Įkraunama...
Įkraunama...

Ar saugūs mūsų vaikai mokykloje?

QUOTE(palang-mamyte @ 2006 12 09, 18:42)
as pamenu kai dar mokiausi kad vienas berniukas ismuse aki mergaitei is saudykles( isardytas tusinukas per kuri dazniau siai spjaudydavo sukramtyta popieriu arba kruopas. o tas abelis vinute isspjove, tiesiai i aki)


Gal 6 vid.mokyklą Vilniuje lankei? g.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 09, 07:00)
Mokykla lankiau giliame sovietmetyje. ...
KAi prisimenu savo vaikyste, tai atrodo, kad mano visa vaikyste prabego istisai baimes gniauztuose: I namus baisu sugrizti bet kuriuo paros metu,  nes laiptineje viespatavo girtu ir agresyviu paaugliu buriai, ne viena mergaite nusitempe i daugiabucio rusi; vaziuoti aplankyti mociutes i Shancius, vel baime baisi, eiti tomis krantinemis, nes jei ne iskrypes kareivis savo organa rodo, tai nuo alkoholio apsvaige vyrai kele fizine gresme. O kelias i mokykla, i ta "presitizine" irgi buvo istisas ejimas pasirengus tuoj begti, nes pasirodo ir Zaliakalnis nebuvo saugus.
Moralas is mano puses, kad ir tuomet nebuvo viskas rozemis klota,kaip dabar piesiama.
Ai, rasyciau ir rasyciau, kiek visko teko matyti, kiek kartu teko eikliu koju pagelba pasinaudoti, ar pajusti smurto (tame tarpe ir psichologinio) augant.
Aisku, kai tokia kasdienybe, kazkaip atsiranda dramblio skua ir paskui jau nebereguodavau, kai isgirsdavau, kad viena ar kita matyta ar pazistama mergaite (paaugle ar studente) buvo isprievartauta
..Kasdienybe tikrai buvo itempta.

...Jums, aisku, ateitu mintis, kad kur as jau taip "kitoje" visuomeneje gyvenau, nes jus gal to nematete.

Tavo postai mane nustebino, o ypač paskutinis sakinys. Kodėl, jei teigi, kad visa tai, ką aprašei, buvo plačiai paplitę, vistik manai, kad perskaitę nustebsime? O gal reikėjo ypatingo matymo, kad tai įžiūrėti?
Aš irgi mokiausi giliame sovietmetyje, Brežnevą jau vyrenėse kl. apraudot teko hihihi.gif
Išskyrus vieną kitą, tikrai ne tragišką klasiokų išdaigą viens kitam, nieko, ką čia išdėstei aš nemačiau negirdėjau schmoll.gif . Mokykloje nė kart negirdėjau, kad kas ką atiminėtų, šantažuotų ar kitaip žiūrėtų, nes buvau darbininkų vaikas; trylikametės su draugėm apeidavome visus papievius, paprūdžius, sodelius (gyvenom naujame rajone, tada dar miesto pakrašty), į galvą neatėjo kažko saugotis; vėliau jau iš šokių 24-01val. grįždavome be jokios baimės; po miestą, pajūrį, parką bimbinėjant gyvenime niekas neužkabino; dar vėliau, jau dirbant, pusę pirmos nakties dažnokai keturias stotele pėščia pareidavau kiemais, kad tiesiau būtų... Gyvenau tikrai ne miestelyje, kur vieni kitus pažįsta, - Klaipėdoje.
Matyt tikrai tuo pat laiku, bet kitame išmatavime, nei tu. mastau.gif

Atsakyti
QUOTE(Atogrąža @ 2006 12 10, 00:58)
Matyt tikrai tuo pat laiku, bet kitame išmatavime, nei tu.  mastau.gif


