Įkraunama...
Įkraunama...

Ar saugūs mūsų vaikai mokykloje?

QUOTE(Alchemie @ 2006 12 07, 13:42)
jei griztume prie moralinio smurto mokykloje. Mane nuo 1 iki 3 klases enge viena mergaite pajunkdama visa klase vien delto, kad mano tevai ne muzikantai, o mokemes muzikos mokykloje. Klase nekalbedavo su manim, as buvau tuscia vieta, arba tyciodavosi, kad gerai mokausi, bet niekada nebusiu soliste. ka as tokioje situacijoje galejau pakeisti? tevus? ka mano tevai galejo pakeisti? nieko...kas vakara verkdavau, nes buvau zeminama ir kas tokiu atveju turetu iseiti is mokyklos? Visa klase i spec mokykla ar as, delto, kad mano tevai ne muzikantai, bet sakysim kitos srities menininkai ir gal tiek pat zinomi to meto Lietuvoje, kaip ir kitu kalseje besimokanciu vaiku.
Tiesa, kai kazkada neseniai susikirto musu keliai su ta mergaite, turiu apsakyti, akd tikrai nenorejau jai nei labas pasakyti, nei pasikalbeti, nors praejo jau daugiau nei 20 metu nuo to laiko.

manau, kad jei jums tokie dalykai vyktu tai ne tik peiliuka  plastelinui paimtumet...



Manau, 1-3 klasių vaikai tiesiog nesugeba dar diferencijuoti klasiokų pagal tėvų pareigas, nu netikiu, kad priežastis buvo tame ir kad jinai išvis buvo tokia, kokią tu nupiešei. Tokio amžiaus vaikai dar nuoširdūs ir, jei ko nemėgsta visu kolektyvu (kuo stipriai abejočiau), tai vargiai ar boikotuoja tyla. g.gif Tavo tėvų vietoje būčiau keitus tau mokyklą, koks skirtumas orientuotis į vaiko ateitį, jei dabartis tokia skaudi. Ir - vedus tave pas psichologą.

Turbūt, parekomenduotum šautuvą?
Atsakyti
QUOTE(deirė @ 2006 12 07, 14:53)
Tavo tėvų vietoje būčiau keitus tau mokyklą, koks skirtumas orientuotis į vaiko ateitį, jei dabartis tokia skaudi. Ir - vedus tave pas psichologą.


Man tai irgi labai keista tos mergaitės tėvų pozicija... 3 metus mergaitė kasdien po pamokų verkdavo, klasė ją terorizavo, o tėvai ? Nepastebėjo? Jiems buvo tas pats? g.gif
O skaitėt šiandien (per visas žiniasklaidos priemones rašo) kas atsitiko Panevėžyje?
Ir giliai abejoju ar čia multikai kalti...
Visa mūsų visuomenė serga. Ir ne nuo Simpsonų. Mes gi užaugom su gerąją teta Beta ir rusiškais didaktiniais filmukais, o vistiek esam savižudžių, depresantų ir visokių kitokių tauta... Problemos čia kažkur giliau...
Atsakyti
Skaičiau apie Panevėžį. (Tokiais atvejais aš - vendetos šalininkė, nes realiai nematau būdų, kaip padėti nukentėjusiajam, juk tų užsakovių niekas nebaus - per mažos dar) Va iš tokių, atseit skriaudžiamų, vaikų ir užauga septintokai -žmogžudžiai. Dar ir saugomi savo aklų motinų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo deirė: 07 gruodžio 2006 - 14:16
QUOTE(deirė @ 2006 12 07, 13:53)
Manau, 1-3 klasių vaikai tiesiog nesugeba dar diferencijuoti klasiokų pagal tėvų pareigas, nu netikiu, kad priežastis buvo tame ir kad jinai išvis buvo tokia, kokią tu nupiešei. Tokio amžiaus vaikai dar nuoširdūs ir, jei ko nemėgsta visu kolektyvu (kuo stipriai abejočiau), tai vargiai ar boikotuoja tyla. g.gif Tavo tėvų vietoje būčiau keitus tau mokyklą, koks skirtumas orientuotis į vaiko ateitį, jei dabartis tokia skaudi. Ir - vedus tave pas psichologą.

