Karpatė
Labai populiarus lenkiškas plikytos tešlos pyragas, toks didelis ekleras pavadinimas kilęs nuo kalnų - Karpatų pavadinimo.
Tešlai:
1 st. vandens
50 g sviesto
150 g miltu
30 g krakmolo
puse a.saukstelio kepimo milteliu
5 dideli kiausiniai arba 6 mazi
Kremui:
1 l pieno
8 tryniai
1 - 1,5 st. cukraus
pusė stiklinės miltų
pusė stiklinės krakmolo
(vanilinis cukrus) lub (citrinos žievelės nutarkuotas geltonasis sluoksnis ir citrinos sultys)
150 g sviesto
400 ml. grietinėles
Tešla:
Užvirinti vandenį su sviestu, įpilti miltus su krakmolu ir kepimo milteliais ir intensyviai išmaišyti. Truputį ataušinti ir po vieną įmušti kiaušinius. Orkaitę įkaitinti iki 220 - 230 C. Tešlą padalinti į 2 dalis: arba išspausti iš kond. maišelio su dideliu antgaliu arba išlyginti peiliu ant kepimo popieriaus. (Kiekviena dalis maždaug turi būti kaip pusė standartinės skardos per visą orkaitę). Kepti apie 35-40 min. Išjungti orkaitę ir palikti dar penkiolikai minučių. Išimti, ataušinti.
Kremas:
Trynius gerai ištrinti su cukrumi (ir van. cukrumi), miltais ir krakmolu. Palaipsniui pilti pieną ir išmaišyti. Šildyti ant labai mažos ugnies visą laiką maišant ir stebint, nes masė linkusi pridegti. Kai masė sutirštės ir užvirs (bus toks lengvas geizerinis variantas - bulk ), nukaisti nuo ugnies. Truputį pravėsinti, tada įdėti citrinos žievelę ir įpilti sultys, išmaišyti ir įdėti sviestą, tegul ištirpsta, vėl išmaišyti ir ataušinti. Išplakti grietinėlę ir atsargiai sujungti su ataušusiu kremu.
Lakštus pertepti kremu, viršų pabarstyti c. pudra. Palikti porai valandų kad susigertų
Aš dariau iš pusės normos ir kepiau vieną lakštą, kurį perpjoviau. Kitą kart darysiu kaip priklauso.... nes skaaaaaaaanuuuuuu ir maža buvo
buzhiukas
viskas priklauso, kiek laiko marinuosi vištytę. Jeigu porą valandų, tai nereikia nuplauti, bet jeigu apie parą, tai geriau nuplauti, nes gali būti persūru. Tu turi omeny įdarytą vištą su riešutais? mano
Vištos odą nuimti labai paprasta.
Geriausia paimti didelę vištą apie 2 kg. Ir piršteliais pradedi listi tarp odos ir mėsos taip... jeigu kažkur neatsiskiria, tai tada su peiliu truputi padedi ir vėl pirštais. Kai prieini prie sparnelių sąnarių - ,tai tada išpjaut pagal sąnarį. Kulšeles išversti iš odos ir nukapoti galiukus.... jooooooo... atrodo kaip žmogėdrų pietūs
Po to prikemši tuo faršu, kuris patinka. Dėl mažų skylučių jaudintis nereikia, o didesnes aš dantų krapštukais sutvirtinu. Kakliuką tiesiog pakišu po apačia. Siūlas labai pjauna, man nepatinka
Taip viskas atrodo
viskas priklauso, kiek laiko marinuosi vištytę. Jeigu porą valandų, tai nereikia nuplauti, bet jeigu apie parą, tai geriau nuplauti, nes gali būti persūru. Tu turi omeny įdarytą vištą su riešutais? mano
Vištos odą nuimti labai paprasta.
Geriausia paimti didelę vištą apie 2 kg. Ir piršteliais pradedi listi tarp odos ir mėsos taip... jeigu kažkur neatsiskiria, tai tada su peiliu truputi padedi ir vėl pirštais. Kai prieini prie sparnelių sąnarių - ,tai tada išpjaut pagal sąnarį. Kulšeles išversti iš odos ir nukapoti galiukus.... jooooooo... atrodo kaip žmogėdrų pietūs
Po to prikemši tuo faršu, kuris patinka. Dėl mažų skylučių jaudintis nereikia, o didesnes aš dantų krapštukais sutvirtinu. Kakliuką tiesiog pakišu po apačia. Siūlas labai pjauna, man nepatinka
Taip viskas atrodo
kaip to torto "... malonumas", kur voveriena dare skonis ir ar lengvas sitas tortas
Glacee, o gal žinai kokį patiekalą su aviena? Gavau pora kumpių ir nežinau, kip juos apdoroti, kad būtų skanu.