Aš irgi kitame išmatavime negu Dainelė... Nebent ji kalba apie vieną prestižinę sostinės mokyklą, bet tada tai tikrai ne sovietmečio problema, dabar ten tik blogiau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 10 gruodžio 2006 - 00:04
Na va, MIREJA, ATOGRAZA,
tokios ir reakcijos ir tikejausi: tie patys laikai, kiti lygmenys mirksiukas.gif
Kai papasakoju, ka sovietmeciu isgyvenau ir maciau, ne vienas nustemba, kokioje as "skyleje" gyvenau,nes daugelis to nepatye, nemate.
Tai paviesinu siokius tokius mano asmeninius gyvenimo faktus. Is Pamario kasto atsikraustem i Kauna, i Dainavos rajona. Mokiausi kelis metus 32 vid. m-kloje (nezinau,kaip ji dabar vadinas), kuri saugumu niekada nepasizymejo, o neseniai skaiciau, kad ten is viso dabar tragedija daros. Taip pat ir ajonas tais laikais nebuvo is saugiausiuju, nors visi rekdavo, kad shanciai ar kokia "slabodke" (Vilijampole) - dar baisiau. Gali buti. Ten nesilankiau, "slabodkej".
Bet ir tame ajone savu chuliganu besipjaunanciu ir gresmingai nusiteikusiu kitu atzvilgiu, vien tik mano name, uzteko.
Po kiek laiko tevai issikele i Freda. Ten gyvenimas pasviesejo. Bet tiek man tiek sesei ir kt. musu rajono vaikams, susisiekime su miestu buvo vago vakariene, ypac pasibaigus pamokoms ziema. Birstono g. ar Senamiestis, Rotuses a. ir tuomet negalejo pasigriti "sventa ramybe".
Man ir dabar pries akis stovi vaizdelis, kuomet zmones laukia rudeni autobuso sustojime, o kazkoks vyrukas tvarko jega panele. Visi nusisuke, niekas nemato. Svarbu mane s nepuola. Tas ivykis vyko 1981m.
Ai, man tas sovietmetis is viso kakokia tagedija ir baimes misinys kartu paemus.
Nesakau, kad isgyvenau baisia baikyste, jaunyste. Ne. Tiesa po sokius net mintis nekildavo prasilekti, is tos baimes. Na, as kazkaip tu ivykiu preis savo akis prisiziurejus, ir zinanti ne viena tuometine isprievartauta auka ir kaip visuomene paskui i tas mergaites ir ju seima ziurejo, jauciausi bedvase, bejege meduza, kuri tik egzistavo.
Zinau, kad dabar visi kaltina "baisius" laikus, atkurus Nepriklausomybe, esama sveitimo, meicinos sistema, ir aplamai visuotina chamizma, ciniskuma ir abejinguma. Bet tai is niekur staiga neatejo. Mes ir musu tevai ta visuotine baisia visuomene ir iskreipeme ir berids tebekreipiame. Tad, manau, nesazininga yra kaltinti TIK mokytojus, jei vienos is musu vaikutis/anukas ar giminaitis nebesivaldo. Nemanau, kad sazininga kaltinti TIK mokytojus uz ju bejegiskuma, ir ignoruojant praeity, ta sovietine LT praeiti, kur viespatavo "maja chata s kraju, nechego neznaju ( mano troba krastine, as nieko nezinau...)
Todel ir nesutinku su Smurkos ar
Jegos pretenzijojms mokytojoms ir visai sveitimo sistemai, nes nera is ko reikalauti, kuomet siandien morales atzvilgiu esame visi viename lygmenyje... Mums truksta pagarbos, supratimo ne tik kokiai mokytojai, bet i rpatiems sau, savo vaikams, artimiesiems, nes tu vertybiu niekas neskatino, jos buvo sekmingai trinamos, nes priestaravo a la Pavliko Morozovo &Co. ideologijai.
Tai tiek mano pamastymu ir filosofiju.
Tik dar karta primenu, nei vienos cia neuzsipuolu savo mintimis, nes neturiu moralines teises palaikyti ar smerkti bent viena puse, nes is to liuno pati esu kilusi, jame augusi, jame subrendusi ir pati matau, kiek daug esu paradus, bet pakeisti vargiai ar galiu, nes neaugau altruizma, supratima, skatinancioje visuomeneje kur demokratijos pricipus diegia ir vysto laisvos salies edukologai niekada negyvene totalitarizme.
Tuo paciu, uzbegu uz akiu, kad jums nekiltu ispudis, kad zaviuosi kokios nors salies visuomenes pasiekimais ir juos keliu i aukstybes. Ne, tai tik pamastymai ir pastebejimai is mano padanges, ir noras suprasti, kodel musu visuoneme siandien yra "susireiksminusiu asmenybiu vaiku darzelis", ne visai 1005 cituojant V.V. Landsbergi.
Papildyta:
Palang-Mamyte, taip, taip, tema man skaudi ir aktuali. Vis tik esu sios salies piliete 4u.gif . Naiviai norisi, kad tie sovietmecio skauduliai butu pasalinti. Bet, matyt, istorijos poziuriu, musu tautos apsivalymo procesas yra daug ilgesnis ir sudetingesnis, nei as noreciau ax.gif
Atograza, paskutine pastraipa pridejau, nes kai as issizioju prisiminti apie "gerus-senus" laikus, zmonems nesitiki, kad as gyvenau tame paciame laikmety, toje pacioje LTSR...
Man tik keista, zmoniu nostalgiju sovietmeciui, kaip viskas buvo idealu, grazu, o dabar taip viskas baisu. Nesuprantu, kokia turi buti zmogaus atmintis, kad taip greitai pamirsti praeiti, is kur ir kas mes esame. O gi esame is totalitarinio rezimo ir skiname to rezimo vaisius.
Atsiprasau, kad tiek issipleciau.Pati niekada nesu buvus mokytoja, ju mokymo metodikai niekada nepritariau, nei sovietmeciu, nei dabar, bet manau, nesazininga visas atsakomybes ir auklejamaja nasta suversti ant ju peciu. Jos moko ir aukleja zmones, taip kaip jos augo, ta ka jos "idealiu" mokytoju savo laiku laike, tai, ka gavo SPU ar VPU. Kur kaip zinia, sustodavo ne patys gabiausi ir ne "proto bokstai" ten verzdavosi. O tie, kurie niekur kitur nesustojo. Tas pats vyksta ir dabar (Cia as apibendrinu, nieko asmenisko, Cassandra ir kt. mokytojos blush2.gif )

