QUOTE(zaiza66 @ 2007 01 11, 14:10)
o kaip tu jas gamini ?sutrini ir tiek ar dar kazkokiu priedu dedi????pasivaiskciojimo metu pusyne maciau auga keleta tik nezinau kaip juos ruosti???
Neturint preso namų sąlygomis šaltalankio aliejų galiam pasigaminti dviem būdais.
Pradžia vienoda: uogas sutrini (geriausia virtuviniu kombainu, nes reikia labai sutrinti, arba sulčiaspaude), išspaudi sultis, tada:
1) Sultis supili į puodą, palieki parai kambario temperatūroje. Tada nugraibai nuo paviršiaus nusistovėjusį aliejų. Aliejus bus ryškus, teplus, jo bus palyginti nedaug. Sultis suvartoji atskirai (jose irgi labai daug vitaminų, pasaldinus ir praskiedus jos pasakiškai skanios).
2) Daugiausia aliejaus lieka išspaudose, likusiose išspaudus sultis, nes iš sėklų namų sąlygom jį išspausti labai sunku. Išspaudas reikia apdžiovinti nekarštoje praviroje orkaitėje (kad įkišus ranką būtų šilta, bet ne karšta). Išdžiūvusias sumalti kavamale. Tada užpilti nerafinuotu saulėgražų ar alyvuogių aliejumi (santykiu 1x1 arba 1x1,5). 3 sav. laikyti tamsioje vietoje, vis pamaišant, tada nukošti. Aliejus bus ne tokios ryškios spalvos, neteps drabužių (todėl labai tinka odai tepti), bet gydomosios savybės nei kiek neblogesnės, be to, jo gaunama daugiau.
Tikiuos, pravers