QUOTE(Moonlit @ 2006 12 30, 16:31)
Glacee, o gal žinai kokį patiekalą su aviena? Gavau pora kumpių ir nežinau, kip juos apdoroti, kad būtų skanu.
as rytoj kepsiu avino slauni kepiau avienos kumpi per kaledas, gavos labai skaniai. o procesas paprastas. avienos kumpi istrinti druska, pipirais, rozmarinu, mairunu. apdeti griezineliais pjaustytu svogunu ir viska uzsukti i folga. para palaikyti saldytuve. pries kepant isimti mesa. padaryti 3-5 ipjovas iki kaulo. ten dar galima ideti rozmarino sakeliu, kumpi prismaigstyti cesnaku. deti i troskintuva, ar forma aukstais krastais, ipilti truputi vandens. pakepus 10-20min, priklausomai nuo kumpio dydzio apversti. kepti palaistant atsiradusiomis sultimis, kol idurus i mesa ims teketi sviesios sultys. kepimo temperatura 200 laipsniu.
nu gal gleece nesupyks, kad savo trigrasi ikisau
lanaa
aš gal torto nekomentuosiu )))) šiaip ir lengvas ir skonis geras
Moonlit
lanaa tau viską ir parašė skirtumas tik smulkmenose - aš dedu šalaviją, ne mairūną ir česnaką smulkinu. Taip pat porą šaukštų aliejaus, o visą kitą - kaip ir lanaa parašė.
O dar, manau, kad šis receptas yra tikrai vertas dėmesio (kaip ir visi kiti šitame bloge ) užkeptas avienos kumpis
aš gal torto nekomentuosiu )))) šiaip ir lengvas ir skonis geras
Moonlit
lanaa tau viską ir parašė skirtumas tik smulkmenose - aš dedu šalaviją, ne mairūną ir česnaką smulkinu. Taip pat porą šaukštų aliejaus, o visą kitą - kaip ir lanaa parašė.
O dar, manau, kad šis receptas yra tikrai vertas dėmesio (kaip ir visi kiti šitame bloge ) užkeptas avienos kumpis
QUOTE(Glacee @ 2006 12 31, 11:09)
lanaa
aš gal torto nekomentuosiu )))) šiaip ir lengvas ir skonis geras
Moonlit
lanaa tau viską ir parašė skirtumas tik smulkmenose - aš dedu šalaviją, ne mairūną ir česnaką smulkinu. Taip pat porą šaukštų aliejaus, o visą kitą - kaip ir lanaa parašė.
O dar, manau, kad šis receptas yra tikrai vertas dėmesio (kaip ir visi kiti šitame bloge ) užkeptas avienos kumpis
aš gal torto nekomentuosiu )))) šiaip ir lengvas ir skonis geras
Moonlit
lanaa tau viską ir parašė skirtumas tik smulkmenose - aš dedu šalaviją, ne mairūną ir česnaką smulkinu. Taip pat porą šaukštų aliejaus, o visą kitą - kaip ir lanaa parašė.
O dar, manau, kad šis receptas yra tikrai vertas dėmesio (kaip ir visi kiti šitame bloge ) užkeptas avienos kumpis
glacee, as irgi kartais mairuna keiciu salaviju, ka turiu po ranka ta ir naudoju aplamai man salavijas nors lietuvoj ir nera populiarus. o va anglai kiek zinau, ji daznokai naudoja savo virtuvej
o tortuka "citrinini malonuma" visgi surizikavau ir padariau. gaila neteks paragaut, nes padovanojau draugams o sau pasilikau jau isbandyta medaus torta tiesa, darant "citrinini malonuma" naudojau kazkokia specialia vokiska zele tortams, kuri pradeda stingti, vos tik ja pradedi pilti... tai ziauriai palengvino darba kas darys, labai rekomenduoju, jei norit sutaupyt laika ir nekaisiot nosies kas minute i saldytuva, tikrinant, kaip zele stingsta
Labas Glacee Linksmų ir skanių tau švenčių Noriu padėkoti, kad labai kantriai ir nuoširdžiai padedi mums, mokai virtuvės paslapčių AČIŪ
Išviriau vyniotinį sulčių pakelyje - viskas gavosi puikiai ir labai skaniai
taip pat iškepiau farširuotą vištą
Odą pavyko nulupti gerai, tik nugaroj truputį įplyšo. Ištraukiau iš orkaitės ir galvoju - guli kaip nabašnykas be galvos Tik formos nelabai vištiškos gavosi Vakare ragausim
Ir aišku citrininis malonumas
Matosi kad žele perlaikiau šaldytuve Mažylę migdžiau ir pražiopsojau Bet rožytę susukti pavyko. Ir šokoladinė juosta pavyko Kaip pradedančiai puošėjai, man labai gražu
Ačiū už receptus
Išviriau vyniotinį sulčių pakelyje - viskas gavosi puikiai ir labai skaniai
taip pat iškepiau farširuotą vištą
Odą pavyko nulupti gerai, tik nugaroj truputį įplyšo. Ištraukiau iš orkaitės ir galvoju - guli kaip nabašnykas be galvos Tik formos nelabai vištiškos gavosi Vakare ragausim
Ir aišku citrininis malonumas
Matosi kad žele perlaikiau šaldytuve Mažylę migdžiau ir pražiopsojau Bet rožytę susukti pavyko. Ir šokoladinė juosta pavyko Kaip pradedančiai puošėjai, man labai gražu
Ačiū už receptus
padaraiu Gastroorgazminį -labai skanu
Dariau Karpatę, kas gausis nežinau, bet kremas skanus.Kopūstai provansal dar nuo Kalėdų liko (visiems patiko).Dariau farširuotą vištą (kažkur forume esu davusi receptą), na ją aš darau jau turbūt 20 metų. Sovietiniais laikai šlapenka farširuodavau
Sveikiu su naujaisiais!!!
