QUOTE(flight @ 2008 04 21, 08:02)
Keista, nes žodžio psichologija pirminė reikšmė ir yra "sielos mokslas"... Reikėtų keisti terminą, a?
Ir religija
Ne, aš kaip tik rašiau, kad man daug artimesnis žmogiškas žmogus
, turintis problemų.
Panaši diskusija buvo kilusi ir gimdymų temoje, viena pusė tvirtino, kad gimdymas - tik fizinis procesas ir apie kokį dvasinį ryšį su gimdymą priimančiu gydytoju svaičiojama, juk gydytojo ar akušerės darbas - stebėti, suleisti, prapjauti, pagauti....O kita pusė tikino, kad vis tik yra kažkas daugiau, yra ne tik gimdymas, bet ir gimtis, ne tik žirklės, medikamentai, instrukcijos, bet ir kita, nematoma pagalba, kitas ryšys...
Tai, žinoma, tik šiaip teoriniai pasvarstymai. Nei aš eidama pas psichologą ieškočiau to dvasinio ryšio (draugystės - juo labiau ), nei paklausta, kokios problemos, atsakyčiau "sielą man išgydykite prašom"
Ryšys žinoma kažkoks yra- bet jis yra vadinamas pasitikėjimu. Pasitikėjimu kad tas žmogus tau padės, parodys tą kelią kaip tas problemas išspręsti. Spręs jas pats žmogus.
Ne tik gimdymo metu yra tas ryšys su gydytoju- prieš bet kokią svarbią operaciją, šiaip procedūrą turi būti su padedančiuoju gydytoju- tai yra viena iš pagalbos priėmimo ir sveikimo pagrindinių veiksnių. Čia toks psichologinis momentas
.
Ar tai dvasinis ryšys
, mano suvokimu tai ne.Dvasinis ryšys yra jau mistika, kurioj aš ne itin stiprus pašnekovas
. Galų gale dabar yra laba madinga ieškoti to kažko...Šiaip, kuo žmonės gyvena prasčiau, tuo labiau jie pasineria į mistiką ir bando ieškoti atsakymų ten.
Karusia, oficialiose įstaigose dirbantys psichologai, psichoterapeutai, psichiatrai turi mechanizmus kaip jų psichinė sveikata yra patikrinama, kontroliuojama ir kokiu periodiškumu tai daroma. atsakyti už privačią praktiką, už žmones dirbančius pagal licenziją, dar kažką aš atsakyti negaliu, nes tikrai nežinau ar SAM turi jiems kokius ten patirinimo kriterijus.