Turbūt, parekomenduotum šautuvą?


sugeba dar ir kaip. nereikia tos vaikystes idealizuoti. pas mus pradinese klasese mokesi valytojos dukra, tai berniukai spardydavo jos palta sakydami "tokiu ubagu musu klaseje nereikia".
tik kai vaikai pradinukai, jiems dazniausiai uztenka pabarimo arba pagedinimo, kad taip daugiau nebedarytu. arba priesingai -- uzkrest blogu pavyzdziu, kad imto kazko nekest. tik va, kuo toliau, tai prisigalvota kazkokiu absurdisku "vaiku teisiu", ir kai mazas vaikas ant ausu stato 30 zmoniu, niekas nesugaba/neisdrista jo apramint.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dios: 07 gruodžio 2006 - 14:32
QUOTE(deirė @ 2006 12 07, 15:11)
Skaičiau apie Panevėžį. (Tokiais atvejais aš - vendetos šalininkė, nes realiai nematau būdų, kaip padėti nukentėjusiajam, juk tų užsakovių niekas nebaus - per mažos dar)

realiai dabar jai gali padėti gydytojai ir psichologai. dar tėvai... o visa kita - jau šalutiniai dalykai tai mergaitei dabar... o dėl teisingumo - jeigu tos septintokės nesulaukė 14 metų - realios jokios bausmės negaus.. tėvai užsimokės baudas ir tiek..

QUOTE
manau, kad jei jums tokie dalykai vyktu tai ne tik peiliuka plastelinui paimtumet...

vyko. realiai. bet reakcija mano buvo adekvati - gaudavo atgal kurie bandė muštis.. o pravardės... jei nereaguosi - nieks ir nepravardžiuos.. paauglystėj klasės vierchą išvis "užmušus žodžiais" buvau lotuliukas.gif viešai, prie auklėtojos ir direktoriaus kapinių apolonu išvadinau.. lotuliukas.gif
Atsakyti
1-3 klasiu vaikai dazniausiai buna labai ziaurus ir nejautrus kitiems schmoll.gif
Atsakyti
Mokykla, tada pakeitem, psichologo tais laikais nebuvo.
Mano tos klases klasiokai dabar kai kurie tikrai yra zinomi muzikantai. O vaikai ir darzelyje ir pirmose klases labai moka burti ziaurus, nes jie tiesiog vadovaujasi arba tu toks kaip mes, arba ne, o jau diferenciacija ivairi buna. vieni vakai nekalbejo, nes bijojo tos mergaites, kad ir su jais taip nepasielgtu, kiti tiesiog norejo buti jos "draugai"...
Beje, sautuvo as nesiuliau ir nesiulau, bet galiu tik pasakyti, kad is tikro kartasi pagalvodavau, kaip butu gera uzmigti ir neatsikelti, neiti i mokykla..vienas pakles plastmasini peiliuka gintis, kitas pakels pries save..ir visumene tada nusisuks ir niekas nieko nesakys...
As neteisinu to berniuko is Volunges ar to is Lenkijos, sitei maziai yra nekalti, bet kalti tevai, akd nedare, kad negavo pagalbos, jos neieskojo, nezinau kaip buvo, bet faktas, kad jei 5 metu vaikas taip elgiasi, jam labai blogai, bet visi susirupine, kad jiems nuo jo blogai, ne kad vaikui blogai..taip tiesa, be tevu sutikimo ir padeti negalesi ir i psichuske ikisti negalesi, lazda su dviem galais. bet as ir neteisinu visuomenes, kurios komentarus galima pamatyti po straipsniais...tai is tikro baisu, kokia musu visuomene ir kaip ji pati i save reaguoja.
Azalija, as galiu tik pasakyti, jog perejusi i kita mokykla as nebijojau pravardziu ir dar gyniau tuos, is kuriu tyciojosi, nes atradau pati sau, kad klase ir mokykla tai dar ne viskas, as turejau kitu uzsiemimu, kur buvau zmogus, o ne tik klasioke, kuri dalyvauja bendruomenes gyvenime ir paklusta arba ne jos istatymams, bet kad treciokai tai suvoktu reikia ir tevu paramos ir bent oazes atokvepiui, kur nebutum uzguitas
Atsakyti
Ak, kaip gerai suprantu Alchemie! Paciai kadaise teko mokytis dviejose skirtingose m-klose. Paprastoje vidurineje ir "presitizineje". Negaliu sakyti, kd mane terorizavo. Kaip ir kiekvienam, kad ir "vaikuciu-pabiruciu" kolektyve, teko pakovoti uz vieta po saule. Tokia jau musu primatine prigimtis.
Buvo tiek "toje" prastoje m-kloje, tiek toje "prestizineje" savo kastos su "vierchais" ir "aukom". Deja, ir tuometineje, Makarenkos sistemos m-kloje, daugeliui pedagogu, tu vad. aukletoju, nerupejo mokinio dvasinis gerbuvis. Pasiskundus, kitaip tariant pasidalinus su tevais ar neduok Die, aukletoja mokyklos socialiniais integravimo "vageliais", nepriklausomai nuo m-klos lygio, tapdavo tas zmogelis stukaciumi.. Tokia buvo tuometine soveitine realybe, butent tas pirminins "isgyvenimas", nors per TV teta Beta kitas "realijas" deste.

