Kalėdinis meduolis
receptas iš lenkiško forumo cincin
500 g miltų
250 g medaus
250 g cukraus
30 ml degtinės
2 kiaušiniai
50 g sviesto
1 a.š. meduolių prieskonių
2 a.š. kakavos
1 a.š. sodos
150 džiovintų slyvų
100 g razinų
50 ml. kavos
100 ml degtinės
šokoladinė glazūra
džemas pertepimui
Slyvas užmerkti ir supjaustyti. Medų, cukrų i sviestą ištirpinti, įpilti prieskonius. Ataušinti. Įmušti kiaušinius, išmaišyti. Įpilti miltus, kakavą ir sodą, ištirpintą pusėje stiklinės šilto vandens, degtinę, slyvas ir razinas. Išmaišyti. Tešlą sudėti į formas ir kepti apie valandą 200 С. Išimti iš formos, ataušinti. Suvyniuoti į plevelę ir palikti vėsioje vietoje savaitei. Po savaitės subadyti meduolį ir pašlakstyti kava sumaišyta su puse degtinės. Vėl suvyniuoti ir palikti savaitei. Po savaitės supjaustyti į tris sluoksnius, sudrėkinti degtine ir pertepti džemu. Viršų padengti glazūra. Kai glažūra sustings, suvyniuoti vėl ir palikti savaitei.
Man gavosi dvi keksinės formos 10 х 20. Kepsiu dar, bet kepsiu plokščią ir perpjausiu ik pusiau.
Kolkas atrodo šitaip. Dar ne perpjautas... )))
@asta
Kaip malonu Ačiū ir tau, kad gamini pagal šiuos receptus
Portuke
Gaila, kad toks vertimas nevykęs... tik bartis belieka...
Sonatina
Kaip malonu Ačiū ir tau, kad gamini pagal šiuos receptus
Portuke
Gaila, kad toks vertimas nevykęs... tik bartis belieka...
Sonatina
QUOTE(Glacee @ 2006 12 01, 22:04)
Varškės pyragas su rasa
Ypatingai švelnus, kreminis varškės sluoksnis
[
Išbandžiau šį pyragą- labai linksma nesėkme... Taip laukiau tų rasos lašelių... ir po beze sluoksniu radau jūrą...o lašeliai nepasirodė...
O jei rimtai tai labai idomiai
Nežinau kur čia prašoviau...
Man niekada nesiseka su tokia tešla dirbti- juokas pro ašaras gaunasi. čia dar nieko
Na ta varškės masė gavosi tokia skystoka- na bet lyg taip ir tirėjo būti
tada viskas vyko sėkmingai...
na ir finale kai prapjoviau po beze radau košę
Šiaip skanu-toks formos nelaikantis desertas:)
bet ryškiai kažką ne taip padariau
Kadangi iš principo skanu-bandyčiau dar kart- tik reikia klaidas išsiaiškinti...
Prašau padėti:)
QUOTE(Sonatina @ 2006 12 04, 20:03)
Portuke, kažką stipriai maišai dėl želatinos lapelių - va turiu rankose RUF firmos pakelį, taip pat pirktą TP - 12 lapelių = 20 g želatinos. Visas pakelis, t. y. 12 lapelių, yra skirta 1 litrui skysčio... (aš tiek litrui niekada nededu, daugiausiai 6 - 7 lapelius, nes nemėgstu labai kietos želė )
Aš čia super ne į temą, ale gal galėtum įmest dar kartą tų želė lapelių foto? Kažkur buvo, bet nerandu... Mat vyras dabar Vokietijoj, tai jam prisakiau privešt man visokių lapelių, klevų sirupų ir panašių egzotikų bet jis nelabai įsivaizduoja, kaip tie lapeliai gali atrodyt...
QUOTE(Glacee @ 2006 12 04, 22:48)
Na šis tas gero irgi gavosi - išmokau įmaišyti želatiną į tokią purią masę ir dar kartą įsistiknau,kad reikia skaityti originalo kalba ant pakuotes užrašus.
Beje, sambukas nors ir mažumėlę užkankintas, labai patiko, tad gaminsiu tikrai dar ne kartą Ryt eilė obuolių pyragėliams.
