QUOTE(Jolantuke @ 2012 09 21, 13:16)
Parapijos ką turi, tą ir saugo. Visos skirtingai. Bet knygos kažkur iki 1939 metų buvo privalomai surinktos į archyvus.
Bėda ta, kad ne su visais klebonais įmanoma susitarti, kad leistų tuos įrašus pažiūrėti.
Į tą parapiją nuvažiuoti pati fiziškai ir finansiškai negaliu, o kiek rašiau laiškų su užklausimu - atsakė tyla.
QUOTE(Nata* @ 2012 09 21, 13:24)
tai reiškia, kad mano tėvai sužinoti tikslesnę gimimo datą šansų neturi
Įvairiai matyt būna; geriausia visgi nuvažiuoti į vietą ir, esant galimybei...pasibastyti. Nesenai turėjau tokią patirtį. Nors mano tyrinėjama bažnyčia kaip ir suskaitmeninta, tačiau ne visi metai internete yra, nutariau tiesiog paklajoti tomis vietovėmis, kur gyveno proproseniai. Tame miestelyje prie bažnyčios išsišnekėjome su viena moteriške, ji pasakė, kad yra kaimo aktyvistė, kuri turi įsteigusi krašto muziejų; susiradom ją, nuvykom į muziejų, o ten radau daug jos surinktų prisiminimų apie man aktualius išnykusius kaimus, su minimais mano proseneliais, seneliais ir kt dalykų; kopijas kai kurių metų bažnytinių surašymų; iš kalbos išėjo, kad ji vos ne kunigo patikėtinė čia, nes kunigas atvykstantis; ir apie bažnytines knygas pakalbėjome, kad ne visos oi ne visos priduotos, nes nesutvarkytos iki šiol, ir kaip supranti ji prie tų knygų prieinanti... Iš vienos pusės pasibaisėjau mintyse - netvarka, betrūktų nelaimės ir neliktų tų knygų; iš kitos pusės džiaugiausi, kad, jei kunigui nerūpi, yra kas jomis nors kiek rūpinasi... nes bažnytėlė sena, nesaugoma... Varpus jau pavogė kada tai neperseniausia..