HašlamaPuikus "vieno puodo" patiekalas iš armėnų virtuvės - kartu ir sriuba, kartu pagrindinis patiekalas. Pagal taisykles hašlama turi būti gaminta iš ėriuko mėsos, pas mus kavinėse ir restoranuose dažniausiai gamina iš gan riebios jautienos - krūtininės dalies, o mūsų namuose hašlama visuomet yra gaminama iš veršienos. Dabar pasigirsiu, kad mano vyras meistriškai gamina hašlamą 1 - 1,2 kg mėsingų veršienos šonkauliukų
3-4 vdutinio dydžio pomidorai
2 vidutinio dydžio paprikos
1 aitrioji paprika (pagal pageidavimą)
2 vidutiniai svogūnai
1 - 1,2 kg bulvių
džiovintas bazilikas
50 - 100 ml balto sauso vyno
50g sviesto (pagal pageidavimą)
druska, žiupsnelis cukraus, lauro lapai
Šonkauliukus supjaustyti nedideliais gabaliukais - po vieną-du šonkaulius, užpilti vandeniu ir virti. Кai šonkauliukai beveik išvirę, juos išimti, sultinį perkošti. Į puodą sudedame pomidorus supjaustytus griežinėliais, vos-vos pabarstome juos cukrumi (labai-labai lengvai), ant viršaus sudėti šonkaulius, juos uždengti supjaustyta žiedais paprika, papriką uždengti svogūno žiedais ir ant viršaus - bulves. Jas arba paliekame nesupjaustytas, arba maksimum supjaustome per pusę. Pasūdyti. Užpilame sultiniu taip, kad sultinys tik uždengtų bulves, puodą uždengiame ir maždaug 40 minučių pamirštame, kad kažką turime ant ugnies. Ugnis turi būti silpna-silpna. Po to įpilame vyno (nebūtinai), įdedame lauro lapą ir sutriname delnuose džiovintą baziliką (geriausiai violetinį). Ir ant mažos ugnies dar palaikome 5-7 minutes. Po to dedame ant viršaus gabalėlį sviesto (nebūtinai
, palaukiame, kol sviestas ištirps ir skanaus
.