P.S. atsiprasau uz daugybe klaidu praeituose postuose
Atsakyti
Dainele - o gal čia požiūrio reikalas? 4u.gif
ir augau ir gyvenu "viename nesaugesnių" miestų.
Bet tiesiog galiu palyginti. Mano paauglystės klasė buvo tragiška doh.gif kol kiti baigėm vidurinę, sėdėjo 3 klasiokai.... Tikrai nebuvo nei draugiški, nei vienas kitam palankūs.
Bet matau skirtumą, kaip buvo tvarkomasi su tokiomis problemomis tada ir kaip dabar. (Dirbau mokykloje 7 metus)
Išsikviesti tėvus į mokyklą tuomet nebuvo jokio sunkumo - neateina po skambučio į namus - skambinama į darbovietę. Kaip auklėtoja sakė - trys tokie skambučiai arba vienas raštas - nėra nei premijų, nei atostogų vasarą. Dabar gali skambinti nors keptuvėm - jei tėvams dzin - tai ir neateis.
Buvo klasiokas, kuris "naudojosi" tuo kad yra turėjęs galvos traumą. Auklėtoja prie mūsų nuauklėjo tėvus - nelabai pedagogiška bet buvo sveika.. Kai tie pradėjo porinti, koks jų vaikelis vargšas, kaip jį terorizuoja - visa klasė užspringom juoku. Vėliau, beje, jie savo nuomonę pakeitė.
Vienas klasiokas tikrai buvo su kažkokiais nuokrypiais. agresijos protrūkiai ir pan. Apspjovė fizruką. (nu rado ką lotuliukas.gif - buvusį boksininką) tas irgi nepedagogiškai pasielgė - smūgis iš kairės tiesiai į nosį. Nežinau ar turėjo tas mokytojas kažkokių nemalonumų - bet vaikinas sėdėjo kaip ėriukas porą mėnesių. Dabar būtų baudžiamoji byla. Galų gale, tai, kad nepilnamečiai be rimtesnio nusikaltimo ir tėvų sutikimo buvo patalpinti į kažkokią "sunkiai auklėjamų" koloniją, rodytų sistemos efektyvumą.
Dėl prievartos - tokios žinios pakankamai greitai sklisdavo. Deja iš tokių metų žinau tik vieną klasiokę (17 metų) nukentėjusią nuo to.
Tikrai nebijodavom patamsyje grįžti į namus. Kažkada po koncerto kitame Lietuvos pakrašty - grįžom apie 2 valandą. ir išsibarstėm po namus. Dabar turbūt nebūtų nei minties tokiu laiku paleisti vienus paauglius - kai kuriuos į rajoną doh.gif