QUOTE(Katu @ 2006 12 04, 23:21)
Aš čia super ne į temą, ale gal galėtum įmest dar kartą tų želė lapelių foto? Kažkur buvo, bet nerandu... Mat vyras dabar Vokietijoj, tai jam prisakiau privešt man visokių lapelių, klevų sirupų ir panašių egzotikų bet jis nelabai įsivaizduoja, kaip tie lapeliai gali atrodyt...
Jei neklystu, tai aš mačiau nuotrauką Sonatinos temoje, bet nufotografavau ir įdedu, kad ir labai mažą nuotraukėlę.
Vakar dariau labai šokoladinį tortą "Triufelis". Laaabai skanu Tik kad darbo daug Užsiknisau kiekvienam blynui atskirai tešlą darydama (iš pusės normos dariau). Ir truputį sausas gavosi, tai kitą kartą labiau sirupu sulaistysiu. Bet skonis tai tikrai nerealus
Nusipirkau avienos šonkauliukų, tai šiandien Hašlamą bandysiu
Nusipirkau avienos šonkauliukų, tai šiandien Hašlamą bandysiu
Sveika Glacee
labai noriu ir aš pasigamint labai šokoldinį tortą "Triufelis" nes be proto mėgstu viską kas susiję su šokoladu
Bet turiu kelis klausimukus
1. Ar iš nurodytų kiekių tu gaminai vieną tortą? Nes man kažkaip atrodo, kad labai jau aukštas turėtų gautis iš 6 lakštų
2. Kuo būtų galima pakeist kondensuotą pieną? Gal paprastu pienu ar grietinėle?
3. Ar būtina ganašą šaldyti per naktį ar pakaktų kelių valandų kol atšaltų?
4. Kur rasti geros kakavos? Seniau labai patiko berods vokiška Cebe (jei gerai prisimenu pavadinimą) bet dabar jos niekur nerandu visur tik Alvos, o ji man nepatinka
Dar vis noriu pabandyt šokoladinius lapelius pasidaryt bet bijau pradėt gal galėtum patart kokius lapus dabar galėčiau naudot Iš naminių gėlių tai mažiausiais lapais turiu dracena, panašiais lapais į šiuos. Gal tiktų
labai noriu ir aš pasigamint labai šokoldinį tortą "Triufelis" nes be proto mėgstu viską kas susiję su šokoladu
Bet turiu kelis klausimukus
1. Ar iš nurodytų kiekių tu gaminai vieną tortą? Nes man kažkaip atrodo, kad labai jau aukštas turėtų gautis iš 6 lakštų
2. Kuo būtų galima pakeist kondensuotą pieną? Gal paprastu pienu ar grietinėle?
3. Ar būtina ganašą šaldyti per naktį ar pakaktų kelių valandų kol atšaltų?
4. Kur rasti geros kakavos? Seniau labai patiko berods vokiška Cebe (jei gerai prisimenu pavadinimą) bet dabar jos niekur nerandu visur tik Alvos, o ji man nepatinka
Dar vis noriu pabandyt šokoladinius lapelius pasidaryt bet bijau pradėt gal galėtum patart kokius lapus dabar galėčiau naudot Iš naminių gėlių tai mažiausiais lapais turiu dracena, panašiais lapais į šiuos. Gal tiktų
tik nevalgyk dracenos, nusinuodysi
LIAN
oi... net nežinau, kas atsitiko. Savo laiku labai dažnai kepiau šį pyragą, bet su tokia problema nesusitikau. Vienas dalykas - gal per tą pusvalandį neiškepė tau iki tiek, kad galima būti dėti beze. Pabandyk dar palaikyti minučių penkiolika prieš dedant beze. Pažiūrėk tiesiog, ar jau sutvirtėjo ir tik tada dėk baltymus, nes dažnai būna taip, kad instrukcijos tinkančios vienai orkaitei, kitai nevisiškai. Bet apsaugok apačią - padėk dar vieną skardelę. Dar vienas dalykas - į varškės masę gal įmesk dar vieną kiaušinį. Nes toje nuotraukoje, kur yra lašeliai, ten varškės masėje yra daugiau kiaušinių, bet ji ir kietesnė (ten pirmąkart kepiau:) ) O ten, kur su braškėm - ten vien su tryniais darytas, ir man ir mano šeimai tas kremiškumas daugiau patiko, skirtumas konsistencijoje matosi akivaizdžiai. O preiš kepant tai varškės masė turi būti skysta - vos ne kaip kefyras. Labai džiaugiuosi, kad vis dėlto nenuleidi rankų o pyragas tikrai vertas "grieko"
