuimti rūtų vainikėlį.
Nuotaka pradeda labai verkti. Motina atneša skarelę. Verkia ir motina, ir beveik visi vestuvininkai.
Svočia ir vyriausioji pamergė nuima vainiką. Svočia uždeda vainiką vyriausiajai pamergei ant galvos, o motina apgaubia nuotaką skepetaite.

Piršlio korimas

Persirengėliai skaito „Dekretą piršliui melagiui“.

„Štai artinas paskutinės valandos nepaprasto piršlio melagio. Prašau jūsų mylasties, ponai svečiai ir ponios viešnios, paklausyti to nusprendimo. Tas slaunus (garsus, įžymus) ir baisus nusprendimas išduotas yra metuose šiuose tuose, anuose, giltinė žino kuriuose, tai yra, tada, kada katės šunis pjovė, vėzdai žydėjo, pyragais snigo, baronkomis lijo. Tada tuose metuose plunksnos vandeny skendo, o akmenys pavirš plaukė, gaidžiai lojo, šunys giedojo, meškos burkavo, karveliai dudavo. Vilkas tokį trenksmą išgirdęs labai persigando ir nuleido uodegą, jis mislijo, kad ožiai vilkus pjauna ir po kelmais laidoja, išsigandęs kaip šoks per kelmą ir išspyrė vaikelį gražų, striuką, drūtą ir pilvotą. Tas vaikas capt! Ir nusitvėrė vilkui už uodegos; vilkas persigandęs pasileido bėgti. Bėgdamas užbėgo į sodžių N., tuo tarpu uodega vilkui nutrūko ir vaikas nukrito.
Dabar užaugo melagis ir suvedžiotojas svieto. Visų pirma jis sumelavo ir išviliojo šitą jauną gražią mergaitę tais žodžiais: „Eik, jauna patogi merga į tą bagotą vietą. Tu rasi: pieno prūdai, smetonos šuliniai, alaus sklepai, tvoros vėdarais tvertos, medaus šaltiniai, lašinių paltimis stogai stiegti (dengti), vaško pečiai nulipdyti, medaus užpečkiai, moteriškos sems, su regztėmis neš, su nosimis peš“.
O dabarčio iš to pasigyrimo, kai mes atėjom į tą slaunią vietą, nėr nei už lūpą ką kišti. Suvoksme mes dabar savo teisybę, kaip iš pečiaus kaktos šviesybę. Dabar, pons piršly, gyvas nebeliksi. Štai tiesdario zgaunas (galutinis) nusprendimas: „Ar į patalus suvynioti, rykštėmis užtvoti, ar už trijų sienų pastačius vilnų kuodeliais užmušti arba su maišu galvą sukirsti“.
Ale, pons piršly, nenusimink, būk linksmas kaip ožys, būk rūstus kaip pavasaris, kai nužudysme, visą tavo kūną išdirbsme ant visokių daiktų: iš kaktos — liktarna, iš nosies — pūčka (šautuvas, patranka), iš akių — ponkos (sagos) mergoms užsisagstyti, iš ūsų — šepetys batams tepti, iš ausų — rakandos (baldai), iš dantų — kaltai, iš gerklės — triūba, iš liežuvio — kylys tvoroms skaldyti, iš stemplės — šniūras, iš galvos — triūba, iš pilvo — būgnas, iš skūros — dumplės, iš kepenų — galąstuvas, iš letenų — kultuvės, iš rankų — grėbliai, iš bambos — mažoms mergaitėms birbynėlė; gaurus ir nagus suvysime į botagus, iš galo galelio — muštukėlis dūdai mušti. Gailėkis dabar, muškis į pilvo galą ir į pakalą (nugarą, užpakalį). Imkime ir pakarkime šitąjį baisų melagį“.
Jaunoji išvaduoja piršlį, apgaubdama rankšluosčiu.
Visi uždainuoja „Ar aš tau, sese, nesakiau“

Ar aš tau, sese, nesakiau,
Ar tau žodelio netariau
Pašluok darželį subatoj, atjos bernelis nedėlioj.
Atjoja ponai septyni, o jų tarnaičiai devyni.
Atjoja šelmis bernelis, kiek jis iškados padarys.
Pririšo žirgą prie tvoros, prie lelijėlės ir rūtos.
Pamuistė žirgas galvelę, išlaužė uosio tvorelę.
Bėgsiu per kiemą šaukdama, pas motinėlę verkdama.

