Na va,
MIREJA,
ATOGRAZA,
tokios ir reakcijos ir tikejausi: tie patys laikai, kiti lygmenys
Kai papasakoju, ka sovietmeciu isgyvenau ir maciau, ne vienas nustemba, kokioje as "skyleje" gyvenau,nes daugelis to nepatye, nemate.
Tai paviesinu siokius tokius mano asmeninius gyvenimo faktus. Is Pamario kasto atsikraustem i Kauna, i Dainavos rajona. Mokiausi kelis metus 32 vid. m-kloje (nezinau,kaip ji dabar vadinas), kuri saugumu niekada nepasizymejo, o neseniai skaiciau, kad ten is viso dabar tragedija daros. Taip pat ir ajonas tais laikais nebuvo is saugiausiuju, nors visi rekdavo, kad shanciai ar kokia "slabodke" (Vilijampole) - dar baisiau. Gali buti. Ten nesilankiau, "slabodkej".
Bet ir tame ajone savu chuliganu besipjaunanciu ir gresmingai nusiteikusiu kitu atzvilgiu, vien tik mano name, uzteko.
Po kiek laiko tevai issikele i Freda. Ten gyvenimas pasviesejo. Bet tiek man tiek sesei ir kt. musu rajono vaikams, susisiekime su miestu buvo vago vakariene, ypac pasibaigus pamokoms ziema. Birstono g. ar Senamiestis, Rotuses a. ir tuomet negalejo pasigriti "sventa ramybe".
Man ir dabar pries akis stovi vaizdelis, kuomet zmones laukia rudeni autobuso sustojime, o kazkoks vyrukas tvarko jega panele. Visi nusisuke, niekas nemato. Svarbu mane s nepuola. Tas ivykis vyko 1981m.
Ai, man tas sovietmetis is viso kakokia tagedija ir baimes misinys kartu paemus.
Nesakau, kad isgyvenau baisia baikyste, jaunyste. Ne. Tiesa po sokius net mintis nekildavo prasilekti, is tos baimes. Na, as kazkaip tu ivykiu preis savo akis prisiziurejus, ir zinanti ne viena tuometine isprievartauta auka ir kaip visuomene paskui i tas mergaites ir ju seima ziurejo, jauciausi bedvase, bejege meduza, kuri tik egzistavo.
Zinau, kad dabar visi kaltina "baisius" laikus, atkurus Nepriklausomybe, esama sveitimo, meicinos sistema, ir aplamai visuotina chamizma, ciniskuma ir abejinguma. Bet tai is niekur staiga neatejo. Mes ir musu tevai ta visuotine baisia visuomene ir iskreipeme ir berids tebekreipiame. Tad, manau, nesazininga yra kaltinti TIK mokytojus, jei vienos is musu vaikutis/anukas ar giminaitis nebesivaldo. Nemanau, kad sazininga kaltinti TIK mokytojus uz ju bejegiskuma, ir ignoruojant praeity, ta sovietine LT praeiti, kur viespatavo "maja chata s kraju, nechego neznaju ( mano troba krastine, as nieko nezinau...)
Todel ir nesutinku su
Smurkos ar
Jegos pretenzijojms mokytojoms ir visai sveitimo sistemai, nes nera is ko reikalauti, kuomet siandien morales atzvilgiu esame visi viename lygmenyje... Mums truksta pagarbos, supratimo ne tik kokiai mokytojai, bet i rpatiems sau, savo vaikams, artimiesiems, nes tu vertybiu niekas neskatino, jos buvo sekmingai trinamos, nes priestaravo a la Pavliko Morozovo &Co. ideologijai.
Tai tiek mano pamastymu ir filosofiju.
Tik dar karta primenu, nei vienos cia neuzsipuolu savo mintimis, nes neturiu moralines teises palaikyti ar smerkti bent viena puse, nes is to liuno pati esu kilusi, jame augusi, jame subrendusi ir pati matau, kiek daug esu paradus, bet pakeisti vargiai ar galiu, nes neaugau altruizma, supratima, skatinancioje visuomeneje kur demokratijos pricipus diegia ir vysto laisvos salies edukologai niekada negyvene totalitarizme.
Tuo paciu, uzbegu uz akiu, kad jums nekiltu ispudis, kad zaviuosi kokios nors salies visuomenes pasiekimais ir juos keliu i aukstybes. Ne, tai tik pamastymai ir pastebejimai is mano padanges, ir noras suprasti, kodel musu visuoneme siandien yra "susireiksminusiu asmenybiu vaiku darzelis", ne visai 1005 cituojant V.V. Landsbergi.
Papildyta:Palang-Mamyte, taip, taip, tema man skaudi ir aktuali. Vis tik esu sios salies piliete
. Naiviai norisi, kad tie sovietmecio skauduliai butu pasalinti. Bet, matyt, istorijos poziuriu, musu tautos apsivalymo procesas yra daug ilgesnis ir sudetingesnis, nei as noreciau
Atograza, paskutine pastraipa pridejau, nes kai as issizioju prisiminti apie "gerus-senus" laikus, zmonems nesitiki, kad as gyvenau tame paciame laikmety, toje pacioje LTSR...
Man tik keista, zmoniu nostalgiju sovietmeciui, kaip viskas buvo idealu, grazu, o dabar taip viskas baisu. Nesuprantu, kokia turi buti zmogaus atmintis, kad taip greitai pamirsti praeiti, is kur ir kas mes esame. O gi esame is totalitarinio rezimo ir skiname to rezimo vaisius.
Atsiprasau, kad tiek issipleciau.Pati niekada nesu buvus mokytoja, ju mokymo metodikai niekada nepritariau, nei sovietmeciu, nei dabar, bet manau, nesazininga visas atsakomybes ir auklejamaja nasta suversti ant ju peciu. Jos moko ir aukleja zmones, taip kaip jos augo, ta ka jos "idealiu" mokytoju savo laiku laike, tai, ka gavo SPU ar VPU. Kur kaip zinia, sustodavo ne patys gabiausi ir ne "proto bokstai" ten verzdavosi. O tie, kurie niekur kitur nesustojo. Tas pats vyksta ir dabar (Cia as apibendrinu, nieko asmenisko, Cassandra ir kt. mokytojos
)
P.S. atsiprasau uz daugybe klaidu praeituose postuose