O, kad stebimes, is kur musu tokie baisus vaikai, tai manau, nera ko steetis, tai paciu musu, suaugusiu veidrodis.
Mokykla lankiau giliame sovietmetyje. ... O kaip ir siandien prisimenu, kaip treciokelis nusitempes mano klasioke, (as spejau pabegti, o jis ja pavijo), liepe laizyti jo lyt. organus. Visos mergaites zinojome, kaip pavojinga budavo grizti is
m-klos popietineje pamainoje, nes prie m-klos rinkdavosi "pacanai" su cigaretemis ir "Ziguliniu" ir kabinedavosi prei pradinuku.
Po pradines perejau i ta "presitzine". Deja, ir tuomet nuolatineje baimeje keliaudavom is m-klos,nes Kauko laiptai negarsejo ir anuomet saugumu. O ir paciose apylinkese slaistydavosi kazkokie iskrypeliai, tame tarpe ir agresyvus paaugliai, ieskodami savo auku.
Ne karta dekavojau savo eikliom kojelem isgelbejusiom mane nuo visokiu puolanciuju, kuriu ketinimai nebuvo patys geriausi bent jau mergaiciu atveju.
KAi prisimenu savo vaikyste, tai atrodo, kad mano visa vaikyste prabego istisai baimes gniauztuose: I namus baisu sugrizti bet kuriuo paros metu, nes laiptineje viespatavo girtu ir agresyviu paaugliu buriai, ne viena mergaite nusitempe i daugiabucio rusi; vaziuoti aplankyti mociutes i Shancius, vel baime baisi, eiti tomis krantinemis, nes jei ne iskrypes kareivis savo organa rodo, tai nuo alkoholio apsvaige vyrai kele fizine gresme. O kelias i mokykla, i ta "presitizine" irgi buvo istisas ejimas pasirengus tuoj begti, nes pasirodo ir Zaliakalnis nebuvo saugus.
Moralas is mano puses, kad ir tuomet nebuvo viskas rozemis klota,kaip dabar piesiama. Ta baime kauste mus 24/7.
Apie isprievartavimus nebuvo pranesama tais laikais i milicijos suvestines (arba labai jau issimtinais atvejais,pvz. super ziaurus), nes piktu augliu tuometineje santvarkoje nebuvo. tai galejo vieseti tik supuvusiame kapitalizme.
Na, tai ir turime tuos sovietmecio vaisius, kuriuos ikunija musu vaikai.
Ai, rasyciau ir rasyciau, kiek visko teko matyti, kiek kartu teko eikliu koju pagelba pasinaudoti, ar pajusti smurto (tame tarpe ir psichologinio) augant.
Aisku, kai tokia kasdienybe, kazkaip atsiranda dramblio skua ir paskui jau nebereguodavau, kai isgirsdavau, kad viena ar kita matyta ar pazistama mergaite (paaugle ar studente) buvo isprievartauta ir tik pati aistringai persizegnodavau ir padekodavau Dievui, kad mane vis dar aip puikiai saugo.
O atrodo ir naktimis nesivalkiojau, ii siaip nuotykiu neieskojau. Bet kasdienybe tikrai buvo itempta.
Daug prirasiau. Bet galeciau tas baimes ir smurto scenas testi ir testi, nes jos buvo sovietmecio ksdienybe, tik neviesinama spaudoje.. Jums, aisku, ateitu mintis, kad kur as jau taip "kitoje" visuomeneje gyvenau, nes jus gal to nematete.
Atsakyti
Ai, o apie vaiku patycias bendraamziu tarpe, nepriklausomai, ar pradimukas, ar penktokelis ir vyrseni, galeciau istisus siaubo romanus rasyti. Tik, gaila, Dievas nesuteike man rasytojos gabumu.
Pati puikiai prismenu, kai darzelio auketojos turedavo savo "numyletinius", nes ju teveliai joms 'patepdavo". Na, o tu kuriu neistengdavo patepti, tai jie kaip ir neegzistavo, o buvo tik zernalo numeris. Pradinese klases - tas pats. Tu vaiku, kuriu tevelia kysiukus nesdavo, tiiems buvo "atleidziama" neismokta pamoka. O ir ta turtine nelygybe laabai jau isryskedavo, nors sovietmeciu buvome visi "tarp lygiu lygiu ir laisvi". Na, ir tu kuriu teveliai buvo ne kokie gydytojai, ar pan. buvo klases pajuokos objektu.
Na, o kai perejau i ta "presitizine" m-kla, tai visame grazume pajutau ta "klasine nelygybe", vien del to, kad mano tevai nepriklause tu laiku "elitui". Ilgai teko man kovoti uz save "teise" po saule klaseje, nevisuomet leistinomis moraliniu atzvilgiu priemonemis. Neziurint to kad buvau auklejama gilioje ir labai jau samoninigoje katalikiskumo dvasioje, uz buvi teko kovoti nagais ir ragais... blush2.gif
Tuomet nei ziaurus filmai per TV buvo rodomi,nei siaip ir anaip zurnalistus galejai apkaltinti pristatomais ziaurumais.
Manyciau, padaugeje sudirgusiu ar sutrikusio vystymo vaiku kiekis siais laikais, butent yra atsiliepimas i musu esama genofonda.Esame patys sau ziaurus, atzagarus. Vien tik pasiskaicius SM platybese, ar net jusu skyrelyje, ziaurumo, grubumo ir didziavimosi tuo netruksta.
Taip rasydama, nenoriu sumenkinti tik jusu. Ta pati akmeni metu i i savo darza, nes esu viena is tu sovietiniu mankurtu (kad ir kaip nesinori prisipazinti), kuria auklejo tokie patys dvasios ubagai, o dabar kai kurie is musu tapome tos sistemos atstovais, mokytojais, ir naudojames tais paciais ziaurumo, gelezines rankos principais, tik taip i sugebedami "uzsitarnauti" geros, megiamos mokytojos varda ar pagarba.
Esame supuvus visuomene: tie patys mokytojai yra tos supuvusios visuomenes dalis ir nera ko is ju reikalauti doroves, altruizmo ar kitokiu pavyzdziu, kai jie praeje ta pacia ziaurumo, abejingumo mesmale.