Labai noriu padėkoti Glacee už puikius receptus.
Per šventes išbandžiau Vitamininių salotų receptą. Tikrai gavosi puikiai.
Dar iškepiau Gastroorgazminiai brownies Cappuccino
Ir jis atrodė šitaip:
Tikrai labai skanus ir netgi aš lengvai jį pagaminau
Labai noriu padėkoti Glacee už puikius receptus.
Per šventes išbandžiau Vitamininių salotų receptą. Tikrai gavosi puikiai.
Dar iškepiau Gastroorgazminiai brownies Cappuccino
Ir jis atrodė šitaip:
Tikrai labai skanus ir netgi aš lengvai jį pagaminau
Mielosios, nuoširdžiai sveikinu jus visas su Naujausiais metais
taip pat norėčiau labai padėkoti už sveikinimus ir čia temoje, ir až
Nolina buzhiukas @asta Betse ... ... ...
lanaa
dėl šalavijo - net keli lapukai padėti ant kepamų bulvių - dangus burnoje o prieš tai - nosyje:)))) kol kepa:) Tu apie tortengussą kalbi? Geras daiktas, net kiviai juo užpilti stingsta:) tik sluoksnis plonas būna, jei reikia storesnio, tai žėlė geriau naudoti:) Taip tikiuosi, kad draugai nepamirš įspūdžiais pasidalinti:)
buzhiukas
kokia tu šaunuolė pasidarbavai iš peties:) Ir vištusia simpatiška, tu ją faršu su riešutais įdarei? O tortas - superinis! Ir rožytę sukti visiškai nesunku buvo, tiesa? Džiaugiuosi, kad ir vyniotinis pakelyje patiko:)
Vladislava
Labai malonu, kad viskas gerai pavyko
tavi
Ir aš, ir aš dariau karpatę teškėjo, bet buvo laaaaaaabai skanu:) ir dar pasakysiu - įdarytą vištą irgi darau gal kokių dvidešimt metų, o gal ir daugiau... o, prisiminiau - per sesers vestuves premjerą dariau, o tai buvo 83...
Betse
labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko ir patiko
taip pat norėčiau labai padėkoti už sveikinimus ir čia temoje, ir až
Nolina buzhiukas @asta Betse ... ... ...
lanaa
dėl šalavijo - net keli lapukai padėti ant kepamų bulvių - dangus burnoje o prieš tai - nosyje:)))) kol kepa:) Tu apie tortengussą kalbi? Geras daiktas, net kiviai juo užpilti stingsta:) tik sluoksnis plonas būna, jei reikia storesnio, tai žėlė geriau naudoti:) Taip tikiuosi, kad draugai nepamirš įspūdžiais pasidalinti:)
buzhiukas
kokia tu šaunuolė pasidarbavai iš peties:) Ir vištusia simpatiška, tu ją faršu su riešutais įdarei? O tortas - superinis! Ir rožytę sukti visiškai nesunku buvo, tiesa? Džiaugiuosi, kad ir vyniotinis pakelyje patiko:)
Vladislava
Labai malonu, kad viskas gerai pavyko
tavi
Ir aš, ir aš dariau karpatę teškėjo, bet buvo laaaaaaabai skanu:) ir dar pasakysiu - įdarytą vištą irgi darau gal kokių dvidešimt metų, o gal ir daugiau... o, prisiminiau - per sesers vestuves premjerą dariau, o tai buvo 83...
Betse
labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko ir patiko