Portuke
na štai, kokios tos želatininės peripetijos:) Geriausia tai skaičiuoti vienas lapelis - 2,5 g želatinos vasarai, o žiemai - 3 Džiaugiuosi, kad sambukas patiko, o koks jis bus dar, kai nebus "kankintas" Jeigu kitąkart darysi su želatina, ne su paruošta žele, tai dar kiek paskanink citrina arba vietoje citrinos - cinamono - klasikinis derinys - obuoliai su cinamonu:) O dėl pasimokymo - taigi žinai - per asperum ad astra Smagu, kad jau pasitreniravai įmaišyti želatiną - tai tikrai labai svarbu gaminant visų rūšių drebučius:)
lora++
Visuomet sakau - akys bijo, rankos daro nebijok:) viskas tikrai yra pagaminama ir gana lengvai. Nebent gal tortai kiek sudėtingiau, bet ne patys tortai, o papuošimai. Bet gi galima ir kitaip papuošti:) O galima po truputį bandyti ir taip puošti Gal šiandien vakare (jei nebus tokio strioko, kaip vakar )))) ) receptus sužymėsiu pagal sudėtingumą (objektyviai )))) ) tada lengviau bus orientuotis Ir pyragėliai ir keli pyragai yra labai lengvai pagaminami:) (nes pati nemėgstu daug tupėti prie puodų, nebent įkvėpimas yra:) Kartu viską nuveiksime
@asta
Ačiū tau labai:)
Insomnia
Oi, kaip smagu, kad tortas patiko:)
Dėl lakštų - o ką daryti.... reikia pasikankinti:) Vienintelis dalykas, ką galiu pasiūlyti - tai tiesiog kepti vieną lakštą per visą skardą ir jį perpjauti pusiau, bet ne horizontaliai (kaip kepamas biskvitas ir po to perpjaunamas į kelis sluoksnius) o lygiom ploto atžvilgiu dalim. Nes šio torto ir yra tokia "razinka" būtent kepime. Kepant didelėje formoje tas ypatingas aksominis skonis nesigaus, biskvitas turi būti labai plonas.
Ir kaip ten hašlama? Su aviena turi būti mniam....
Eni
Sveika, dar viena šokolado mėgėja
taip, dariau vieną, nes jis buvo skirtas 30 žmonių Jis buvo didelis plotu:) Lakštų tai tikrai turi būti tiek... aš kartais kepu net daugiau, čia nusprendžiau negąsdinti ))))) Ypatingai aukštas jis nesigauna, viskas susigeria ir susitupi:)
pakeisti galima ir pienu ir grietinele, bet tada reikia į kremą dar cukraus pudros. Sviestą išplakti su c.pudra, palaipsniui pilti pieną ar grietinėlę. (kitas variantas - pieną užvirinti su cukrumi - tokį sirupą pagaminti ir su juo išplakti sviestą. Bet pilti sirupą reikia plona srovele - truputį įpilei ir paplakti, vėl įpilei ir vėl paplakti:)
ganašą reikia šaldyti tiek, kad jis sustingtų. Viename šaldytuve tai gali būti ir kelios valandos, kitame ir naktis. Bet iš principo geriau gaunasi, kai palaikai ilgiau
O, Cebe - tikrai gera kakava buvo... tikrai nežinau, kokia kakava parduotuvėje dabar yra verta dėmesio - man nupirko iš didmeninkų kilogramą alkalizuotos kakavos, tai dabar džiaugiuosi gyvenimu:) Gal reiktų pasieškoti kokių nors didmeninkų arba kas kond. ceche dirba? Net nežinau... Šiaip tas Alvas tai iš bėdos gali būti... O Saldvos kakavos nebandei? Varčiau-varčiau pakelį, nieko nepamačiau... o kažkada jų parduotuvėje buvo sveriama labai gera kakava. Dabar ir parduotuvės nėra....
dėl lapelių - vakare aprašysiu, kaip galima padaryti, nes reikia laikytis temperatūrinio režimo, kitaip nesigaus, o dabar jau į darbelį bėgu:)
dėl dracenos visiškai sutinku su mamushka - ne, neimk jos lapų..... Nueik į gėlių turgelį arba parduotuvę ir paprašyk rožių lapų. Tada juos labai-labai gerai išplauk, nes maža kuo purkšti buvo... tai vienintelis būdas dabar... aišku, jei Kalėdoms nesprogs pumpurai......