Motule mano mieloji, vysta rūtelė žalioji.
Laistyk rūteles vandeniu, o lelijėles vyneliu,
Atžels rūtele iš šaknų, o lelijėlė iš laiškų.

Vestuvių dalyviai nusilenkia. Užgroja muzika ir visi išeina.
Atsakyti
Ir dar šiek tike užmirštų minčių ir idėjų, ką teko įgyvendinti.
Žaidimas. Kviečiamos dalyvauti poros.Gali būti 3, 4,5 .Svarbu turėti tiek lankų.Tada užgrojus muzikai reikia su tais lanakais poroms suktis taip, kad nenukristų.Laimi pora, kuri ilgiausiai išsilaiko sukdama lanką smile.gif
Po dvylikos tikrinome, kokia tarp jaunųjų meilė, t.y , kaip kriepiasi į vienas kitą, ar žino daug meilių žodelių.Paėmėme vaisų kivi ir subadėme jį degtukais.Tada jauniesiems liepėmė imti po vieną degtuką ir sakyti žodžius, kuriais jie vadina vienas kitą.Iš pradžių yra tų žodžių ( kiškeli, vyšnele, mažute ir t.t.), paskui jų pritrūksta.Tada gali padėti svočia jaunajai, o piršlys - jaunikiui.
Prieš važiuojant į gamtą ir žinant tikslią vietą galima paslėpti kokį įdomų daiktą ir pavadinti jį laimę nešančiu.Ir ,kai yra laiko , pasiūlyti paieškoti to daikto.Žodžiu,pažaisti šiek tiek šilta šalta.Užduotis, kas atras greičiau.Buvau paslėpusi medyje nedidelę pasagėlę.Ieškojo ilgokai, bet visiems patiko.
Gamtoje žaidėme tokį žaidimą: ištiesiam piršlio juostą, jos galai šiek tiek užlenkiami.Tada mergina klupia ant vienos pusės piršlio juostos, vaikinas - ant kitos.Tad rankas tegul pora laiko už nugaros ir lenkiantis pasibučiuoti.Ne visiems tai pavyksta. Gal ir žinomas šis žaidimas.
Na ,rodo, šiam kartui viskas smile.gif
P.S.Skrajokle, jau nusiunčiau tau žaidimus.
Atsakyti
Nersim širdingai tau dėkoju 4u.gif mirksiukas.gif malonu labai. Nes man žaidimų labai reikia, nes visas pagrindinis baliukas vyks sodyboje, kur jaunimas tikisi žaidimų, atrakcijų ir pan... taigis, jei turėsi dar idėjų, busiu labai labai dėkinga už pasiūlymus wub.gif
Atsakyti
Prideti failu negaliu, neturiu pakankamai zinuciu, bet galiu viska nukopijuoti, kadangi viska nusikopijavau. Bet gal autore tegu pati ideda savo, nesinori pazeisti autoriniu teisiu tongue.gif Bei jei ji leis, galiu padeti....
Atsakyti
QUOTE(Skrajoklė @ 2005 06 07, 19:45)
Nersim širdingai tau dėkoju  4u.gif  mirksiukas.gif  malonu labai. Nes man žaidimų labai reikia, nes visas pagrindinis baliukas vyks sodyboje, kur jaunimas tikisi žaidimų, atrakcijų ir pan... taigis, jei turėsi dar idėjų, busiu labai labai dėkinga už pasiūlymus  wub.gif

Na viena zaidimeli nebloga jaunimui ir as zinau, mes per vestuves darem tai super isejo, tik reikia palaukti kada jau visi bus biski apsile mirksiukas.gif
Reikia sustatyti 4,5,6 kiek nori kedziu ir susodinti pamerges ar siaip damas, o pabroliai kazkur turetu buti per atstuma, ar savo vietose prie stalo vienu zodziu pagal situacija. Ir tada pamergiu prasai, kad atnestu is pabrolio pvz kaklaraisti ir viena kede patrauki, kuri nespeja atsisesti ta iskrenta. Ir taip sugalvoji tiek daiktu ir butinai kelnes ant galo ax.gif , kiek dalyviu yra ir po kiekvieno daikto patrauki viena kede.
Tikiuosi aiskiai aprasiau, jei ka klauskit.
Atsakyti