Turiu galvos skausmą Prieš atsigulant į ligoninę buvome pirkę pusę kiauliuko ir buvau paruošusi kumpio gabaliukus rūkymui.Mano šeimyna niekaip nesugebėjo isisūrėjus nuvežti juos išrūkyti.Kai aš grįžus iš ligoninės pati nuvežiau pas žmones kur rūko,pasirodo sezonas rūkymo pas juos baigėsi,taip ir grižau su savo neišrūkytais kumpeliais.Kadangi daugiau nežinau,kas galėtų išrūkyti,sėdžiu ir sprendžiu,ką dabar daryti.Kabinčiau balkone ,kad sudžiūtų,bet vienas dalykas balkonas pietų pusėje ir pastoviai saulė,antras dalykas mano kumpeliai yra su nestoru lašiniuku,gabaliukai apie kilogramą svorio, ką patartumėte daryti.Ačiukas.
Papildyta:
Turiu panašų krepšį.
QUOTE(Mamiliukas @ 2006 11 27, 13:15)
Labas,
tema labai įdomi, gaila, kad niekas neatsiliepia.
Esu pati vytinusi kumpį, nugarinę ir išpjovas - mes 'pasimaišę' dėl tokių skanumynų. Tikros technologijos nežinau, dariau taip, kaip mano tetos kaime daro. Eiga tokia: mėsytę įtrinti druska (1 valg.š. - 1 kg mėsos), pipirais ir česnakais (jų pagal skonį ir pageidavimą), galima į šį mišinį įberti truputį cukraus - tetos sako, kad tada mėsa raudonesnė. Taip paruoštą mėsa 3-4 dienas laikyti šaltai (bet ne šaldytuve) dubenyje (išsiskirs šiek tiek skysčio), kasdien pavartant - kad vienodai įsigertų prieskoniai. Paskui mėsa ištraukiama, nuvarvinama ir pakabinama gerai (net labai gerai) ventiliuojamoje šaltoje patalpoje. Vytinimo laikas priklausys nuo ventiliacijos efektyvumo, norimo išdžiuvusios mėsos kietumo ir, žinoma, mėsos gabaliuko dydžio. Pvz. išpjovą džiovinu nuo 2 savaičių (apdžiuvusi plutelė, bet vidus minkštas) iki 4-5 savaičių visa mėsytė sukietėja kaip brinza - niam niam.
Tai tiek - jei dar turi klausimų, bandysiu padėti
Skanaus!
tema labai įdomi, gaila, kad niekas neatsiliepia.
Esu pati vytinusi kumpį, nugarinę ir išpjovas - mes 'pasimaišę' dėl tokių skanumynų. Tikros technologijos nežinau, dariau taip, kaip mano tetos kaime daro. Eiga tokia: mėsytę įtrinti druska (1 valg.š. - 1 kg mėsos), pipirais ir česnakais (jų pagal skonį ir pageidavimą), galima į šį mišinį įberti truputį cukraus - tetos sako, kad tada mėsa raudonesnė. Taip paruoštą mėsa 3-4 dienas laikyti šaltai (bet ne šaldytuve) dubenyje (išsiskirs šiek tiek skysčio), kasdien pavartant - kad vienodai įsigertų prieskoniai. Paskui mėsa ištraukiama, nuvarvinama ir pakabinama gerai (net labai gerai) ventiliuojamoje šaltoje patalpoje. Vytinimo laikas priklausys nuo ventiliacijos efektyvumo, norimo išdžiuvusios mėsos kietumo ir, žinoma, mėsos gabaliuko dydžio. Pvz. išpjovą džiovinu nuo 2 savaičių (apdžiuvusi plutelė, bet vidus minkštas) iki 4-5 savaičių visa mėsytė sukietėja kaip brinza - niam niam.
Tai tiek - jei dar turi klausimų, bandysiu padėti
Skanaus!
tikrai niam niam
Siandien nusipirkau visa galini kumpi (virs 10 kg), apibarsciau druska, pipirais, cesnaku, lauro lapais. Laikysiu suryme 2 savaites, po to pakabinsiu 2-ame aukste ir vytinsiu.... niam niam
QUOTE(ritat29 @ 2010 10 21, 19:51)
Siandien nusipirkau visa galini kumpi (virs 10 kg), apibarsciau druska, pipirais, cesnaku, lauro lapais. Laikysiu suryme 2 savaites, po to pakabinsiu 2-ame aukste ir vytinsiu.... niam niam
ar jau esate bandziusi sita procesa
o pas mane vytinasi du jautienos ispjovos gabaleliai balkone..jau neuilgo ragausim..siaip galiuku atjovus buvau, tai pipiru padauginta pas mane
QUOTE(georgiana @ 2010 10 22, 14:05)
ar jau esate bandziusi sita procesa
Tokiu budu vytinsiu jau 3 metus, uzpernai per ziema 2 kumpius isvytinau. Si recepta suzinojau is savo kriksto mamos. Pamenu, kai buvau maza daznai Velykas svesdavome pas mano kriksto mama kaime ir visada budavo vytinto kumpio
QUOTE(ritat29 @ 2010 10 23, 09:56)
Tokiu budu vytinsiu jau 3 metus, uzpernai per ziema 2 kumpius isvytinau. Si recepta suzinojau is savo kriksto mamos. Pamenu, kai buvau maza daznai Velykas svesdavome pas mano kriksto mama kaime ir visada budavo vytinto kumpio
o kieki is akies darai ir laikai sausai po to ir vesiai ar kaip, gal placiau btu galima, aciuka kazkur buvau skaicius tavo sedevra nes pagal nicka pamenu ir nerandu dabar
quote=georgiana,2010 10 24, 12:43]
o kieki is akies darai ir laikai sausai po to ir vesiai ar kaip, gal placiau btu galima, aciuka kazkur buvau skaicius tavo sedevra nes pagal nicka pamenu ir nerandu dabar
[/quote]
Galima ir placiau Kumpi nupirkau 2010 10 21 ir uzsudziau per pietus (10 kg kumpio su kaulu, 2 kg druskos, didelis pakelis maltu juoduju pipiru, mazas pakelis maltu kvapiuju pipiru, 4 vidutines galvutes cesnako, sauja lauro lapu) kumpi apibarsciau ir itryniau visais priedais ir siandien jis atrodo taip:
Siuo metu jis sudosi namuose, bet antradieni as ji isnesiu i antra auksta ir dar laikysiu suryme iki 2010 11 05/06. Paskui pakabisiu antrame aukste ir vytinsiu (antras aukstas nekurenamas, ten salta ir gerai vedinama, kai pakabinsiu, dar ikelsiu foto).
