Na, daug neišmanau apie baltų dievybes
Pasiieškojau tinkle, gal ir "ne į temą", tačiau man įdomu pasirodė:
"...Vokiečiai Parusny XII a. sunaikino šventyklą, viduryje visados žaliuojantis ąžuolas, prie kuriuo žyniai deginę amžinąją ugnį. Ąžuolo kamiene buvo trys uoksai (drevės?), kuriuose trys dievybės (medžio stabai) stovėjo. Vienas pagyvenęs vyras, narsiu ir raudonu veidu, garbanota barzda, ant galvos tvaskančioms liepsnom, rankoje laikantis vylyčias (strėles). Gyventojai vadinę jį savo didžiausiu dievu Perūnu, arba Perkūnu. Antras stabas - grakštus jaunikaitis, su varpų vainiku ant galvos, linksmo veido, vadino jį Trimpa (Patrimpas, Potrimpas), arba Drimba, arba Jorė. Kaip patarlėje sakoma: "Eik sau po Trimpų." Trimpa - pavasario, laimės, ramybės, gausumo davėjas, globėjas gyvulių (kaip ir Šv. Jurgis, Jurginės), oro ir javų. Aukojo jam javų pėdus, mirą, gintarą, vašką ir vaikus, jis didžiai mėgęs žmogaus kraują. Jo garbei laikomas žaltys. Jam aukojant, vyriausias kunigas tris dienas pasninkaudavo, ant žemės gulėjęs ir į šventą ugnį smilkalus mėtęs. Vadino jį Jore (Jurgis!). Kai pavasarį ledas, sniegas nutirpsta tada krūmuose pasirodo Jorė, kitaip žalesa; vadino jį Sausjurgiu arba Šlapjurgiu pagal pavasarį (šlapias ar sausas). Dar ir dabar stokodami pašaro žmonės dejuoja senu įpročiu: "Ai Jorutale, kame esi?" Nes Jorė ateina paveikti bado, kuris kaip smakas rijo žmones ir gyvulius, todėl Jorai atėjus, ne vien žmonės, gyvuliai ir paukščiai džiaugiasi, todėl jį dar vadino Ganykliu, Bandaganiu. dar ir šiandien visuose šiaures tautose jis didžiai garsus. Trečias stabas vaizdavo išblyškusį senį, rūstaus veido, nutysusia barzda, išdriskusiu galvos nuometu, panašų į numirėlį. Vadino jį Smerčiu, arba Giltine, Pikuliu, Piktuliu, Drebkuliu, Dargūnu, Galūnu, Pragartu, Jodu, Bubiu, Ragočiu, Kipšu, Kelmu, Juodžiu, Galgiu, Viliūnu, Velniu, Bildžiuku, Pikčiu, Tratintoju. Kaip Jorė viską veisęs taip Pikulis visą naikinęs.Čia tik maža ištraukėlė... Vardai, patys matot, nelabai tinkami vaikui... Stengiausi ką nors surasti maždaug tinkančio, bet nelabai...
Mergyčių tai rimtai daug gerų vardų
Na, bet šiaip du pažįmėti vardai man gan gerai skamba, bet gal ne visai tas, ko reikia... Pvz, vietoj Jorė-Joris, juk beveik tas pat
O Viliūnas... Na man gražu, ką aš žinau, nors suprantu, kad ko gero irgi netinka...
Galima ir daugiau pasiskaityt...
http://www.lietuvos....ai/lt_index.htm