Kas kaltas - tikrai nesuversčiau to vien buvusiai sistemai - kiek teko skaityti - agresijos, nusikalstamumo padaugėjo ir vakarų šalyse, kur šios sistemos nebuvo. Gal visuotinis stresas, tėvų užimtumas, antra vertus ir nesidomėjimas vaikais. Pridėčiau pakitusią visuomenės vertybių sistemą - dvasios deja mažėja, o didėja pinigų ir blizgučių kultas.... ir TV, spauda prie to prisideda... dar kompiuteriniai žaidimai - ar kas nors vaikystėje žaidė žaidimus "kas daugiau nužudys" ? vistiek tokie dalykai įsirašo į pasąmonę, tarsi parodo galimą sprendimo būdą, kuris prasiveržia atrodo visai netikėtai...
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 10, 02:26)
Na va, MIREJA, ATOGRAZA,
tokios ir reakcijos ir tikejausi: tie patys laikai, kiti lygmenys mirksiukas.gif
Kai papasakoju, ka sovietmeciu isgyvenau ir maciau, ne vienas nustemba, kokioje as "skyleje" gyvenau,nes daugelis to nepatye, nemate.


Ir ką tu "tokio" mąstei? Kokiam "kitam" lygmeny gyvenai? Jei tavo patirtis, lygis, mąstymas tokie ypatingi, tai kokią teisę tu turi sakyt: "mus, mes, mūsų..." vertink SAVE ir SAVO jausmus, gyvenimo būdą, vertybes...

QUOTE
<...> o neseniai skaiciau, kad ten is viso dabar tragedija daros.


Apie Ameriką irgi paskaitom, bet vargu ar tai suteikia teisę kažką sprest apie šalį, kurioje negyveni N metų.

QUOTE
Man ir dabar pries akis stovi vaizdelis, kuomet zmones laukia rudeni autobuso sustojime, o kazkoks vyrukas tvarko jega panele. Visi nusisuke, niekas nemato. Svarbu mane s nepuola. Tas ivykis vyko 1981m.


Tai tave, kiek suprantu, tarybinis auklėjimas nepaveikė. Tavo paminėtas Pavlikas Morozovas buvo žmogus, kuriam įsitikinimai buvo svarbesni už jo gyvybę ir giminystes ryšius. Tu gi, kiek suprantu, irgi stovėjai nusisukus, ir savo įsitikinimus buvai pamiršus.

QUOTE
Na, as kazkaip tu ivykiu preis savo akis prisiziurejus, ir zinanti ne viena tuometine isprievartauta auka ir kaip visuomene paskui i tas mergaites ir ju seima ziurejo, jauciausi bedvase, bejege meduza, kuri tik egzistavo.


Tai dabar pasikeitei ir gini visus išprevartautus ir nuskriaustus? Pavlikas Morozovas prabudo? g.gif

QUOTE
Zinau, kad dabar visi kaltina "baisius" laikus, atkurus Nepriklausomybe, esama sveitimo, meicinos sistema, ir aplamai visuotina chamizma, ciniskuma ir abejinguma.


Iš kur žinai? Yra oi kaip nemažai žmonių, kurie kaltina dabartinę valdžią...

QUOTE
Bet tai is niekur staiga neatejo. Mes ir  musu tevai ta visuotine baisia visuomene ir iskreipeme ir berids tebekreipiame. Tad, manau, nesazininga yra kaltinti TIK mokytojus, jei vienos is musu vaikutis/anukas ar giminaitis nebesivaldo. Nemanau, kad sazininga kaltinti TIK mokytojus uz ju bejegiskuma, ir ignoruojant praeity, ta sovietine LT praeiti, kur viespatavo "maja chata s kraju, nechego neznaju ( mano troba krastine, as nieko nezinau...)


O dabar visų trobos kur, tavo nuomone? Tau labai rūpi LT problemos ir nelaimės? Ar tavo troba iš "s kraju" persikėlė į užsienį, ir iš ten mūsų problemas sprendi?

QUOTE
Todel ir nesutinku su Smurkos ar
Jegos pretenzijojms mokytojoms ir visai sveitimo sistemai, nes nera is ko reikalauti, kuomet siandien morales atzvilgiu esame visi viename lygmenyje... Mums truksta pagarbos, supratimo ne tik kokiai mokytojai, bet i rpatiems sau, savo vaikams, artimiesiems, nes tu vertybiu niekas neskatino, jos buvo sekmingai trinamos, nes priestaravo  a la Pavliko Morozovo &Co. ideologijai.
Tai tiek mano pamastymu  ir filosofiju.