Taigi kol kas tiek, jei noresite dar ko nors paklausti - visada prasom
o kieki is akies darai ir laikai sausai po to ir vesiai ar kaip, gal placiau btu galima, aciuka kazkur buvau skaicius tavo sedevra nes pagal nicka pamenu ir nerandu dabar
[/quote]
Galima ir placiau Kumpi nupirkau 2010 10 21 ir uzsudziau per pietus (10 kg kumpio su kaulu, 2 kg druskos, didelis pakelis maltu juoduju pipiru, mazas pakelis maltu kvapiuju pipiru, 4 vidutines galvutes cesnako, sauja lauro lapu) kumpi apibarsciau ir itryniau visais priedais ir siandien jis atrodo taip:
Siuo metu jis sudosi namuose, bet antradieni as ji isnesiu i antra auksta ir dar laikysiu suryme iki 2010 11 05/06. Paskui pakabisiu antrame aukste ir vytinsiu (antras aukstas nekurenamas, ten salta ir gerai vedinama, kai pakabinsiu, dar ikelsiu foto).
Taigi kol kas tiek, jei noresite dar ko nors paklausti - visada prasom
Aciu labai ritat29, lauksim kitu nuotraukeliu jeigu nesunku, tad ir mes meginsime gaminti, tik prisibijau, kad teks mazesni pirkti aplinkui nerandu kad kas toki dideli paradvineti, beje kai jau ateina laikas valgyti kur jus ji laikote juk tokio didelio is karto nesuvalgysi? ar pas JUs greitai jis dingsta ar isdalinate artimiesiems, nes manau 10 kg ne taip lengva suvalgyti vat mes kada vytinom soninuke tai ir liko gabalas tasytis is kampo i kampa, tad teko supjauastyti spirgiukams
QUOTE(georgiana @ 2010 10 25, 09:11)
Aciu labai ritat29, lauksim kitu nuotraukeliu jeigu nesunku, tad ir mes meginsime gaminti, tik prisibijau, kad teks mazesni pirkti aplinkui nerandu kad kas toki dideli paradvineti, beje kai jau ateina laikas valgyti kur jus ji laikote juk tokio didelio is karto nesuvalgysi? ar pas JUs greitai jis dingsta ar isdalinate artimiesiems, nes manau 10 kg ne taip lengva suvalgyti vat mes kada vytinom soninuke tai ir liko gabalas tasytis is kampo i kampa, tad teko supjauastyti spirgiukams
Nors jis atrodo didelis, bet kazkaip labai greitai susivalgo (labai skanu vakare prie televizoriaus pakramtyti; jei nelauktai ateina sveciai, o saldytuve tuscia lekiu i antra auksta su peiliu - stai ir vaises; kartais nusinesu i darba; idedu lauktuviu broliui - taigi kumpio kaip ir nebuta ). Kumpis nuolat kabo antrame aukste, kai reikia nueinu su peiliu ir atsipjaunu.
QUOTE(ritat29 @ 2010 10 25, 12:05)
Nors jis atrodo didelis, bet kazkaip labai greitai susivalgo (labai skanu vakare prie televizoriaus pakramtyti; jei nelauktai ateina sveciai, o saldytuve tuscia lekiu i antra auksta su peiliu - stai ir vaises; kartais nusinesu i darba; idedu lauktuviu broliui - taigi kumpio kaip ir nebuta ). Kumpis nuolat kabo antrame aukste, kai reikia nueinu su peiliu ir atsipjaunu.
Ir as turiu klausymu
Per kiek laiko mazdaug issivytina? Kaip salta turi buti patalpoje. Turi buti + ar gali buti ir - temperatura?
Aciu
Nesu vytinus saltai, musu seimoje ispjovas ir nugarines vytina prie radiatoriaus.
QUOTE(Beautiful Life @ 2010 10 25, 20:24)
Ir as turiu klausymu
Per kiek laiko mazdaug issivytina? Kaip salta turi buti patalpoje. Turi buti + ar gali buti ir - temperatura?
Aciu
Nesu vytinus saltai, musu seimoje ispjovas ir nugarines vytina prie radiatoriaus.
Per kiek laiko mazdaug issivytina? Kaip salta turi buti patalpoje. Turi buti + ar gali buti ir - temperatura?
Aciu
Nesu vytinus saltai, musu seimoje ispjovas ir nugarines vytina prie radiatoriaus.
Vytinasi apie 2 menesius (ir kabo tol, kol lieka tik kaulas ), o temperatura buna ivairi, priklauso nuo oro lauke (visa sia ziema langai buvo apserksnije). As taip pat vytinau ispjovas antrame aukste, gavosi super.
Minusine temperatura istraukia nereikalinga dregme is mesos.