mamushka
oi... net nežinau, kas atsitiko. Savo laiku labai dažnai kepiau šį pyragą, bet su tokia problema nesusitikau. Vienas dalykas - gal per tą pusvalandį neiškepė tau iki tiek, kad galima būti dėti beze. Pabandyk dar palaikyti minučių penkiolika prieš dedant beze. Pažiūrėk tiesiog, ar jau sutvirtėjo ir tik tada dėk baltymus, nes dažnai būna taip, kad instrukcijos tinkančios vienai orkaitei, kitai nevisiškai. Bet apsaugok apačią - padėk dar vieną skardelę. Dar vienas dalykas - į varškės masę gal įmesk dar vieną kiaušinį. Nes toje nuotraukoje, kur yra lašeliai, ten varškės masėje yra daugiau kiaušinių, bet ji ir kietesnė (ten pirmąkart kepiau:) ) O ten, kur su braškėm - ten vien su tryniais darytas, ir man ir mano šeimai tas kremiškumas daugiau patiko, skirtumas konsistencijoje matosi akivaizdžiai. O preiš kepant tai varškės masė turi būti skysta - vos ne kaip kefyras. Labai džiaugiuosi, kad vis dėlto nenuleidi rankų o pyragas tikrai vertas "grieko"
Portuke
na štai, kokios tos želatininės peripetijos:) Geriausia tai skaičiuoti vienas lapelis - 2,5 g želatinos vasarai, o žiemai - 3 Džiaugiuosi, kad sambukas patiko, o koks jis bus dar, kai nebus "kankintas" Jeigu kitąkart darysi su želatina, ne su paruošta žele, tai dar kiek paskanink citrina arba vietoje citrinos - cinamono - klasikinis derinys - obuoliai su cinamonu:) O dėl pasimokymo - taigi žinai - per asperum ad astra Smagu, kad jau pasitreniravai įmaišyti želatiną - tai tikrai labai svarbu gaminant visų rūšių drebučius:)
lora++
Visuomet sakau - akys bijo, rankos daro nebijok:) viskas tikrai yra pagaminama ir gana lengvai. Nebent gal tortai kiek sudėtingiau, bet ne patys tortai, o papuošimai. Bet gi galima ir kitaip papuošti:) O galima po truputį bandyti ir taip puošti Gal šiandien vakare (jei nebus tokio strioko, kaip vakar )))) ) receptus sužymėsiu pagal sudėtingumą (objektyviai )))) ) tada lengviau bus orientuotis Ir pyragėliai ir keli pyragai yra labai lengvai pagaminami:) (nes pati nemėgstu daug tupėti prie puodų, nebent įkvėpimas yra:) Kartu viską nuveiksime
@asta
Ačiū tau labai:)
Insomnia
Oi, kaip smagu, kad tortas patiko:)
Dėl lakštų - o ką daryti.... reikia pasikankinti:) Vienintelis dalykas, ką galiu pasiūlyti - tai tiesiog kepti vieną lakštą per visą skardą ir jį perpjauti pusiau, bet ne horizontaliai (kaip kepamas biskvitas ir po to perpjaunamas į kelis sluoksnius) o lygiom ploto atžvilgiu dalim. Nes šio torto ir yra tokia "razinka" būtent kepime. Kepant didelėje formoje tas ypatingas aksominis skonis nesigaus, biskvitas turi būti labai plonas.
Ir kaip ten hašlama? Su aviena turi būti mniam....
Eni
Sveika, dar viena šokolado mėgėja
taip, dariau vieną, nes jis buvo skirtas 30 žmonių Jis buvo didelis plotu:) Lakštų tai tikrai turi būti tiek... aš kartais kepu net daugiau, čia nusprendžiau negąsdinti ))))) Ypatingai aukštas jis nesigauna, viskas susigeria ir susitupi:)
pakeisti galima ir pienu ir grietinele, bet tada reikia į kremą dar cukraus pudros. Sviestą išplakti su c.pudra, palaipsniui pilti pieną ar grietinėlę. (kitas variantas - pieną užvirinti su cukrumi - tokį sirupą pagaminti ir su juo išplakti sviestą. Bet pilti sirupą reikia plona srovele - truputį įpilei ir paplakti, vėl įpilei ir vėl paplakti:)
ganašą reikia šaldyti tiek, kad jis sustingtų. Viename šaldytuve tai gali būti ir kelios valandos, kitame ir naktis. Bet iš principo geriau gaunasi, kai palaikai ilgiau
O, Cebe - tikrai gera kakava buvo... tikrai nežinau, kokia kakava parduotuvėje dabar yra verta dėmesio - man nupirko iš didmeninkų kilogramą alkalizuotos kakavos, tai dabar džiaugiuosi gyvenimu:) Gal reiktų pasieškoti kokių nors didmeninkų arba kas kond. ceche dirba? Net nežinau... Šiaip tas Alvas tai iš bėdos gali būti... O Saldvos kakavos nebandei? Varčiau-varčiau pakelį, nieko nepamačiau... o kažkada jų parduotuvėje buvo sveriama labai gera kakava. Dabar ir parduotuvės nėra....
