Aš tai graikų mitologijos vardą vieną nerealų mergaitei buvau sugalvojus. Bet gimė berniukas...visai nemitologinis
QUOTE(muxxe @ 2006 12 08, 11:47)
Man taip pat Lietuvišli, mitologiniai vardeliai patinka
Sakėm dukrytei duosim Saulutės vardą
Tada visa šeimyna bus tikra, lietuviška
Sakėm dukrytei duosim Saulutės vardą
Tada visa šeimyna bus tikra, lietuviška
na, vardas Saulė tikrai ne pagoniškas. Jis tik XX a. pradžią tesiekia.
Bet vardas tai nerealiai gražus. Pats gražiausias. Gal todėl, kad tai mano vardas
O mūsų šeimynoje irgi vardai visi lietuviški: Saulė, Saulius ir Ugnius...
QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 08, 15:12)
Aš tai graikų mitologijos vardą vieną nerealų mergaitei buvau sugalvojus. Bet gimė berniukas...visai nemitologinis
graikų mitologiniai vardai gal ir gražu, bet neduočiau vaikui, nes ne lietuvių
QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 10:14)
na, vardas Saulė tikrai ne pagoniškas. Jis tik XX a. pradžią tesiekia.
Bet vardas tai nerealiai gražus. Pats gražiausias. Gal todėl, kad tai mano vardas
Deivė Saulė (Saulelė, Saulytė, Saulužė, Dievo duktė, Svaistiksas, Swaistiks, Sotvaras) - senovės lietuvių mitologijoje buvo Mėnulio žmona (kartais seserimi), o visos žvaigždės (Žemė, Aušrinė, Vakarinė, Indraja, Vaivora, Žiezdrė, Sėlija) - dukterimis. Šis tikėjimas susiformavo matriarchato laikotarpiu, kai dar viešpatavo grupinės santuokos, kai tuoktis galėjo broliai su seserimis, kartais ir tėvai su vaikais. Kad Saulė siuntė piršlius pas Mėnulį, taip pat nurodo, matriarchato laikus, kai viešpatavo paprotys moterims rinktis vyrą ir siūlyti tuoktis. Kai kur sakoma,kad Saulei meilinosi jos broliai Ryto ir Vakaro žaros- juodas ir baltas žirgas.
QUOTE(Isila @ 2006 12 11, 11:35)
graikų mitologiniai vardai gal ir gražu, bet neduočiau vaikui, nes ne lietuvių
Deivė Saulė (Saulelė, Saulytė, Saulužė, Dievo duktė, Svaistiksas, Swaistiks, Sotvaras) - senovės lietuvių mitologijoje buvo Mėnulio žmona (kartais seserimi), o visos žvaigždės (Žemė, Aušrinė, Vakarinė, Indraja, Vaivora, Žiezdrė, Sėlija) - dukterimis. Šis tikėjimas susiformavo matriarchato laikotarpiu, kai dar viešpatavo grupinės santuokos, kai tuoktis galėjo broliai su seserimis, kartais ir tėvai su vaikais. Kad Saulė siuntė piršlius pas Mėnulį, taip pat nurodo, matriarchato laikus, kai viešpatavo paprotys moterims rinktis vyrą ir siūlyti tuoktis. Kai kur sakoma,kad Saulei meilinosi jos broliai Ryto ir Vakaro žaros- juodas ir baltas žirgas.
Puiku, kad moki šaltinius cituoti, bet aš nesakiau, kad Saulė nebuvo mitologinis personažas. Aš tik sakau, kad toks moteriškas vardas nėra pagoniškas, t.y. juo nebuo mergaitės vadinamos pagonybės laikais
QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 11:40)
Puiku, kad moki šaltinius cituoti, bet aš nesakiau, kad Saulė nebuvo mitologinis personažas. Aš tik sakau, kad toks moteriškas vardas nėra pagoniškas, t.y. juo nebuo mergaitės vadinamos pagonybės laikais
ai, tai ne taip tave supratau
o kaip man sužinot ar Gailius mitologinis vardas kaip kad man pasakojo?
QUOTE(Mikasiene @ 2006 12 08, 16:12)
Niu, o koks tas nerealus vardas?
QUOTE(Isila @ 2006 12 11, 16:37)
ai, tai ne taip tave supratau
Yra toks Kuzavinio ir Savukyno "Lietuvių vardų kilmės žodynas", paskutinis leidimas 2003. Pamėgink
QUOTE(saulala @ 2006 12 11, 18:49)
Yra toks Kuzavinio ir Savukyno "Lietuvių vardų kilmės žodynas", paskutinis leidimas 2003. Pamėgink
dėkui dėkui, pasidomėsim. Nes žinau, kad Gailius trumpinys yra. Bet va, papasakojo tą istoriją apie paskutinį pagonį žynį, tai ir suku galvelę
QUOTE(rutelelt @ 2006 11 30, 14:46)
yra buvęs ir dievas Pizius... jis su pirmąja povestuvine naktimi susijęs ar pan.
na, bet čia juokauju, tikrai niekam nesiūlau.
Zinai apie Piziu jau buvau girdejus spresdama kryziazodzius.Pasiuliau vyrui sakau jei gims berniukas, tai pagalvojo kad nesveika esu.
Isila tavo grazus,retas vardas.Ka reiskia?
na, bet čia juokauju, tikrai niekam nesiūlau.
Zinai apie Piziu jau buvau girdejus spresdama kryziazodzius.Pasiuliau vyrui sakau jei gims berniukas, tai pagalvojo kad nesveika esu.
Isila tavo grazus,retas vardas.Ka reiskia?
xixixi... Geras turbut dievas tas Pizius buvo...
Man gražūs mitologiniai vardai
priklauso dar nuo vardo, bet šiaip nelabai
Atene grazus vardas