Cia radau internete nebloga straipsni apie gelezi, tai cituoju:
Daugiausiai geležies turintys produktai:
Raudona mėsa (jautiena, veršiena, kepenys
Žuvis, paukštiena
Burokėliai
Pupos, pupelės, žalieji žirneliai
Raudongūžiai kopūstai
Krienai
Petražolės, dilgėlių, burokų lapai
Grybai
Kiaušinių tryniai
Džiovinti vaisiai, riešutai
Slyvos, granatai, žemuogės, vynuogės
Morkos
Pomidorai
Net bulvės
Tačiau manoma, kad žmogaus organizmas pasisavina tik 1/10 su maistu gaunamos geležies. Todėl tais gyvenimo laikotarpiais, kai geležies organizme sumažėja, reikėtų vartoti maisto papildų su geležimi. Geležies pritrūksta pastojus ir maitinant, valgant vegetarinį maistą, sergant mėnesinėmis, paauglystėje, po operacijų.
Pieno produktai trukdo pasisavinti geležį. Geriausiai geležis pasisavinama su vitaminu C, todėl mėsą patariama valgyti su daržovėmis. Geležį iš organizmo išveda pienas, kava bei arbata, todėl geriant daug šių gėrimų irgi reikėtų vartoti geležies papildų. Iš daržovių žmogus pasisavina 2-10 proc. geležies, o iš raudonos mėsos - net 20-40 proc. Iš augalinių produktų geležis net 3 kartus geriau pasisavinama, kai šie produktai valgomi su mėsa, žuvimi ar paukštiena.
Ka as nuo saves galiu pasakyti. Su maistu man sudetinga, as labai daug ko nevalgau.. Mano Hg 103, tai gydytoja israse Tardyferon ir liepe valgyt maisto produktu, turinciu daug gelezies. Tai tabletes geriu, o del maisto..
kaip greitai bėga laikas..Atostogos
Maljorkoj