Tai sakyk kad TAU truksta pagarbos, supratimo, etc, "nevaryk" ant visų.

QUOTE
Tik dar karta primenu, nei vienos cia neuzsipuolu savo mintimis, nes neturiu  moralines teises palaikyti ar smerkti bent viena puse, nes is to liuno pati esu kilusi, jame augusi, jame subrendusi ir pati matau, kiek daug esu paradus, bet pakeisti vargiai ar galiu, nes neaugau altruizma, supratima, skatinancioje visuomeneje kur demokratijos pricipus diegia ir vysto laisvos salies edukologai niekada negyvene totalitarizme.
Tuo paciu, uzbegu uz akiu, kad jums nekiltu ispudis, kad zaviuosi kokios nors salies visuomenes pasiekimais ir juos keliu i aukstybes. Ne, tai tik pamastymai ir pastebejimai is mano padanges, ir noras suprasti, kodel musu visuoneme siandien yra "susireiksminusiu asmenybiu vaiku darzelis", ne visai 1005 cituojant V.V. Landsbergi.


Tai ir nesakyk "mes ir mus" jei "nei vienos neužsipuoli", o dėl demokratinių sistemų, kitų šaliu laikrasčius, ypač "didžiosios demokratijos" JAV paskaityk.

QUOTE
Atsiprasau, kad tiek issipleciau.Pati niekada nesu buvus mokytoja, ju mokymo metodikai niekada nepritariau, nei sovietmeciu, nei dabar, bet manau, nesazininga visas atsakomybes ir auklejamaja nasta suversti ant ju peciu. Jos moko ir aukleja zmones, taip kaip jos augo, ta ka jos "idealiu" mokytoju savo laiku laike, tai, ka gavo SPU ar VPU. Kur kaip zinia, sustodavo ne patys gabiausi ir ne "proto bokstai" ten verzdavosi. O tie, kurie niekur kitur nesustojo. Tas pats vyksta ir dabar (Cia as apibendrinu, nieko asmenisko, Cassandra ir kt. mokytojos blush2.gif )


Iš kur žinai? Lankai mokyklą DABAR? Ką išmanai apie metodus,...? "nežinau, nebuvau, nemačiau, visų persiprašau, bet darot ne taip" įdomi logika.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 10 gruodžio 2006 - 10:52
"Šešiskart už vagystes teistas 18-metis F.G. buvo sulaikytas kaip vienas iš įtariamųjų atliekant ikiteisminį tyrimą dėl ..."
čia iš defio...
taip tvarkomasi su nusikaltimais.. 6 kart teistas vaikšto laisvėje...
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 10, 01:26)
Taip pat ir ajonas tais laikais nebuvo is saugiausiuju, nors visi rekdavo, kad shanciai ar kokia "slabodke" (Vilijampole) - dar baisiau. Gali buti. Ten nesilankiau, "slabodkej".
Man ir dabar pries akis stovi vaizdelis, kuomet zmones laukia rudeni autobuso sustojime, o kazkoks vyrukas tvarko jega panele. Visi nusisuke, niekas nemato. Svarbu mane s nepuola. Tas ivykis vyko 1981m.

As gyvenau slabodkej thumbup.gif , todel visi nesuprato, kad nakti grizti namo yra visai saugu. Manau, kitose rajonuose buvo dar saugiau.
O jei 80 m. buvo tokia situacija ir visi nusisuke tylejo - netikiu. Nu nebudavo taip ir slabodkej ir Eiguliuose, tai nemanau, kad kituose rajonuose butu kitaip. Karta maciau, kaip tampe panele kazkur centre, tai bent dvi masinos sustojo aiskintis. O kad tvarkytu doh.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 10, 02:26)

Kur kaip zinia, sustodavo ne patys gabiausi ir ne "proto bokstai" ten verzdavosi. O tie, kurie niekur kitur nesustojo. Tas pats vyksta ir dabar (Cia as apibendrinu, nieko asmenisko, Cassandra ir kt. mokytojos blush2.gif )

P.S. atsiprasau uz daugybe klaidu praeituose postuose


Ko gero, mano atvejis dar liūdnesnis nei čia aprašytas: buvau gabi ir gerai mokiausi, aktyvistė "sportsmenka, krasavica, komsomolka", betgi nuo mažų dienų save įsivaizdavau tik mokytoja. Juo labiau, kad šeimoje (neskaitant manęs) buvo dar trys pedagogai. Tai, sakyčiau, kad tatai yra genetinis brokas vienok.
wink.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 10, 01:26)
... Na, as kazkaip tu ivykiu preis savo akis prisiziurejus, ir zinanti ne viena tuometine isprievartauta auka ir kaip visuomene paskui i tas mergaites ir ju seima ziurejo, jauciausi bedvase, bejege meduza, kuri tik egzistavo...