dėl lapelių - vakare aprašysiu, kaip galima padaryti, nes reikia laikytis temperatūrinio režimo, kitaip nesigaus, o dabar jau į darbelį bėgu:)
dėl dracenos visiškai sutinku su mamushka - ne, neimk jos lapų..... Nueik į gėlių turgelį arba parduotuvę ir paprašyk rožių lapų. Tada juos labai-labai gerai išplauk, nes maža kuo purkšti buvo... tai vienintelis būdas dabar... aišku, jei Kalėdoms nesprogs pumpurai......
mamushka
Glacee, o kur tu perki želatiną lapeliais? aš perku Oetker'į, bet dabar retai būna.
dėl kakavos. aš perku Saldvos vat tokią
aišku galima urmu užsipirkt kakava
dabar pagalvojau, kad gal yra tokioj prieskonių parduotuvėj Basanavičiaus gatvėj. priešais Apariči
ten beje, labai gera prieskonių parduotuvė. jie restoranams tiekia, bet parduotuvė kaip šalutinis verslas vadinas "Prieskoniai profesionalams". tikrai rekomenduoju.
dėl kakavos. aš perku Saldvos vat tokią
aišku galima urmu užsipirkt kakava
dabar pagalvojau, kad gal yra tokioj prieskonių parduotuvėj Basanavičiaus gatvėj. priešais Apariči
ten beje, labai gera prieskonių parduotuvė. jie restoranams tiekia, bet parduotuvė kaip šalutinis verslas vadinas "Prieskoniai profesionalams". tikrai rekomenduoju.
doris
aš nenaudoju želatinos lapeliais. Kažkaip įpratau prie Oetkerio miltelių ir man labai gerai O Portuke ir Sonatina sakė, kad Thomas Philips yra, RUF firmos želatina
Oi, kaip gerai, kad man kakavos neteko pirkti 25 kg, o tik 1 ))))
dėl parduotuvės Basanavičiaus gatvėje - labai gera parduotuvė, irgi rekomenduoju ne reklama, ne reklama )))) tiesiog yra gerų daikčiukų )) , bet kakavos aš ten nemačiau - buvau vakar, nors tikslingai kakavos neieškojau (šiaip aš dažnai ten lankausi )))) - gyvenu šalia)
Parduotuvė yra J.Basanavičiaus g. 18. Tarp Lietuvos geležinkelių ir banko DNBNord Priešais piceriją PZona
aš nenaudoju želatinos lapeliais. Kažkaip įpratau prie Oetkerio miltelių ir man labai gerai O Portuke ir Sonatina sakė, kad Thomas Philips yra, RUF firmos želatina
Oi, kaip gerai, kad man kakavos neteko pirkti 25 kg, o tik 1 ))))
dėl parduotuvės Basanavičiaus gatvėje - labai gera parduotuvė, irgi rekomenduoju ne reklama, ne reklama )))) tiesiog yra gerų daikčiukų )) , bet kakavos aš ten nemačiau - buvau vakar, nors tikslingai kakavos neieškojau (šiaip aš dažnai ten lankausi )))) - gyvenu šalia)
Parduotuvė yra J.Basanavičiaus g. 18. Tarp Lietuvos geležinkelių ir banko DNBNord Priešais piceriją PZona
Gaminau aš kiaušinienę kumpio krepšelyje, tikrai fainas patiekaliukas , tik gal mano keksiukų formos per mažos, nes vos vos sutalpinu viską, jei kiaušinis bus didesnis tai bėgs per šonus , na bet čia tarp kitko