Recepta musu visuomenei gydyti , sunkiai galiu patarti, nes zinau, kad jis butu laabai nepriimtinas, nes skamba nerealiai ir per daug tiesmukiskai sumenkinantis mus pacius, gyvenancius tame purve. O to mes patsy sau nenorime pripazinti.
Tad, jei pamintyciau garsiai, kaip gydyti musu visuomene nuo "piktavaliu antroku" ispuoliu, susilauksicua akmenu krusos... verysad.gif
Atsakyti
oho kokio dydzio pasisakymai, labai jautri tema. na visais laikais mokyklose pasitaikydavo smurto( visokio). as pamenu kai dar mokiausi kad vienas berniukas ismuse aki mergaitei is saudykles( isardytas tusinukas per kuri dazniau siai spjaudydavo sukramtyta popieriu arba kruopas. o tas abelis vinute isspjove, tiesiai i aki) na bet ta iviki galima pavadinti atsitiktiniu, bet uzsakyti isprievartavima arba uzmusti klasioke uz netinkamos spalvos pedkelnias( tada tos kelios klasiokes-zudikes vargseles kuneli imete i sulini. na kaip nuspeti tokius ivikius mokyklose, kai tai sveiku protu neisivaizduojama. o ir po mokyklos nesaugu, nei einant namo gatveje, nei laisvalaikiu. juk nezinia ar tavo vaikas taps auka ar kankintoju, zudiku. o norisi kad vaikyste butu sviesi ir nerupestinga, geraja prasme. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2006 12 09, 07:00)
Mokykla lankiau giliame sovietmetyje. ...

Mokyklą taip pat lankiau giliam sovietmety. Bet matyt kitam išmatavime mastau.gif .
Atsakyti
As irgi mokiausi tarybinaisi laikasi, tik dar paskutinese klasese sulaukem nepriklausomybes..Bet vaiku ziaurumas visada buvo, viska spriklauso, nuo to, kaip mes mokesime jiems isaiskinti zmogiskuma ir atjauta kitam.
Pamenu, pas mus gal 7 klaseje, vienas berniukas buvo toks atstumtasis. tiesiog ylesnis, gal kiek kitoks. Ji nuolat per pertrauka skatindavo viena sklasiokas mustis. Lindo, tipo su visokiais karate smugiais ir pan. klase nieko nedarydavo - mergaites nesikisdavo, nes tai ne bobu reikalas, o berbnai glaudziuratu sustoje stebedavo. tas berniukas neapsikentes pagavo demonstruojancio smugi koja ir ikando jam i blauzda. Koja buvo prie jo veido. Taip ivykis buvo ispudingas su mokytojais, su tevais...bet jums psresti, kokios savoijautos buvo tas berniukas, kad ikastu i koja
Atsakyti