...Tad, manau, nesazininga yra kaltinti TIK mokytojus, jei vienos is musu vaikutis/anukas ar giminaitis nebesivaldo.
Mums truksta pagarbos, supratimo ne tik kokiai mokytojai, bet i rpatiems sau, savo vaikams, artimiesiems, ...

...Man tik keista, zmoniu nostalgiju sovietmeciui, kaip viskas buvo idealu, grazu, o dabar taip viskas baisu. Nesuprantu, kokia turi buti zmogaus atmintis, kad taip greitai pamirsti praeiti, is kur ir kas mes esame. P.S. atsiprasau uz daugybe klaidu praeituose postuose

...tikrai kažkokia kraupi praeitis ir padėtis unsure.gif

O dėl mokytojų ir pagarbos visiškai su tavim sutinku. Daug dabar vaikų klausosi ir tėvų nuoskaudų, kurias paliko tas ar anas mokytojas, ir tiesioginių ,,varymų" ar epitetų. Ko paskui stebėtis mokinių požiūriu į juos.
Niekada nesu pasakius vaikams nieko blogo apie mokytoją, kaip asmenį, niekada nesu ir atgal kažko tokio išgirdusi. Dukra mokytojus skirsto tik į tuos su kuriais galima kalbėtis, diskutuoti ar net protingai ginčytis ir su kuriais ne, kas aišku apsunkina daugelį dalykų ir kvepia sovietmečiu (beje pastarųjų mažuma), bet užtai tokie mokytojai labai gera išmoko suprasti, kad gyvenime ne kartą teks patylėti, nusileisti, ar net kažką aukoti dėl šventos ramymės, kurios pačiam ir prireiks. Kiti gi, leidžia pakovoti už savo tiesą, eina į kompromisus. Manau, reikia ir tokių ir tokių mokytojų - išeis gyvenime į naudą. Kokia visuomenė, tokia ir mokykla. Aš laikausi tos nuomonės, kad mokykla neturi būti smarkiai atitrūkusi nuo realaus gyvenimo, tiesiog kraštutinumai turi būti kontroliuojami.

O dėl žmonių nostalgijos sovietmečiui, nematau nieko keisto schmoll.gif . Tiesiog daugelis jaučia nostalgiją ne santvarkai, o nerūpestingai vaikystei su išradingais to meto vaikų žaidimais ar žaliai jaunystei, kai nereikėjo rūpintus kur čia įsidarbinus, kad už studijas susimokėt; net ir brandai, kai visada žinojo, jog rytojus bus aprūpintas bent jau darbu ir pragyvenimu. Kaip besukinėk, tai visada svarbūs žmogui dalykai, nes teikia saugumo pojūtį, kurio dabar nebeliko. Todėl ir visi kiti sovietiniai negeri dalykai daugeliui nueina į antrą planą. Jie juk sovietmečiu gyvenant tokie blogi neatrodė, kaip iš šiandienos aukštybių atsigręžus. O kartais nežinoti žmonėm labiau patinka, nei žinoti hihihi.gif Manau iš čia ir tvirtinimai : ,,Ech, gerai gyvenome tada..." doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Atogrąža @ 2006 12 10, 16:37)
O dėl mokytojų ir pagarbos visiškai su tavim sutinku. Daug dabar vaikų klausosi ir tėvų nuoskaudų, kurias paliko tas ar anas mokytojas, ir tiesioginių ,,varymų" ar epitetų. Ko paskui stebėtis mokinių požiūriu į juos.
Niekada nesu pasakius vaikams nieko blogo apie mokytoją, kaip asmenį, niekada nesu ir atgal kažko tokio išgirdusi. Dukra mokytojus skirsto tik į tuos su kuriais galima kalbėtis,  diskutuoti ar net protingai ginčytis ir su kuriais ne, kas aišku apsunkina daugelį dalykų ir kvepia sovietmečiu (beje pastarųjų mažuma), bet užtai tokie mokytojai labai gera išmoko suprasti, kad gyvenime ne kartą teks patylėti, nusileisti, ar net kažką aukoti dėl šventos ramymės, kurios pačiam ir prireiks. Kiti gi, leidžia pakovoti už savo tiesą, eina į kompromisus. Manau, reikia ir tokių ir tokių mokytojų - išeis gyvenime į naudą. Kokia visuomenė, tokia ir mokykla. Aš laikausi tos nuomonės, kad mokykla neturi būti smarkiai atitrūkusi nuo realaus gyvenimo, tiesiog kraštutinumai turi būti kontroliuojami.


