QUOTE(Ašva @ 2014 07 12, 12:08)
Ačiū už patarimus, supratau, kad man reikia eiti į istorijos atchyvą, bėda ta kad aš klaipėdoje, na bet kaip nors. O tens sakykite, kažkoks katalogas yra, kad sužinoti kokios man knygos prašyti, ar ten paaiškintų ką ieškoti ir t.t. ? Ir jei susirasiu ko manreikia, tai gausiu pažiūrėti, tik po dviejų dienų, ar ne?
O gal galėčiau užsakyti pvz savo senelio gimimo liudijomo išrašą (gal ten būtų tėvai parašyti), ar aš jo prašyt negaliu, nes esu anūkė (seneliui šiemet butų buvę 105 metai)?
Yra fondai, jums teks ieškoti bendrame, bet jis turi aprašus, pagal juos surasite kurie numeriai priskirti reikiamai datai, tikrai pasakys kaip surasti ir užsakyti. Yra kitų fondų, kuriuose gali būti Švėkšnos parapija.
Pirmą kartą reikia užsiregistruoti su asmens dokumentu, kaip kiekvienoje bibliotekoje, vėliau galima užsakyti el-paštu (10 mikrofilmų vienu užsakymu).
Patariu prieš einant į skaityklą, pasižiūrėti gretutines parapijas, filijas, nes: gal sudegė, gal remontavo, žiūrėkite visur, nereikės grįžti. Dar, juostos pradžioje sąrašas - reikia pasižymėti puslapį(-ius), kur visos galimos parapijos. Ne visos parapijos aiškiai išskirtos, būna neįskaitomų. Kitaip - viduryje filmo reikės grįžti. Ekranai nėra aukštos kokybės, kartais sunku įskaityti. Juose esantį psl galima fotografuoti, taip greičiau skaityti, negaišti laiko rašymui. Užrašyti ar fotografuoti reikia mikrpofimo aprašo, fondo, vieneto Nr, nes vėliau pravers archyvuojant. Patariu užrašyti visus bendrapavardžius ar to paties kaimo gyventojus. Jei darysite išsamią giminės genealogiją - pravers, tokiu būdu atskirsite kaimynus nuo giminių. Tikrai 19 a pabaigos bendrapavardžiai - 17 a bus giminės, bent dauguma.
Sėkmės.