Aš manau, kad vaikai iš šeimos atsineša ne tiek požiūrį į mokytoją, kiek požiūrį į mokslus, mokymąsį kaip vieną iš vertybių. O požiūris į mokytoja priklauso nuo mokytojos, kaip ji bendrauja su tėvais ir vaikais. Kodėl viena mokytoja su klase susitvarko, o kita su ta pačia klase- ne? O mokytojų yra įvairių, ir įvairių reikia, nes gyvenime teks bendraut su skirtingais žmonėmis, prie kiekvieno teks išmokt prisitaikyt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 10 gruodžio 2006 - 17:52
Ak, Mireja, na ir kategoriskumas pacios doh.gif As is anksto parasiau, kad mano isdestytos mintys nepretenduoja i asmeniskumus. Jei tau ta santvarka su visa svietimo sitema buvo gerai ir dabar tau priimtina esama svietimo sistema -tai tik ir sveikinu!
Tolerancija kitu nuomonei yra sveikas dalykas bigsmile.gif Tad nepyk i tavo kategoriskus uzklausimus (nors kai kurie ir verti domes) ar komentarus nesiruosiu leistis.

Alchemie, apie nostalgija soviemtmeciui, idomus tavo pastebejimai, kad tai musu kartos zmones, kuriems tai buvo nerupestinga vaikyste. Vaikyste ir mano buvo nerupestinga, kas liecia mano seimos gyvenima. Tik va toje visuomeneje gyvendama neisipaisiau.

Pastebejimai apie tos "prastos" ir baisios m-klos resultatus. Daugelis vyr. g. moksleiviu issisaude, tikraja sio zodzio prasme. Vien tame name kur as gyvenau, 3 vyrukai, mikrorajono siaubunai, buvo nusauti. Net nebezinau, kiek jie kartu buvo teisiami uz iszaginimus, vagystes. Apie ju "smulkius" darbelius, net nesneku.
Kiti susituoke, prasegere. Keli is ju tapo gauju nariais ar vadeivos. Rasau apie tuos, kuriuos teisiogiai, asmeniskai pati pazinojau, is vaikystes. O ir ju pavardes sutinku kriminaliniame spaudos psl. gan daznai.

Rezultatai is prestizines m-klos, tik mano klases (20mokiniu). Viena, garsi prabangiu palydoviu savinininke, kita istekejus (sekmingai?) uz vieno is gaujos vadeivu. Du buve moksladraugiai sekmingai vysto prekyba moterimis ir narkotikais. Cia pateikiau "statistika" apie kuria "ne is antru lupu" zinau. Na daugeliu bendramoksliu merginu sekmingai istekejo i uzsienius. (Mirejai, "sedziu" uzsienyje neistekejus. Islaikau save labai idomiu ir kurybingu darbu)
Cassandra, kas liecia tavo pasirinkima tapti m-toja. Labai sveikinu, kad esi "savo rogese". Kai as stojau i univera Vilniuje, ( ir pries tai stojeabiturientai) dziaugemes VU rektoriaus "nuraminimu", jei neistosime i univera ( tuomet dar buvo stojamieji i ji), nera ko pergyventi. VPI ar SPI mus priims isskestom rankom. Kaip zinau, si vyraujanti nuomone mazai tepasikeite. Turiu atrimu turiu pazistamu, stojusiu ir 10 metu ir 5metus, ir dar pernai su ta "optimistiska" gaida.
Taigi, cia kaip ir toks tradicinis samones nuraminimas, kad mokytoja tapti viuosmet suspesi tesiais...
Atsakyti